Arkadaslar merhabalar..Ben bir web sitesi tasarlamayi dusunuyorum fakat bu benim ilk isim olacak ve terimler hakkinda dahi cok fazla bir bilgim yok ama bu konuda gercekten istekli ve israrliyim ne kadar surerse sursun surdurecegim.Bana bu konuda yardimci olabilecek arkadaslar var mi acaba? Benim aklima takilan bir kac soruyu sorarak baslayabilirim:
1.Domain nedir? 2.Hosting nedir ? 3.Web server demek veri tabani mi demektir ? 4. PHP HTML vs nedir? ( lutfen bunu aciklarken avantaj&dezavantalarini degil de ne ise yaradiklarini aciklarsaniz ornegin ben php kullanarak ne yapabilirim bu yaptigim sey benim web sitesi yaparken ne gibi bir isime yarayacak) 5. Ilk adim olarak ne yapmaliyim suan deneme asamasinda oldugum icin ucretsiz bir domain ve hosting bulamazmiyim ?
1- sitenin kullandığı isimdir. örneğin;www.donanimhaber.com veyawww.kobay89.net, org, com.tr gibi.... 2- sitenin dosyalarının bulunduğu yerdir. kodlar, resimler vss 3- sql veya access gibi bir veri tabanı değildir. web server bir noktada web sunucudur. yani kısaca web server, girdiğimiz internet sitelerinin bulunduğu bilgisayarlardır. bunların işletim sistemleri windows server 2000, 2003 ve 2008, linux,freebsd, Mac OSX Server vss gibi işletim sistemleridir. 4- php ve html birbirinden tamamen ayrı şeylerdir. bu işi öğrenmen için öncelikle bu işin temeli olan html yi öğrenmen gerekir. html bir etiket dilidir, sitenin tasarımı html ile yapılır. ( gerçi artık html kullanılmıyor :) birçok yerde css kullanılıyor fakat sen yinede önce html öğren, zaten en fazla bir haftanı alır, ve senin yararına olur. ) misal olarak yazdığın yazıyı kalın yapacaksın. bu html ile yapılıyor. veya herhangi bir resmi alt alta ve yan yana düzenli bir şekilde sıralaman gerekiyor, bunun için ise tablo yapman gerekiyor. bu tabloyu html ile yapıyorsun. umarım anlatabilmişimdir. html yi öğrendikten sonra ise css öğrenirsin yada dreamweaver tarzı bir program kullanırsın.
php ise dinamik web sitesi yapmak için kullandığın dildir. php ye benzer diller asp, asp.net' dir. asp ile asp.net windows tabanlı , php ise linux tabanlıdır. hangisini öğreneyim diye tartışmaya gerek yok :) biri ile yaptığın işlemi bütün hepsi ile yapabilirsin fakat arada bazı farklar var. bunu birazdan anlatacağım.
öncelikle şunu hepimiz biliyoruz, piyasanın büyük çoğunluğu microsoftun tekelinde, ilerleyen zamanlarda ne olur bunu bilemeyiz. bunun için bana göre şuanda en mantıklısı asp.net öğrenmek. tabi ki bu, ben bu işten para kazanacağım diyorsan geçerli... yoksa ben hobi olsun diye bu işi yapacağım diyorsan asp.net ile vakit kaybetmeye gerek yok, php öğren, işine bak
şimdi gelelim hangi dili öğreneceğine .... mantıklı olarak asp öğrenmeyi geçelim, çünkü microsoft asp'den desteğini çekti ve yerine asp.net'i çıkardı. asp.net öğrenmek için ise visual basic.net veya c# gibi bir dil daha öğrenmen gerekli...tek başına asp.net ile bu iş olmaz php için ise ayrı bir dile gerek yok, serverini kur, kodlarını öğren, yaz ve çalıştır. burda server dediğim ayrı bir işletim sistemi değil, windows altında php yi çalıştırabilmek için kurduğun program diyelim. bunu localde çalıştıran arkadaşlar var galiba, tam bilmiyorum, araştırmak lazım. yukarıdada dediğim gibi piyasada iş yapacaksan asp.net derim, fakat hobi olarak diyorsan php ile devam et...
5- ilk adım olarak kesinlikle html, css veya dreamweaver tarzı bir tasarım programını öğrenip önce istediğin tasarımları yapabilmen gerekli. daha sonra ise hangi dili öğrenmeye kara verirsen asp.net veya php, onun dökümanlarını bulup çalışman olacaktır. istediğin bütün dökümanlar internette bolca mevcut google.com a yazman yeterli olacaktır.
ücretsiz domain ve hosting mevcut :) biraz kullanışsız oluyolar fakat ilkadım için işini görür :)
google.com a ücretsiz hosting yazdığın zaman istemediğin kadar firma çıkıyor karşına. illaki birini beğenip kullanırsın :)
hadi sana iyi çalışmalar
sanırım beni yanlış anlamışsınız veya ben yanlış anlatmışım
quote:
Orijinalden alıntı: amone
php'ye bir hobi dili olarak bakmak çok saçma olur :) kaldı ki yeni başlayan bir arkadaş asp.neti öyle ha deyince öğrenemez, yalnızca asp.nete geçmeden önce ciddi anlamda .net ve web sunucularının temellerini ve c# yada vb.net gibi bir dili çalışması gerekir asp.net kendi başına yazılmaz, c#,vb.net,delphi pr. gibi .net içerisindeki başka bir programlama dili ile beraber yazılır
öncelikle ben php bir hobi dilidir demedim, bu işi hobi olarak yapacaksan php kullan dedim. keza bunu yukarıda sizde açıklamışsınız. asp.net ile birşeyler yapabilmesi için ayriyetten vb.net , c# vs gibi dilleri öğrenmesi gerekiyor, php de ise böyle bir olay yok, yani php öğrenmesi zaman kaybetmemesi açısından en mantıklısı.
ayrıca php ile piyasada iş yapılmaz yada yapamazsın da demedim, sadece benim görüşüm şuan piyasa microsoftun tekelinde , para kazanacaksan asp.net öğren dedim. sen ise; piyasada php, asp.netten daha çok tutulur , php öğren dersin. bu ayrı bir mevzu, zaten şuandaki sorunumuzda bu değil.. yıllardır aynı muhabbet, php mi ? asp mi ?, php mi ? asp.net mi ? yani biz çıkıpta bir dili kötülememişiz, işin en başından biri ile yaptığını diğeriylede yapabilirsin demişiz... arkadaşın kafasını boş şeylerle doldurmaya gerek yok....önce bir işi öğrensin, ondan sonra zaten kendisi karar verir hangi dili öğrenmesi gerektiğine... herkesin aklı fikri var....
@kobay89; umarım kafanı karıştırmamışımdır. tekrardan kolay gelsin , iyi çalışmalar.
başlığı açan arkadaşa süper bi müjdem var bir site yapmış adamlar bende yeni keşfettim süper bişey ne arasan buluyosun sana söylimde sende faydalan