Şimdi Ara

Uzun süredir çözülemeyen kronik açılmama sorunu

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
11
Cevap
0
Favori
1.104
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Merhabalar.

    Uzun bir yazı olacak fakat Anakart-İşlemci-Ram üçlüsünü yenilemekten önceki son denemelerim olacağı için belki çözüm bulunur umuduyla sorunumu ve denediğim çözüm yollarımı anlatmak istiyorum.


    Yaklaşık 4-5 aydır karşılaşmakta olduğum ve çözümünü yerli yabancı kaynaklardan araştırıp bir türlü bulamadığım bir sorunumdan bahsedeceğim. Çözüme kolay ulaşabilmek adına denediğim ve sonuç alamağım tüm testleri yazmak istiyorum.

    Öncelikle bilgisayarımın sorunu: açılmaması. İlk zamanlar windows logosunda dönen halkanın bir süre sonra donması/kilitlenmesi ve hard-reset yapmadığım sürece düzelmemesiydi sorun. Yabancı forumlardan arayıp sorunun fast-boot özelliğini ayarlardan devre dışı bırakmayla çözüldüğünü gördüm. Fakat bir süre sonra aynı sorun tekrar etti ve bu sefer BIOS'tan Intel vt-d ve diğer virtualization özelliklerini devre dışı bırakmam ile sorunu tekrar çözmeyi başardım. Fakat son haftalarda sorunuma bunlar da çözüm olamadı.

    Şu an için BIOS a girip üstteki adımları gerçekleştirdikten sonra windowsa tekrar girebiliyorum fakat bilgisayara Hard-shutdown?(Shift ile beraber kapata basma), yeniden başlatma ya da güç kablosunu çıkarıp takma yaptıktan sonra aynı sorunlarla tekrar karşılaşıyorum. Bazen bootloop a giriyor bazen windows logosunda donuyor. Bu olaylardan sonra BIOS eski ayarlarına geri dönüyor (BIOS pili ile ilgili denemelerimi aşağıda belirttim). Eğer bilgisayarı açmayı başarırsam bir süre boyunca kapatmak yerine uyku moduna alarak bilgisayarı kullanmaya devam edebiliyorum (bir süre sonra uyku modu da kurtarmıyor).


    Şu ana kadar gerçekleştirdiğim adımlar ise şu şekilde:

    -Bütün USB girişlerini çıkarttım, ethernet ve ses jakı gibi olabilecek her takılı donanımı çıkardım.
    -Üsttekine ek olarak takılı harddiskleri ve DVD sürücüsünü çıkardım. sadece SSD ile çalıştırdım.
    -Ekran kartını çıkartarak işlemcinin dahili GPU'sundan çalıştırdım.
    -RAM'leri başka slotlara taktım.
    -Olabilecek bütün yazılımlarla RAM'leri kontrol ettim (Hem windowsun içinde hem memtest gibi toollar kullanarak)
    -BIOS pilini değiştirdim.
    -PSU'mu yeniledim (Uzun bir süredir yapmak istediğim bir şey olduğu için sorunun psuda olup olmaması önemli değildi, değilmiş).



    Bilgisayar özellikleri:
    Windows 10
    i5 4690k
    Gigabyte z97x gaming 5 anakart
    Sapphire RX480 ekran kartı
    gskill ripjawsx 2x4 gb ddr3 ram


    Son olarak, çözüm bulunamasa bile İstanbul/Anadolu yakası içerisinde donanımları tek tek başka sistemlerde test etme imkanı bulunan ucuz servis önerisi bilen varsa belki bu şekilde de çözüm bulunabilir fakat işlemci-anakart-ram parçalarından birinde bile değiştirilmesi gereken bir durum varsa eski parçalara yatırım yapmak yerine bu üçünü komple yenilemeyi tercih ederim.

    Yardımlarınız için teşekkürler şimdiden.







  • win10 dan başka denediniz mi
    usb den cd den yükleme yapmadan çalışan işletim sistemleri deneyin

    anakartın sata chipi sorunlu da olabilir
    bu kartlardan deniyebilirsiniz
    sata pci card
    Uzun süredir çözülemeyen kronik açılmama sorunu
    Uzun süredir çözülemeyen kronik açılmama sorunu



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi TR34gri -- 24 Ekim 2018; 16:3:48 >




  • TR34gri T kullanıcısına yanıt
    Başka bir işletim sistemi kurmadım fakat sorunlar 1803 güncellemesinden sonra başladığı için 1709-1703 kurdum ve aynı sorunlarla tekrar kaşılaştım.

    Tavsiyeniz üzerine UEFI boot bir USB bellek oluşturup windows kurup tüm sata bağlantılarını kestim fakat sonuç değişmedi maalesef.

    Artık son adım olarak bir tanıdığımdan eski ramlerini ödünç alıp denemeyi düşünüyorum, her ne kadar memcheck sorun göstermese bile şu an için bilgisayardaki en eski parçalar ramler olduğu için en olası sorun ram gibi gözüküyor. Eğer arkadaşımın ramleri ile de sorun çözülmezse artık geriye sadece anakart kalıyor sanırım tek sorunlu parça olarak.

    Ana mesajımda belirttim mi bilmiyorum fakat bilgisayara her zorunlu reset attığım zaman BIOS'un içindeki tüm ayarlar da beraberinde siliniyordu. Bu doğal bir davranış mı bir anakart için? Yoksa sorunun kaynağını oluşturan bir durum olabilir mi? BIOS pili bittiğini düşündüğüm için pili yenilemiştim fakat hala aynı şekilde sıfırlanıyor.




  • eternet kablosu takılıysa sökün biostan onboard lan ı kapatın
    deneyin
    anakartı yakından inceleyin el yakacak kadar ısınan parça olmaması lazım,kondansatörlerin üstü şişik olmaması lazım

    ram de sorun olursa kopyaladığınız taşıdığınız dosyalar bozulurdu
  • Egehanß kullanıcısına yanıt
    Belki çok alakasız gelecek size ama kasadaki power ve reset switchlerini kontrol edin gerekiyorsa değiştirin, bios güncellemeyi deneyin, bileşenlerinizi başka bir anakartta deneyin.
  • Bütün uğraşlarım sonucu sorun yine çözülmedi ve sistemi komple dağıtma kararı aldım. İşlemciyi çıkarttığım sırada bazı pinlerin hafif bükülmüş olduğunu gördüm, bunlar çıkarttığım sırada mı büküldü yoksa soğutucunun yüküyle zamanla mı büküldüler pek bir fikrim yok. Belki de tamamen söktükten sonra kasadan çıkarırken yanlışlıkla bükmüş de olabilirim (ki daha olası gözüküyor).

    Her türlü ya sorun bükülmüş pinlerden kaynaklıydı, ya da başka bir sebeptendi fakat ben tamire olanak sağlamadan pinleri büküp geri dönülemez bir hasar vermiş oldum.

    Artık bu saatten sonra AMD 2600x üzerine kurulu yeni bir sistem toplamayı düşünüyorum. Cevaplarınız için de teşekkür ederim tekrardan, eğer varsa x470 anakart önerinizi alabilirim (şu anlık asus tuf x470-plus düşünüyorum).




  • bu durumda ilk yapman gereken bios güncellemesiydi.
    ve sadece bunu yapmamışsın ama artık çık geç .
  • eğer sisteminde xp win7 filan kurup aynı hataları aldıysanız
    biosla niye uğraşmadım diye hiç üzülmeyin
    benim şüphelerim anakart üzerineydi ama pc yi dağıtacağınızı düşünmemiştim
    işlemciyi çıkarırken elinizde tornavida vardı heralde
    tavsiye konusunda ise ,almadan önce kullananların yorumlarını araştırın derim.
    kolay gelsin



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi TR34gri -- 30 Ekim 2018; 0:17:36 >
  • zeki1981 kullanıcısına yanıt
    3 yıldır en güncel BIOS sürümünü kullandığım için pek de olası sanmıyorum çözümünüzü maalesef.
  • TR34gri T kullanıcısına yanıt
    En güncel BIOS'u kulanıyordum zaten o konuda bir sıkıntı olduğunu düşünmüyorum. Tornavida yoktu fakat hatırladığım kadarıyla koruyucu kapağı tekrar yerleştirmeye çalışırken hasar vermiş olabilirim diye düşünüyorum.

    Aslında PC'yi dağıtma kararını yeni bir PC toplama kararından sonra aldım, o yüzden olan tek kaybım anakartın ikinci el değerinin olma ihtimalinin kalmaması oldu diyebilirim.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.