Şimdi Ara

VERİLEN ŞİİRİN HANGİ YAZARA AİT OLDUĞUNU BULMA

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
41
Cevap
1
Favori
4.514
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • evet arkadaşlar örn bir şiir weriliyor ve bu kimin olabilir diye soruluyor bunlarda nasıl bir taktik izleyecegiz???

• bu konuda bende sorunluyum
  • Yazarların şiir tarzını ezberlemen lazım.tek tek şiirleri ezberleyemeyeceğine göre
    Şiire göre yorumda bulunacaksın.Ben böyle yapmıştım 1 tane sormuşlardı sanırım onuda yapmıştım geçen yıl..
  • evet garanti cıkacak soru tipi......ya sana zaten sıklarda hepsi farklı donemlerden olan yazarlar verirler mesela sana verdikleri şiir serveti funun donemine uyuyodur agırdır dili felan sıklarda bi cenap sahabettin olur onu işaretlersin yani bu soruların bi mantıgı yok yorum gucunu ve bilgini kullanacaksın hangi donemin dili bicimi nasıl bileceksin hangi yazar hangi doneme baglı bileceksin işte...
  • birde şu tarz sorular var bir mani yada şiir veriyor ki bu sorular çok çıkıyor geçen sene bile okadar çok sordular bununla ilgi altta şıklar işte benzetmelere yer verilmiştir cinaslı uyak kullanılmıştır,kesik mani olarak adlandırılır,İmgelere dayalı bir anlatım içerdiği bu tarz soruları çözmenin kolay yolu var mı konuları bildigim halde takılıp kalıyorum
  • inoss un dedigi gibi zaten dönemin ve sanatcıların özelliklerini tam olarak biliyorsan şıklardan rahatlıkla yapabilirsin.. örnek soru bulup koymaya çalışalım daha yardımcı oluruz arkadaşlar..
  • berrakk
    zaten dedigin örnekten yola cıkarsak maninin özellikleri 7li heceyle yazılır aaxa biçimde özellikler gösterir ilk dize diger dizelerden eksik ise manidir.. konuyu bildigin halde takılıyorsan şu 2 gün bolca soru çöz..
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • ateşi köz öldürür
    sürmeyi göz öldürür
    yiğidi kılıç kesmez
    bir kötü söz öldürür

bu dörtlük söyleyiş özellikleri bakımından aşagıdaki nazım biçimlerinden hangisini örneklendirir?
    A)rubai
    B)koşma
    C)mani
    D)semai
    E)varsagı

şimdi bu soruya bakdıgımızda hecenin 7li kalıbıyla söylenmiş aaxa biçiminde uyaklı anlatılmak istenen son iki dizede anlatılmış.. ozaman cevap manidir.. zaten varsagı kesinlikle olamaz bre hey gibi kelimeler yok koşma da olamaz 11li kalıpla söylenmesi lazım semai 8li hece ile söylenir o yüzden cevabımız direk olarak mani oluyor..
  • quote:

Orijinalden alıntı: axi___

ateşi köz öldürür
    sürmeyi göz öldürür
    yiğidi kılıç kesmez
    bir kötü söz öldürür

bu dörtlük söyleyiş özellikleri bakımından aşagıdaki nazım biçimlerinden hangisini örneklendirir?
    A)rubai
    B)koşma
    C)mani
    D)semai
    E)varsagı

şimdi bu soruya bakdıgımızda hecenin 7li kalıbıyla söylenmiş aaxa biçiminde uyaklı anlatılmak istenen son iki dizede anlatılmış.. ozaman cevap manidir.. zaten varsagı kesinlikle olamaz bre hey gibi kelimeler yok koşma da olamaz 11li kalıpla söylenmesi lazım semai 8li hece ile söylenir o yüzden cevabımız direk olarak mani oluyor..

çok teşekürler böyle arada birkaç daha örnek verirseniz sevinirim özellikle geçen seneki bazı sorular üzerinden

• teşekkürler arkadaşlar
    peki türkçeden bu zamirler sıfatlar cümle türleri fiiller... çıkar mı
  • quote:

Orijinalden alıntı: ROCKFTS

teşekkürler arkadaşlar
    peki türkçeden bu zamirler sıfatlar cümle türleri fiiller... çıkar mı

Valla arkadaşım hiç belli olmaz türkçe çıkarsaki çıkıcak gibi görünüyor.. Türkçe dil bilgisi sorulucak yorum falan olucagını sanmıyorum.. Eger yorum olursada artık ygs ile lys nin yapılma amacı sapmış oluyor..
  • böyle sorular genellikle 2.yeni veya garipçiler üzerinden sorulur

eğer şiir verilmiş sen o şiirden hiç birşey anlamıyorsan saçma bi şiirse o 2. yenidir ve şıklarda 2.yeni sanatçısını arayacaksın soruda öyle olur veya

ölçülü uyaklı şiir verir aşağıdaki sanatçılardan hangisi olmaz der orhan veli yi veriri mesela onu işaretlersin genel olarak öyle our
  • quote:

ateşi köz öldürür
    sürmeyi göz öldürür
    yiğidi kılıç kesmez
    bir kötü söz öldürür

A)rubai
    B)koşma
    C)mani
    D)semai
    E)varsagı

Niye rubai olmaz rubai de aaxa şeklindedir.
  • quote:

Orijinalden alıntı: 25th November

quote:

ateşi köz öldürür
    sürmeyi göz öldürür
    yiğidi kılıç kesmez
    bir kötü söz öldürür

A)rubai
    B)koşma
    C)mani
    D)semai
    E)varsagı

Niye rubai olmaz rubai de aaxa şeklindedir.

7li hece olcusuyle yazılmıs cunku

• Bir soru da benden. Buna da açıklık getirirseniz sevinirim.

Aşağıda bir kör kadın
    Sayıklar bir dilde bilmediğim
    İçinde kırık çekmeceler
    Geçer sokaktan bakışsız bir kedi kara

Biçim ve içerik özelikleri göz önüne alındığında bu şiirin aş han tarafından yazıldığı söylenebilir?

A) Ece Ayhan
    B) Kemalettin Kamu
    C) F. Nafiz Çamlıbel
    D) Ahmet Kutsi Tecer
    E) Behçet Kemal Çağlar
  • quote:

Orijinalden alıntı: cobra 2

Bir soru da benden. Buna da açıklık getirirseniz sevinirim.

Aşağıda bir kör kadın
    Sayıklar bir dilde bilmediğim
    İçinde kırık çekmeceler
    Geçer sokaktan bakışsız bir kedi kara

Biçim ve içerik özelikleri göz önüne alındığında bu şiirin aş han tarafından yazıldığı söylenebilir?

A) Ece Ayhan
    B) Kemalettin Kamu
    C) F. Nafiz Çamlıbel
    D) Ahmet Kutsi Tecer
    E) Behçet Kemal Çağlar

böyle sorular eleyici sorular olacaktır..56 sorudan 10-12 tane direk yazarlar ilgili bilgi eser sorusu çıksa onunda yapmiyi verim...

lanet olsun böyle ezber mi olur ya

• cobra 2 cevap a deilmi
  • bu soruları çözmenin teknigi nedir hani eserlerini verse tamam bu dersinde direkt şiir veriyor nasıl anlıyorsunuz

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi berrakk -- 24 Haziran 2010; 16:46:14 >
  • ya bu sorularda bi grubunmensubunu sorarlar.....ya 1. yenicidir ya 2. yenicidir yada bes hececidir....b d ve e buunlardan birinde olmadıkları için eledik serbest olcuyle yazılmıs o zmn c yide eleriz cunku bes hececilerden....bole yani biraz donem bilgilerini iyi kulanmak lazım bu sorularda....
  • çok tşk yardımcı oldugun için böyle soru çözmek için ufak ipuçları ayrıntılar varsa paylaşırsan iyi olur ben birde şu tarz soruları çözemiyorum belki en kolay sorular bunlar ama yapamıyorum

Nereden gelmiş bu denizsiz kente
    Bu yaşlı martı
    Konmuş saat kulesinin üstüne
    Öyle bir zamansızlıktan izliyor beni
    Çağırsam hemen çıkıp gelecek, biliyorum
    Çok eski bir oyundan kılıksız bir haberci gibi.

Bu dizeler, İkinci Yeni Şiirine ilişkin aşağıda verilen
    özelliklerden hangisine örnek oluşturmaz?

A) Kapalı bir anlatıma başvurma
    B) Sesi ve ritmi önemseme
    C) Kendine özgü bir biçemi olma
    D) Sözcüklerin çağrışım gücünden yararlanma
    E) Duyulmadık yeni sözcükler oluşturma

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi berrakk -- 24 Haziran 2010; 17:07:41 >
  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.