Uzun Vadeli Borsa Yatırımı Günlüğüm (1156. sayfa)
-
-
açığa satış yasağı kaldırıldı
artık çok daha rahat bir şekilde satılabilir
-
-
Daha yüksek vergi vericeği için bankaların düşmesi gerekirken bilançolar daha iyi gözükücek diye çıkıyor algı böyle birşey işte
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > -
25 yılda %200 dolar bazlı kazanç kazanç mı şimdi :D
-
neden anlamıyorsunuz neden,neden,neden
25 yıllık grafiğe bist100 endeksin bakınca dolar bazlı
%-35 zarar varken. aynı endeks içindeki hisselere yatırım yapan hisse yoğun fonların getirisi 25 yılda dolar bazlı %200 kazanç ile pozitifte.
ben bunu anlatmak istiyorum. ekonomi cahilleri borsaya sadece bist100 grafiği penceresinden bakarsa büyük aldanırlar.
-
al sana o vakit dolar bazlı daha çok artan fon
dolar/tl %5171 artmış.
TYH fonunun dolar bazlı artışı yaklaşık %381.26
-
BIST 100 Getiri Endeksi, 27 Aralık 1996 tarihinde 9,7589 puanla hesaplanmaya başlanmıştır. 2 Aralık 2024 itibarıyla endeks değeri 18.622,26 puandır.
Bu verilere dayanarak, endeksin yaklaşık 28 yıllık (1996'dan 2024'e) nominal getirisini hesaplayabiliriz:
- Toplam Getiri Oranı: ((18.622,26 / 9,7589) - 1) × 100 ≈ %190.800
- Yıllık Bileşik Getiri Oranı: ((18.622,26 / 9,7589) ^ (1/28)) - 1 ≈ %25,6
Bu hesaplamalar, BIST 100 Getiri Endeksi'nin 1996'dan 2024'e kadar yaklaşık %190800 oranında nominal getiri sağladığını ve yıllık bileşik getiri oranının yaklaşık %25,6 olduğunu göstermektedir.
Ancak, bu nominal getiriler enflasyon etkisini dikkate almamaktadır. Türkiye'de bu dönemde yüksek enflasyon oranları göz önüne alındığında, reel getiri oranları nominal getirilere göre daha düşük olacaktır. Kesin reel getiri hesaplaması için her yılın enflasyon verileri gereklidir.
Ayrıca, BIST 100 Getiri Endeksi'nin 25 yıllık spesifik getiri oranını hesaplamak için 1999 yılsonu ve 2024 yılsonu endeks değerlerine ihtiyaç vardır. Bu spesifik veriler mevcut olmadığından, yaklaşık 28 yıllık dönem üzerinden hesaplama yapılmıştır.
28 yılda dolar/tl : %32422 artmış
BIST 100 Getiri Endeksi'nin 1996'dan 2024'e kadar dolar bazlı artışı yaklaşık olarak %487 olmuştu
-
Ondan bahsetmiyorum ABD borsalaronda VOO etf i 5 yılda bile %100 gitmiş şu vergi işi ne kadar zor olabilir ki bu tarafta gerçek kazançlar varken
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Altını da karşılaştırmalarına dahip edip dolara da son 2 yıldır müdahele edildiğini de hesaba katar mısın hocam. Altında özellikle tr de borsaya büyük rakip.
Bu fonlar gösteriyor ki bazen borsadan komple çıkılması gerekiyor.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ProStr33t -- 7 Aralık 2024; 5:50:57 >
sadece soon 5 yıla bakacak olursak borsa istabul hisse senedi fonları o VOO etf ini evire çevire döver dolar bazlı kazançta yani verdiğin örnek kötü bir seçim olmuş
-
tamam gel anlaşalım düz hesap son 20 yıllık
yerhi hisse senedi fonları
abd sp-500 etf i
ve altın kıyaslamasıı yapalım ne dersin?
-
Dolar serbest bırakılınca bol bol örnek verilen şu son 5 yıl örneği de tarih olacak :)
ve benim dediğim 5 yıllık vade de -bile-%100 getirdiği. Spy 31 yılda 12 kat getirmiş.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ProStr33t -- 7 Aralık 2024; 10:0:10 >
dolar serbest bırakılınca bu ihracatçı şirketlerin daha çok işine gelir bilançoları düzelir ve hisse fonları da aynı paralellikte yükselir.
yani fon yöneticileri gerekli rotasyon değişikliğini yapar yine kazandırır.
-
rotasyon değişikliği yapma imkanı olmayan bist 30 hisse senedi yoğun fonunun 20 yıllık getirisi sadece %3382
lakin rotasyon değişiklikleri yani sektörel geçişleri özgürce yapabilen
hisse senedi yoğun fonlara bakalım
fyd fonu %18938
tyh fonu %11575
tı2 fonu %7199
tkf fonu %11571
ak3 fonu %7668
ALIN BİR DE YABANCI TEKNOLOJİ FONU OLAN
YAY fonunun 20 yıllık getirisi
%10524
lakin burda dikkatinizi bir şeye çekmek istiyorum.
ABD teknoloji endeksi fonu 20 dolar bazlı %1021
TL bazlı ise 20 yılda yaklaşık %27365 oranında artmıştır.
şimdi YAY fonunun 20 yıllık getirisi 10524 iken YAY fonun karşılaştırma ölçütü olan endeksin getirisi %27651
sizce bu devasa farkın sebebi nedir?
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ozbey08 -- 7 Aralık 2024; 11:15:49 >
-
şuan tl'de olup borsaya girmeyen insanların kafasından istiyorum
her ay ortalama %4 kasalarını arttırdı adamlar ama çok kısa bir süre içinde hiç edecekler farkında bile değiller
hala daha banka banka gezenler var oranlar her gün düşmesine rağmen
bist rallisinde elde edilen para da kademeli kademeli altıns.1'e koyulmalı, eğer bist rallisinin bitişi tam gümüşün hala düşük olduğu bir zamana denk gelirse o zaman da gümüş trenine binilir bir bakmışsınız 1 milyon liranız 1.5-2m bandına gelmiş, neredeyse kripto ayarında bir yükseliş kasanızda.
-
Gümüş yatırımını nasıl yapıyorsunuz
< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı > -
midasta hem altın.s1 hem gmstr var
mesela hafta sonu riski almak istemediniz veya ilginç bir yükseliş oldu tp almak istediniz thy hissenizi satıp altın.s1 alabiliyorsunuz hafta sonuna girerken parayı nakit alamasınız da altına park edebiliyorsunuz
hatta diyelim bunu yaptınız pazartesi oldu thy düştü, hatta belki de altın arttı siz altın.s1 satıp düşükten thy alabiliyorsunuz tl'deyken bu formül harika işliyordu
diyelim la grande bist rallisi başladı 9500'den 400 dolarların üstüne gidecek bu endeks örneğin her %10 kâr gördüğünüzde bir miktar altın.s1'e salladınız
rallinin bittiğini hissediyorsanız ve gümüşte bir düşüş yaşadıysa veya 35 doların altındaysa bu altın.s1'leri satıp gümüşe geçtiniz diye kabul edelim bu harika olurdu
-
2 sene olacak borsadayım ve altına yatırmadığıma pişmanım. böyle 20-30 yıl sonrası için yatırım yapanları tenzih ediyorum. ama benim gibi düzenli maaş alan kamu çalışanıysanız ileri de araba almak için düğün yapmak için kenara belli miktar atarsınız.
ve ben borsa ile altına yatırım yapmaya karar verdim. her ay maaşımın belli bir bölümünü altın ve borsaya yatırırken baktım borsa da ralli var altın düşüyor sürekli tüm yatırımımı borsaya çevirdim.
ama hep yatır unut en az 2 sene falan dediler ben her ay aldım aldım sonuç faize yatırsam daha çok param vardı :) aldığım hisseler ise böyle hemen hemen herkesin güveneceği güvenilir firmaların hisseleri. belli bir zaman sonra kardaki hisseleri satıp garanti gelir için faize atmaya başladım.
fonlardan iyi bir kar elde ettim ama birkaç ay önceki düşüşten onlarda etkilendi.
şuanda altın-borsa-fon-faiz bu dört yerde belli miktarlarda param var. faizde olan paramı düşünmüyorum çünkü garanti gelir var. altın ise hızı yavaşladı ama zarar etmeyeceğimi biliyorum. fonda ise kardayım ve güvendiğim bir fon ondan da karın devam edeceğini düşünüyorum. ama hisseler? zarardayım artsalar bile diğer üç yere yatırsaydım aynı parayı daha çok param olacaktı. o yüzden yeşili gördükçe satıp ya fon ya altına yatıracağım.
-
Hocam borsa daha yeni yükseldi 1 hafta anca oldu hala diyorsunuz ama..
Aylardır insanlar borsadan zarar yazdı zarar yazanlar + ya geçti mi emin bile değilim. Çoğu kişi doğal olarak yükseliş kalıcı mı görmek istiyor diye düşünüyorum.
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X