Şimdi Ara

Tyt-ayt hakkında merak ettikleriniz

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
46
Cevap
7
Favori
6.236
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
14 oy
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Arkadaşlar bilenler bilir . Forumda eski değilim . Üyeliğim yeni . Fakat üye olduğumdan beri özellikle tyt-ayt kısmında bildiğimi düşündüğüm her soruya itinayla yanıtlar verdim . Bazı öğrencilere koçluk gibi yardım ediyorum . Sorularınızı cevaplamaya elimden geldiğince çalışıyorum .

Tabiki bilmeyenleriniz çoğunlukta . Ben ygs lys 1.5-3k dereceyi hem mf hem tm de yapmış . Şu an tıp okuyan bir abiniz/kardeşinizim .

Kendim aklımdaki çoğu soruya sınava hazırlık dönemimde yanıt bulamamıştım . Sorduğum bazı insanlar samimiyetsiz cevap veriyordu . Bazıları ise anlamıyordu bile . Ya da bazen sorcak adam bulamıyorduk .

Ben de bundna dolayı zaten forumda bu soruları elimden geldiğince cevaplıyorum . Şimdi bu işi biraz daha ilerleticem ve blog işine dökücem . Aranızda bana böle tavsiyede bulunanlar oldu .

Bloğuma da yazılar yazmaya inşallah başlıcam . Yazın ders çalışmak isteyen 11. Sınıflara , sayıları az da olsa 9-10 lara , tabiki şu an sınav telaşında olan 12 lere bir sürü konuda yazı yazıcam .

Size sadece şu kadar saat ders çalışın , şöyle tekrar edin diye anlatmıcam . Size genel ruh halinizden , ilaçlardan , psikolojik durumlardan , uyku düzeninden , sınav öncesi tuvalet alışkanlığından , hangi saatlerde ders çalışılması gerektiğinden tutun bir sürü konuda yazı yazmayı düşünüyorum .

Ama malum 12 ler ve mezunlar şu an telaşta . Bu yüzden onların istediği şeyler konusunda daha öncelikli yazılar yazıcam . Bu yazıların da zaten %100 orijinal ve sizin sorunlarınıza yönelik olduğunu zaman geçmedne fark edersiniz . Sizden ricam bu başlığın altına merak ettiğiniz konuları yazmanız . Her şey olabilir . Sınavla bağıntısı olan konular hakkında ders çalışma alışkanlığından bilgiaayar oynamaya 1 ton aklınıza gelen önemli soruları sormanızı istiyorum .

Yazılarımı hazırladıktan sonra da bloğumu sizlerle paylaşıcam . Sizlerden ricam bu gönderiyi biraz yukarı taşımanız . Olabildiğince geniş bir konu yelpazesi çıkarmak istiyorum ve daha çok insanın sorusuna yanıt bulmak istiyorum . Ayrıca bu başlıkta da ufak ufak sorularınızı yanıtlıcam .

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >

• Hocam sormak istediğim birşey var bu sınavla ilgili. Şimdi malum tüm puanlar tek çatı altında toplandı bu olumsuz birşey değil mi sonuçta ben ygs2 ile alan bir bölüme girmek istediğimde eskiden sadece kendi branşımda olanlarla yarışıyordum fakat şimdi herhangi bir sözelci bile önüme geçebilecek doğru bir yargı mıdır bu ?

• Bu birleştirme olayı bana da saçma geldi açıkçası . Fakat bazı yanlardan da bir şey değiştirmeyeceğini düşünüyorum . Çünkü bazı puan türleri arasında zaten fark olmuyordu .

Mesela ben kendi sistemimde kendi derecemle açıklayım . Ben ygs2 de 1517 olmuştum . Ygs 3 te ise 1400 tüm sanırsam . Aslında pek fark olmuyordu . Eğer tyt ayt tek puan türü olsa desem 2000 olmuş olayım . 2000 olunca da önümde birileri var ama bunlar hangi alanda ? Diye bir soru doğucak . Bu da sizin tercihlerinizi zorlaştırıcak .

Mesela bizim sistemde aynı durum yaşasaydı . Ben 1500 lük yer isteyerek sınava girseydim . Ygs sisteminde mutlu olcaktım . Fakat tyt-ayt puan türünde beni 1800-2000 gibi bir yere çekeceği için biraz daha demolarize olabilirdim .

Ama temelde değişen bir şey yok . Sadece size açık açık göstermicekler . Evet senin önünde tm ciler olabilcek fakat bunu şöyle düşün . Mesela bundan önceki senelerde tm sınavına bir sürü mf ci girerdi . Ben kendi arkadaşlarımdan girmeyen 2-3 kişi anca sayarım . Ben mesela tm de 3 k idim . Çoğu tm cinin baya bir önündeydim . Fakat onlar gene bir şekilde tercihlerini yaptılar .

Bu durum gene en çok tm cileri vurcak gibi gözüküyor . Ama dediğim gibi sıralama sıralamadır ve yanılmıyorsam 15-20 tane tercih hakkımız oluyor . Tercih hakkı da bol sayıda olduğu için korkulcak ya da endişe edilcek bir durum olduğu kanısında değilim .

Puan türü çok dert değil . Önemli olan bol çalışmak . Puan türünü hallederiz :)

• Hocam ayt matta nerelerde zorlarlar fonk parabol LTI gibi konulardan daha adam akıllı soru soran deneme görmedim diyebilirim arada 1-2 soru o da belki o kısımları iyi calısmıstım boyle olması moral bozuyor sen ne dersin osym zor soruları oralardan mı sorar

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

Çıkmış sorular tarihinde en zor sınavlar 2015 ve 2017 lerdir . 2015 her ne kadar türkçesiyle efsane olsa da ygs lys matematiğiyle de efsane olmuştur .

2015 in matematiğinde çok değişik ve zorlayıcı geometri soruları görmüştüm . Aynı zamanda hafızam beni yanıltmıyorsa integralde alanda daha ilginç soru tiplerine geçmişlerdi .

Şimdi bana diceksin ki hocam bunun neresi ilginç ? Tabii sana bana ilginç gelmiyor . Ama 2014te çalışan adam için bir hayli ilginçti . Şu an senin çözdüğün kitapların hepsi çıkmışların 1001 türlü versiyonunu içeriyor .

2017 de ise türev limit integral ultra basitken ygs konuları çok zor gelmişti . Geometri genel olarak kolaydı . Ben mesela ygs 39 lys 65 net yaptım . Geometriden kendi dikkatsizliğimden 5 tane kaçmıştı . Gerisi ise mattandı . Hepsi de ygs konularındandı . Mesela lys de çıkan olasılık soruları inanılmaz ygs tarzıydı diyebilirim . Çıkmışları gördüğünde sen de anlarsın bunları zaten .

Ama neticede diceğim bir şey var . Limit türev integral herkesin en son gördüğü konu . Bu yüzden insanların bazıları tam aşina olamıyor . Sorular ne kadar kolay gelirse gelsin üzerine aşırı derecede düşmek geliyor . Mesela herkes fonksiyonu iyi kötü yapabiliyor veya akıl yürütcek mantığa sahip olabiliyor . Ama limit türev integrale çoğu kişi gereken özeni göstermiyor . Konuya tam ısınamıyor . Bu yüzden kolay bir soru çıksa dahi bu ısınamama , garipseme durumundan ötürü yapabiliyor . Yani senin türev integrale iyi çalışman çok güzel bir şey . Bizde lys sorularına bakarsan görürsün 2017 de çok kolaydı . Ama çoğu insan o integral ve türevleri yapamadı . Çünkü sona kaldı o konular .

• Hocam ufak bir sorum var cevaplarsaniz sevinirim.

Şimdi biliyorsunuz ki 1 ay kaldı sınava. Ben yarın işe başlayacağım. Sabah 9 akşam 6 işteyim. 7den sonra ders çalışmak için vaktim olacak gece 11e kadar. 4 saat gibi bir sürem olacak. Bu süreyi iyi değerlendirmem lazım.

Şuan her şeyi unutmuş gibi hissediyorum. Tek başıma kütüphanede çalıştım bugüne kadar. Eksik konularım var ama onları yapamayacağım için es geçiyorum. Netlerime gelirsek, türkçe 27-30 matematik 18-25 arası değişiyor fen 12 ortalama, sosyalde ortalama 10. Ayt için ise matematik 15 fen de ortalama 15. Şimdi evde tekrar yapıp sınav gününe kadar yapabildiğim konuları en iyi şekilde layıkıyla bitirmek, zorlandigim yapamadığım konuları es geçip zaman kaybetmemek istiyorum. Tekrarlarımi deftere yazdığım notları okuyarak türkçe dersi için deneme ve paragraf çozerek, fen için deneme çozerek çalışmayı düşünüyorum. Ama ayt çok zorlanıyorum hocam fizikte sıfırim geoya bakmayacağım bile. Modern fizik gibi sözel şeyleri çalışmayı düşünüyorum. Onun haricinde kimyada da organik dışında pek bilgim yok onda ne yapacağımı bilmiyorum, biyolojiden sistemler karışık tam oturtamadim bitki başlamadım çok uzun ve karışık diye. Gerı kalan diğerleri tamam sayılır. Son 1 ayı nasıl değerlendireyim ki vicdanım rahat olsun. 150k girsem yeter

• Açıkçası bu sıralamalarda gördüğüm en bilinçli hatta 12. Sınıflar arasında en kendini bilen ve bilince sahip olan yorum sanırım buydu . Kendini çok güzel analiz etmişsin . Bu analizin seni çok iyi hedeflediğinden iyi yerlere getirecektir bundan emin ol . Bu son ayı günde 4 saati hakkını vererek değerlendirirsen senin için hiçbir problem olmayacaktır . 4 saat güzel bir süre .

Tekrar olarak deftere yazdığın notların güzelse defterinden tekrar yapmanda herhangi bir sıkıntı yok .

Türkçe için deneme ve paragraf çözmek senin için aşırı yeterli . Şu zamanda dil bilgisi çalışmana pek gerek olmaz . Onun yerine denemelerden öğrenirsin . Birkaç yanlışını da internetten falan öğrenerek iletletmiş olursun .

Fen için deneme çözmek soru tipi görmek açısından çok mantıklı yerli bir tercih . Fakat fenin anası konu tekrarıdır . Yapamadıklarını tekrar etmen yerinde olucaktır . Bunu 2-3 denemede bir analiz edebilirsin . Aynı zamanda çalışmadığın konular olduğunu da söyledin . Denemede kek gibi gördüğün ve bilmediğin konuları da istersen çalışabilirsin .

Fizikte 0 olman biraz problem yaratabilir . Fakat sözel konuları eline alman güzel olur . Modern fizik bu aşamada çok güzel bir tercih . Aynı zamanda biraz dinamik vs bilgin varsa kaldırma kuvveti dinamik ağırlık denge moment gibi konuları da deneyip yapabilirsin . Ama bunlar genel bilgi ister . Şimdi çalışmaya pek yetmez . Fakat modern fizik , dalgalar , ışık teorileri gibi 12. Sınıf fizik konuları oldukça sözeldir . Bunlarla işi kıvırabilirsin .

Bitkinin biraz karışık olduğunu kabullenmek lazım . Fakat sistemler bizim yabancı olduğumuz konular değil . İyi kötü ilkokuldan beri temelini görüyoruz . Ben düzgün çalışırsan kavrayacağını düşünüyorum . Mebin kendi kitabında sistemler güzel anlatılıyordu . Yoksa palme konu anlatımından sistemler çalışman uygun olabilir . Çünkü halledebilirsin . Biyoloji sadece ezber ve halledersin . Bu 4 saate ekstra aynı zamanda gidiş gelişlerinde falan konularda ezber yaparsan çok güzel olur .

Bu ay iş , sınav temposu baya bir yorulcaksın . Fakat çalıştığın sürenin hakkını ver . Her konuya bakmış olmucaksın belki ama baktıklarının da hakkını verebilirsin . Çalıştığın şeylerden soru yapamaman için herhangi bir sebep yok .

Ayrıca sen kendini çok güzel analiz etmişsin . Dediklerinin de doğruluk payları var . Ben sana ekstra ufak birkaç şey daha ekledim . Genel hatlarıyla halletmişsin zaten .

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    KAF 4 ve AYT Matematik Hakkında
    6 yıl önce açıldı
    TYT-AYT Hakkında yorum
    7 ay önce açıldı
    Daha Fazla Göster
    o karanlık şövalye
  • Empirewashere E kullanıcısına yanıt
    Selamlar saygılar ben şuan 11.sinifim yada 12 de diyebiliriz 2019 da sinava gireceğim çalışmaya 10.sinifi 11.sinifa bağlayan yaz çalışmaya başladım 11.sinifi sağlam hallettigimi düşünüyorum sizce tyt ve ayt için nasıl bir çalışma planı izlemeliyim bir de hangi kitaplari önerirsiniz 9 10 biraz eksik hâlâ

9-10 un eksikliğini ilk olarak bu işin amiralı mat ve geometriden başlayalım . Ben kesinlikle ve kesinlikle yazın geometri çözmeni öneriyorum . Mesela biyoloji konularını 1 ayda çok iyi bir şekilde bitirip soru kaçırmayabilirsin . Fakat geometri öyle değil . Geometri adeta sanat gibi . Düşünmek gerekiyor . Bu yüzden yazın geometriden mesela birey b çözümlü kitap harikadır . Direk test kitabından başlamak da yanlış olacağı için öncesinde basit olarak karekök 0 veya ayarında bir kitapla beraber gidilebilir . Mesela internetten üçgenle alanla alakalı formülleri çıktı alırsın . Karekök 0 dan çözersin . Sonra da birey b den çözebilirsin .

Aynı zamanda sene içinde aşırı derecede mat ve fene abanıldığı için sosyal boşlanıyor . Eğer derece istiyorum diyorsan . Sosyali ve belki buna ek olarak türkçeyi aradan çıkarman çok güzel olabilir . Fakat bunlara çok sağlam aşırı bol tekrarlı çalışcaksın ki sene içinde ihtiyaç duymayasın .

Şahsen ben yazın sadece sosyal çalıştım . Bizde sosyal 40 soruydu . Çok inanılmaz bir metodla çalıştım . Bu sayede seneye +35 netle başladım . Sene içinde de öyle devam etti . Benim yaptığım çok azdı . Demek istediğim sadece 1 ders bile bitirsen inanılmaz etkili oluyor . Fakat bunun hakkını vermek lazım .

Ben fiziği pek tavsiye etmiyorum . Çünkü fiziğe genel bir önyargı var , bir korku var . Aynı zamanda fizik hocayla beraber daha güzel şekilleniyor .

Kimya tyt ise basit . Önceden kimya bitirmektense sosyal daha mantıklı geliyor . Bu yüzden kimyayı da tavsiye etmiyorum .

Biyoloji evde çalışmaya aşırı uygun olduğu için çalışılabilir . Konu anlatımlı kitaptan okusan yeterli . Eğer okul deneme yapıp sınıflara ona göre yerleştircek diyorsan veya diyenleriniz varsa ona göre diğer derslere de ufak ufak bakabilirler .

Çalışılcak dersleriniz kendi temponuza göre de değişir . Bence yazın en başlarda ders çalışmaya alışın günde 3 saat sizin için başlarda yeterli olacaktır . Bu 1 senelik maraton olduğu için yaz sıcağında 7-8 saat çalışmaya çalışıp hevesinizi tüketmeyin . Az ve adam gibi çalışın .

• Hocam tytde 90 net yapıyorum ve uzun zamandır tyt bakmıyorum fakat aytde fene ağırlık verdim ilerleme gosteriyorum ama 1 2 deneme kötü gelince moralman bozuluyorum aytde matematik 27 28 net fen 20 met geliyor ama düşüşler çıkışlar olabiliyor. Son 1 ay sizce ne yapmalıyım fen adına (özellikle kimya) teşekkür ederim

• -

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Empirewashere -- 27 Mayıs 2018; 23:28:20 >
  • andaco kullanıcısına yanıt
    Şimdi uzun zamandır tyt bakmamanı biraz tyt denemesi çözerek gidermen lazım . Çünkü tyt ye de ihtiyacımız var .

Denemelerdeki yanlışlara da şöyle bakmak lazım . Bunu sadece senin için değil herkese söylüyorum . Mesela denemede yanlışın çıkınca şöyle düşün . Bu sayede ekstra 1 soru daha öğrendim diye . Olaya biraz şevkle bakmak lazım . İniş çıkış tabiki olucak ama bu iniş çıkışlarla bilgi öğreniyoruz . Hatan çıktıkça konu tekrarı yapıcaksın .

Ayt feni halletmen güzel . Ayt fen adına yapılacak en güzel şey tekrardır . Bunun için 2-3 denemede bir analiz yapmak lazım . 2 deneme çözdün . Baktın bazı konularda hata yapıyosun hep . O zaman bi tekrar lazım . Aynı zamanda soru tiplerini de öğrenmen lazım .

Ayrıca ayt denemelerini çözerken üstteki paragrafta genel tekrardan bahsettim . Mesela fizikte düz aynadan hata yaptın . Kalkıp optik çalışma . Dz aynanın özelliklerini oku . Böyle böyle ufak yamalar yap kendine .

Ayt kimya 2 kısımdan oluşuyor . Birincisi hız ve denge ikincisi ise organik . Organik için konu çalışıcaksın . Bunun için çapın fasikülü güzel gelebilir . Kendim de çözdüm . Sana hem tekrar yaptırır hem örnek çözdürür . Lokum gibi gider . Hız ve denge için soru kalıbı öğreniceksin . Mesela nitelik 11 i benim hocam yazmıştı . Konularında kalıp sorular vardı . Zaten az kalıp var . O kalıp soruları bulman lazım . Onları öğrenirsen işi de bitirirsin .

• Empirewashere E kullanıcısına yanıt
    Sen adamsın ya! Zamanını ayırıp uzun uzadiya cevap veriyorsun hepimize. Çok teşekkür ederim

• Gene sadece senin için yazmıyorum . Cevaplarımdan anlamadığınız yerler olabilir . Benim tam açıklayamadığım yerler olabilir . Kafanıza bir sebepten takılmıştır . Özelden mesaj atabilirsiniz tekrar alta yorum bırakbilirsiniz . Ayıp olur vs diye düşünüp çekinmenin alemi yok . Her sorunuza elimden geldiğince yardımcı olurum .

• Hocam 80 de 60 mı yoksa 40 ta 30 mu daha zordur matematik için

• İlk olarak çoğu kişiye tavsiye ettiğim gibi başlıcam . Geometri . Geometri bir düzen işi . Genelde tm cilerin mat konusunda sıkıntı yaşadığı da aşikar . Güzel bir netice isteniyorsa geometri şart . Geometri de düzen istediği için yazın başlamak çok uygun . Çok değil günde 20 soru ile geometriniz seneye başladığınızda canavar gibi olur . Tabi bunun için önce basit bir kaynaktan ( basit kaynak konu anlatımı gibi kullanılcağı için bunu sorudan saymıcaz ) çözüp ardından orta seviye kaynaktan 20 soru çözmek yeterlidir . Ha ben geometriyi seviyorum diyorsan 40 çöz .

Ben sadece siz ders çalışmaktan hemen bıkmayın diye az az söylüyorum . Çünkü bu 1 senelik maraton . Hızlı başlayan hızlı biter . Kademeli yükseltmek gerekiyor .

Aynı zamanda tm için türkçe bitirilebilir . Günlük düzenli paragraf çözmek . Direkt olarak türkçeyi geliştireceği gibi dolaylı yoldan da okuma hızı / konu anlama / okuma hatası yapmayı en aza indirme gibi şeylerde de etkili olacağı için güzel bir etki yaratır . Günlük 1 paragrafta hız çözmek çk şey yapmaz . Aynı zamanda yanına güzel bir dil ve anlatım konu anlatımı da gidersen tadından yenmez .

• hoist H kullanıcısına yanıt
    Bu soru açıkçası beni düşündürdü . Düşünmemin sebebi de nasıl olacağını bilmemem . Şimdi atıyorum 80 soruyken 20 tane lti geliyordu . Bu duruma göre artık 10 tane lti gelicek .

20 soru varken nasılsa bol bol soruyoruz . O yüzden 10 kolay 7 orta 3 zor soralım deseler . 10 soru yaparken de artık soru sayısı daha az öğrencileri elemek için daha az sorumuz var . Bu yüzden 5 tane zor olsun gibi bir duruma düşebilirler . Çünkü 20 soruluk sınavda 10 tane kolaya bile düşen kaç bin insan vardır . Ama bunda düşürcek daha az soru var .

fakat ben zor soru sayısının artcağını düşünmüyorum . Lti den 80 soruda 20 soru geliyorsa 2 si zordur . 40 soruyken de 10 soru gelir 1 i zor olur diye düşünüyorum .

Sınav süresini vs göz önüne alırsak ; 40 soruluk sınava biraz daha fazla zaman ayrılmış durumda bu yüzden süre biraz artması 40 ta 30 yapmak adına daha iyi olabilir .

Bir de mesela birinin yapamadığı soru tipi 80 soruda daha büyük olasılıkla çıkıcakken 40 soruda daha küçük bir olasılığa sahip .

Aynı zamanda ösym kazanımlara uygun sorular yazmak için artık daha dar bir alana sahip . Bu yüzden kazanımlara uygun çok da fantastik olmayan , bilip bilmediğini ölçmeye dayalı olur diye düşünüyorum . Bu yüzden bilgiyi bilen biri için 40ta 30 yapmak daha kolay olabilir gibi geliyor bana .

Fakat bu olayın daha aklıma gelmeyen milyonlarca etkeni var . Bazılarını açıklayamıyorum bile . Çok göreceli bir durum . Gene de bu sene daha kolay ya da zor gibi söylemler yapmak yanlış . Ama şöyle net bir gerçek var . Sınavlar da konular da içerikler de git gide biraz daha kolaylaşıyor kırpılıyor . Ama sınav zorluğu farklı bir etken .

• 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.