Şimdi Ara

Vicdan nedir nereden kaynağını alır?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
26
Cevap
0
Favori
786
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Mesela hep vicdanın sızlamıyor mu, vicdansız adam gibi laflar ederiz...

Ancak VİCDAN HER ZAMAN DOĞRUYU MU SÖYLER...

Vicdanı neler besler...

Vicdan ahlakla özdeş midir? En zor koşullarda bile vicdan aynı sesi mi söyler? Hiç yanılan vicdan var mıdır?

O zaman vicdan nedir nerede gizlidir ki niye her zaman aktif olmuyor... neyse daha diyeceklerim var da cevaplar geldikçe serpiştireyim....

• Vicdan,
    İnsanın iç sesidir.
    İyiliği kötülükten ayıran duygu.
    İyilikten lezzet, kötülükten elem alan manevi his...

Vicdanın 4 unsuru vardır:

İrade.
    Zihin.
    His.
    İnce duygular.

(İlginç bir konu @nakka, tebrikler)
  • Vicdan mı ? o ne ????
  • Vicdan insanın hem cenneti hem de cehennemidir...
  • Vicdan bizi bize düşüren şeydir.Yapsammı yapmasammı.Aha adam 20 milyon düşürdü yere versemmi vermesemmi? Bazısı verir ondan haz alır bazısı vermez ondan haz alır.Her iki türlüsünüde allah yartmış işte vardır bi bildiği.Ha allah kimseyi öyle yaratmaz diyende psikoloji okusun biraz.Genetik bir alt yapımız var ve sonradan çok az değişebiliyor.Psikopat kişilikten bahsediyorum tabi.....
  • quote:

Orjinalden alıntı: 17_Ocak
    Vicdan mı ? o ne ????

Kısmen haklısın.
    Toplumsal değer olarak zayıflıyor gitgide.
    Yerini başka değerler almış.
  • Bence büyük oranda vicdanı toplum şekiller. Nazi dönemi Almanyasını hatırlayın. O zaman biri çıkıp da kardeşim yapmayın şu Yahudilerle ne alıp veremediğiniz nedir? Diye sorsaydı kamu vicdanında o kişi toplumdan dışlanacaktı...
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Vicdan insanın doğuşundan gelen bir özellik de olabilir. Ben örneğin çok nadir bir kişiye sinirlenip onu dövmek isterim, fakat tam o anda bir yumuşama hissi gelir ve vuramam.

Belki de Allah korkusundan kaynaklanıyordur. Nitekim din her zaman, vicdansız insanları bile frenleyen bir unsur olmuştur.
  • quote:

Orjinalden alıntı: hamlet
    Bence büyük oranda vicdanı toplum şekiller. Nazi dönemi Almanyasını hatırlayın. O zaman biri çıkıp da kardeşim yapmayın şu Yahudilerle ne alıp veremediğiniz nedir? Diye sorsaydı kamu vicdanında o kişi toplumdan dışlanacaktı...

Her Alman yapılanları onaylamış diyemeyiz.
    Demek korku yüzünden ses çıkaramamışlar.
    Bilirsiniz, halk yığınları çoğu zaman güçlüden yana görünür.
    Bu toplum psikolojisinin bir kötü yönüdür.

Demek Kamu vicdanı yeterli tepkiyi vermekten çekinmiş
    Kanaatindeyim.
  • ÇOK HARİKA BİR KONU GERÇEKTEN VİCDAN YOKTUR DİYORUM TOPLUM ŞEKİLLENDİRİYOR GİBİ GELİYOR BANA BİR JAPONLA AYNI VİCDANA SAHİPMİYİZ MESELA
  • İnsanların birbirlerine zarar vermeden, karşılıklı yaşama haklarına tecavüz etmeden yaşamaları için tasarlanmış bir donanımdır vicdan.Neyin doğru neyin yanlış olduğunun içsel olarak algılanmasını sağlar vicdan.Bunu tasarlayan dünyanın bir kaosa sürüklenmesini engellemek için yapmış olabilir.Düşünsenize herkesin birbirini öldürdüğünü, yol ortasında yok kere adamların vurulduğunu, kafalrın kesildiğini, hamile kadınların karınlarındaki bebeklerin sökülerek yerlere döküldüğünü...Eğer bu son yazdıklarım içinizde soğuk bir etki oluşturuyorsa vicdan ve korku donanımlarınız sağlıklı olarak çalışıyor demektir.Ha eğer asıl doğru olan kötülük etmek, yok etmek derseniz o ayrı.O zaman yaşanılası bir dünya olmaz ki kötülükte edilsin. (no smoke)

• Yukarıda ilk yazdıklarımı açıyorum.
    Vicdanın 4 unsuru vardır:

İrade, Zihin, His ve İnce duygular.

Bunlar aynı zamanda ruhun da 4 özelliğidir.

Herbirinin gayeleri vardır/olmalıdır:

İradenin amacı,
    Yaradana teşekkür ve uyumdur.

Zihnin amacı,Bilim ve araştırma ile evreni ve Tanrının işlerini
    anlamaya çalışmaktır, evreni keşfetmektir.

Hissin amacı,İnsanları ve ötesinde Yaratıcıyı sevmektir.

İnce duygucukların gayesi de
    Doğa da ve Kâinattaki güzellikleri seyredip haz ve zevk almaktır.
  • vicdan denilen şey o zaman eğer etkiler olmasaydı yapacağım iştir demek olan ses mi acaba?
    Mesela : karşıda bir kadın ve evlisin... içinden bir ses sana bunu yapma diyor ama bunu senin duyguşarından bağımsız diyor.. aslında içinde seks arzusu olmasa ve kadın da sana hitap etmese dinleyeceksin.. oysa o anda heves geçerli ...şimdi vicdan usulen ve nötr durumlar için içten gelen ve o kadar da yaptırımı olmayan bir ses mi acaba?
  • walla vicdan kaynağını nerden alır bilmiyorum.ama bence toplumla alaklı değil.mesela nakkanın verdiği örnek benim başıma geldi ve ben yapmadım vicdanım el vermedi bi kız arkadaşım var cünkü neyse.şimdi bunu ben yapmadım bunun toplumla alakası yok bence.aksine bizim toplumuzda bence böyle fırsatları kimse kaçırmaz.kaynağı başka bişe ama ne bilmiyorum
  • quote:

Orjinalden alıntı: nakka

vicdan denilen şey o zaman eğer etkiler olmasaydı yapacağım iştir demek olan ses mi acaba?
    Mesela : karşıda bir kadın ve evlisin... içinden bir ses sana bunu yapma diyor ama bunu senin duyguşarından bağımsız diyor.. aslında içinde seks arzusu olmasa ve kadın da sana hitap etmese dinleyeceksin.. oysa o anda heves geçerli ...şimdi vicdan usulen ve nötr durumlar için içten gelen ve o kadar da yaptırımı olmayan bir ses mi acaba?

Evet.
    Hem de İyi tesbitler yapmışsınız:

*Duygulardan bağımsız.

*Yaptırımı yok.

(Ankara Hukuk Fakültesi'nin amblemine
    benziyor: Genç ve masum kızdır adeta VİCDAN; gözleri kapalı, âdil....)

• filozof nakka neler ymurtluyon sen en iyisi bir kitap yazda okuyalım
    bana göre vicdan eğitime köye kente millete göre değişir
    şu denebilir mi tüm insanlığın ortak vicdanı vardır diye?
  • quote:

Orjinalden alıntı: iyiadam

filozof nakka neler ymurtluyon sen en iyisi bir kitap yazda okuyalım
    bana göre vicdan eğitime köye kente millete göre değişir
    şu denebilir mi tüm insanlığın ortak vicdanı vardır diye?
    evrensel vicdan vardır niye vardır şundan:
    yaşam ortak bir değerdir.
    kimse ölmek istemez o halde ölümle ilgili içteki ses yaşamı savunur...
    acı görmeyi kimse istemez o halde içteki ses acının doğru olmadığını savunur...
    kötülük görmeyi kimse istemez o halde içteki ses iylik görmeyi ve yapmayı savunur...

buna benzer örnekleri çoğaltın...dünyanın neresinde bir insan görürseniz size kötülük yapmak üzereyken onun bu vicdanının sesini uyandırıp ona dinletebilirseniz sizi salıverecektir...demekki evrenseldir.. ama vicdanlar kara örtülerle sesi kısılamaz mı olur tabiii...

• Vicdan ile alakalı olmsa da birazcık çizgi film mantığında düşünüp ortaya karışık bir düşünce salatası serpiştireyim.Bazen kötü olan veya kötü olmak isteyen insanları düşünürüm.Bu tür adamlar hani çizgi filmlerde rastlarsınız ya "Ben bu dünyayı yok edeceğim, hahhh hahhh hahh!" nidalarıyla ortalığı inletirler.Aslında kötü olmak tam olarak nedir?Kötü olmak başkalarının yaşam hakkına tecavüz etmek, asmak, kesmek, biçmek, acımasızca davranmak gibi davranış şekillerini içerisinde barındırır.Şimdi hal böyle ise bazen kötü olduğunu düşündüğümüz gruplar çıkar karşımıza gerçek hayatta.Mesela bazı tarikatlar insanlığın ve bu dünyanın sonunu getirmek için çaba sarfederler.Bazıları insanlığı kendi kontrolleri altına almak isterler vs.Eee o zaman düşünürüm ki bu tür insanlar nasıl bir grup hatta bir tarikat haline gelebilmişler o zaman?Yani demek istediğim şu.Bir adam eğer kötü ise ve yok etmek, kontrol etmek hevesi ile dolup taşıyor ise bu karakterde bir adam kendisine nasıl bir çevre edinebilir ki?Diyelim ki bu tür insanlar kendilerine benzer insanlar bulup dünyayı yok etmek, insanları asıp kesmek, kontrol etmek gibi bir niyetle hareket etsinler.Ancak bu sefer de bu kötü niyetli insanların kendi grubundaki insanlar ile geçinmeleri için birbirlerine karşı iyi davranmaları gerekmez mi?İskeletor'u düşünün.Onun yardımcılarına karşı kötü bir tavır içinde olduğunu görürsünüz ancak yardımcılarına genel anlamda zarar verip yok etmediğine de şahit olursunuz.Niye?Çünkü İskeletor böyle yaptığı taktirde yanında çalışanlar onu terk edecekler ve o da yalnız başına bir halt edemeyecek.Bu nedenle İskeletor da adamlarına iyi davranır.Anlayacağınız kötülük değil de iyilik yapmak her durumda kaçınılmaz olur.Aslında kötülük de bana kalırsa insanın bu dünya üzerinde oluşturduğu bir tür tepkidir.Kötülüğü yapanın bu dünya üzerinde yaşadığını kanıtlamaya çalışmasının bir sonucudur.Bu dünya üzerinde kötülük hakim olursa hayat var olabilir mi?Kötülük yıkmak, yok etmek ise kötülük kendisine de kötülük edip yer yüzünden tamamen silinmeye neden olmaz mı?İyilik ise aksine tüm dünyaya yayıldığı zaman tamamen hazmedilebilir.Yazmış olduklarım çok basit düzeyde.Çizgi film düzeyinde.He-man ile İskeletor arasındaki ince çizgiyi, iyilik ile kötülük arasındaki farkı düşündürmeye yönelik.Ana tema şudur; kötülük kendi kendini yok eder, iyilik ise yan etkilere neden olmaz.Kötü niyetli kanser hücreleri niye birbirlerine zarar vermezler?Eğer öyle olsaydı kanser olmazdı.Kanser hücreleri savunma hücrelerinin tümünü öldürdüklerinde insanı da öldürürler ancak insan mezara girdiği zaman bu kötü niyetli kanser hücreleri de ölüme mahkum olurlar.Çünkü artık egemenliklerini sürdürecek bir beden kalmamıştır.Komik değil mi?

• yukarıda dedim ya kara örtüler çekilirse vicdanın sesi derinden gelir ve sesi duymak güçleşir... Allah böylelerini tez vakit islah etsin ve bizlerle muhatap etmesin...

Ancak dikkat ederseniz en canisi bile eylemden korkunç pişmanlık içindendir aslında pişmanlık eylemine de bakarsanız aslında olay öncesi de bağıran sesti o şimdi daha güçlü duyuluyor....
  • quote:

Orjinalden alıntı: nakka

Ancak dikkat ederseniz en canisi bile eylemden korkunç pişmanlık içindendir aslında pişmanlık eylemine de bakarsanız aslında olay öncesi de bağıran sesti o şimdi daha güçlü duyuluyor....

Kendi hemcinsini ve birebir kendisi gibi birini yok etmiştir de ondan.
    Kendini yok ettiğinin bilincine sonra varmıştır.
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.