Şimdi Ara

Voyager uyduları yolun sonuna geliyor

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
11
Cevap
1
Favori
745
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
10 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Voyager uyduları yolun sonuna geliyor



    İnsanlık tarihinin en önemli başarılarından birisi olarak gösterilen ve uzayda en uzak mesafeye gitmeyi başaran uzay araçları ünvanını alan Voyager 1 ve Voyager 2 artık yavaş yavaş ömürlerini tamamlamak üzere.



    Voyager efsanesi sona eriyor



    Aslında Voyager uzay araçlarının sadece 4 yıl çalışacağı düşünülmüştü ancak çok eski teknolojiler barındırmasına karşın yaklaşık 45 yıldır uzayda yolculuk ediyorlar. Bununla birlikte artık kullanılan kaynaklar azalmaya başladı.



    Ayrıca Bkz.Starlink olası bir savaşta Çin’in hedefi olacak



    Sovyetler Birliği ile uzayda bir yarışa giren ABD, çok daha verimli bir şekilde ve uzayın çok daha uzak noktalarına uydu gönderebilmenin yollarını arıyordu. Kaliforniya Üniversitesi doktora öğrencisi Gary Flandro ilginç bir teknik ile belki de tarihi değiştirecek bir olaya imza atmıştı.



    Uyduların gezegenlerin yer çekiminden güç alarak kendisini sapan gibi fırlatabilmesi teorisini ortaya atan Flandro, Bununla birlikte gezegenlerin belirli bir düzlemde buluşması 176 yılda bir oluyordu ve 1970 yılının ortaları bunun için en iyi dönemdi. Böylece yolculuk süresi yarı yarıya düşecekti.



    Voyager uyduları yolun sonuna geliyor



    O dönem teknoloji kısıtlı olduğu için iki uydu tasarlanır ve birbirinin yedeği gibi çalışırdı. Voyager 1 ve Voyager 2 birbirine çok benzer tasarlandı, 15 gün arayla uzaya fırlatıldı. Üçüncü bir Voyager ise test süreçleri için hazırlanmıştı.



    Sadece 60kb belleği olan uzay araçları 8 katmanlı teyplere kayıt yapıyor ve 23W vericiler ile transfer ediyordu. 45 yıllık süre boyunca beklenmedik keşifler yapan Voyager serisi bugün Güneş sisteminin de dışına çıkmış durumda. Ne var ki daha fazlasına güçleri yetmeyecek.



    Voyager araçları plütonyumun radyoaktif çürümesi ile ortaya çıkan ısıyı enerjiye dönüştürerek çalışıyor. Bununla birlikte enerji beslemesi sürekli azaldığı için teknisyenler belirli fonksiyonları kapatmaya başladı. Voyager 2 aracında 5 fonksiyon kalırken Voyager 1 aracında 4 fonksiyon çalışıyor. Normalde yolculuğa 10 fonksiyon ile çıkmışlardı. Araçların en azından 2030 yılına kadar çalışması isteniyor ve fonksiyonları kapatmak bu açıdan işe yarayacak.



    Voyager uyduları yolun sonuna geliyor




    Kaynak:https://www.tweaktown.com/news/86928/iconic-voyager-spacecraft-are-powering-down-for-good-after-45-years/index.html







  • yolu sonu başlığı ile ben de helyosfere ulaştığını sandım.

  • pskillercheto kullanıcısına yanıt
    Voyager 2 2018’de çıktı diye biliyorum zaten.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • uzayin cok buyuk olmasi mi, insan yasaminin cok kisa olmasi mi, bazi buyuk sirlari hic ogrenemeden gidecek olmak en uzuldugum seylerden biri.

  • 80'lerin teknoloji düzeyi ile imal edilmiş aygıtlar olduğu için, işlevleri açısından aynı zamanda demode olmuş aygıtlar da diyebiliriz.


    Günümüz teknolojisi ile daha küçük, daha yetenekli ve daha uzun ömürlü uydular inşa edilmektedir.


    Vayager uyduları, geçen zaman içinde, uzay araştırmacılarına önemli verileri ileterek, bilim dünyasına büyük katkılar yapmıştır.


    Yeni Voyager'lerle büyük keşiflere adım atılması dileğiyle...

  • AirSupport kullanıcısına yanıt

    O zaman bizimle o ışıma dalgaları arasında nasıl bizle bağlantı kurabiliyor? çoktan devrelerinin yanması gerekmiyor muydu?



    Voyager uyduları yolun sonuna geliyor

    Ayrıca Güneşin çekiminden çıktı ise nasıl bize yetişebiliyor? Güneş sistemi, samanyolu ekseninde saatte 80.000km ile dönüyordu. eğer yörüngeden çıktı ise nasıl yetişebiliyor? şimdi kafam karıştı.

  • pskillercheto kullanıcısına yanıt
    Sinyal verileri bozuma yaşamıyor, gücü zayıflıyor aradaki mesafe azaldıkça süre artıyor evet ama yanılmıyorsam zaten bir kaç kb veri gelebiliyor dünyaya sadece. Onu da devasa antenler ile kar tanesi büyüklüğünde (temsili) bir veriyi yakalamaya çalışıyorsunuz.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • serkanguzel_ kullanıcısına yanıt
    Bir sonraki gezegen sıralaması 2146 yılında olacak. Yani biz muhtemelen göremeyeceğiz. Ama görmeyi çok isterdim. Bir kara deliğin ya da süpernovanın yakından görüntüsünü görmek isterdim. Gelecek nesiller çok şanslı olacak. Tabi biz de geçen asırdakine göre şanslıyız.

  • gcb1903 kullanıcısına yanıt

    yaşarsam(zor) 169 yaşında olacağım.


    13'ün karesi. uğursuzluğun doruk noktası olacağı için ben görmeyeyim daha iyi... Voyager uyduları yolun sonuna geliyor 

  • Evren ölçeğinde baktığında salına salına -aslında oldukça hızlı- o boşlukta gidiyorlar. Keşke şu makinelerin yaşadığı yolculuğu sanki oradaymışçasına görebilmek mümkün olsa. Kim bilir nelere tanık olmuştuk ve olacaktık.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.