Şimdi Ara

UZMANLARA BİR SORU! Voltaj mı çarpar Akımmı çarpar??? (15. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
364
Cevap
0
Favori
54.935
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1314151617
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orjinalden alıntı: gsakin

evet cevap ve neden?

sana gercek bir cevap ; akim kesinlikle carpmaz voltaj carpar sana bir ornek veriyim : arabanin akusu 12 kamyonun akusu 24 V ve amperleride en az arabada 60 kamyonda 150 - 200 arasi yani elini (+) kutpu ile (-) kutpu arasina degdirirsen carpilmazsin fakat voltaj 36V olursa o zaman bayaa titretir Voltaj yukseldikce seni oldurme riski artar, cok yuksek voltaj verip yani 30000V vs. fakat amperi cok dusuk tutarsan sadece titretir sok yapar fakat oldurmez ama amperi artirirsan o zaman nasil öldügünü dahil anlayamazsin cunku voltaj elektron hizini Watt ise elektornlarin gucunu anlatir insallah anlamissindir detayli bilgi almak icin pmden gorusebiliriz.

• quote:

Orijinalden alıntı: ToLaTe

quote:

Orjinalden alıntı: gsakin

evet cevap ve neden?

sana gercek bir cevap ; akim kesinlikle carpmaz voltaj carpar sana bir ornek veriyim : arabanin akusu 12 kamyonun akusu 24 V ve amperleride en az arabada 60 kamyonda 150 - 200 arasi yani elini (+) kutpu ile (-) kutpu arasina degdirirsen carpilmazsin fakat voltaj 36V olursa o zaman bayaa titretir Voltaj yukseldikce seni oldurme riski artar, cok yuksek voltaj verip yani 30000V vs. fakat amperi cok dusuk tutarsan sadece titretir sok yapar fakat oldurmez ama amperi artirirsan o zaman nasil öldügünü dahil anlayamazsin cunku voltaj elektron hizini Watt ise elektornlarin gucunu anlatir insallah anlamissindir detayli bilgi almak icin pmden gorusebiliriz.
    komedi ya bu konu
    baya bi güldüm şimdi.
    hani biri kuyuya taş atar da kimseler çıkaramaz ya
    hepiniz sağolun.güldürdünüz beni bu saatte

• quote:

Orijinalden alıntı: xalbax

komedi ya bu konu
    baya bi güldüm şimdi.

Alıntıları Göster
    butun postları okumadım ama arkadaşlar voltaj yani potansiyel fark devrede iki nokta arasındaki enerji düzeyi farkıdır yani voltaj kimseyi çarpmaz, siz enerji farkının birini çarptığını gördünüzmü? :P , çarpan akımdır, yani elektron hareketidir, vücudumuzdan gecen elektronlar çarpar

• quote:

Orijinalden alıntı: almbfsek

butun postları okumadım ama arkadaşlar voltaj yani potansiyel fark devrede iki nokta arasındaki enerji düzeyi farkıdır yani voltaj kimseyi çarpmaz, siz enerji farkının birini çarptığını gördünüzmü? :P , çarpan akımdır, yani elektron hareketidir, vücudumuzdan gecen elektronlar çarpar

Alıntıları Göster
    evet, bende bütün postları okumadım çünki çoğu arkadaşın kendini bilmez şekilde salladığını ve olayların kağıt üzerinde olduğu gibi yaşandığını zannettiklerini gördüm.
    bu tartışmayı laboratuarda bende yaşamıştım ve saatlerce tartıştıktan sonra deneyini yaparak noktayı koymuştuk.
    benim tezim akımın çarptığı arkadaşımınki ise voltajın çarptığıydı.
    sonuç olarak arkadaşa düşük voltajda kısmen yüksek amper verdim,madem haklıysan sana hiçbişey olmaz dedim ve olmadı.tatmin olmadım ve ellerine tuzlu su,seyreltik asitli su fln sürüp probları tutturttum yine bişey olmadı.
    (12 volt 15 amper verdim merak edenler için)
    sonra yine tatmin olmadım ve sanayide 5000 amperlik redresörle çalışan bi firmaya giderek çalışanlarına bu sizi çarpıyormu dedim. adam gözümün önünde 5 volt 3000 amperi tuttu. ve hala yaşıyordu.
    sonuç: yüksek voltaj çarpıyordu.
    ayrıca hiçbir elektrik kutusunda(şu şehir içindekiler) dikkat yüksek amper yazmaz.
    hala tatmin olmayan arkadaş varsa kendilerini redresöre bağlayıp düşük voltajda bikaçbin amper verebiliriz :)

• quote:

Orijinalden alıntı: xalbax

komedi ya bu konu
    baya bi güldüm şimdi.

Alıntıları Göster
    quote:

Orjinalden alıntı: xalbax

komedi ya bu konu
    baya bi güldüm şimdi.

hadiya ciddimi söliyorsun kamilll

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi n0mad34 -- 1 Eylül 2005, 22:15:44 >

• quote:

Orijinalden alıntı: digitalll

evet, bende bütün postları okumadım çünki çoğu arkadaşın kendini bilmez şekilde salladığını ve olayların kağıt üzerinde olduğu gibi yaşandığını zannettiklerini gördüm.
    bu tartışmayı laboratuarda bende yaşamıştım ve saatlerce tartıştıktan sonra deneyini yaparak noktayı koymuştuk.
    sonuç olarak arkadaşa düşük voltajda kısmen yüksek amper verdim,madem haklıysan sana hiçbişey olmaz dedim ve olmadı.tatmin olmadım ve ellerine tuzlu su,seyreltik asitli su fln sürüp probları tutturttum yine bişey olmadı.
    sonra yine tatmin olmadım ve sanayide 5000 amperlik redresörle çalışan bi firmaya giderek çalışanlarına bu sizi çarpıyormu dedim. adam gözümün önünde 5 volt 3000 amperi tuttu. ve hala yaşıyordu.
    ayrıca hiçbir elektrik kutusunda(şu şehir içindekiler) dikkat yüksek amper yazmaz.
    hala tatmin olmayan arkadaş varsa kendilerini redresöre bağlayıp düşük voltajda bikaçbin amper verebiliriz :)

Alıntıları Göster
    iyi de arkadaşım o 5v 3000a yutan eleman voltajı biraz daha arttırsaydı da o zaman görseydi hanyayla konyayı. senın bu yorumların gerçekse benım burdan cıkardıgım bir sonuç var: yüksek akım ve yüksek gerilim ancak birbiriyle beraber carpıcı bir etki yaratır
    quote:

Orjinalden alıntı: gereksizvarlik

• quote:

Orijinalden alıntı: digitalll

Alıntıları Göster
    quote:

Orjinalden alıntı: gereksizvarlik

bakın dayanamadım yine yazdım.

ya adam 5 volt 3000 amperlik redresörü tuttu diye adamdan 3000 amper mi geçti yani.. ne alakası var.

quote:

arkadaşa düşük voltajda kısmen yüksek amper verdim

ya nasıl yüksek amper verdin. nasıl 15 amper verdin. arkadaşının direncinimi ayarladın.
    güç kaynağının üzerinde 15 amper yazması o güç kaynağının çıkısına ne takarsanız takın 15 amper akım akar demek değildir (misal çıkışı ellemek gibi). 15 amper o güçkaynağından çekilebilecek maksimum akım değeridir.

unutmayın: I = V/R

arkadaşından 12 voltta 15 amper geçmesi için arkadaşının direnci R = 12V/15A yani yaklaşık 0.8 ohm olması gerekir. ve herkes bilirki vücut direnci ( en azından el için) o kadar düşük değildir.
    insanın vücut direnci yüksektir ve tabi ki vücudun farklı bölgelerine göre direç değişir.

bu başlık altında yazılan gerçekten çok komik yazılar var. belli ki bunları yazanlar daha ohm kanununu bile tam bilmiyorlar.

daha önce de yazdığım gibi bu aslında saçma bir soru.

evet insanana çarpılma hissi veren akım olabilir. mesela bazıları 20 miliamper demiş. ama unutmayın 20 miliamper akması için V = R*0.02 kadar voltaj verilmesi gerekir. (R= vücudun o noktadaki direnci)

ben voltaj veya akım çarpar demiyorum. ohm kanununu bilenler cevabıda biliyorlardır zaten.

• quote:

Orijinalden alıntı: baba_thief

herzin düşncesine saygı duyarak , akımın yalnız başına hiçbirşey olamayacagını söylüyorum , siz sistemin size verecegi güç dogrultusunda çarpılırsınız, sistem sizi yeterince güç veremezse çarpılmazsınız, yukarıdaki degerler tamamen gücün sonsuz oldugu varsayılmaktadır siz 0.5 vat ama 60 amperlik bir kaynaktan çarpılmazsınız... matık olarak 60 amper sağlayacagı söylenyor ama sizin üzerinizde o güçle hiçbirşey yapamaz .. işte sorun elektrik şebekesi gibi düşünürseniz bizim için neredeyse limitsiz bir güç vardır (insan vücudu için kebanın )..

Alıntıları Göster
    Baba_thief sonuna kadar haklı.Kaynağın sana vereceği güç çarpar.

P=UxI (güç=gerilim x akım)
    formülünde düşünürsen.Gücü sabit tuttuğunu düşün.Eğer gerilimi yükseltip akımı düşürürsen çarpılmazsın ve tam tersindede aynısı geçerlidir.Örneğin tv lerdeki THT de yaklaşık 25000 V vardır ama gerilim katlandığı için akım yok denecek kadar azdır.Tht yi ellediğinde titretir ama öldürmez.Ya da kaynak makinasını düşün 180 A akım geçirir ama 1.5 V tur.O da titretir ama öldürmez.Yani sonuçta kaynağın sana verdiği güç önemlidir.

Ama insan ucudu yaklaşık 40 V tan sonrasını hisseder.Bu değerden sonra U ve I yı arttırırsan elektiriği daha güzel hissedebilirsin.

Bunu en güzel telefonda görebilirsin.Telefon un hatta bağlı olduğu noktadaki çıplak telleri elinle tut.Tel kapalıyken bu noktada 24 V vardır.Bunu insan hissetmez.Elin üzerindeyken Tel i açarsan o noktadaki gerilim 48 V a çıkar ve oradaki gücü hissedersin.

Bu arada endüstriyel Elektronik sınavındaki devre yorumlarında bile bu kadar güzel bi yorum yapmamıştım.

• quote:

Orijinalden alıntı: Korel

Baba_thief sonuna kadar haklı.Kaynağın sana vereceği güç çarpar.

P=UxI (güç=gerilim x akım)
    formülünde düşünürsen.Gücü sabit tuttuğunu düşün.Eğer gerilimi yükseltip akımı düşürürsen çarpılmazsın ve tam tersindede aynısı geçerlidir.Örneğin tv lerdeki THT de yaklaşık 25000 V vardır ama gerilim katlandığı için akım yok denecek kadar azdır.Tht yi ellediğinde titretir ama öldürmez.Ya da kaynak makinasını düşün 180 A akım geçirir ama 1.5 V tur.O da titretir ama öldürmez.Yani sonuçta kaynağın sana verdiği güç önemlidir.

Ama insan ucudu yaklaşık 40 V tan sonrasını hisseder.Bu değerden sonra U ve I yı arttırırsan elektiriği daha güzel hissedebilirsin.

Bunu en güzel telefonda görebilirsin.Telefon un hatta bağlı olduğu noktadaki çıplak telleri elinle tut.Tel kapalıyken bu noktada 24 V vardır.Bunu insan hissetmez.Elin üzerindeyken Tel i açarsan o noktadaki gerilim 48 V a çıkar ve oradaki gücü hissedersin.

Bu arada endüstriyel Elektronik sınavındaki devre yorumlarında bile bu kadar güzel bi yorum yapmamıştım.

Alıntıları Göster
    efsane avcılarında bi deney yapıldı. 20cm kalınlığında bir pvc boruyu kum zomparası ile(bu alet kumları hızlıca püskürtüyor ve kumun temas ettiği yüzel zımparalanıyot) dakikalarca zımparaladı. yanda bağlı olan voltmetre bir an 7000 değerini gösterdi(yanlış hatırlamıyorsam, ma kesim 2-3 binden fazla bir değerdi). sonra adam dokundu ve bişey olmadı çünkü. ampermetrede 1mamper gözüküyordu....

• quote:

Orijinalden alıntı: trash_

efsane avcılarında bi deney yapıldı. 20cm kalınlığında bir pvc boruyu kum zomparası ile(bu alet kumları hızlıca püskürtüyor ve kumun temas ettiği yüzel zımparalanıyot) dakikalarca zımparaladı. yanda bağlı olan voltmetre bir an 7000 değerini gösterdi(yanlış hatırlamıyorsam, ma kesim 2-3 binden fazla bir değerdi). sonra adam dokundu ve bişey olmadı çünkü. ampermetrede 1mamper gözüküyordu....

Alıntıları Göster
    Direncin düşürülmesi gerekir diyen arkadaşı anlamadım. ne demek direncin düşürülmesi gerekir. tamam akımın artması için direncin düşürülmesi mantıklı ama burada direnç vücut! yani vücudun direnciyle ölee oynayamıycağımıza göre, çarpılmak için voltajı yükseltiriz. yani akım çarpar ama içimizden akım geçmesi için voltajın yüksltilmesi gerekir..!!

• quote:

Orijinalden alıntı: sebebivar

Direncin düşürülmesi gerekir diyen arkadaşı anlamadım. ne demek direncin düşürülmesi gerekir. tamam akımın artması için direncin düşürülmesi mantıklı ama burada direnç vücut! yani vücudun direnciyle ölee oynayamıycağımıza göre, çarpılmak için voltajı yükseltiriz. yani akım çarpar ama içimizden akım geçmesi için voltajın yüksltilmesi gerekir..!!

Alıntıları Göster
    site yöneticilerinden ricam bu başlığı kaldırsınlar artık. yuh be abi kimse kimsenin dediğini mantıklı bulmuyor ki. burada bir kaç tana cok cok dogru yorum oldugu halde hala cevaplar yazılyor.
    bitsin artık bu çile yawwwww
    HAKSIZ MIYIM MİLLLET

• quote:

Orijinalden alıntı: Bakkal Gazi

site yöneticilerinden ricam bu başlığı kaldırsınlar artık. yuh be abi kimse kimsenin dediğini mantıklı bulmuyor ki. burada bir kaç tana cok cok dogru yorum oldugu halde hala cevaplar yazılyor.
    HAKSIZ MIYIM MİLLLET

Alıntıları Göster
    quote:

Orjinalden alıntı: alpyanar

HAKSIZ MIYIM MİLLLET

+1000000

• quote:

Orijinalden alıntı: Hasbi 81

quote:

Orjinalden alıntı: alpyanar

HAKSIZ MIYIM MİLLLET

+1000000

Alıntıları Göster
    selam

benim akım ve voltaj hakındaki tanımım: bir otoban düşünün otobanda 1km² 100 tane palio düşünün buna voltaj diye tanımlasak(arabaların yoğunluğu bakımından)
    bir otoban düşünün otobanda 1km² 10 tane ferrari düşünün buna
    akım diye tanımlasak (arabaların hızları bakımından)

çarpma bakımından her ikiside çarpar her ikiside birbirine muhtaç tır.

• quote:

Orijinalden alıntı: serdar26

bir arkadaş sorunun cevabına hayli yaklaşmış fakat olay belli
    V=I*R
    cevap bu eğer çarpma bölme biliyorsan hangisinin çarpıcanı anlarsın.
    Ama ben tembelim anlat diyorsan anlatıyorum.
    V (yani potansiyel fark) olmazsa akım olmaz.
    fakat eğer vücut direncin çok yükseksede akım akmaz.böylece çarpılmazsın eğer yinede çarpılmak istiyorsan voltajı yükseltirsin.tabii gücün kaynağı sana istediğin akımıda verebilmeli

Alıntıları Göster
    quote:

Orjinalden alıntı: serdar26

bir arkadaş sorunun cevabına hayli yaklaşmış fakat olay belli
    V=I*R
    cevap bu eğer çarpma bölme biliyorsan hangisinin çarpıcanı anlarsın.
    Ama ben tembelim anlat diyorsan anlatıyorum.
    V (yani potansiyel fark) olmazsa akım olmaz.
    fakat eğer vücut direncin çok yükseksede akım akmaz.böylece çarpılmazsın eğer yinede çarpılmak istiyorsan voltajı yükseltirsin.tabii gücün kaynağı sana istediğin akımıda verebilmeli

BU ARKADAS BENİM GALİBA GÜNLER ÖNCE DEDİĞİM YERDE KALMIŞ KONU

• quote:

Orijinalden alıntı: psiko

bir yerde gördüm. 75mA akım insanı öldürmeye yetiyomuş

Alıntıları Göster
    quote:

Orjinalden alıntı: psiko

arkadaşım onun aslı (benim doğru bildiğim) 60mA

• quote:

Orijinalden alıntı: krLz

quote:

Orjinalden alıntı: psiko

arkadaşım onun aslı (benim doğru bildiğim) 60mA

Alıntıları Göster
    Voltajın ne olduğunu, akımın ne olduğunu biliyoruz. Herkez zaten bunu anlatmış yukarılarda.
    amperi sabit 5 A voltajı ise sabit 10 V olarak tutup (eğer çarpılacak nesne insan ise ) insanın direncini değiştirmeye başlayalım.
    İnsanın direncini üzerinden 5 A geçecek seviyeye düşürür isek neler olur?
    İnsanın direncini üzerinden 0 A geçecek seviyeye çıkarırsak neler olur?
    Yani insanı etkileyen akımdır. Ancak insanın direnci, uygulanan voltaja görede değişim gösterir.
    (Formülle hesaplayın I=u/r) 10 volttaki direnci hesaplayın ve 220 volttaki direnci hesaplayın.

Sonuç şudur ki, insanı etkileyen akımdır. Akımın etkilemesini sağlayan dirençtir, direnci değiştiren ise voltajdır.

Yukarılarda bir arkadaşımız sorulan sorunun yanlış olduğunu söylemişti. İsmini hatırlamıyorum ve ona katılıyorum.

• quote:

herzin düşncesine saygı duyarak , akımın yalnız başına hiçbirşey olamayacagını söylüyorum , siz sistemin size verecegi güç dogrultusunda çarpılırsınız, sistem sizi yeterince güç veremezse çarpılmazsınız, yukarıdaki degerler tamamen gücün sonsuz oldugu varsayılmaktadır siz 0.5 vat ama 60 amperlik bir kaynaktan çarpılmazsınız... matık olarak 60 amper sağlayacagı söylenyor ama sizin üzerinizde o güçle hiçbirşey yapamaz .. işte sorun elektrik şebekesi gibi düşünürseniz bizim için neredeyse limitsiz bir güç vardır (insan vücudu için kebanın )..

Alıntıları Göster
    Arkadaşlar akım çarpar. İnsanın çarpılması insan vücüdunu elektrik akımına dayanamasıdır. Nasıl ki incecik bir tele yüksek akım verilince koparsa insan vücuduna da yüksek akım gelirse tıpkı tel gibi yanar. Bunu sigorta telinin atması ile izah edebiliriz. Örneğin ampülü duydan çıkarıp duydaki iletkenleri birleştirisek V=I.R kuralına göre R çok azalır V=220'de sabit olduğundan I(Akım) aşırı miktarda artar ve sigorta telini koparır. Demek ki çarpan akımmış.

• quote:

Orijinalden alıntı: ecar limon

Arkadaşlar akım çarpar. İnsanın çarpılması insan vücüdunu elektrik akımına dayanamasıdır. Nasıl ki incecik bir tele yüksek akım verilince koparsa insan vücuduna da yüksek akım gelirse tıpkı tel gibi yanar. Bunu sigorta telinin atması ile izah edebiliriz. Örneğin ampülü duydan çıkarıp duydaki iletkenleri birleştirisek V=I.R kuralına göre R çok azalır V=220'de sabit olduğundan I(Akım) aşırı miktarda artar ve sigorta telini koparır. Demek ki çarpan akımmış.

Alıntıları Göster
    arkadaşlar eğer voltaj çarpsaydı,piyasada satılan savunma amaçlı 10000-20000 voltluk elektro-şok cihazları bayıtmaz öldürürdü öyle dimi?

• quote:

Alıntıları Göster
    bence çarpan güçtür
    p=ı.v

• quote:

Orijinalden alıntı: ismail surek

bence çarpan güçtür
    p=ı.v

Alıntıları Göster
    hiç bişey çarpmaz cin çarpar. abi ne konuymuş yav...6 sayfa oldu bi sonuç çıkmadı. modlardan isteğim konunun silinmesi...6 sayfa okudum hala bişeye karar veremedim....yokmu işinin ehli bi elektronik mühendisi şu olayı bitirecek. sanki einsteinin izfiyet teorisi.............
  • 
Sayfa: önceki 1314151617
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.