Şimdi Ara

Turknet GigaFiber Bağlanma Detay İncelemesi (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
52
Cevap
2
Favori
1.917
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
Giriş

Orijinalden alıntı: Alphonsus

Bu nasıl hocam?

Turknet GigaFiber Bağlanma Detay İncelemesi

olması gereken aralıkta görünüyor (size gelen ışık: -24dBm -- -8dBm , sizden çıkan ışık: +0,5dBm -- +5dBm aralıklarında olmalı). -20dBm altı genel olarak oldukça iyi kabul edilir.

AMD Ryzen İşlemci Kullananlar Kulübü

AMD Ryzen 9 3950X @4.7Ghz / Asus x570 TUF / Corsair Vengeance LED 4x16GB 3200Mhz CL16 / PNY Tesla P100 AI GPU / Nvidia Titan Volta / EVGA 750W P2 80+ Platinum / Corsair 400C / Corsair H115i / Corsair ML140 x4 / Corsair RapidFire RGB / Corsair M65 Pro RGB / Corsair Void USB RGB / Corsair MM300 Medium / ASUS VG248QE 144Hz / Samsung Evo 970 1TB / Samsung Evo 840 120GB x2 / WD Green 1TB
  • Alphonsus kullanıcısına yanıt

çelik zırhlı mı bilmiyorum hocam. kutuya dikkat etmemiştim valla bana da baya uzun bi makara ile geldiler. zaten zeminden 15. kata kablo çekildi bana. ev içi tesisatta da biraz dolandırıldı. metraj olarak baya uzun bir kablo oldu yani.

kabloya da baktım üzerinde "Turknet F/O Abone kablosu..." yazıyor. dediğiniz kablo mudur emin değilim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Gaara34 -- 21 Ekim 2025; 19:47:37 >

Soul of the lost, withdrawn from its vessel. Let strength be granted, so the world might be mended... so the world might be mended.

• Gaara34 kullanıcısına yanıt

O hocam. Zaten sert bir şey, hissetmişsinizdir. FİBERDEN yazıyor fotoda görüyorum. Aynı kablo.

Zayıflama (dBm) konusunun çetrefilli olmasının sebebi GPON mimarisinde genel olarak 2 tip lazer kullanılmasıdır, bunlar class c ve class b+'dır. class b+ lazerlerin genel olarak gücü daha yüksektir ve mesafeye göre zayıflaması c sınıfına göre daha azdır fakat class c'nin sensör hassasiyeti daha yüksektir daha stabil bir bağlantı sunar ve b sınıfına göre daha pahalıdır. Class b+ sensör -28dBm altında çalışamaz -26dBm'den sonra ciddi sıkıntılar yaşatır. Class c lazerler ise -33dBm'e kadar hiçbir sıkıntı olmadan çalışır ancak dediğim gibi hem daha pahalı hem de hat boyunca zayıflaması daha yüksek olduğu için genelde kablo mesafesi 5km altındaki imalatlarda kullanılır. Türkiye'de ise bütün servis sağlayıcıları class b+ lazerli ont'leri kullanıyor. hat zayıflaması fiberde dBm ile ölçülürken, dsl bağlantılarda dB ile ölçülür. ikisi de logaritmiktir aralarındaki fark ise dBm mutlak sinyal kaybıyken dB ise göreceli sinyal kaybıdır. -21dBm ile -24dBm arasındaki 3dBm kayıp az gibi görünebilir fakat logaritmik bir skale olduğundan aralarında 2 kat güç farkı vardır. İşin içine bir de plc çoklayıcı kayıpları (her 2^n çoklama için -3,5dBm ile -5dBm arasındadır, 1:32 çoklamada -18dBm civarı kayıp beklenir) ve ek kayıpları girdiğinde teorik olarak GPON mimarisinin ulaşım sınırı olan 20km mesafe gerçek hayatta 11km civarında kalıyor. Yazdıklarım son kullanıcıları çok bağlamıyor, hizmet alınıyorsa kafaya takacak bir durum da yoktur ancak meraklıları için iletişim dünyası keşfedilmeyi bekleyen hazinedir.

AMD Ryzen İşlemci Kullananlar Kulübü

AMD Ryzen 9 3950X @4.7Ghz / Asus x570 TUF / Corsair Vengeance LED 4x16GB 3200Mhz CL16 / PNY Tesla P100 AI GPU / Nvidia Titan Volta / EVGA 750W P2 80+ Platinum / Corsair 400C / Corsair H115i / Corsair ML140 x4 / Corsair RapidFire RGB / Corsair M65 Pro RGB / Corsair Void USB RGB / Corsair MM300 Medium / ASUS VG248QE 144Hz / Samsung Evo 970 1TB / Samsung Evo 840 120GB x2 / WD Green 1TB

• Turknet GigaFiber Bağlanma Detay İncelemesi

Normal mi?

• Kendi verdikleri o iğrenç ZTE modemi hemen kutusuna koyun. Keenetic Hopper AX3000 alın ve hızlı internetin keyfine varın. Mümkünse 2 tane alın mesh yapın. Telefonda 900 mbit, bilgisayarda 1000 mbit. Türknet'e tek lafım o lanet olası modemi bize bilerek veriyorlar ki dayanamayıp onlardan mesh sistemi satın alalım. Keenetic varken başka modem kullanmıyoruz zaten.

ADIN YAZILACAK MÜCEVHER TAŞA.

• LGR9 kullanıcısına yanıt

"ancak meraklıları için iletişim dünyası keşfedilmeyi bekleyen hazinedir."

güzel laf.

Turknet GigaFiber Bağlanma Detay İncelemesiNews News Newsyoutube
    Binali Yıldırım'ın Türk Telekom davetindeki konuşması. Çok fazla hikmetine fazla şey yapmamak lazım.
    https://www.youtube.com/watch?v=f0TZeyJ3txE

fakat fazla kafa yorarsak sıyırabiliriz hocam, biliyorsun. Turknet GigaFiber Bağlanma Detay İncelemesi 

EDIT: şaka bi yana. açıklayıcı bilgiler için teşekkürler hocam.

bilmediğim şeyler öğrendim. ama dediğim gibi ben sıkıntı görmüyorsam, sıkıntı yoktur felsefesindeyim şimdilik. :)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Gaara34 -- 21 Ekim 2025; 21:26:40 >

Soul of the lost, withdrawn from its vessel. Let strength be granted, so the world might be mended... so the world might be mended.
  • gcb1903 kullanıcısına yanıt

Yalnız biz burada son mesajlarda modemden bahsetmiyoruz. ONT'den bahsediyoruz.

Keenetic Hero ve Huawei MA5671A GPON SFP ile SuperOnline FTTH kullanmış biri olarak hemfikirim ama. TurkNet'in bana verdiği ZTE H3601P'yi şahsen tatmin edici bulmadım. Ayarları da çok kilitliydi.

Yakın zamanda Huawei GPON SFP'ye ZTE ONT bilgilerini klonlayıp kullanmayı deneyeceğim.

Bu arada fotoda IP adresiniz gözüküyor. CGNAT ise sıkıntı yok ama söyleyeyim dedim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Alphonsus -- 21 Ekim 2025; 21:44:36 >

Bence iyi gayet. Forumda daha düşük görmedim şu ana kadar.

Son mesajları okumadım daha doğrusu hiçbir mesajı okumadım. Konuyu okudum ve birebir aynı şeyleri yaşamışız. Ben de kendi tecrübemi yazdım.

ADIN YAZILACAK MÜCEVHER TAŞA.
  • ChatGPT yorumu;

Bana ONT cihazında gördüğüm bu dBm değerlerinin sağlıklı olup olmadığı hakkında bilgi verebilir misin?

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Evet, bu ekran ZTE F601 ONT cihazının optik sinyal değerlerini (PON bilgilerini) gösteriyor. Verdiğin değerlere göre:

📊 Görülen Değerler:
    • Optical Module Input Power (dBm): -24.4
    • Optical Module Output Power (dBm): 2.5
    • Operating Temperature: 47 °C

🔍 Değerlerin Yorumu:

1. Optical Module Input Power (-24.4 dBm)

Bu, ONT’ye gelen fiber sinyal gücünü gösterir.
    ✅ Normal çalışma aralığı:
    Genellikle -8 dBm ile -28 dBm arasıdır.
    • Eğer değer -27 dBm’den zayıfsa, bağlantı zayıflamış olabilir (örneğin: fiber kabloda kir, bükülme veya konnektör sorunu).
    • Senin değerin -24.4 dBm, bu aralıkta normal ama zayıf tarafa yakın.
    🔸 Yani bağlantın çalışır durumda ama sinyal marjı düşük olabilir.
    🔸 İnternet bazen kesiliyorsa veya hız düşüyorsa, fiber ucu ve konnektörlerin temizliğini kontrol ettirmen faydalı olur.

2. Optical Module Output Power (2.5 dBm)

Bu, ONT’nin OLT’ye (merkezdeki cihaz) geri gönderdiği sinyali gösterir.
    ✅ Normal değer aralığı: genellikle 0 dBm ile +5 dBm.
    🔸 2.5 dBm gayet sağlıklı, yani ONT’nin gönderim gücü normal.

3. Operating Temperature (47 °C)

ONT modülleri için 0–70 °C arası çalışma normaldir.
    ✅ 47 °C tamamen normal.

Öneri:
    • Fiber kablonun ONT’ye takıldığı konektörü çıkarıp toz veya kir olup olmadığını kontrol et (gözle bak, üfleme yapma).
    • Eğer sinyal zamanla daha da düşerse (örneğin -26 dBm altına inerse), ISS (internet servis sağlayıcısı) destek hattına haber verip optik zayıflama testi yaptır.

İstersen bana OLT tarafındaki sinyal değerlerini (örneğin ISS arayüzünden veya modemden alınabiliyorsa) de paylaşırsan, bağlantının genel optik zayıflama miktarını hesaplayabilirim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Gaara34 -- 22 Ekim 2025; 14:30:49 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• 
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.