|
WHQL Ne Demek?
WHQL, Windows Donanım Kalitesi Laboratuvarı'nın (Windows Hardware Quality Labs) kısaltmasıdır. Microsoft, donanım ve sürücülerin Windows işletim sistemleriyle uyumluluğunu ve güvenilirliğini test etmek için WHQL laboratuvarlarını kullanır.
WHQL sertifikası, bir donanım veya sürücünün Microsoft'un uyumluluk ve performans standartlarını karşıladığını gösterir. Bu sertifika, donanım veya sürücünün Windows işletim sistemleriyle sorunsuz ve güvenli bir şekilde çalışacağını garanti eder.
Windows 10'da WHQL desteği, işletim sisteminin yalnızca Microsoft tarafından onaylanmış donanım ve sürücüleri kullanmasını sağlar. Bu, sistem kararlılığını ve güvenliğini artırarak kullanıcı deneyimini iyileştirir.
WHQL sürücüleri, aşağıdakiler dahil olmak üzere çeşitli faydalar sağlar:
- Geliştirilmiş uyumluluk: WHQL sertifikalı sürücüler, geniş bir donanım yelpazesiyle sorunsuz bir şekilde çalışmak üzere tasarlanmıştır.
- Arttırılmış güvenlik: Microsoft, WHQL sertifikalı sürücülerin kötü amaçlı yazılım veya diğer güvenlik tehditleri içermediğini doğrulamıştır.
- Yüksek performans: WHQL sertifikalı sürücüler, en yüksek performans seviyelerini sağlamak için optimize edilmiştir.
Donanım veya sürücülerinizin WHQL onaylı olup olmadığını kontrol etmek için Aygıt Yöneticisi'ni kullanabilirsiniz. Donanımınızın veya sürücünüzün özelliklerine gidin ve "Sürücü" sekmesine tıklayın. Sertifika bilgileri "Sürücü Detayları" bölümünde listelenecektir.