Bir yerde gaz deşarj tüpü ile seri bağlanması gerektiği yazıyordu ama çözemedim. Amacım ilk panoya 2000joule gücünde bir surge koruma cihazı koymak. Uygun voltajda varistörleri paralel olarak bağlayıp 2000 joule güç elde ettikten sonra bir tarafını faza bir tarafını toprağa vermem yeterli midir? Varistör seçiminde de 360volt civarında kullanmayı uygun gördüm (250 voltun maximum değerini göze alarak)yoksa 260 volt civarında alsam bu varistörler etkin değere göre mi çalışır yoksa akınım tepe noktalarını kesip atmasını ismtemem
Kimseden ses yok. Ben yaptım çalıştı anlatayım. 4 adet CV275K14 kodlu varistörü paralel olarak bağladım. Varistörleri iki iki birbirine yakın şekilde monte ettim ve seri olarak 2 varistör arasına termik sigorta bağladım en sonda da 1 amperlik cam sigorta ile küçük bir pcb üstünde işi hallettim. (kalın yollar ile) 5 liraya 600joule pik koruması sağlamış oldum. faz ve nötüre paralel olarak bağladım. Emi-Rfi koruması üzerinde çalışıyorum şimdide. Ha birde faz toprak nötür toprak arasına birer SRC koydum. olurda binlerce volt gelirse ordan atlasın gitsin diye.