< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi broodofqueen -- 16 Şubat 2018; 13:40:48 > |
Bildirim
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi broodofqueen -- 16 Şubat 2018; 13:40:48 > |
Sağlamlık konusunda fikri satıcılardan almadım, birkaç yerde okudum. Kaynak bulabilirsem paylaşırım. Öte yandan, evimde bir plazma bir IPS bir de VA panelim var. VA panelimi(55PUS7503) aldığımda IPS panelin yerini değiştirdim. Çok da hoyratça yaptım bu işi, maaşallah bir sorun olmadı. Ha, salak değilim birilerine birşeyler ispatlamak için yumruk atıp denemek istemiyorum. Ama şunu söyleyebilirim, dokunduğum IPS panel daha esnek, ama VA panel daha gergin ve sert, dolayısı ile kırılgan. Ben bilmediğimi konuşmam. Elimde ikiside var, ona göre konuşuyorum.
Yani insanları cahil diye niteleyip gün ışığı performansını kontrasta bağlamanız ne acı. Bu işi az çok bilen birisi gayet iyi bilir ki gün ışığı performansı panelin malzeme yapısı gereği oluşan yansımasına ve nit(cd/m2) değerine yani parlaklığa(brightness) bağlıdır "contrast"a değil. IPS panelin parlaklığı yeterlidir ve en önemlisi yansıma yapmaz, IPS'in aydınlık ortam performansı VA'dan çok daha iyidir, yine tekrar ediyorum tecrübe ile sabit. Gözüme mi inanayım sana mı? Boşuna laf kalabalığı yapmayın. Bir diğer husus, sizi başka konularda da görüyorum. Bildiğiniz bir kaç şey var, evet doğru ama bildiğiniz bu konular üzerinden sürekli millete sataşma sebebiniz nedir? Benim söylediğim yanlış da olabilir, insanız. Ama bu üslüp neyin nesi? Bu ukalalık nereden geliyor? Siz kimsiniz? "PANELMAN", CAHİLLERİN ÇOK BİLGİLİ UZMAN DOSTU... Kendinizi süper kahraman falan mı zannediyorsunz? Değilsiniz, ve söylediğiniz her şey doğru olmak zorunda değil, olamaz da zaten. Mesela; IPS çöp felan değil, kullanım alanlarına göre çiçek gibi panel. Renklerle çalışıyorsanız, bir profesyonelseniz veya gerçek renk konusunda takıntılısınız "tek" tercihiniz IPS. IPS verdiği renk gamutunu VA veremez. Son kullanıcısınız, enine geniş büyük bir salonunuz var, geniş açıdan TV izlemeniz lazım, tercihiniz IPS. Aydınlık ortamlarda kullanacaksanız tercihiniz IPS. Hatta oyuncu iseniz TN panel tercih etmenizi öneririm, TN panelin verdiği yenileme hızını ne VA ne IPS veremez. gibi gibi. Ne söyleyecekseniz de düzgün söyleyin, sataşmayın. Memleketin panel eksperine ihtiyacı yok, herkesin okuma yazması var Allah'a şükür. Ayrıca uzman olsaydınız daha mütevazı olurdunuz zaten, olmadığınız da buradan belli. |
Açık konuşmak gerekirse, VA panelin kontrast oranı ve "kontrast görüntü kalitesinde en önemli etkendir" cümlesi daha ilk okuduğumda beni de VA panele yönlendirmişti. Bugün, çeviri için uğraşırken(teşekkürler google translate) tekrar iyice okudum. Adamlar net birşey söylemişler sonunda. Üşenip o zaman okumadığımız için bakmamışız.
İkisinin biribirinden üstünlekleri ve zaafiyetleri var. Işıklı ortamda kontrast farkını çok fark etmezsiniz demiş mesela, bu beni VA'dan soğuttu. Hangimiz sürekli karanlık odada film izliyoruz ki? Pek çoğumuz "spor ve tv şovları" izleyip "geniş ve ışıklı bir odada, geniş açıdan seyredilmeye uygun" paneller istiyoruz. Bir sinema odanız varsa VA panel alın, diğer her şey için IPS demiş adamlar. Ana panelim 50" Panasonic plazma. Zamanında yüksek kontrast, doğal renkler ve fiyat/performans olarak çok makul olduğu için satın almıştım. Memnunum, siyahın dibini görüyorum zaten. Lakin, çok yansıma yapıyor, film izlerken ışıkları kapatmak zorunda kalıyoruz, özellikle karanlık filmlerde. 4 yıllık plazma deneyiminden sonra, özellikle günlük kullanımda derin siyahların çok da önemli olmadığını hissettim, kendi adıma. Arkadan aydınlatma(LCD) siyahları gri gösterse de, ortam aydınlıksa, umursamıyorsunuz. Bu benim şahsi fikrim tabii ki. Yeni bir TV alacaksam, OLED ler ucuzlamadığı müddetçe tercihim muhtemelen IPS olur. Bugün için en azından :) |
teşhir ürünü olan ve ips panelli bir televizyona 4000 tl vereceğime pencereden atlarım.
|
Canlı renk, izleme açısı, ışıklı ortam performansı, tepkime süresi(oyun için), sağlamlık vb. konularda IPS öndedir. Bakmayın siz çöp diyenlere. Boş konuşuyorlar.
|
Filmci Oyuncu ve Detaycı kesim için VA panel,
Barındırdığı yüksek ışık, kontrast ve siyah performansından ötürü bir seçim değil zorunluluktur! Geri kalan kesim, bu konularda vasat olan ips alıp kullanabilirler.. |
Yazıyı okurken birden gözümün önüne "eşofmanlı hoca" geldi;
"Bakın biz bunu, vazo ile anlattık, sürehi ile anlattık..." İstemsiz güldüm.. Haklısınız.. Sonuç ortada, üreticiler tüm premium panellerinde VA panel kullanıyor. Ama IPS'e çöp dememek lazım. OLED'ler çoğalsın, fiyatları düşsün o zaman çöp deriz. Bugün TN'ye çöp dediğimiz gibi. |
En iyisi bir odaya VA bir odaya İPS panel almak
![]() |
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > |
|
|
|
|
|
|
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi MacGyver. -- 19 Şubat 2018; 0:57:30 > |
|
|
|
|
|
|