|
|

|
|
|
|
|
|
Merhabalar arkadaşlar aranıza yeni katıldım. Konu açma yetkim olmadığı için bu konuda benim sorunum ile benzer okduğu için yazıyorum. Yanlışım varsa şimdiden af ola. Bazı arkadaşlar yazmış cihaz ihtiyacı kadar amper çeker diye buna kesinlikle katılmıyorum. Elimde 3.2 voltluk 120ma lik ledler ile basit bir fener yaptım. 5 ledi paralel bağladım. 10 amper 3.7 voltluk bir power bank ile ledleri yakayım dedim 5 ininde içleri kapkara oldu ve artık yanmıyor. 1.5v luk 3 tane kalem pil ile toplamda 4.5 v ile hiçbir sorun yok. Amper fazla geldiği için ledler yandı. Buna benzer 12v luk bir led düzeneği oluşturdum . 3 amper 12v adaptörle hiçbir sorun olmazken 20 amper 12v adaptörle aşırı ısıdan 2 dakikada yandı. Bunların sebebi amper fazlalığından kaynaklı . Amper sınırlamak ya da düşürmek için mofset kullanıyorlar bildiğim. Ama onuda hangi tür neye nasıl hesaplanıyor hiçbir yerde bilgi yok. Aynı dertten bende munzaribim. Amperi düşürecek yada fazla akım çekmeyi engelleyecek , voltajı düşürmeyecek bişeyler olmalı . Direnç aynı zamanda voltajı da düşürdüğünden o da olmuyor. :) şimdiden herkese teşekkürler. < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Atalay2424 -- 18 Şubat 2021; 0:15:1 > < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > |
|
Burada gözden kaçırdığınız bir nokta var yalnız. Normalde devreler ihtiyaçları kadar akım çekerler. Eski tip akkor lamba kullansanız böyle bir sorun yaşamazdınız. Ancak sözkonusu olan cihaz LED ise işin içine bir de sıcaklık faktörü giriyor. LEDler ışık verdikçe ısınırlar. Isındıkça iç dirençleri düşer. İç direnç düşünce daha fazla akım çekerler. Daha fazla akım çekince daha fazla ışık verirler ve sonuçta bu kısır döngü LEDler ölünceye kadar devam eder. Bu nedenle LED sürecekseniz akımı sınırlamanız gerekir. Buradaki değişken sıcaklığa bağlı değişen iç dirençtir. Normal bir devrede iç direnç çalışma anında çok bir değişkenlik göstermez. Bu nedenle de sabite yakın bir akım çeker. |
|