Şimdi Ara

ViewSonic G2230WM 22' Dandikmidir? yokmu Ölü Pikselsiz bu üründen (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
39
Cevap
0
Favori
1.706
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
Giriş

bu arada fotolar hiç kumlu gibi faalan değil makinen ne markası modeli ??

magna peki divx veya dvdlerde karelenme olyuyo mu sende.. gerçi bu monitörle alakalı bi soru değil merak ettiğim için sordum.. diğer arkadaşlar 22" lcdlerde barizbi karelenme old.nu sölüyolardı da.. ??

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Darkchild -- 5 Ocak 2007; 1:43:26 >
  • FOTOĞRAF MAKİNAM: KODAK CX 6330.. ÜSTTEKİ BİKAÇ FOTO KUMLU ÇIKMIŞ..

AYARLAR:

COLOR ADJUST: USER COLORDA VE RED-GREEN VE BLUE AYARLARI TAM ORTADA YANİ PUAN OLARAK 100 ÜZERİNDEN 50 DE LER.
    CONTRAST/BRIGHTNESS: İKİSİDE PUAN OLARAK 100 ÜZERİNDEN 75 DELER.
    DİĞER AYARLAR FABRİKA STANDARTLARINDADIR.MONİTÖRÜ KURDUKTAN SONRA SADECE AMA SADECE BRIGHTNESS I %100 DEN %75 E DÜŞÜRDÜM BAŞKA BİR AYARLA OYNAMA GEREĞİ DUYMADIM.

NOT: AYARLAR SADECE ÇUBUKLU BAR OLARAK GÖRÜLÜYOR AMA BEN ANLAŞILIR OLMASI AÇISINDAN ÇUBUĞUN TAMAMINI 100 DİYE ADLANDIRIP DEĞERLERİ ÖYLE SÖYLEDİM.UMARIM ANLAŞILMIŞTIR

KARELENME OLAYI MONİTÖRLE ALAKALI BİR PROBLEM DEĞİLDİR, EĞER DİVX E RİPLENİRKEN DÜŞÜK KALİTEDE ÇEVRİLMİŞSE KARELENMEYİ NORMAL CRT MONİTÖRLERDE DE GÖRÜP YAŞAYABİLİRSİN. BİKAÇ FİLM DE SEYRETTİM BU ARADA YENİ MONİTÖRDE, BİR PROBLEMLE KARŞILAŞMADIM, PANEL HIZI ÇOK İYİ, KESİNLİKLE HAREKETLİ SAHNELERDE SIKINTI YAŞATMIYOR.GHOSTİNG ZATEN HİÇ YOK. DEDİĞİM GİBİ BU OLAY DİVX FİLLERİN BİTRATE ORANLARININ DÜŞÜRÜLÜP TEK CDYE SIĞDIRILMA ÇABASIDIR. KALİTELİ BİR DİVX GENELDE 2 CD DİR HATTA 3 CD DE OLABİLİR. BİTRATE SAYISI NE KADAR DÜŞERSE FİLMDE KARELEME O KADAR ARTAR.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Magna -- 5 Ocak 2007; 1:54:33 >

• Samsung 971P ya da Viewsonic G2230WM ama hangisi ?
  • anladım magna saol .. lcd monitörün karelenme ye etkisi olmadığını ben de biliyorum .. ama 22 " çok büyük monnitör old. için ve divx formatı 22" de ister istemez karelenme yaratır fazlaca bunu sordum ben sadece.. yakından barizdir sanırım bu ..ama uzaktan rahatsız etmiyo dimi ??
  • bende bimeksten aldım.viewsonic.bence güzel ve kaliteli bir ürün.
  • yaw bende alıcam fakat 600ytl ciavrı ölü pixel testi yaptıracak bir yer arıyorum İst da nereden almamı önerirsiniz

Yarın cıkıp alıcam acil öneri lazım :)

ViewSonic kaç ölü pixelde garanti veriyor ?

MANGA o ss deki oyun nedir? (oyun piyasasından biraz uzak kaldım da)
  • quote:

Piksel Arızası Politikası hakkında Not:
    Herhangi bir alt piksel hatası (kırmızı ya da yeşil veya mavi) için, ViewSonic LCD ekran ürünleri, ISO standardı 13406–2 Class II’ye uygun olarak garanti edilmektedir. Pikseller hakkında, ViewSonic standart, kırmızı, yeşil ya da mavi alt piksellerden oluşan herhangi arızalı (kalıcı olarak karanlık kalan veya sürekli parlak kalan) komple bir piksele izin vermeyen ISO 13406-2 Class II gereklerini aşmaktadır (“Sıfır Piksel Hatası Politikası”)
  • 1. ve 2. FOTOLAR: MONİTÖRÜN EVDEKİ KONUMU VE OYUNA START VERMEDEN ÖNCEKİ SAKİN HALİ

3. FOTO: X-Men_The Last Stand

4. FOTO: crytek_gdc_video_2006 (52MB)_NERDEN İNDİRDİM HATIRLAMIYORUM

5. 6.ve 7. FOTOLAR: Half Life 2_Episode One

8. ve 9. FOTOLAR: Company Of Heroes
  • quote:

KARELENME OLAYI MONİTÖRLE ALAKALI BİR PROBLEM DEĞİLDİR, EĞER DİVX E RİPLENİRKEN DÜŞÜK KALİTEDE ÇEVRİLMİŞSE KARELENMEYİ NORMAL CRT MONİTÖRLERDE DE GÖRÜP YAŞAYABİLİRSİN. BİKAÇ FİLM DE SEYRETTİM BU ARADA YENİ MONİTÖRDE, BİR PROBLEMLE KARŞILAŞMADIM, PANEL HIZI ÇOK İYİ, KESİNLİKLE HAREKETLİ SAHNELERDE SIKINTI YAŞATMIYOR.GHOSTİNG ZATEN HİÇ YOK. DEDİĞİM GİBİ BU OLAY DİVX FİLLERİN BİTRATE ORANLARININ DÜŞÜRÜLÜP TEK CDYE SIĞDIRILMA ÇABASIDIR. KALİTELİ BİR DİVX GENELDE 2 CD DİR HATTA 3 CD DE OLABİLİR. BİTRATE SAYISI NE KADAR DÜŞERSE FİLMDE KARELEME O KADAR ARTAR.

Burası yanlış arkadaşım her Tn panelde bu karelenme olayı diğer panel türlerine göre (MVA, PVA,IPS) daha fazladır , çünki hem overdrive kullanıldığı için ( yani tepkime süresi hızlandırıldığı için) hemde paneli 6 bitlik olduğu için kaliteli divxlerde bile karelenme olur bu bilinen bir gerçektir panelin özelliğinden dolayı film izlemeye müsait değildir.. haa hiçmi izlenmez hayır izlenir ama diğer panel tipleri gibi net değildir , Divx'lerin kalitesi dediğin gibi bitrate oranının yüksek olmasına göre belirlenir ama normal kalitede riplenmiş bir divx'i hem Tn panel bir monitörde hemde ips panel monitörde izleyip karşılaştırırsanız aradaki görüntü kalitesi farkını rahatlıkla anlarsınız , Bu tecrübe ile sabittir

• quote:

Orjinalden alıntı: helsloot
    Burası yanlış arkadaşım her Tn panelde bu karelenme olayı diğer panel türlerine göre (MVA, PVA,IPS) daha fazladır , çünki hem overdrive kullanıldığı için ( yani tepkime süresi hızlandırıldığı için) hemde paneli 6 bitlik olduğu için kaliteli divxlerde bile karelenme olur bu bilinen bir gerçektir panelin özelliğinden dolayı film izlemeye müsait değildir.. haa hiçmi izlenmez hayır izlenir ama diğer panel tipleri gibi net değildir , Divx'lerin kalitesi dediğin gibi bitrate oranının yüksek olmasına göre belirlenir ama normal kalitede riplenmiş bir divx'i hem Tn panel bir monitörde hemde ips panel monitörde izleyip karşılaştırırsanız aradaki görüntü kalitesi farkını rahatlıkla anlarsınız , Bu tecrübe ile sabittir

Merak ettim, hep aynı şeyleri yazıyorsunuz
    Peki acaba hiç S-IPS panelde DIVX film seyrettiniz mi?

Yani ben araştırmalarımda hep yanlış bilgilere mi ulaştım
    Kendimden ve araştırmalarımdan şüphelenmeye başladım

Benim bildiğim ve GÖRDÜĞÜM S-IPS paneller de
    film izlemeye pek uygun değildir
    DIVX ler de aynı karelenmeler, DVD filmlerde de TN panellere
    benzeyen twinkling effect bariz olarak mevcut.

Hangi S-IPS monitör de DIVX ve DVD seyrettiğinizi yazarsanız
    Biz de bu bilgilerinizi neye dayandırdığınızı öğrenmiş oluruz.

• quote:

helsloot;
    Divx'lerin kalitesi dediğin gibi bitrate oranının yüksek olmasına göre belirlenir ama normal kalitede riplenmiş bir divx'i hem Tn panel bir monitörde hemde ips panel monitörde izleyip karşılaştırırsanız aradaki görüntü kalitesi farkını rahatlıkla anlarsınız , Bu tecrübe ile sabittir

DAHA IPS BİR PANELLE KARŞILAŞTIRACAK TECRÜBEM OLMADI. O YÜZDEN KARŞILAŞTIRMAYI ESKİ SONY 17" CRT MONİTÖRÜMLE YAPIYORUM. FİLMDEN KAYNAKLANAN BİR KARELENME VAR İSE İKİSİDE BU KARELENMEYİ DOĞAL OLARAK YAPIYOR, CRT MONİTÖRDE GÖRÜLMEYEN BİR KARELENMEYİ DE VIEWSONIC Bİ TARAFINDAN YARATIP DA GÖSTEREYİM DİYE BİR ÇABA İÇİNE GİRMİYOR.(TECRÜBEYLE SABİTTİR)

ASLINDA BU OLAY ÇOK BÜYÜDÜ, TÜRKİYEDE BAHSEDİLEN PANELLERE EKSTRA PARA VERECEK İNSANLAR SAYILI. PARASI OLAN FARK VERİP ZATEN IPS PANEL ALIR, ALSINDA ZATEN. BENİM GİBİ EVDE FİLM İZLEYİP, OYUN OYNAYANLAR İSE F/P ORANI YÜKSEK PANELLERE RAĞBET EDER.

BENDE İSTERİM HERKES IPS PANEL KULLANSIN AMA TR ŞARTLARINDA BU PEK MÜMKÜN DEĞİL, HEM PARASAL HEMDE TEDARİK ETME AÇISINDAN. AYRICA HERKES İSTANBUL DA OTURMUYOR. BEN BURSA DA OTURDUĞUM İÇİN BU 22" VIEWSONIC E SAHİP OLMAM BAYA STRES VE SİNİR HARBİNE YOL AÇTI.

BENİM TEK DERDİM PİKSEL HATASIZ BU PANELE SAHİP OLMAKTI, ONU DA BAŞARDIM. 600-650 LİRA MÖNİTÖR İÇİN AYIRACAK ARKADAŞLARA KESİNLİKLE TAVSİYE EDERİM. AYNI FİYATA 19" LER DE VAR AMA BEN YANYANA TEKNOLOJİX DE GÖRDÜĞÜM İÇİN HEMEN 22" E YÖNELDİM. 19" E BAKMADIM BİLE. ARADA ÇOK FARK VAR ALIP KULLANANLAR BİLİR.

ŞİRKETTE 19" LE ÇALIŞIYORUZ, ARTIK BANA KÜÇÜK GELİYORLAR. 1 HAFTADIR KULLANIYORUM, HER AKŞAM BİR DİVX FİLM İZLİYORUM, FİLMDEN SONRA 1-2 SAAT OYUN TAKILIYORUM. HİÇBİR PROBLEM YOK ŞİMDİYE KADAR, BENİM İSTEKLERİMİ FAZLASIYLA KARŞILIYOR, İYİKİ DE ALMIŞIM

quote:

Burası yanlış arkadaşım her Tn panelde bu karelenme olayı diğer panel türlerine göre (MVA, PVA,IPS) daha fazladır , çünki hem overdrive kullanıldığı için ( yani tepkime süresi hızlandırıldığı için) hemde paneli 6 bitlik olduğu için kaliteli divxlerde bile karelenme olur bu bilinen bir gerçektir panelin özelliğinden dolayı film izlemeye müsait değildir..

SİZİN BAHSETTİĞİNİZ KARELENMEYİ BEN ŞİRKETTE 2 YIL ÖNCE ALDIĞIMIZ 20 MS LİK SONY PANELDE YAŞADIM. TEPKİME SÜRESİ YÜKSEK OLDUĞU İÇİN FİLM İZLERKEN, HIZLI SAHNELERDE BİLHASSA, BİRKAÇ FRAME ÖNCEDEN KALAN ANLIK UFAK KARELENMELER YAPIYORDU. BUNU PANELİN YAVAŞLIĞINA BAĞLADIK HEMEN GERİ İADE ETTİK ZATEN. ŞİMDİKİ PANELLER OVERDRIVE KULLANSA BİLE ZATEN HIZLILAR. ŞİRKETTE 12 VE 8 MS PANELLERDE VAR VE ONLARDA BİLE BÖYLE SORUNLAR YOK. 1,5-2 SENEDİR KULLANIYORUZ HİÇ RASTLAMADIM.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Magna -- 6 Ocak 2007; 11:27:45 >

• quote:

Orjinalden alıntı: Izzet

quote:

Merak ettim, hep aynı şeyleri yazıyorsunuz
    Peki acaba hiç S-IPS panelde DIVX film seyrettiniz mi?

Yani ben araştırmalarımda hep yanlış bilgilere mi ulaştım
    Kendimden ve araştırmalarımdan şüphelenmeye başladım

Benim bildiğim ve GÖRDÜĞÜM S-IPS paneller de
    film izlemeye pek uygun değildir
    DIVX ler de aynı karelenmeler, DVD filmlerde de TN panellere
    benzeyen twinkling effect bariz olarak mevcut.

Hangi S-IPS monitör de DIVX ve DVD seyrettiğinizi yazarsanız
    Biz de bu bilgilerinizi neye dayandırdığınızı öğrenmiş oluruz.

Bu yorumları boşu boşuna yapmıyorum herhalde elbetteki ips panel ve tn panellerde bir cok divx ve dvd film karşılaştırdım karşılaştırdığım modeller ips panele sahip Nec'in 20" wide screen olan modeli (NEC 20WGX2) ve dell'in 24" olan (2405FPW) modeli ve apple'ın 20" wide olan yine ips panele sahip monitörüdür, Tn panel olarak samsung 225bw + 205bw , benq 202FP + Viewsonic'in son cıkardığı G2230WM modeli , Bu monitörler arasında En kaliteli ve karelenme yapmayan monitörler hep ips panele sahip monitörler oldu, özellikle Dell'in 2405FPW modelinde birbaşkaydı divxler ve dvdler... sadece ben değil karşılaştırma fırsatı bulduğum arkadaşlarımda benimle hem fikirdiler ,TN panellerde gözlemlediğim sonuç hep aynı dithering + aşırı derecede overdrive kullanılması sonucu bu karelenmeler oluyor kaliteli riplenmiş bir divx'i bile kötü gösterebiliyor bu TN panele sahip monitörler... Bunu her topicte yazmamın nedeni ise insanları bilinçlendirmek ve doğru kararlar almalarını sağlamaktır , dikkat edin en ucuz ve en cok satılan ve en cok üretilen paneller TN panellerdir, piyasaya bakın çoğu lcd TV 'nin paneli ise ips'dir neden lcd tv lerde TN kullanılmaz çünki TV 'nin amacı film ve video izlemek içindir bu yüzden her türlü lcd TV 'de ips panel kullanılır.. Ayrıca bunu sadece ben iddia etmiyorum internette çoğu forumda ve monitör ve görüntü hastası olan insanlarında görüşleri bu yöndedir

• quote:

Bu yorumları boşu boşuna yapmıyorum herhalde elbetteki ips panel ve tn panellerde bir cok divx ve dvd film karşılaştırdım karşılaştırdığım modeller ips panele sahip Nec'in 20" wide screen olan modeli (NEC 20WGX2) ve dell'in 24" olan (2405FPW) modeli ve apple'ın 20" wide olan yine ips panele sahip monitörüdür, Tn panel olarak samsung 225bw + 205bw , benq 202FP + Viewsonic'in son cıkardığı G2230WM modeli , Bu monitörler arasında En kaliteli ve karelenme yapmayan monitörler hep ips panele sahip monitörler oldu, özellikle Dell'in 2405FPW modelinde birbaşkaydı divxler ve dvdler... sadece ben değil karşılaştırma fırsatı bulduğum arkadaşlarımda benimle hem fikirdiler ,TN panellerde gözlemlediğim sonuç hep aynı dithering + aşırı derecede overdrive kullanılması sonucu bu karelenmeler oluyor kaliteli riplenmiş bir divx'i bile kötü gösterebiliyor bu TN panele sahip monitörler... Bunu her topicte yazmamın nedeni ise insanları bilinçlendirmek ve doğru kararlar almalarını sağlamaktır , dikkat edin en ucuz ve en cok satılan ve en cok üretilen paneller TN panellerdir, piyasaya bakın çoğu lcd TV 'nin paneli ise ips'dir neden lcd tv lerde TN kullanılmaz çünki TV 'nin amacı film ve video izlemek içindir bu yüzden her türlü lcd TV 'de ips panel kullanılır.. Ayrıca bunu sadece ben iddia etmiyorum internette çoğu forumda ve monitör ve görüntü hastası olan insanlarında görüşleri bu yöndedir

Bu konuyu fazla uzatmak ya da tartışmaya dönüştürmek istemiyorum
    Ama yazdıklarınıza katılmıyorum.

Çok kısa 1-2 yorum yazacağım:

1) Dell 2405FPW modelini ben de inceledim. Bu model IPS panel değil PVA panel
    kullanıyor. 2405 modeli Dell'in en çok şikayet alan modeli. PVA panel kullanması,
    dikkat edin S-PVA değil, bir çok problem ve şikayet sebebi olmuştur. Eminim siz
    de yabancı forumları yakından takip ediyorsunuzdur. Özellikle renk değişimlerinin
    bakış açısına göre abarması, color banding, vs. gibi problemler Dell 2405 te çokça
    tartışıldı.

2) S-PVA, P-MVA panellerde doğrudur DIVX ve DVD seyretmek daha zevkli.
    Ama bu IPS ve S-IPS paneller için geçerli değil.
    Yani Dell 2405 te DVD ve DIVX ler daha kaliteli olabilir ama bunun Apple ve NEC 20" S-IPS lerde
    aynı kalitede olmadığına kalıbımı basarım.
    Hatta twinkling effect konusunda, NEC ve Apple 20" lerin, şu anda piyasada olan 22" TN panel
    LCD lerden daha kötü olduğunu biliyorum.

3) Evet TN paneller diğerlerine göre kalitesiz, evet 6-bit, evet bakış açıları problemli.
    Ama DVD ve DIVX bakımından karşılaştırınca, S-IPS lerden o kadar da kötü değil.
    Eğer DIVX ve DVD performansı birincil önemdeyse, zaten ya S-PVA ya da P-MVA panel
    alınmalı. Ama ne alırsanız alın, twinkling effect ten kurtulamazsınız. TN panellerden daha
    iyi olsalar bile, PVA panellerde de birçok problem var.

4) Kesin olarak bildiğim film performansı olarak 1 numara P-MVA panellerdir.
    Sıralama yapılacak olursa:
    P-MVA > S-PVA > S-IPS ve TN (yeni modeller) > MVA > PVA > TN (eski modeller) ve IPS

• quote:

Ama bu IPS ve S-IPS paneller için geçerli değil.
    Yani Dell 2405 te DVD ve DIVX ler daha kaliteli olabilir ama bunun Apple ve NEC 20" S-IPS lerde
    aynı kalitede olmadığına kalıbımı basarım.
    Hatta twinkling effect konusunda, NEC ve Apple 20" lerin, şu anda piyasada olan 22" TN panel
    LCD lerden daha kötü olduğunu biliyorum.

Böyle bir şey yok arkadaşım yanılıyorsun hiçbir Tn panel ips'lerden iyi değildir abartmayalım şu linki tüm forumda vermekten bıktım "http://lcdresource.com/tools/matrix-of-all-matrices.htm" ki bu derecelendirme çok doğru bir derecelendirmedir, Tn panelin birkere film için olduğunu hatta ips'lerden iyi olduğunu savunman bile seninle pek tartışmaya girmeyeceğimin göstergesidir , yapma allah aşkına piyasada satılan LCD TV 'lerin hiçbiri Tn panel değildir!!!! TN panel sadece ve sadece oyunlarda iyidir , diğer hiçbir konuda ips'lerin eline su dökemezler özellikle son cıkan A-TW-IPS paneller ile yarışacak hiçbir panel yok şuanda , ayrıca kalıbımı basarım diyorsun inceledinmi görüp birebir karşılaştırma yaptınmı ki (benim gibi ) bu kadar net konuşuyorsun ben bu yazdığım monitörlerin hepsini denedim inceledim saatlerce , böyle birşey mümkün değil ,ayrıca yaptığın sıralamada yanlış P-MVA panellerin tepkime süreleri hiç iyi değildir ips tipi panellerden kötüdür buda filmlerde bile ghosting'e neden olur örneğin 190p7 p-mva paneldir git bir dvd koyda izle bakalım memnun kalacakmısın

Edit: ayrıca 6 bitlik ve dithering yolu ile 16.2m renk vermeye zorlanan ve hatta overdrive yüzünden Tn paneller kesinlikle ips'lerden üstün olamaz, ayrıca P-MVA panele sahip 190p7 alıpta dumura uğrayan bir başka forumda bir arkadaşın counter strike oynarkenki cektiği video,,, ghosting'e dikkat edin aynı zamanda benimde listemdeyi 190p7 fakat inceleme fırsatı bulup monitörü gördüğümde şok oldum aşırı ghosting nedeni ile bu monitörde film ve oyun oynamak tam bir işkence..

http://r apidshare.com/files/9590622/cs.avi.html

Bu arada 2405fpw'nin ilk serileri daha iyi son cıkan serilere göre millet hayıflanıp duruyordu hatta bu konuda , Arkadaşım amerikadan getirtmişti kendine bu 2405fpw ler ilk cıktığında ve hala kullanıyor bende her gidişimde hayran hayran bakıyorum monitöre sonradan cıkan serilerdeki görüntü kalitesinden şikayetçi idi dell kullananlar

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi helsloot -- 6 Ocak 2007; 16:33:09 >

• yaw boşuna tartışıyorsunuz piyasadaki %90 panel tn olduğuna göre geri kalan 3-5 tane pahalı panelin iyi veya kötü davası cok gereksiz
  • BİRKAÇ İNCELEME

ViewSonic G2230WM 22' Dandikmidir? yokmu Ölü Pikselsiz bu üründen
     ViewSonic G2230WM 22' Dandikmidir? yokmu Ölü Pikselsiz bu üründen
  • wandoga naber :) istanbullaramı kaçtın sen. teknolojix.com dan bak nerede teknolojix mağazası var, git oradan al derim. deneme yaparsın.

manga senin oda benim odaya pek benziyor :)

yaşasın s-ips panller bu arada
  • Geçen cumartesi aldım bende ama piksel denemesi yapmama izin vermediler.Kadıköy index mağzasından aldım.Evde açtım ve 5 adet aktif piksel.3 adette farklı açıdan bakınca gözüken piksel var.Şimdi önümüzdeki cumartesi gidip değiştiricem ve bakalım çıkmaz diyen arkadaşın suratı ne şekil alacak.
    Bu arada monitöre hayran kalmamak elde değil.
  • quote:

Orjinalden alıntı: fotifoti

wandoga naber :) istanbullaramı kaçtın sen. teknolojix.com dan bak nerede teknolojix mağazası var, git oradan al derim. deneme yaparsın.

manga senin oda benim odaya pek benziyor :)

yaşasın s-ips panller bu arada

eee ist dayım nede olsa dayanamadım ctesi gittim exa dan 625ytl den aldım ilk denememde cirlop gibi bir malzemeye denk gelince hemen kaptım :))
  • 
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.