Şimdi Ara

VA Panelmi IPS Panelmi?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir (1 Mobil) - 2 Masaüstü1 Mobil
5 sn
83
Cevap
12
Favori
51.757
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
8 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Nedir bu VA, IPS? Bilgisine güvendiğimiz bazı arkadaşlar IPS çöp yaşasın yeni kral VA derken, bazıları ise IPS'in çöp olmadığını, aksine VA'nın pompalandığı kadar üstün olmadığını savunuyor. Bakalım mı, rtings sitesi editörleri bu konuda ne demiş?

    LCD "sıvı kristal ekran" anlamına gelmektedir. Günümüzde LED arkadan aydınlatmalı TV'lerde kullanılan iki tür LCD panel vardır: In Plane Switching (IPS) ve Vertical Alignment (VA). Her ikisi de Sıvı(Liquid) Kristal(Crystal) Ekran(Display) türündeyse de, bu iki teknolojinin performansı arasında pek çok fark var.

    En baştan, uzun uzun okuma istemeyenler için kısaca kimler IPS, kimler VA panel satın almalı söyleyelim;

    • *IPS panel televizyonları büyük, ışıklı bir salona sahip geniş ve farklı açılardan TV izleyenler,
    • *VA panel televizyonları ise karanlık bir odada, iyi bir görüntü kalitesi arayan ve daha geniş bakış açılarına ihtiyaç duymayan kullanıcılar.


        İZLEME AÇISI

        İzleme açısı, resim kalitesinde gözle görülür bir düşüş görmeden TV izleyebileceğiniz açı anlamına gelir. Bazı LCD türleri bunu diğerlerinden daha iyi yapar.

        Bu alanda IPS TV'ler açık ara öndeler. Bu, diğer LCD türlerine göre avantajlarından biridir. 20 °'lik bir açıdan bakıldığında, çoğu VA televizyonunun kalitesinde önemli bir bozulma olur, görüntünün canlılığında dramatik bir azalma yaşanır. IPS TV'ler ise sadece parlaklık kaybedeceklerdir. IPS TV'ler genellikle parlaklıklarının yarısını kaybetmeden yaklaşık 36 ° 'ye kaliteli görüntü verebilirler, hatta bazılarının 50 °' nin üzerinde bile oldukça iyi performans gösterdiğine şahit olduk. VA tipi TV'lerin dar görüş açısı, ekranın kenarlarında resim kalitesinin kaybolmasına neden olacağı için TV'yi bir PC monitörü olarak kullanacaksanız sorrun yaşarsınız.

        Kazanan : IPS

        KONTRAST

        Kontrast, görüntü kalitesinde en önemli unsurdur. Ne VA nede IPS teknolojileri OLED'in siyah seviyelerine ulaşamasa da, VA paneller, IPS panellerden daha iyidir.

        VA teknolojisi, kontrast söz konusu olduğunda, IPS panellerinin çok ötesinde. Siyahlar çok daha koyudur ve daha iyi görünür. Karanlık bir ortamda, siyahlar, IPS TV'lerde gri renkte görünür ve deneyimi ciddi ölçüde baltalar. VA kontrast oranları genellikle 3000: 1 ila 6000: 1 aralığında, IPS ise 1000: 1 civarındadır. Bu nedenle, VA paneller film izleme derecelendirmelerimizin her zaman başında gelir, sadece OLED'lere geçilirler. Ancak, unutmayın, bu fark, parlak ortamlardada çok az öne çıkar, asıl fark karanlık ortamlarda hissedersiniz.

        Kazanan : VA

        SİYAH KALİTESİ

        IPS teknolojisi doğası gereği bu konuda(siyah kalitesi) daha kötü olsa da, şunu söyleemk istiyoruz ki, test ettiğimiz hemen hemen her IPS tipi panel LG tarafından üretilmişti. Ve bunların hepsi, ortalama siyah kalitesinin altındaydı. VA panelleri, bu kategoride IPS'lere kıyasla daha iyi performans gösteriyor; işin aslı, IPS TV'ler bu listelerin sondan birincileri oluyor.

        Bonus olarak, IPS TV'lerde mevcut bulutlanma sıkıntılarına yeni bir tür daha ekleniyor. Bu kusur, televizyona dik açıyla baktığımızda görünür; buna "IPS Glow", "IPS parıltısı" diyoruz. Standart siyah sorunlarına görsel olarak çok benzer, tek farkı kendini sarı tonlarda gösterir.

        Kazanan : VA

        TEKNİK FARKLAR

        Sıvı kristal ekranlar (LCD), adından da anlaşılacağı üzere, pikselleri oluşturan küçük, renkli, sıvı kristal paketlerinden oluşur. Bu kristaller, elektrik yüklendiğinde tepki verir ve yerlerini değiştirirler ve pozisyonlarına bağlı olarak ışığı az ya da çok bloke eder.

        IPS ekran kristalleri yatay olarak hizalıdır. Elektrik verildiğinde ışığın dışarı çıkmasına izin vermek için dönerler. VA panel ekranlar kristallerini dikey olarak hizalandırır. Elektrik yüklendiğinde, IPS'e benzer biçimde, ışığın içeri girmesine izin veren yatay bir konuma gelirler. Bununla birlikte, elektrik akımı almayan pikseller yani kapalı olan pikseller, dikey hizalandıkları için ışığı çok daha verimli bir şekilde bloke eder, bu sayede daha iyi siyahlar yaratılır ve daha iyi kontrast elde edilir.

        Bir de üçüncü bir tür var, PLS. PLS, Samsung tarafından imal edilmesi haricinde, IPS ile temelde aynıdır(Samsung kendi ürettiği IPS panellere PLS adını vermiş). Mükemmel tepki sürelerine sahiptirler, ancak başka bir farkları yoktur. Pikselleri görsel olarak karşılaştırdığınızda; IPS şivronlara benzeyecektir; VA çok düz dikdörtgenler gibi görünür ve PLS yuvarlak kenarlı kapsüllere benzeyecektir.

        IPS
        VA Panelmi IPS Panelmi?
        VA
        VA Panelmi IPS Panelmi?
        PLS
        VA Panelmi IPS Panelmi?

        SONUÇ

        Ne VA nede IPS birbirinden üstün teknolojiler değiller, ikisi de farklı amaçlara hizmet ediyor. IPS TV'ler, spor veya TV şovları için, parlak bir oturma odasında, geniş bir görüş açısından televizyon izleyenler için uygun bir teknoloji. Geniş görüş açısı sağladığı için PC monitörü kullanımına daha yatkındır. VA paneller daha iyi bir kontrasta sahiptir, televizyon eğer karanlık bir ortamda, ev sineması olarak kullanılacaksa kesinlikle tercih edilmelidir. İkisi arasında seçim yapmak bir dizi özelliklerden ödün vermeyi gerektirir, kullanımınıza bağlı olarak seçim yapın; VA veyahut IPS için en iyisi budur diyemiyoruz.

        Kaynak : rtings



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi broodofqueen -- 16 Şubat 2018; 13:40:48 >







  • Sağlamlık konusunda fikri satıcılardan almadım, birkaç yerde okudum. Kaynak bulabilirsem paylaşırım. Öte yandan, evimde bir plazma bir IPS bir de VA panelim var. VA panelimi(55PUS7503) aldığımda IPS panelin yerini değiştirdim. Çok da hoyratça yaptım bu işi, maaşallah bir sorun olmadı. Ha, salak değilim birilerine birşeyler ispatlamak için yumruk atıp denemek istemiyorum. Ama şunu söyleyebilirim, dokunduğum IPS panel daha esnek, ama VA panel daha gergin ve sert, dolayısı ile kırılgan. Ben bilmediğimi konuşmam. Elimde ikiside var, ona göre konuşuyorum.

    Yani insanları cahil diye niteleyip gün ışığı performansını kontrasta bağlamanız ne acı. Bu işi az çok bilen birisi gayet iyi bilir ki gün ışığı performansı panelin malzeme yapısı gereği oluşan yansımasına ve nit(cd/m2) değerine yani parlaklığa(brightness) bağlıdır "contrast"a değil. IPS panelin parlaklığı yeterlidir ve en önemlisi yansıma yapmaz, IPS'in aydınlık ortam performansı VA'dan çok daha iyidir, yine tekrar ediyorum tecrübe ile sabit. Gözüme mi inanayım sana mı? Boşuna laf kalabalığı yapmayın.

    Bir diğer husus, sizi başka konularda da görüyorum. Bildiğiniz bir kaç şey var, evet doğru ama bildiğiniz bu konular üzerinden sürekli millete sataşma sebebiniz nedir? Benim söylediğim yanlış da olabilir, insanız. Ama bu üslüp neyin nesi? Bu ukalalık nereden geliyor? Siz kimsiniz? "PANELMAN", CAHİLLERİN ÇOK BİLGİLİ UZMAN DOSTU... Kendinizi süper kahraman falan mı zannediyorsunz? Değilsiniz, ve söylediğiniz her şey doğru olmak zorunda değil, olamaz da zaten.

    Mesela; IPS çöp felan değil, kullanım alanlarına göre çiçek gibi panel. Renklerle çalışıyorsanız, bir profesyonelseniz veya gerçek renk konusunda takıntılısınız "tek" tercihiniz IPS. IPS verdiği renk gamutunu VA veremez. Son kullanıcısınız, enine geniş büyük bir salonunuz var, geniş açıdan TV izlemeniz lazım, tercihiniz IPS. Aydınlık ortamlarda kullanacaksanız tercihiniz IPS. Hatta oyuncu iseniz TN panel tercih etmenizi öneririm, TN panelin verdiği yenileme hızını ne VA ne IPS veremez. gibi gibi.

    Ne söyleyecekseniz de düzgün söyleyin, sataşmayın. Memleketin panel eksperine ihtiyacı yok, herkesin okuma yazması var Allah'a şükür. Ayrıca uzman olsaydınız daha mütevazı olurdunuz zaten, olmadığınız da buradan belli.
    Açık konuşmak gerekirse, VA panelin kontrast oranı ve "kontrast görüntü kalitesinde en önemli etkendir" cümlesi daha ilk okuduğumda beni de VA panele yönlendirmişti. Bugün, çeviri için uğraşırken(teşekkürler google translate) tekrar iyice okudum. Adamlar net birşey söylemişler sonunda. Üşenip o zaman okumadığımız için bakmamışız.

    İkisinin biribirinden üstünlekleri ve zaafiyetleri var. Işıklı ortamda kontrast farkını çok fark etmezsiniz demiş mesela, bu beni VA'dan soğuttu. Hangimiz sürekli karanlık odada film izliyoruz ki? Pek çoğumuz "spor ve tv şovları" izleyip "geniş ve ışıklı bir odada, geniş açıdan seyredilmeye uygun" paneller istiyoruz. Bir sinema odanız varsa VA panel alın, diğer her şey için IPS demiş adamlar.

    Ana panelim 50" Panasonic plazma. Zamanında yüksek kontrast, doğal renkler ve fiyat/performans olarak çok makul olduğu için satın almıştım. Memnunum, siyahın dibini görüyorum zaten. Lakin, çok yansıma yapıyor, film izlerken ışıkları kapatmak zorunda kalıyoruz, özellikle karanlık filmlerde. 4 yıllık plazma deneyiminden sonra, özellikle günlük kullanımda derin siyahların çok da önemli olmadığını hissettim, kendi adıma. Arkadan aydınlatma(LCD) siyahları gri gösterse de, ortam aydınlıksa, umursamıyorsunuz. Bu benim şahsi fikrim tabii ki. Yeni bir TV alacaksam, OLED ler ucuzlamadığı müddetçe tercihim muhtemelen IPS olur. Bugün için en azından :)
    Yazıyı okurken birden gözümün önüne "eşofmanlı hoca" geldi;

    "Bakın biz bunu, vazo ile anlattık, sürehi ile anlattık..."

    İstemsiz güldüm..

    Haklısınız.. Sonuç ortada, üreticiler tüm premium panellerinde VA panel kullanıyor. Ama IPS'e çöp dememek lazım. OLED'ler çoğalsın, fiyatları düşsün o zaman çöp deriz. Bugün TN'ye çöp dediğimiz gibi.
    Bizim insanımıza bilmediği yada eksik bildiği konuda
    "Sen bilmiyorsun" dediğin zaman
    Kendisin anında ilgili konunun profesörü ilan eder
    Karşısındaki ise usluba davet eder...

    Böylesi halka açık forumlarda
    Bilmediği konular hakkında yorum yapıp, insanları yanlış yönlendireceksin
    Bende sana altı üstü bilmiyorsun dediğim için üslupsuz olacağım öyle mi?
    Yine söylüyorum Bilmiyorsun kardeşim..

    İPS Paneller çok çok daha kırılganlardır
    Hoyratçada olsa Öyle bir defaya mahsus paneli yerinden kaldırıp işte bak ahanda kırılmadı diyemezsin
    Yine söylüyorum
    İps panel sert alaşımdan
    VA panel ise daha elastiki bir alaşımdan yapılır
    Ha bu demek olmuyorki VA kırılmaz elbette kırılır ama ips panele oranla daha az risklidir...

    Vasat ışık kontrast siyah ve siyah performansına sahip İPS paneller bu konuda Çöplüktür ve bir amaç için üretilirler
    Nedir bu amaç OLED satamam korkusu!
    Örneğin Rakibi olan Samsung %100 panellerinde çok Yüksek değerlere sahip VA panel kullanırken,
    Sen hiç Oled üreticisi olan LG nin, revaçta olan 55/65 inç panellerini, VA ürettiğini gördün mü ? Göremezsin
    Çünkü bu ebatlara tutup VA panel koysa, zaten yanık derdiyle gündemde olan tüm oledler kucaklarında kalırdı..
    Lg bu yüzden kurnazlık yapıp ips panelden vazgeçmiyor
    50 ve 70inç gibi bir iki "giriş seviye" modeline VA panel koyar ki, millet bu giriş seviye modelinde VA Panele bakıp bune iğrenç görüntü dedirterek ips ve oled panellerin daha çok talep görmesini sağlar bu bir stratejidir..

    İps panellerdeki bu çöplük değerler ile
    Gün ışığı alan bir odada performans beklemek
    Megan2 ile formula yarışına girip derece beklemek gibidir
    İps panel bu ortamlarda soluk ve mat gösterir çünkü bu vasat değerleri asla bir gün ışığına karşı mukavamet gösteremez!

    Şu aşağıda 9 segment muhtişim ips ile 7 segment bir VA panelin
    Işık, kontrast, siyah vs durumlarını görüyorsunuz
    Sizce bu ips panellere çöp denmezde ne denir?



  • Varol evet secim senin
  • VA manyağı karanlık ortamı sevenler derneğine bunu 100 kere söyledim ama '' RTİNGS baba öyle demiyooooo '' diye yükleniyorlar. İkisinin de dezavantajları mevcut. Biz ! Herkes ihtiyacı ve bütçesi doğrultusunda hareket etmeliler dedikçe bazı arkadaşlar hayır ya va al ips çöp tü kaka dediler. Paylaşımın sağ ol. Wallpaper'ine kurban !
  • Birde Nit,Brightness,Contrast değerleri ile ilgili açıklayıcı bir başlık oluşturulabilinirmi acaba?Mesela displayspecifications da belirtilen bightness değeri Nit değerimidir,çünkü bazı televizyonlarda HDR 10 destekliyor görünüyor ama brightness değeri 700 buna bir açıklık getirilirse çok bilgilendirici bir başlık olur.

    Bu arada bilgiler için teşekkürler.
  • Açık konuşmak gerekirse, VA panelin kontrast oranı ve "kontrast görüntü kalitesinde en önemli etkendir" cümlesi daha ilk okuduğumda beni de VA panele yönlendirmişti. Bugün, çeviri için uğraşırken(teşekkürler google translate) tekrar iyice okudum. Adamlar net birşey söylemişler sonunda. Üşenip o zaman okumadığımız için bakmamışız.

    İkisinin biribirinden üstünlekleri ve zaafiyetleri var. Işıklı ortamda kontrast farkını çok fark etmezsiniz demiş mesela, bu beni VA'dan soğuttu. Hangimiz sürekli karanlık odada film izliyoruz ki? Pek çoğumuz "spor ve tv şovları" izleyip "geniş ve ışıklı bir odada, geniş açıdan seyredilmeye uygun" paneller istiyoruz. Bir sinema odanız varsa VA panel alın, diğer her şey için IPS demiş adamlar.

    Ana panelim 50" Panasonic plazma. Zamanında yüksek kontrast, doğal renkler ve fiyat/performans olarak çok makul olduğu için satın almıştım. Memnunum, siyahın dibini görüyorum zaten. Lakin, çok yansıma yapıyor, film izlerken ışıkları kapatmak zorunda kalıyoruz, özellikle karanlık filmlerde. 4 yıllık plazma deneyiminden sonra, özellikle günlük kullanımda derin siyahların çok da önemli olmadığını hissettim, kendi adıma. Arkadan aydınlatma(LCD) siyahları gri gösterse de, ortam aydınlıksa, umursamıyorsunuz. Bu benim şahsi fikrim tabii ki. Yeni bir TV alacaksam, OLED ler ucuzlamadığı müddetçe tercihim muhtemelen IPS olur. Bugün için en azından :)




  • Lurtz1903 kullanıcısına yanıt
    Eyvallah.. Aslında girip, gözüne hoş geleni alıp çıkacaksın, o kadar! Çok bilmek iyi değil. Mükemmelini arıyorsun o zaman, ama mükemmel panle yok. Var da çok pahalı :) IPS ve VA sorunu kafamda çözüldü sayılır, ama 100 HZ olması takıntısı var şimdi. Onu da çözersem paylaşırım. 100 HZ gerçekten gerekli mi? Öğrenmek lazım.
  • Madem ratings öyle diyor niye en iyi tv ler sıralamasında ilk İps paneli 17 sıraya koydu? Parlaklık konusunda va panel li tv ler sınırı aştı. 1000-1500 niet parlaklık veriyorlar.

    VA Panelmi IPS Panelmi?
  • Bu yazını üstünden 1 yıl geçmiş. Kontrast konusunda başarılı olan VA panellerin zaafiyetleri üzerinde arge yapıp düzeltmiş olmaları mümkün. Bu bir süreç, zamanla VA standat haline gelecek, ama bugün ortalama bir kullanıcı için hala pahalılar. Zaten o zamanda IPS daha iyi dememişler, bugün güncellense belki farklı yorumlar eklerler. Bildiklerinizi bizimle açıkça paylaşırsanız memnun olurum. Bulabildiğim en güncel karşılaştırma bu.
  • broodofqueen kullanıcısına yanıt
    Bildiğim birşey yok herkesin bildikleri işte. İps panel in kontrast ve siyah olayı çok kötü renk doğruluğu görüş açısı çok iyi Panasonic ips nin yeni bir türünü geliştirmişti ama üretime geçmedi geçermi onuda bilmiyorum yeni bir teknikle kontrast ve siyah olayını çözdüklerinii iddia etmişlerdi belki üretim zorluğu vardır. Şuan sadece lg ve Philips ips panel li tv üretiyor Sony ve Samsung da da az sayıda var ama bunlar daha giriş seviyesi TV ler dağa çok oled tv lere önem veriyorlar. Va paneller ile hala üst seviye tv üretiliyor kontrast siyahlık parlaklık sorunu yok ama görüş açısı berbat yandan bakınca renkler bozuluyor. Olay yavaş yavaş oled ve Micro led e kalacak bence. Lg oled ı geliştirmeye devam ediyor ama hala hastalıkları var. Samsung micro led e yöneldi ilk tv sini tanıttı 150 inç di galiba alınabilecek model değil tabiki 75 inç in hazır olduğunu yazdılar oda çok büyük. Sonuç 2-3 yıl sonra tv piyasası oled ve Micro led e kalır tahminen.




  • İleride ne olacağını göreceğiz, önemli olan bugün satın alma kararımız ne olacak. Samsung fanatikliği ile suçlanan arkadaşlar var, biliyorsunuzdur. IPS'e çöp diyebilecek kadar VA paneli övüyorlar. Sizin paylaşımınız da bunu destekliyor aslında. En iyi 20 TV'nin 15'i VA panel. VA panel teknolojisinin kralı gibi duruyor ve Türkiye şartlarında alınabilecek en uygun VA paneller Samsung'da. O zaman o arkadaşlar haklı.. Da, iş aslında öylemi sorun bu.. Dananın kuyruğunun koptuğu yere gelelim;

    49MU8000 ulaşılabilecek en uygun VA panel ama 50HZ. Diğer taraftan Philips'in 49PUS7502 100HZ+gerçek 10bit bir panel. Ambilight da kreması. Yukarıdaki yazıda rtings editörleri açıkça belirtmiş, "Denediğimiz IPS panellerin neredeyse tamamı LG üretimiydi" diye. Philips ise kendi IPS teknolojisini kullanan bir üretici. O sitede maalesef Philips üretimi panellere yer verilmemiş.

    Buradaki ikilem; IPS gerçekten çöp mü? Bugün gelinen noktada, yüksek kontrast TV'lerin farkını ancak karanlık ortamlarda algılayabiliyoruz.. Permium bir TV almayacaksak eğer, bizim gerçek kullanım alanımız sürekli ışıklı olan salonlar. Bu noktada, VA panel için 100HZ + 10bit panelden vazgeçmeli mi? Değer mi?

    Keşke herkesini imkanı olsada şu iki televizyonu yanyana koyup izlese.




  • broodofqueen kullanıcısına yanıt
    Çöp diye birşey yok para sıkıntısı olmayan adam ya oled alır yada va panel teknik olarak onlar daha iyi durumda mesele yarıştırmaksa.ama bütçesi sınırlı olan ips panel de alabilir herturlu işini görecektir bence. Millette biraz hastalık oluştu çok fazla üzerinde duruyorlar yok tam karanlık ortamda baktim kenarından hafif ışık sızması yakaladım yok acayip inceledim bayılmış pixel buldum falan. Bence her bütçeye uygun TV ler var ips olsun va olsun fanatikliğe gerek yok. Ona bakarsan bu forumda bazı markalarla duygusal ilişki kuran tipler var.
  • sony ve samsung alt ve ucuz modellerinde ips, üst ve pahalı modellerinde VA panel kullanıyor, hala ısrarla neyi tartışıyorsunuz anlamıyorum?

    yazının alıntılandığı rtings'in testleri de belli zaten, ips olup, düzgün puan alan tv yok...

    yazıya göre izleme açısı bakımından ips öndedir ki bu yeni öğrendiğimiz bir şey değil... 6-7 senedir bunu biliyoruz. o zaman okumasını bilene yazıda şunu diyor: "ikisine de ön cepheden, açı olmadan bakarsanız ips'in va'ya hiçbir avantajı yoktur."

    kalite işlerine bu kadar takıyorsanız, bi zahmet tv'yi de tam olarak önünüze alın öyle izleyin... hatta ips alırsanız da önününüze alın öyle bakın...

    yazının sonucu ne olursa olsun hala "acaba?" diyecek bir şey yok arkadaşlar, artık bunu anlayın lütfen..

    şu anda bunları yazarken oturduğum odada hem ips panel var, hem va panel var... daha 1 ay önce göz doktoruna gittim, Allah'a şükür kusursuz şekilde görebildiğim söylendi, yani kimse gibi ezbere konuşmam bunu da not olarak ekleyeyim... :)



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi MacGyver. -- 19 Şubat 2018; 0:57:30 >




  • MacGyver. kullanıcısına yanıt
    Aslında söyle bir kriz var. Piyasada Va 50 hz tv mi yoksa Ips 100 hz tv mi alınmalı tartîşması dönüyor.
  • MacGyver. kullanıcısına yanıt
    Yazıyı okurken birden gözümün önüne "eşofmanlı hoca" geldi;

    "Bakın biz bunu, vazo ile anlattık, sürehi ile anlattık..."

    İstemsiz güldüm..

    Haklısınız.. Sonuç ortada, üreticiler tüm premium panellerinde VA panel kullanıyor. Ama IPS'e çöp dememek lazım. OLED'ler çoğalsın, fiyatları düşsün o zaman çöp deriz. Bugün TN'ye çöp dediğimiz gibi.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: broodofqueen

    Yazıyı okurken birden gözümün önüne "eşofmanlı hoca" geldi;

    "Bakın biz bunu, vazo ile anlattık, sürehi ile anlattık..."

    İstemsiz güldüm..

    Haklısınız.. Sonuç ortada, üreticiler tüm premium panellerinde VA panel kullanıyor. Ama IPS'e çöp dememek lazım. OLED'ler çoğalsın, fiyatları düşsün o zaman çöp deriz. Bugün TN'ye çöp dediğimiz gibi.

    Aslında TN de çöp değil... Ghosting sorununun en az olduğu ya da olmadığı panel oledi saymazsak yine tn panel... Şöyle ki gerçek 1 ms tepki süresine inen paneller sadece TN olabiliyor. O yüzden 27" TN panel gaming monitör 3000 liraya satılabiliyor. yani TN panel oyun için oldukça ideal... ama doğru renk, kontrast, görme açısı vs. zayıf tabii..

    Bu arada oledler çoğalsa ve yanma vs. sorunları tamamen çözülse VA da dahil hiçbirinin yüzüne bakılmaz... oled dışındakilerin hepsi çöp olur.




  • MacGyver. kullanıcısına yanıt
    OLED plazma teknolojisine benzetiyorum, her piksel ayrı aydınlatıldığı için kontrast oranı muhteşem. Yanma sıkıntısı da bu yüzden sanırım, plazmanın da benzer sorunu var. Sonu benzemesin.. :) TN de siyah yok hocam, tepkime süresi çok kısa olduğu için ghosting yok ama renk ve kontrast yok. Olanları varmış, sizden öğrendim oda 24” panel 3000 tl diyorsunuz. Anlamsız pahalı.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: broodofqueen

    OLED plazma teknolojisine benzetiyorum, her piksel ayrı aydınlatıldığı için kontrast oranı muhteşem. Yanma sıkıntısı da bu yüzden sanırım, plazmanın da benzer sorunu var. Sonu benzemesin.. :) TN de siyah yok hocam, tepkime süresi çok kısa olduğu için ghosting yok ama renk ve kontrast yok. Olanları varmış, sizden öğrendim oda 24” panel 3000 tl diyorsunuz. Anlamsız pahalı.

    evet şu bile tn panel mesela:

    https://www.hepsiburada.com/asus-rog-strix-pg27vq-27-1ms-hdmi-display-qhd-led-monitor-p-HBV000009AS66?magaza=Hepsiburada&wt_gl=cpc.elk.bilgisayar-diger.pla&gclid=Cj0KCQiAiKrUBRD6ARIsADS2OLmBuMFMoWTdrXfuwsmLUnwaxz3l3y-eX5otJ18ipMZlAdhrvaYr-EQaAmp2EALw_wcB

    çok hızlı bir panel, gözle görülebilecek ghosting yok gibi... ama renkler kötü tabii ki... ne ips gibi canlı, ne de va gibi doygun...

    bu arada yanlış kullanmayalım; tepkime süresi değil, tepki ya da yanıt süresidir. (response rate) tepkime süresi diye bir şey yoktur, o tamamen uydurma bir tabirdir.




  • Herkese merhabalar,

    Bir çok kişinin arada kaldığı gibi bende samsung 49mu8000 ile lgsj800v arasında kaldım. Yukardada bi arkadaş güzel ifade etmiş arada kalma nedeni birisi va panel 50 htz diğeri ips panel 100 htz. Şimdi ben çoğunlukla maç izleyeceğim için sanki lg49sj800v e daha yakınım. Ama gönlüm 49mu8000 ede kaymıyor değil çok zor karar vermesi??
    Sizce 49mu8000 maç performansı nasıldır?
  • Dostum, LG paneli hiç araştırmadım ama MU8000 iyi panel.
    Bütçen var ise, 55" MU8000 100 HZ. hatırlatayım dedim.
    Bu arada fikrin olsun, bende çok araştırdım sonunda 55PUS7303 aldım.
    Kafanı biraz daha karıştırayım :)
  • MacGyver. kullanıcısına yanıt
    Insanlar tepkimenin sozluk anlamini bilsinler once;

    Birbirini etkileyen maddeler arasında ortaya çıkan kimyasal olay.

    Sonucta maddelerin yapilari bile degisiyor ve hala kullaniyor bu kelimeyi.Misal candan muh.sahibi."Gaz pedali tepkimesi".Sahis muh.diplomasi almis ne dedigini bilmiyor.
  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.