Şimdi Ara

Uzayda yapılan Tuz Gölü bitkisi deneyi Mars’ın kapılarını açabilir

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
13
Cevap
0
Favori
395
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
4 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Uzayda yapılan Tuz Gölü bitkisi deneyi Mars’ın kapılarını açabilir
    Ege Üniversitesi, Türkiye'nin insanlı ilk uzay misyonu kapsamında uzaya çıkan Alper Gezeravcı'nın Tuz Gölü'nde yetişen "Schrenkiella parvula" bitkisine ilişkin uzayda yaptığı deneyinin sonuçlarını paylaştı. Yapılan açıklamada Schrenkiella parvula bitkisinin Mars’ın ıslah edebilmeyi sağlayacak ön özelliklere sahip olduğu aktarıldı.



    Mars için önemli bir araştırma



    Önümüzdeki birkaç on yıl içinde Mars’a insanlı uzay yolculuklarının yapılması ve orada yerleşim yerlerinin kurulması hedefleniyor. Bunun için de yerine yetişebilecek bitkilerin tespiti ve geliştirilmesi konusu oldukça büyük öneme sahip.



    Bu bağlamda çoğu ülke uzayda ve Ay ile Mars gibi zorlu toprak koşullarında yetişecek bitkilerin arayışı içerisinde. Astronot Alper Gezeravcı'nın ISS’te gerçekleştirdiği 13 deneyden birisi de buna hizmet ediyordu.



    “Schrenkiella Parvulanın Tuz Stresine Verdiği Yanıtların Uzay Ortamında Araştırılması-Extremophyte” adlı deney kapsamında yüksek tuzlu ortamlara dirençli bitkinin, çok zayıf yer çekiminde yüksek tuzluluğa karşı gösterdiği toleransı sürdürüp sürdüremeyeceğine bakıldı. Deney süresince bitkinin gelişimi günlük olarak araştırmacılara ulaştırıldı.



    Uzayda yapılan Tuz Gölü bitkisi deneyi Mars’ın kapılarını açabilir
    EÜ Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Rengin Özgür Uzilday'ın yaptığı Doç. Dr. Barış Uzilday ile Prof. Dr. İsmail Türkan'ın araştırmacı olarak katıldığı deneyin ikinci ve üçüncü günde bitkilerin çimlendikleri gözlemlendi. Yapılan açıklamada Doç. Dr. Barış Uzilday, şu bilgileri verdi: “Beklediğimiz büyüme seviyesine ulaştıklarını ancak bitkilerin yaprak ve gövde şekillerinin mikro yer çekimi ile farklılık gösterdiğini gördük.”



    Ayrıca Bkz.Satürn'ün "Ölüm Yıldızı" uydusunun içinde dev bir okyanus keşfedildi



    Schrenkiella parvula bitkisinin Tuz Gölü etrafında yüksek tuza, ağır metallere, düşük ve yüksek sıcaklığa toleranslı, zorlu şartlara adapte olabilen bir bitki olduğu belirtildi. Bitkinin, Mars gibi insanların ileride gitmeyi ve tarım yapmayı amaçladığı yerlerde orayı ıslah edebilmeyi sağlayacak öncü özelliklere sahip olduğunun altı çizildi.



    Öte yandan deney süreci halen devam ediyor. ISS’te gerçekleştirilen deney sonucunda Gezeravcı, bitkileri hasat edip özel bir solüsyon ile metabolik süreçlerini tamamen durdu. Daha sonra bitkiler -80 derecede depolanarak dünyaya getirildi. Kısa süre içerisinde deneyin Türkiye’ye gelecek. Burada hem bitkilerin büyüme performansı hem de yeni nesil RNA dizilime yöntemi ile hangi genlerin aktifleştiği, mikro yer çekimi altında bitkinin tuza nasıl yanıt verdiği araştırılacak.




    Kaynak:https://www.aa.com.tr/tr/bilim-teknoloji/uzaydaki-tuz-golu-bitkisi-deneyinin-sonuclari-paylasildi-/3134901







  • sen once marsa gidecek roketi insa et, bu isi yapacak kurumun altyapisini olustur, diyanet gibi ne ise yaradigi belli olmayan kurumlara akan devasa butculerin bir kismini buraya aktar. ondan sonra marsin terraformasyonunu konusuruz.
  • İş aş derdinde olan ülke bu tür şeyler lüksten öte israftır. Refah seviyesi ülkeler yapsın bu işleri .. Önce vatandaşa istihdam mevcutları iyileştirmeye kafa yorulsun icraatları yapılsın ... Seçim odaklı şeylere hayatın gerçekleri ile pek ikamesi sayılmaz. Danışmanları büyük gaflet içinde ...
  • Bu sadece yer çekimine karşı verilen tepkiler ölçülmüş: Akıllara gelen soru şu ?
    Marstaki yer çekimi ile Dünyanınkiyle ne kadar farklılıklar var ?
    Deneyin yapıldığı ortamdaki yer çekim ile Martaki yer çekim farkı ne kadar ?
    Bu deney Havasız ortamda yapıldı mı ? yapılmadıysa neden yapılmadı.?
    Bu bitkinin dayanım sıcaklığı ve soğukluğu ne kadar ? Mars yüzeyine al dik yapılacak bir şey değilse kapalı ortamda ve dünyanın çekimine yakın bir ortamda olursa yer çekimsiz ortamda yapılan deneyin sonucuyla aynı sonuç alınamayacağını herkes bilir. Buradan bir soru ortaya çıkıyor bu deney ancak galaksiler arası uzay gemilerde yer çekimin olmadığı uzun yolculuklarda araştırmanın sonucu işe yarar. Tekrar bir soru daha ortaya çıkıyor ileri zamanda yapay yer çekimli uzay istasyonları ortaya çıkması muhtemelen peki ha dünyada ha yapay yer çekimlik ortamda bitkilerde aynı tepkiyi vermez mi ?

    Ben bu araştırma için 14 gün çok ama çok yetersiz görüyorum en az 1 yıl orada kalmam gerek artı bir çok değişkenlerinde tek tek test edilmesi gerekir. 14 gün sadece basit ve anlık sonuçları raporlama olarak bakıyorum.




  • darkaura kullanıcısına yanıt
    tamam kanka sikko bi yönetim var diye oturup eğitimsiz toplumumuzun adam gibi bi yönetim getirmesini bekleyelim ve bu süreçte bütün üniversiteleri kapatalım. araştırmaymış, deneymiş, inovasyonmuş sonra konuşulacak şeyler nasılsa.
  • Tursitik gezi yapan adam sanırsam deney kabına tökezleyip düşünce fark etmiş ?
  • blackkugu61 B kullanıcısına yanıt
    Deneylerin sonuçları illaki bir bilimsel makalede yayınlanır o zaman sorularınıza cevap gelir neyin ne olduğu ortaya çıkar.

    Havasız, soğuk, sıcak bunların testi dünyada da yapılabilir ama yerçekimsiz ortam deneyi anca uzayda oluyor tahminen diğerlerini geçenleri yer çekimsiz ortamda denemek üzere götürmüşlerdir diye düşünüyorum.
  • darkaura kullanıcısına yanıt
    dinin islam mi senin?
  • biri doktor gibi yazar birsey bilmez biri diyanete sallar ama diyanete ayrılan bütce yüzde kaç bilmez.biri o parayla şu bu yapilabilirdi der.doktor değilsin ( akedemik) ekonomist değilsin yönetici hiç değilsin.abi siz kimsiniz çok şaşırtıyorsunuz beni . mikrofon assa neden alper yukarı diyen akedemik kariyeri yok burda biyerinden makale uyduruyor :).
  • erniko34 E kullanıcısına yanıt

    Dini inanci diyanet gibi dunyevi bir kurum uzerinden degerlendiriyorsan bence senin inancinda bir sorun bir carpiklik vardir.

  • Zaman, mekan ve uzaydaki konum algısı olmayan, genellikle vücudunda ağır metal birikimi olduğu gozlemlenen yAda öne sürülen, çoğunlukla dengesiz adımlar atan, çogu insanın normal olarak tükettiği besinlere alerjisi olan ve ağır sindirim problemi yaşayan otizmli çocuklarımıza hızlı ve kalıcı çözümler bulabilirlerse başka galaksilerde yaşamı surdurebilmeye de çözüm bulacaklar. Otizm beslenmesinde tercih edilmesi gereken alg yağı ile yosunlarla ilgilendiklerini okuyorum günlerdir. Uzayda yaşamın sırrı otistik çocuklarımızda olduğuna inanıyorum.
  • Dunyada yer cekimsiz ortam simule edilemez mi merak ettim
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.