Şimdi Ara

Üniversite Okumayın

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
322
Cevap
19
Favori
27.318
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
146 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Evet bunu YTÜ Makine müh. mezunu biri olarak söylüyorum. 1.5 sene önce mezun oldum, yaklaşık 1 sene iş deneyimim oldu. Özel sektörün çalışma koşulları, verilen ücretler vs. berbat durumda.

Kimse bana kendini geliştirirsen farklı olur saçmalıklarından bahsetmesin. Zira ne kadar donanımlıysan sana verecekleri görevlerin ağırlığı da o kadar artıyor. Altında ne kadar insan çalışıyorsa hepsinden sorumlu oluyorsun.

Benim tek istediğim haftasonu tatil olan, haftaiçi de kafamı patlatmadan, strese girmeden çalışacağım bir iş. Fakat 2 ayrı işe girip çıktıktan ve toplamda 15-20 iş görüşmesine girdikten sonra bunun imkansıza yakın olduğunu anladım.

İşin en kötü kısmı da sadece bir ev ve bir araba alabilmek için yıllar boyunca köpek gibi çalışmak zorunda olmamız. Bu şekilde çalışacağıma mühendisliğe hiç devam etmemek daha mantıklı geliyor. Ayrıca bu kadar kötü koullarda işlere sahip olabilmek için bunca zahmete katlanıp o okulu okuduğum için pişman sayılırım. Fakat en azından ailemin isteğini yerine getirmiş oldum.

Planım kısa vadede idarelik işler yapıp önümüzdeki birkaç yılı geçirmek. Yaklaşık 3-4 sene sonra dayımlarla ortak sahip olduğumuz arsaya bir apartman yapmayı planlıyoruz. Kazanılan parayla İzmir'de pub açmayı planlıyorum. Bu işi yapan tanıdıklarım var paraya para demiyor. Fakat ailem hala bu konularda ikna olmuş değil. Boşuna mı okudun vs. konuşmaları söz konusu bu aralar. Onları tamamen ikna etmek için bir süre daha uğraşacağım gibi görünüyor.

Benim yerimde olsanız ne yapardınız ne düşünürdünüz merak ediyorum. Kafam çok karışık bu aralar.

EDİT: Beyler ben üniversite okumayın derken yatırım yapacak bütçesi olan, maddi imkanları kısıtlı olmayan üni. okumasın demek istedim.

Yaklaşık 1 sene sonra Edit: Sonunda istediğim şartlarda bir iş buldum. 1 hafta sonra başlayacağım. Bir tanıdık aracılığıyla kurumsal firmalardan birine görüşmeye gittim ve 3 ay süren görüşme süreci sonunda hayalimdeki işe alındım. Haftasonu 2 gün tatilim olacak ve maaş da tecrübesiz birine göre piyasa ortalamasının üzerinde.

Benimki tamamen şansa oldu. Yoksa bu firma kariyerde yaptığım başvurulara bakmıyordu bile. Kısaca sektörde tanıdığınız yoksa işiniz zor, ben de tanıdıklarım olmasına rağmen 1 sene işsiz kaldım

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ''Battery -- 20 Ocak 2020; 18:29:29 >

• Yazmayacaktım da dayanamadım. Gözünüzü seveyim yapmayın yani... Kim bakıyormuş ortalamaya? Çevremden ne insanlar geldi geçti, üçün altında ortalamayla TEI'de orada burada staj yapıp yaptığı yerde kalanları gördüm. Hangi birinden bahsedeyim? Hayatın içinde birtakım realiteler var ve bizler bunu görmezden gelemeyiz. Bir düşünelim; İngilizce'yle doğru düzgün iletişim kurabilen kaç tane mühendis adayı vardır acaba, bakınız bilen demiyorum, iletişim kurabilen. Millet daha doğru düzgün İngilizce konuşamıyor, siz ekstra yabancı dillerden söz ediyorsunuz.

İnanın bu satırları yazarken canım sıkılıyor. Mesela yukarıda bahsetmişsiniz kalıcı bilgiden, kendini geliştirmekten vesaire... Kendini geliştirmek nedir? Final sınavlarına günü gününe çalışmak mı? O kadar sayısal analiz dersi aldım, istatistikler, diferansiyeller neler neler... Teori üstüne teori, yalnızca amelelik. İşin uygulama kısmı, asıl önemli olan mutfak kısmı fos. Kağıt kalemle yapılan hesapları artık saniyesinde tamamlayan bilgisayar programları var lâkin mesele bunlar değil. Mesele şu; insanlar iletişim kuramıyor, hatta insanlar konuşamıyor. Bakınız birçok birey girişken değil; herhangi bir sosyal faaliyeti yok, sosyal çevresi yok.

Güzel noktalara değinmişsiniz ancak havada kalmış. Bunu bilenler bilir, diploma işin ehliyetidir. Yani sizin o işi yapabilmeniz için verilen bir nevi yeterlilik belgesidir. Misal ehliyetiniz var ama şoförlüğünüz iyi değil. Halk tabiriyle pişmemişsiniz yani. Ben olayın bu boyutuna dikkat çekmek istedim. Onun dışındaki politik sebepleri zaten piyasaya atılmış olanlar biliyor.
    İlki geldi. Öncelikle, barajı zor geçmişsindir demişsin 40 k'dan mezuna kaldım bu konuya açıklık getirelim.
    Ben avukatlık için, pilotluk için, öğretmenlik için üni okunmasın mı dedim ? Zamanında Türkçe için paragraf sorusu da mı çözmedin sen ?
    Ülkenin her yeri üniversite olmuş zaten, NARGİLECİ GENÇLİK kendini kariyer yapıyor sanıyor.

Mühendislerin maks. %15'i iyi maaş alıyor diğerleri üni okumayanlarla aynı maaşı alıyor, büyük kısmı daha az hatta.
    Emek kavramı demiş bir de, üni mezunu olup yırtınmasına rağmen çok az maaş alan tonla insan var ülkede.
    Sonra da "moruq ortaokul mezunu patron bizden fazla kazanıyor" diye kafa ütülüyorsunuz.
    Düzgün bir kariyerden bahsetmiyorum ben başlıkta. Çalışanların üzerine binen yükten, yüksek çalışma saatlerinden ve bunların karşılığının tam olarak verilmemesinden bahsediyorum.

İş bulma konusunda sıkıntı çekmedim zaten. Mezun olur olmaz İsveç kökenli kurumsal bir firmaya girmiştim bile. Ve firmanın üst düzey yöneticileri dahil birçok Ytü mezunu çalışanları vardı.
    bazıları bazı şeyleri kabullenmiş, konuyu açan arkadaşın bazı şeyleri sorgulayabilmesi de onun kaliteli mühendis olduğunu gösterir ama firmalar kaliteli mühendis değil kaliteli köle aradığı için işi zor.

düşünün yabancı yatırımcı gelip bu ülkeye fabrika açıyor verdiği para 3bin tl olsa 600 dolar para eder bu para falan değil tamamen köleyiz

nufusumuz bilinçli artırılıyor sen yarın işten ayrılsan yerine 1000 kişi başvurur

bu ülke bitti
    mühendislik bitti
    biz bittik
  • Ytü'de mühendislik bitirip de Türkiye'de referanssız düzgün kariyer beklemen hayalcilik zaten, ytü iyi bir üniversite değil. Liseden hallice. Gücüne gidebilir ancak o yüzden üniversite okumayın diyorsun zaten. Üniversite sanmışsın orayı.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Vahsincir -- 23 Şubat 2019; 1:35:44 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Mesleğinle ilgili işyeri kur
  • Hocam yanlış anlamayın mühendislik hakkında pek bir bilgim yok aslında ama kaç ortalama ile mezun oldunuz ve kaç yabancı dil biliyorsunuz acaba? Ülkemizdeki öğrencilerin tamamı üniversiteyi kapak atılacak bir yer olarak görüyor ve bütün emeğini üniversiteyi kazanmak için harcıyor. Üniversiteye gelince de finalden finale ders çalışıyorlar hatta bir çoğu bütlere kalıyor. Böyle olunca da tabi bilgiler vs pek kalıcı hafızaya atılmıyor.
    Bence üniversite kesinlikle iş bulma kaygısı için, para kazanmak için okunmamalı. Üniversite bir fırsat olarak görülmeli ve üniversiteyi öğrenciler kendini geliştirme amacıyla kullanmalı.

• Çok yanlış bir bakış açısı bence. Yıldız teknik makine müh.den mezun olup yaşı 28 olmasına rağmen hem jeepi olan hem de güvenlikli iyi bir sitede evi olan bir tanıdığım var. Referans olayını bilmiyorum nasıl oluyor ama ailesinin maddi durumu iyi değildi.

• quote:

Orijinalden alıntı: Bogazicili_zekiye

Hocam yanlış anlamayın mühendislik hakkında pek bir bilgim yok aslında ama kaç ortalama ile mezun oldunuz ve kaç yabancı dil biliyorsunuz acaba? Ülkemizdeki öğrencilerin tamamı üniversiteyi kapak atılacak bir yer olarak görüyor ve bütün emeğini üniversiteyi kazanmak için harcıyor. Üniversiteye gelince de finalden finale ders çalışıyorlar hatta bir çoğu bütlere kalıyor. Böyle olunca da tabi bilgiler vs pek kalıcı hafızaya atılmıyor.
    Bence üniversite kesinlikle iş bulma kaygısı için, para kazanmak için okunmamalı. Üniversite bir fırsat olarak görülmeli ve üniversiteyi öğrenciler kendini geliştirme amacıyla kullanmalı.
    Başlıkta da söylediğim gibi benim derdim kafam rahat olacak bir iş bulabilmek. Akşam mesai bitiminde kafam rahat bir şekilde çıkıp bir sonraki işgününe kadar iş ile ilgili hiçbir şeyi kafaya takmamak. İşkolik bir insan değilim yaşamayı seven biriyim.

Bana göre asıl problem burada. İş sahipleri çalışanların üstüne ciddi yük bindiriyorlar. Bu sebeple de ister istemez kafada işle ilgili problemler kalıyor. Fazla mesaiye kalmaktan, cumartesi çalışmaktan falan bahsetmiyorum bile.

• quote:

Orijinalden alıntı: Vahsincir

Ytü'de mühendislik bitirip de Türkiye'de referanssız düzgün kariyer beklemen hayalcilik zaten, ytü iyi bir üniversite değil. Liseden hallice. Gücüne gidebilir ancak o yüzden üniversite okumayın diyorsun zaten. Üniversite sanmışsın orayı.
    O kadar da değil. YTÜ ülkedeki ülkeye özel sıralamada en iyi 14. üniversite, en temel dünya sıralamasında da halen Türk üniversiteleri arasında ilk 10'da. Ha toplamda 1000. sırada falan ama yapacak bir şey yok. Yine de liseden hallice denmeyi hak etmiyor.

Arkadaşın yerinde olsam ve imkanım olsa ben de Pub açardım ama onun kafasında olsam bunu yapardım. Yoksa içkiyi hiç sevmem.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Hazırlık OKUMAYIN
    6 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: Vahsincir

Ytü'de mühendislik bitirip de Türkiye'de referanssız düzgün kariyer beklemen hayalcilik zaten, ytü iyi bir üniversite değil. Liseden hallice. Gücüne gidebilir ancak o yüzden üniversite okumayın diyorsun zaten. Üniversite sanmışsın orayı.
    Düzgün bir kariyerden bahsetmiyorum ben başlıkta. Çalışanların üzerine binen yükten, yüksek çalışma saatlerinden ve bunların karşılığının tam olarak verilmemesinden bahsediyorum.

İş bulma konusunda sıkıntı çekmedim zaten. Mezun olur olmaz İsveç kökenli kurumsal bir firmaya girmiştim bile. Ve firmanın üst düzey yöneticileri dahil birçok Ytü mezunu çalışanları vardı.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Bogazicili_zekiye

Hocam yanlış anlamayın mühendislik hakkında pek bir bilgim yok aslında ama kaç ortalama ile mezun oldunuz ve kaç yabancı dil biliyorsunuz acaba? Ülkemizdeki öğrencilerin tamamı üniversiteyi kapak atılacak bir yer olarak görüyor ve bütün emeğini üniversiteyi kazanmak için harcıyor. Üniversiteye gelince de finalden finale ders çalışıyorlar hatta bir çoğu bütlere kalıyor. Böyle olunca da tabi bilgiler vs pek kalıcı hafızaya atılmıyor.
    O kadar bilgili ve becerikli olacaksın, her şeyin bunlar üzerine olacak, ala ala kıçı kırık Jeep ve bir daire alacaksın, ha? Ha daha iyisini yapamaz demiyorum ama değmez. Zira ancak alanında diğer mühendislerden sıyrıldığında belli bir birikimin oluyor. Onu da çok azı yapabiliyor. Genel bantta mühendislik bitik maalesef.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

• quote:

Orijinalden alıntı: Guest-8D3831EAD

Bu mesaj silindi.
    Günde 9 satten aşağı çalışan yer sayısı az. Geneli cumartesi 1-2'ye kadar çalışıyor. Kendine ayıracak zaman kalmıyor. En ufak bir hatanda azar yiyebiliyorsun. Problemler asla bitmiyor sürekli farklı bir sorunla uğraşmak zorundasın.
  • Hayret, para için mi okuyosun moruq kendini geliştirmek için okuyosun .s .s diyen tipler gelmemiş.
    Avrupa'da nasıldır bilmiyorum ama mühendislik bu ülkede çöp.
    Tıp, diş dışında üni okumak gereksiz.

Mühendislerin de %15i iyi kazanıyordur en fazla.
  • Ne kadar narinsiniz.

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: RevengeRain

Hayret, para için mi okuyosun moruq kendini geliştirmek için okuyosun .s .s diyen tipler gelmemiş.
    Avrupa'da nasıldır bilmiyorum ama mühendislik bu ülkede çöp.
    Tıp, diş dışında üni okumak gereksiz.

Mühendislerin de %15i iyi kazanıyordur en fazla.
    Nihayet beni anlayan birileri konuya geldi.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Buy>akip_giden_yillarim

Ne kadar narinsiniz.
    Narinden ziyade para kazanmak uğruna hayatını çöpe atmak istemeyen diyelim.
  • Yaşamak için para kazanmak gerek, bu dünyanın her yerinde böyle.

• RevengeRain kullanıcısına yanıt
    Şu düşünce tam bir felaket.Kimse hukuk okumasın seni hakim,avcı,avukat yapalım; öğretmen ol ders ver ne gerek var üniversite okumaya? Sonra mimar olur paintten proje çizersin çok basit iş yaa. Pilotaj okumaya ne gerek var çocukluğumuz kağıttan uçak yapmakla geçti sen sürersin o uçağı İşte beyler, kolay yoldan para kazanma hırsına bürünmüş bu ve bunun gibi emek kavramından bihaber, mezun olur olmaz günde 3 saat çalışarak ayda 10bin kazanayım mantığına bürünmüş şahsiyetlerin yorumuna bakıp hedeflerinizden vazgeçmeyin. Allah bilir barajı zor geçmiştir sistem bunu eleyince de " ÜNİ OKOMOYON YOOO..."

• quote:

Yaşamak için para kazanmak gerek, bu dünyanın her yerinde böyle.
    Ben çalışmamaktan bahsetmiyorum, insan gibi çalışmaktan ve hak edilen ücretlerin verilmesinden bahsediyorum zaten.
  • Mazur gör, ne kadar alıyodun ?

• quote:

Mazur gör, ne kadar alıyodun ?
    3-3,5 civarı (o ay yapılan satışlara göre değişiyordu), fakat defalarca akşam 8-9'a kadar çalıştığım oldu. Cumartesi akşam 4-5'e kadar çalıştığım da çok oldu. Açıkcası 5 bin üzeri alsam da (1 sene deneyimli birinin bu rakamları alması imkansıza yakın) devam etmeyecektim.
  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.