Şimdi Ara

VANDA YİNE DEPREM OLDU (5.2) ARTÇI

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
31
Cevap
0
Favori
789
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Van’da gece yarısı Richter ölçeğine göre 5.2 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Şiddetli hissedilen depremde ilk belirlemelere göre can ve mal kaybı yaşanmadı.

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Ulusal Deprem İzleme Merkez’i verilerine göre, saat 00.08’de merkezüssü Van Mollakasım’da 5.2 büyüklüğünde deprem meydana geldi. 23 Ekim’de meydana gelen 7.2 büyüklüğündeki depremin ardından beşik gibi sallanan Van’da, son depremde şiddetli hissedildi. Halk arasında endişe yaratan depremde ilk belirlemelere göre can kaybı yaşanmadı.

Van’da daha önce meydana gelen 7.2 büyüklüğündeki depremde 605, 5.6 büyüklüğündeki depremde ise aralarında iki gazetecinin de bulunduğu 40 kişi yaşamını yitirmişti

Van'da dün Saat 18.47'de merkez üssü Van Gölü olan 4.5 ve dün saat 18.54'te merkez üssü Van Muradiye Kuşçu olan 4.2 büyüklüğünde iki deprem daha meydana gelmişti.

HASTA VE YAKINLARI BAHÇEYE KAÇIŞTI

Depremi şiddeti hisseden Van’da hastanelerde personel ile hasta ve refakatçıları da korku içinde dışarıya kaçıştı. Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde yeni apandist ameliyatı olduğunu belirten Özcan Aslı, da sarsıntı ile birlikte üzerine aldığı battaniye ile hastane başçesine çıktı. Özcan Aslı, "Çok kötü sallandık, büyük bir panik yaşandı. Ben de hasta yatağımdan çıkarak dışarıya attım. Ne yapacağımı bilmiyorum. Bu halimle nereye gideceğimi de bilmiyorum" dedi.

Bu arada günlerdir beşik gibi sallanan ve bu nedenle birçok hasarlı binanın bulunduğu Van’da ekipler, yeni yıkım olup olmadığının belirlenmesi için cadde ve sokaklarda incelemelerini sürdürüyor.

'7.2'LİK ANA DEPREMİN ARTÇISI'

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Ulusal Deprem İzleme Merkezi (UDİM) Müdürü Doğan Kalafat, Van'da saat 00.08 sıralarında meydana gelen 5,2 büyüklüğündeki depremin 7.2'lik ana depremin artçısı olduğunu belirterek, “Zaman zaman 4.9-5.0'a yakın artçılar olabileceğini söylemiştik. Endişelenecek bir şey yok” dedi.

'DEPREM HASARLI BİNALARDA YIKILMALAR YARATABİLİR'

İstanbul Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yardımcı Doçent Oğuz Gündoğdu, Van'da gece meydana gelen 5.2 büyüklüğündeki depreme ilişkin değerlendirmesinde, “Bu fay için ilk açıklamalarda 'hayalet fay' ya da 'kör fay' demişlerdi. İşte biz de bir deneyi yaşıyoruz. Bunun nerede biteceği, nasıl olacağı konusunda bir şeyler söylemek çok zor. Çünkü yüzeyde hiç görünmeyen bir fay bu” dedi.

Gündoğdu, daha önceki sarsıntıların bir kısmının gölün içerisinde olduğunu ifade etti. “Bu, bence 'kırık ilerlemesi' diyebileceğimiz bir olay. Yani Van'dan uzakta sayılır ama Van'a hasar verici olacağını sanmıyorum” diyen Gündoğdu, buna karşın Van'daki binaların durumunun çok kötü olduğunu hatırlattı. Gündoğdu, “Bu nedenle bu deprem hasarlı binalarda kısmen yıkılmalar yaratabilecek bir büyüklüğe sahip. Çünkü Van bir enkaz haline döndü Bu kadar fazla depreme yakalanınca ayakta duranlar dahi çok tehlikeli. Artık insanlar evlerine girecek cesareti bulamıyorlar kendilerinde” diye konuştu.

“BU FAYLANMA TARZINI BUGÜNE KADAR GÖRMEDİM”

Bu faylanma tarzını bugüne kadar görmediğini belirten Gündoğdu, şöyle devam etti:

“Geriye doğru da baktım, böyle bir olay yok. Böyle bir olay İzmir körfezinde oldu ama bu kadar büyük depremden sonra bu kadar büyük kırılmalarla devam ettiğini görmedim. Bu fay için de ilk açıklamalarda 'hayalet fay' ya da 'kör fay' demişlerdi. İşte biz de bir deneyi yaşıyoruz. Bunun nerede biteceği, nasıl olacağı konusunda bir şeyler söylemek çok zor. Çünkü yüzeyde hiç görünmeyen bir fay bu. Böyle de olunca, daha doğrusu kırılmanın devam edeceği enerjiden ziyade, ters fay olduğu için kırılmanın bitmesini beklemek zorunda insanlar ama bunun şu günde olacağını söylemeyiz.

Bir de oradaki yerel koşullarda çok zorlanıyorlar ama yapacak da çok fazla bir şey yok doğrusu. Önemli bir ihtimal olarak kırılmayla alakalı olduğunu söyleyebiliriz ama esas olarak mekanizma çözümlerini verdiklerinde bunu netleştirebiliriz. Edremit'teki depremin mekanizması tamamen farklıydı ve ona bağımsız deprem tanısını koymuştuk. Ancak depremin yüksek büyüklükte artçılar üretmesi bölgede sorun oluşturuyor.”

“GÜVENİLMEYEN BİNALARA GİRMEK AKILLICA BİR ŞEY DEĞİL”

Gündoğdu, orta hasarlı binaların kanunen mühürlenmesi gerektiğinin altını çizerek, şunları kaydetti:

“Devamlı sallanırken zaten kimse evine girmez. Bazıları 'ben korkmuyorum' deyip evine giriyor ama orta hasarlı olarak belirlenen yerlere girmek yasaktır. Onarım görünceye kadar veya yıkılıncaya kadar girilmemesi gerekiyor. Hafif hasarlılara girilir. Bunu da iyi düşünmek gerekiyor. Bir yeri hafif hasarlı ilan etmek için oldukça zaman lazım. Fakat zaman da yetmiyor. Çünkü açıkta kalan insanlar var. Ancak buralara giren insanların da kuvvetli bir artçı ile tehlike karşısında kalacakları düşünülünce olay karmaşık hale geliyor. Ama güvenilmeyen binalara girmek akıllıca bir şey değil.”

• bu kadar deprem fazla değil mi ya , yazık ordaki insanlara üzülüyorum ..

Van'lı herkes diğer illere kaçışmış durumda , 1 milyon kişi işi , gücü , evi , okulu bırakıp göç etti ...

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: MaNgOsEr

bu kadar deprem fazla değil mi ya , yazık ordaki insanlara üzülüyorum ..

Van'lı herkes diğer illere kaçışmış durumda , 1 milyon kişi işi , gücü , evi , okulu bırakıp göç etti ...

ben öss ye gireceğim sene ısparta da böyle olmuştu. dersanede sürekli sallanıyorduk. bildiğin beşik gibi. baya iki ay sürmüştü. o yüzden bir iki ay sürer sanırım böyle sallantılar...
  • Fayların , Van'la bir alıp veremediği var anlaşıldı.
  • Hakkari-Tunceli-Şırnak...
    Temizlenecek...
  • quote:

Orijinalden alıntı: toyyl

Fayların , Van'la bir alıp veremediği var anlaşıldı.

Yer kabugu bile istemiyor artik.

• .
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    SON DAKİKA DEPREM OLDU
    geçen yıl açıldı
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: CrySystem

Hakkari-Tunceli-Şırnak...
    Temizlenecek...

Yav he he

Bu tür büyük depremlerden sonra artçı depremler 2-3 aya kadar sürer. Kandilli ve diğer uzmanlar 6,2 lik bir artçı bekliyorlar , 2 ay sonra 5+ lık artlılar yerini daha az şiddetli depremlere bırakır.
  • quote:

Orijinalden alıntı: CrySystem

Hakkari-Tunceli-Şırnak...
    Temizlenecek...

Evet yeni doğmuş bebekler hepsi temizlenecek değil ?
  • Ben Elazığda yaşıyorum arkadaşlar hastaneye vanlı bi kaç kişi gedli biraz konuştuk adamlar Vanlı ve kürt ciddiyim adam bana diyiyorki bizim Van halkı hak etti daha kötüsü olsun diyiyor bunuda diyen bi Vanlı devlete hep zararı var,uyuşturucu kaçakcılığı var,teröriste yardım etmek var deprem olmadan önce bi gidin hele bi türk bayrağı açın bakın neler olacak.

Biz işte bundan dolayı hep kaybedşiyoruz adamlar bizim askerleri öldürür durur sonra onların başına bi felaket gelir tv de 3-4 adam yaralı gördükm ayy yazık deriz bu şey ebenziyor terörristlere çiçek vermeye benziyor ben doğuda yaşıyorum ve herşeylerini biliyorum ve bunuda bilin vanda gördüğünüz arabaları istanbul bebekte bile göremessiniz sizce neden ?
  • İlk yıkıcı deprem 13:41 de oldu. Ve açın bakın 13. Ayet 41. Sureyi. Şok olacaksiniz
  • quote:

Orijinalden alıntı: ~Lion King~

İlk yıkıcı deprem 13:41 de oldu. Ve açın bakın 13. Ayet 41. Sureyi. Şok olacaksiniz

Hocam ne yazıyor şu an bakamıyorumda merak ettim ?
  • quote:

Orijinalden alıntı: Utkuhan

quote:

İlk yıkıcı deprem 13:41 de oldu. Ve açın bakın 13. Ayet 41. Sureyi. Şok olacaksiniz

Yazamam dostum. Ben bunun konusunu acmistim bana 2 dk da faşist damgasi vurup konu mu sildirmislerdi.
  • quote:

quote:

quote:

Yazamam dostum. Ben bunun konusunu acmistim bana 2 dk da faşist damgasi vurup konu mu sildirmislerdi.

pm attım
  • Van suan hayalet şehir başbakan afet bölgesi ilan etmemek için
    elinden gelenı yapıyor.

Dış yardımları Ret Eden bir devlet
    şimdi dış ülkelerden yardım istiyor
  • quote:

Ben Elazığda yaşıyorum arkadaşlar hastaneye vanlı bi kaç kişi gedli biraz konuştuk adamlar Vanlı ve kürt ciddiyim adam bana diyiyorki bizim Van halkı hak etti daha kötüsü olsun diyiyor bunuda diyen bi Vanlı devlete hep zararı var,uyuşturucu kaçakcılığı var,teröriste yardım etmek var deprem olmadan önce bi gidin hele bi türk bayrağı açın bakın neler olacak.

Biz işte bundan dolayı hep kaybedşiyoruz adamlar bizim askerleri öldürür durur sonra onların başına bi felaket gelir tv de 3-4 adam yaralı gördükm ayy yazık deriz bu şey ebenziyor terörristlere çiçek vermeye benziyor ben doğuda yaşıyorum ve herşeylerini biliyorum ve bunuda bilin vanda gördüğünüz arabaları istanbul bebekte bile göremessiniz sizce neden ?

Bu yazdıkların bütün van halkını suçlu saymaz. İstanbulda deprem olsa veya başka biyerde deprem olsa gene oh iyi oldu diyecekmisin ? Ben hepsine suçsuz demiyorum fakat orda yaşayan masum insanların suçu ne ? 2-3 Yaşındaki bebeklerin suçu ne ?

• quote:

Orijinalden alıntı: Fırtınam..

quote:

Ben Elazığda yaşıyorum arkadaşlar hastaneye vanlı bi kaç kişi gedli biraz konuştuk adamlar Vanlı ve kürt ciddiyim adam bana diyiyorki bizim Van halkı hak etti daha kötüsü olsun diyiyor bunuda diyen bi Vanlı devlete hep zararı var,uyuşturucu kaçakcılığı var,teröriste yardım etmek var deprem olmadan önce bi gidin hele bi türk bayrağı açın bakın neler olacak.

Bu yazdıkların bütün van halkını suçlu saymaz. İstanbulda deprem olsa veya başka biyerde deprem olsa gene oh iyi oldu diyecekmisin ? Ben hepsine suçsuz demiyorum fakat orda yaşayan masum insanların suçu ne ? 2-3 Yaşındaki bebeklerin suçu ne ?

Anasına bakan fakir askerin suçu ne,askerde kazandığı 16 ytl yi kazanan askerin suçu ne o bebek dedin büyüdümü devlet bize bakmir diyecek elazığspor vanspor maçı olmuştu geçen yıl bi tartışmada adamlar hemen tüfeklerine sarıldılar dicle üniversitesinde okuyan bi arkadaşım vardı Diyarbakırda yanuna gittim türküz diye dışlandık çocuk ağlaya ağlaya bitirdi üniv madem o kadar seviyorsunz gidin yaşayın kardeş.israilden nefret ediyoruz peki israildeki iyi insanların suçu ne ?

• quote:

quote:

"Görmüyorlar mı ki, biz yeri etrafından eksiltip duruyoruz. Allah öyle hükmeder ki, O’nun hükmünü engelleyecek kimse yoktur. O çok hızlı hesap görür.Ra’d 13/41"

• quote:

Orijinalden alıntı: MaNgOsEr

bu kadar deprem fazla değil mi ya , yazık ordaki insanlara üzülüyorum ..

Hocam bir ara Simav'da vardı böyle hareketlilik , Allah'a şükür ki yıkıcı olmamıştı. Binlerce artçı vardı.

Ayıptır beyler öyle temizlenecek falan denir mi hiç? Şerefsiz olduğu kadar masum insanlar , çocuklarda var. Daha geçenlerde Van'da depremden kurtulan çocuk soğuktan öldü yav , acır insan nasıl böyle bir şey yazar?

Yardım işinide anlamadım ben , binlerce çadır geldi , prefabrik ev yapıldı diyorlar ama haberlerde durum öyle değil , millet naylondan ev yapmış kendine , Allah yardımcıları olsun Valla çok kötü bir durum.

• quote:

Orijinalden alıntı: Püskevit Canavarı

quote:

quote:

"Görmüyorlar mı ki, biz yeri etrafından eksiltip duruyoruz. Allah öyle hükmeder ki, O’nun hükmünü engelleyecek kimse yoktur. O çok hızlı hesap görür.Ra’d 13/41"

Lion kardeş saolsun pm den attı çekiniyordu bunu yazmaya faşişt derler diye amam resmen allahu teala ben burdayım diyyior bunu anlamak zor olmamalı

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.