Üniversite hazırlık sürecinde bir şeylerin yolunda olmadığını mı düşünüyorsunuz? Veya çoğunluk gibi netlerinizin yeterince yüksek olmadığını… Daha da ileriye gidersek “şimdiden” mezuna kalmayı mı hedefliyorsunuz, yani başka bir deyişle şimdiden pes mi etmek istiyorsunuz? Gelin bakalım bu sefer üniversite hazırlık konusunu ele alalım.
Adım – 1: Zorsa Herkese Zor, Niye Pes Ediyorsun Corç? Hem TYT hem AYT için söylüyorum bunu. Zor diye bırakıyorlar, hele hele ilk başta Türkçe ile başladı isen ve paragraflar zor geldi ise moralin bozuluyor demi? Lan! Zorsa herkese zor, ayrıca orta düzey çalışan bir üniversite hazırlık öğrencisi isen zor soruları yapma yani kolaylıkla çoğu kişiyi eleme potansiyelin var demektir. Zorlukları avantaja çevir yani.
AYT’si iyi olan arkadaşlar da bilirler, AYT’deki o sorulara ilk başta bakarsın, “bunu yapamam, bu nasıl bir fantezi soru be” dersin, sonra uğraşırsın bir bakmışsın olmuş. Yani kendini küçük görme.
&
Adım – 2: Sınavı İyi Tanıyın ve Buglarını Bulun (Üniversite Hazırlık) Saçma mı geldi? Bilakis son derece mantıklı! Nasıl mı? Şöyle efendim, TYT veya eski adıyla YGS bilgisayarda oynadığınız strateji oyunları gibidir. Yani anlama kabiliyeti, yorumlama yeteneği, strateji kurabilme yeteneği olan hızlı ve dikkatli bireyler yaparlar. AYT veya eski adıyla LYS ise inek öğrencileri seçmek içindir, çalışan (son yıllardır aynı zaman da yorumlayan) bireyleri seçmek için yapılır. (bence)
Ben biraz daha halk diliyle bir şey daha diyeyim. Hani az bir süre veriliyor, rehine kurtarma görevi yapacaksınız, bir yeri ele geçireceksiniz falan öyle düşünün. Bilgisayar oyunlarında uygulayacağınız stratejiyi buraya uyarlayacaksınız yani.
AYT’de ise yine saldırı yapacaksınız ama hız tek başına yeterli değil, saldıracağınız yer süper tehçizatlarla korunuyor. Böyle düşünün. Bazı taşlar oturmaya başladı de mi? Devam edelim üniversite hazırlık adaylarının korkulu rüyası olan paragraflarla…
&
Adım – 3: Paragraf Taarruzu (Üniversite Hazırlık)
Üniversiteye hazırlık sürecinde bir çok kişinin özellikle biz sayısalcıların baş belası ama yapınca da muhteşem öne atan sorular bunlar. Çoğu kişinin (birçok başarılı öğrencinin bile) mantığı şu şekilde işler:
“(Paragrafa bakar), uzun bu, demek ki vakit kaybedeceğim, geç bunu, aa bu kısaymış bunu çözeyim, (okudu, ama anlamak için okumadığı için soru güme gitti)”
Sonuç olarak en düşük netler Türkçe oluyor. Sorunsa bizde oluyor yine. Adamlar da bizi elemek için tabi ki paragrafları kullanıyor. Bakın; adam geçen seneki sınav için paragraflarda baştan sona kadar taksimetre ile 20 lira yazar demiş :D
Okumanın da kendine has teknikleri vardır bu arada. Ha diyeceksiniz paragraflarla neyi ölçüyorlar, ahanda şunları ölçüyorlar:
Objektiflik: Paragrafı kendi düşüncenle çözersen yanlış çıkıyor ya ondan. Dikkat: Paragrafın ortasında kafan dağılır, anlamazın boş yere okumuş olursun ya hani, o hesap. İnce Zeka: Hani iki şık arasında kalırsınız genellikle, A seçersiniz C çıkar, o hesap. Okuduğunu Anlama Becerisi: Açıklamıyorum bile. Çok Boyutlu Düşünme Becerisi: Yorumlamak işte, bir cümle verir hangisine en yakındır anlamca diye sorar ya o sorularda da bunu sorgularlar.
Yani paşam paragraf soruları en kaliteli sorular ve en güzel eleyici sorular. Gereksiz görmeyin. Ölçtüğü başka şeyler de var da neyse… Hız gibi.
&
Adım – 4: Üniversite Hazırlık Adayları ve Motivasyon
Öncelikle bir konuda anlaşalım, üniversiteye hazırlık başta tüm öğrencilere temel olarak lazım olan şey disiplin! Motivasyon geçicidir, disiplin kalıcıdır. Motivasyonla 1 gün çalışırsın, disiplinle 6 gün. Tabi ödül mekanizmasını da kullanın. Ne mi o? 3 saat ders çalışacağım, sonra 1 saat serbest, hoşuna giden şeyi yap. (Örnekler çoğaltılabilir) Ama eğlenme anlayışınız bilgisayarda CS’de global olmak veya tüm ilçenin dedikodusunu yapmak olmasın 😀
Kişiyi en güzel ödül mekanizması ve gönülden istenen hedeflere ulaşamama korkusu motive eder. Endişenin hiç olmaması kötüdür, sizi tembel yapar; çok endişe de kötüdür, sınavı yapamazsınız. Dengesi idealdir!
Mesela üniversite hazırlık sürecinde testi çözdünüz, kontrol ediyorsunuz tüm teste baktınız, tik falan attınız işte, baktınız hepsi doğru. O anki mutluluk gerçek zevktir işte. BİR ŞEYLER BAŞARMANIN VERDİĞİ MUTLULUK! Sahte mutluluklar değil.
&
Adım – 5: Üniversite Hazırlık Karışık Taktikler
Doğru kaynaklar kullanın. Üniversite hazırlık ta en önemli aşamalardan birisidir bu. Kaynağın içinde hem eski tarz, hem de yeni tarz sorular olsun. Eski tarz sorular konuyu öğretir, yeni tarz sorular ise hem bilginizi hem de zihinsel niteliklerinizi ölçer.
Çoğu kişi ilkbaharda bırakıyor üniversite hazırlık çalışmalarını veya ciddi oranda azaltıyor çalışmaları. Son düzlük orasıdır, abanın, ölün ama dönmeyin. Size engel olmak isteyen çıkarsa da alayının ta… 😀 yani durmayın, sınavdan sonra onlar tutuşurken siz başarmış halde ailenizle, arkadaşlarınızla, sevgilinizle falan eğleniyor olursunuz.
Bilen insanlardan sınav taktikleri isteyin. Mesela ben bir tane vereyim, bir sözel bir sayısal diye gidin ki beyniniz dinlene dinlene gitsin sevgili üniversite hazırlık adayları.
Üniversite hazırlığın yanı sıra sınav sistemini de iyi öğrenin. Ne alaka derseniz mesela 1 sosyal sorusunun 1 matematik sorusundan daha etkili olduğunu biliyor muydunuz? 😀 (en azından ben öyle biliyorum)
Sınav bitti, kafanızda hedef yok. Üniversiteleri falan bilmiyorsunuz, DIMDIZLAK KALDINIZ! Bunu yaşamamak için doğru meslek seçiminin önemini iyi kavrayın ve bir yandan araştırmalar yapın. Olay sadece üniversite hazırlık tan ibaret değil, GELECEĞİNİZİ ÇİZECEKSİNİZ! Öz eleştiri yapın, içinizdeki o sese kulak verin, bırakın sizi yerden yere vursun.
&
Adım – 6: Üniversite Hazırlık ta Biyolojik Olarak Sağlam Ol
Hasta olmayın, dikkat bozukluğuna, yorgunluğa falan çözüm bulun...
&
Adım – 7: Her Şey Sınav Anında Bitiyor Unutma
Her şey sınav anında bitiyor sevgili üniversite hazırlık adayı! Bunu unutma. Senden daha az zeki, senden tembel birisi sırf sınavda daha sağlıklı beslendiği, daha doğru uyuduğu, daha motive olduğu için seni geçebilir bunu unutma. Ayrıca sınavdan birkaç gün önce telefonu neyi kapat dış dünya ile TÜM BAĞINI kes bence!
SINAV MASASINA OLMAZSA MEZUNA BIRAKACAĞIM RAHATLIĞIYLA OTURUN! Gerekirse mezuna bırakın SİZİN HAYATINIZ SİZİN KARARINIZ; sizin için değerli olanlar hariç kalan insanları takmayın. He deyin geçin. 😀 Doğru iş ve güzel kazanç önemli zira her gün lanet okuyarak sevmediğiniz, istemediğiniz, size ait olmayan bir hayatı yaşamak istemezsiniz.
SINAV ANINDA ASLA STRES YAPMAYIN, üniversite hazırlık için sene boyu çalıştınız ve SINAV ZORSA HERKESE ZOR VE ZOR OLMASI DAHA AVANTAJLI ÇÜNKÜ ÇOĞU KİŞİ PES EDECEK AMA SİZ BUNU OKUDUĞUNUZ İÇİN STRES YAPMAYIP ALAYININ ÖNÜNE GEÇEBİLECEKSİNİZ! (hadi gene iyisiniz haa)
Ben sınavdan önce 15-20 kez aynı kitapçık numarasını kontrol etmiştim garip bir heyecan korku karması hisle. Sene boyu üniversite hazırlık çalışmaları yaptınız, kendinize hakim olun, çünkü o an harbiden farklı. Olmazsa dünyanın sonu değil de mi mantalitesi ile gitmezseniz ORADA KAYBEDEBİLİRSİNİZ! Son olarak;
“Sınav Her Şey Değildir, Üniversite Diploması Sadece Bir Artı Puandır. Asıl olan KENDİNİZİ NE KADAR GELİŞTİRDİĞİNİZDİR!”
Bunları yapmazsanız sene sonunda size “Ln(din) qardeşh zaa xDe” gibi 10. kalite espriler yapabilirler 😀 (tamam şakaydı bu)
Daha nice şeyler var ama onları yazsak 20-30 bölüm seri çıkar. Üniversite sınavı bitince onları da inşallah yazarız 😀