ben 12. sınıf sayısal bölümü öğrencisiyim ve çokta başarılı bir öğrenci değilim. Sınavdan beklentim 250 ila 300bin arasında bir sıralama. bir sürü bölüm baktım araştırdım fakat sıra yorumlara ve tavsiyelere bakmak olunca aklıma bir sürü soru takıldı. Baktığım bölümler genel olarak şunlar: Biyoloji, kimya, elektrik ve elektronik mühendisliği, fizik ve benzer bölümler. Benim isteğim bu bölümleri veya yakın bölümleri okuyan, bilen kişilerin iş bulma konusunda sıkıntı olup olmadığı ve ortalama maaş skalası gibi durumları cevaplamaları. ayriyeten bölüm önerileri de olabilir. bilgisayar ve fen alanlarına ilgim var. ne bölüm olduğu çok farketmemekle birlikte aslında tek isteğim ileride geçim sıkıntısı çekmeden yaşamak. bu bölümlerle ilgili bilgisi olan veya bölüm önerisi olan yardımcı olur ise çok sevinirim. (son çare polisliğe girmeyi düşünüyorum fakat açıkçası arkadaşlarımla zaman geçirmeyi oyunlar oynamayı ve rahat takılmayı seven birisiyim. Disipline uyum sağlayabilirim ama öncesinde ne gibi yerler tercih edebileceğimi merak ediyorum.) |
Üniversite bölüm tercihi için yardım

-
-
Bence hiç bu kadar strese gerek yok okumaya da gerek yok yaz bi kolay okunabilecek bölüm geç hiç bir şeyin önemi kalmadı. (Üniveriste öğrencisiyim)
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > -
hangi bölümü okuyorsun ve sıralaman nasıldı? stres yaptığım tek şey maaş aslında.
-
Hangi bölümü tercih edersen et seçtiğin bölümde başarılı olman ve öğrendiğin teorik bilgileri pratiğe dönüştürmen gereklidir.Özel sektör malesef çok acımasız. İşe alımlarımda her ne kadar ilanlarda belirli şartlar istenirse istensin ilk önce tercih edilen referansı ağır basan kişiler olur. Mülakat'a bile çağrılma fırsatın olmadan başvurular komik bir şirket mesajıyla red edilir. Bir çok üniversite mezunu işsizler ordusuna katılmış olursun. Eğer çevre desteğim var ,aileminde maddi gücü yerinde diyorsan zaten kaygı edecek bir durumun yok. Ama eğer ben tek başıma mücadele edeceğim ve seçtiğim bölümünden de yüksek maaşlar kazanmak istiyorum diyorsan ozaman okuduğun zaman başarılı bir öğrenci olman , bunun yanında seni diğerlerinden farklı yapacak bir özelliğinin bulunması gereklidir. Özellikle büyük firmalarda çalışmak istiyorsan anadil düzeyinde yabancı dil becerisine sahip olman gereklidir. Onların seni red edemeyecekleri kadar onlara faydalı olacağını gözlerinin içine sokman gerekli. Fizik alanı hariç belirttiğin bölümlerde çalışan arkadaşlarım oldu ve yüksek maaşlar ile büyük şirketlerde çalışıyorlar ama bunun tam tersi olan ve zorluk çeken arkadaşlarımda oldu.Özel sektörde devamlılık için mental olarak sağlam biri olman gereklidir. Dışardan bakıldığında sosyal hayatı en rahat yaşayan insanlar olarak görülür ama gerçek öyle değildir.Kendi içinde sürekli hayatı mücadele ve sabırlarla geçen bir hayat içerir. Bu sözleri akraba veya eş dost kıyağı ile bir yere gelenler hariç söylüyorum.Devlet memuru olup sosyal hayatı çok iyi yaşayan insanlar var. Belirli meslek grupları hariç işten izin almak kolay, maaş standardın belli ve ona göre borçlanmanı öngörebilirsin ve daha planlı ve öngörülebilir bir hayat yaşayabilirsin. Yeşil pasaport 'a sahip olabilir seyahat özgürlüğüne daha kolay sahip olabilirsin. Şimdiden başarılar diliyorum. Yolun açık olsun.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
-
Cevap için teşekkür ederim. Yani anlatmak istediğiniz önemli olanın okuduğum bölümden çok beni o sektörde çalışan insanlardan ne ayırır beni seçmeleri için ne gibi farklı özelliklerim olduğu mu? Mesela okulu birinci bitirmek üst düzey İngilizce, almanca vesaire sahibi olmak gibi mi?
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Okumak için okumuyorum aslında benim için bölüm, iş farketmiyor sadece hangi bölümü ve mesleği seçerek ileride düşünmeden rahat edebilirm onu düşünüyorum.
Aklımda polis olmak sırtımı devlete yaslamak gibi bir plan da var. 2 sene okuyup dikey geçiş sınavı ile iç güvenlik fakültesine geçip yardımcı komiser olarak çıkmayı düşünüyorum
Aynen öyle okyanusta küçük bir balığın hayatta kalma mücadesi gibi.Seçtiğin bölümde eğitim hayatına devam ederken kendini sürekli geliştirmen gerekli. Okuldan mezun olmak en kolay şey asıl mesele sonra başlıyor.Örneğin kimya bölümünü seçtin diyelim sektördeki şirketleri iyi araştırman gerekli , alan başarılarından hangi ülke ile ihraacat veya ithalat yaptıklarına kadar . İyi bir yönetici kendisine fayda sağlayacak her personeli bünyesinde barındırmak ister.Hangi ülke ile çalışmaları yoğunsa o ülkenin diline hakim olman faydalı olacaktır. Şirket yöneticileri ile fuarlara katılma, uluslarası firmalarla yüzyüze görüşmelerden ,yazışmalara kadar iş alanında söz sahibi olabilir ve şirket içi pozisyonlarda hızlı ilerleme kaydetme şansına sahip olabilirsin.
Kesinlikle katılıyorum bu sıralamada yapılacak en iyi hareketi yapmış şimdinin 4 yıllık mezunları sürünüyor 2 yıllıklar daha mantıklı 2 yıllık bölümlere bir göz gezdir şehrinde olursa daha az maliyetle okur belki daha konforlu olduğundan daha çabuk bitirirsin 2 yıllık diplomanı alınca avantajların önlisans kpssye girip memur olabilirsin dgsye girip kazanamadığın 4 yıllık bölüme daha kolay girebilir üstüne derslerini bile saydırırsın yani 2 yıllık bak derim ilgi alanın çok dağılmış kimya biyoloji mühendislik vs.
Sana tavsiyem bak ne güzel ortalama sıralamanı biliyorsun buna göre en az 3 senaryo için tercih listesi hazırla 1 gününü alır ama kafanda çok şey netleşir.Senaryolar da son derece gerçekçi ve düşük beklentili ol.lsitelerde 2 3 den fazla bölüm olmamlı bazen bakıyorum lisitelere mühendislik var fen bilimleri var sağlık var eşit ağırlık var eleman öyle liste yapmışki tamamen şansa kumara bölüm okuyacak öyle olmasın max 2 3 aslında ideali 1 dir.
1 en iyi sıralama aralığım ne olur buna göre tercih listesi
2 ortalama ne olur
3 en kötü ne olur bunu iyi yap mesela 200 300k tahmin ediyorsan 400 600 gibi çekebilirsin
tabiki bu senaryolara artabilir 2 yıllık bölümleri dgs kpss önlisansı memurluk istiyorsan memur olmayı msü gib şeyleri iyi araştır
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X