Bu soruları hangi mantıkla çözüyoruz ? Bağırsak zarından ne geçiyor ne geçmiyor ? Örneğin madde derişimi farklıysa sadece madde mi yer değiştiriyor yoksa su da yer değiştiriyor mu ? Ya da disakkaritler geçebiliyor mu mesela ? < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > |
Tyt biyoloji bağırsak zarı soruları

-
-
-
Ben de şunu anlamıyorum mesela bağırsak zarı ile iki tarafı ayırmış. Derişimi farklı iki çözelti var. Çözeltilerin eşitlenmesi için madde mi geçer, su mu geçer ikisi birden mi geçer ? Ya da mesela eşitlenmesi için sadece madde geçiyorsa su geçmiyorsa turgor basıncı değişmiyor mu ?
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > -
Yoğun olan kısma daha az yoğun olan kısımdan su geçer,Yoğun olan kısımdan da glikoz fln çözünen madde az yoğun kısma geçer yani ikisi birden en son da denge durumu olur.Öyle bir durum hiç görmedim ama sadece madde geçiyorsa yoğunluk azalır yoğunluk azaldığı için osmotik basınç azalır turgor basınç artar bence
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-6FEC3F5C2 -- 16 Kasım 2022; 20:14:44 >
monomer maddeler ve su geçer onun harici geçmez turgorlu sorusunu görmedim
Hocam gerçekten zorlanıyordum bu sorularda çok iyi açıklamışsınız teşekkür ederim
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Bu tarz sorularda madde derişimleri farklı olduğu için hangi tarafta suyun yükseleceğini falan soruyorlardı. Bildiğim kadarıyla disakkaritler zardan geçemiyor. Haliyle disakkaritlerden çok daha büyük olan şeyler de (nişasta gibi) geçemiyor :D
Aslında çözünen madde geçemiyor ama yoğunlukların eşitlenmesi için su kendi yoğun olduğu yerden seyreltik olduğu yere geçiyor. Yani çözünmüş madde yoğunluğunun az olduğu yerden çözünmüş madde yoğunluğunun fazla olduğu yere geçiyor su pasif taşımayla. Çözünmüş maddelerse baştaki taraflarında kalıyorlar
Üstteki linkten görsele de bakabilirsiniz aklınızda daha iyi kalır diye düşünüyorum
-
O zaman glikozlu su çözeltilerilerinde bile sadece su mu geçiyor glikoz geçmiyor mu ? Böyle kabul edince sıkıntı çıkıyor sanki sorularda yanlış hatırlıyor da olabilirim
Hayır la anlattım ya
Glikoz monosakkarit geçer,hem su hem de glikoz fln geçer
Senin anlattığına göre öyle de arkadaş farklı bir şey yazmış onu sordum
Glikoz monosakkarit olduğu için geçebilir diye biliyorum dendiği gibi. Disakkaritler falan geçemiyor işte
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X