Şimdi Ara

Türkler neden domuz eti yemiyor (9. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
905
Cevap
5
Favori
52.431
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
3 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 7891011
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Doktorun söylediklerinin nedenlerini de kendinden duyabilmeyi isterdim. Hicbir calisma yok ki, domuz etinin yara iyilesmesindeki süreci uzattigi kanitlanmis olsun...

Hangi ülkede yasiyorsunuz?
  • quote:

Orijinalden alıntı: Serdar

Doktorun söylediklerinin nedenlerini de kendinden duyabilmeyi isterdim. Hicbir calisma yok ki, domuz etinin yara iyilesmesindeki süreci uzattigi kanitlanmis olsun...

Brezilya`da yasiyorum.

Yanlis anlasilma olmasin domuz eti degil, iyi pismemis domuz etinin iyilisme surecini olumsuz etkileyecegini soylemis. Iyi pismemis cumlesi burada onemli, acaba iyi pismemesinden kasit trisin virusu olabilir mi? Bildiginiz gibi domuz eti trisin icerir ve iyi pisirilmez ise enfeksiyona sebebiyet verebilir.

Benim aklima mantikli baska bir aciklama gelmiyor.
  • Bildigim kadariyla (fakültede okuyup ögrendigim ve daha sonra da okumaya devam ettigim, tedavilerini yaptigim hayvanlardan kazandigim tecrübelere de dayanarak) söyleyebilirim ki trisin bir virüs degil parazittir. (Trichinella spiralis) Domuzun kas dokusuna yerlesir. Her hayvan yetistiriciliginde oldugu gibi hijyenik sartlarda ve gerekli tedavileri yapilmadan yetistirilmis ve kesilmis domuz etinde, sigir etinde ve diger hayvanlarin etlerinde benzer etkenler bulunabilir. (Sigir etindeki "Cysticercus bovis" gibi.)

Ancak, bu parazit alinmis olsa bile yara üzerine bir etkisi olmaz. Farkli hastaliklara yol acar. Yani ya doktor bey konu hakkinda baska birsey biliyor olmali ki bunu söylesin, ya da "kendisi de bilmedigi icin" "yemesen iyi olur" diye öneride blunmus olmasi gerekir, diye düsünüyorum.

Kisacasi ortada bir yanlislik var...

• quote:

Bildigim kadariyla (fakültede okuyup ögrendigim ve daha sonra da okumaya devam ettigim, tedavilerini yaptigim hayvanlardan kazandigim tecrübelere de dayanarak) söyleyebilirim ki trisin bir virüs degil parazittir. (Trichinella spiralis) Domuzun kas dokusuna yerlesir. Her hayvan yetistiriciliginde oldugu gibi hijyenik sartlarda ve gerekli tedavileri yapilmadan yetistirilmis ve kesilmis domuz etinde, sigir etinde ve diger hayvanlarin etlerinde benzer etkenler bulunabilir. (Sigir etindeki "Cysticercus bovis" gibi.)

Ancak, bu parazit alinmis olsa bile yara üzerine bir etkisi olmaz. Farkli hastaliklara yol acar. Yani ya doktor bey konu hakkinda baska birsey biliyor olmali ki bunu söylesin, ya da "kendisi de bilmedigi icin" "yemesen iyi olur" diye öneride blunmus olmasi gerekir, diye düsünüyorum.

Kisacasi ortada bir yanlislik var...

Doktorun yorumunu iyice ogrenmeye calisacagim. Zannetmiyorum ki doktor durduk yere iyi domuz eti yememesini tavsiye etsin, elbet bir sebebi vardir.

Ek bir bilgi olarak dovme yaptirildigi, acik ameliyat veyahut yara oldugu zaman da yenmemesi tavsiye ediliyor domuz etinin. Bu bilgiyi diger brezilyali arkadaslardan ogrendim. Sebebini sordugumda birseyler anlattilar ama tam anlayamadim

Bu arada bir duzeltme yapmak isterim iyi pismemis degil her turlusunu yememesini tavsiye etmis yani iyi pismis yada pismemis onemli degil.

Bu konuyu oldukca merak ettim, arastirmalarim devam ediyor

• Almanya'da böyle birsey tavsiye edilmiyor. Brezilya tip alaninda Almanya'yi gecmis olabilir.

Nedenini ögrendiginizde paylasirsaniz cok sevinirim. Nedenlerini ben de cok merak ettim...
  • quote:

Orijinalden alıntı: Bethrezen
    quote:

Doktorun söylediklerinin nedenlerini de kendinden duyabilmeyi isterdim. Hicbir calisma yok ki, domuz etinin yara iyilesmesindeki süreci uzattigi kanitlanmis olsun...

Brezilya`da yasiyorum.
    Yanlis anlasilma olmasin domuz eti degil, iyi pismemis domuz etinin iyilisme surecini olumsuz etkileyecegini soylemis. Iyi pismemis cumlesi burada onemli, acaba iyi pismemesinden kasit trisin virusu olabilir mi? Bildiginiz gibi domuz eti trisin icerir ve iyi pisirilmez ise enfeksiyona sebebiyet verebilir.
    Benim aklima mantikli baska bir aciklama gelmiyor.

Bunu söyleyince birde bana kızanlar oluyor, çok kızıyorum!
    Doğru dürüst pişirilmeyen herşey hastalık yapar veya zararı olur, domuz etinin 70 derece üstü yeteri süre ısıtılması trişinden kurtulmak için yeterlidir.
    Domuz eti ile diğer etler arasında yara iyileşmesi açısından bir fark olduğunu iddia eden kaliteli bilimsel bir makaleye bende hiç rastlamadım!
    Başka bir yerde El Kaideden sonra işyerimdeki arkadaşlarım " Eee, bugün nereyi bombalayacaksın bakalım" diye dalga geçiyorlar yazmıştınız. Sizin müslümanlığınızı bilen bir arkadaşınızın size arkadaş şakası yapmadığınızdan eminmisiniz?
    Birde doktor bunu neye dayanarak söylemiş merak ettim, bilimsel bir kaynağı varsa bildirebilirseniz sevinirim, ama lütfen olursa ciddi birşey olsun, Brezilya filan olmasın çünkü Brezilya bilimsel yayınları bizimkilerden çokta farklı değiller!

• quote:

Doğru dürüst pişirilmeyen herşey hastalık yapar veya zararı olur, domuz etinin 70 derece üstü yeteri süre ısıtılması trişinden kurtulmak için yeterlidir.

Ikinci mesajimda iyi pisirilmesiyle alakasi olmadigini soylemistin. Mesele iyi pisirilip pisirilmemesi degil, dovme, acik ameliyat ve benzeri durumlarda yenmemesi tavsiye ediliyor.

quote:

Başka bir yerde El Kaideden sonra işyerimdeki arkadaşlarım " Eee, bugün nereyi bombalayacaksın bakalım" diye dalga geçiyorlar yazmıştınız. Sizin müslümanlığınızı bilen bir arkadaşınızın size arkadaş şakası yapmadığınızdan eminmisiniz?

Diger Brezilyali arkadaslara da danistim ve saka yapar gibi bir halleri yoktu.

quote:

Birde doktor bunu neye dayanarak söylemiş merak ettim, bilimsel bir kaynağı varsa bildirebilirseniz sevinirim, ama lütfen olursa ciddi birşey olsun, Brezilya filan olmasın çünkü Brezilya bilimsel yayınları bizimkilerden çokta farklı değiller!

Halen dil problemi cektigim icin sebebini tam olarak anlayamadim ama dedigim gibi arastirip burada paylasacagim.

Ciddi bilimsel yayin derken? Bilimsel yayinin ciddiligi ulkelere gore ayriliyor mu? Baska ulkelerde arastirma yapanlar da bilim adami degil mi? Ayrica merak ettim kac tane Brezilya bilimsel yayini okudunuz da bizimkilerle ayni diyor sunuz? Aydinlatirsaniz sevinirim.

Bu konuyu paylasip domuz etini kotuleme gibi bir amacim yok. Ilginc ve daha once bilmedigim bu konuyu tesaduf budur ki KB de domuz eti konusu varken ogrenmis oldum ve sizlerle paylasmak istedim belki bilen biri vardir diye. Amacim kotulemek degil cevap bulmak.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Bethrezen -- 7 Nisan 2010; 1:09:10 >

• quote:

Almanya'da böyle birsey tavsiye edilmiyor. Brezilya tip alaninda Almanya'yi gecmis olabilir.

Nedenini ögrendiginizde paylasirsaniz cok sevinirim. Nedenlerini ben de cok merak ettim...

Mesajinizda ufak bir igneleme seziyorum.

Amacim domuz etini kotulemek degil yeni ogrendigim ve ilginc gelen bu bilgiyi sizlerle paylasmakti. Kotulemek istesem konuya attigim ilk mesajda bunu yapardim.

Bu konu hakkinda arastirmalarim suruyor, elime bilgi gectikce sizlerle paylasacagim.
  • valla yazın çok açken yedik,bişeye benzemiyordu ama ekmek arası götürdük 2 kutuyu
  • Bir sürü çeşiti var Abd de iken yedim çokda beyendim Ahhhh Ahhh o Jam olarak dedikleri çeşiti bitiriyordu beni Bu arada konu Etten açılmışken Tayyip çok sağol Tavuk etini bile fahiş yaptığın için
  • " Halen dil problemi cektigim icin sebebini tam olarak anlayamadim ama dedigim gibi arastirip burada paylasacagim. Ayrica merak ettim kac tane Brezilya bilimsel yayini okudunuz da bizimkilerle ayni diyor sunuz? Aydinlatirsaniz sevinirim."

"Bu konuyu paylasip domuz etini kotuleme gibi bir amacim yok. Ilginc ve daha once bilmedigim bu konuyu tesaduf budur ki KB de domuz eti konusu varken ogrenmis oldum ve sizlerle paylasmak istedim belki bilen biri vardir diye. Amacim kotulemek degil cevap bulmak."

Ben yazıyı bitirmeden bazı sorularımın cevabı gelmiş, pardon bu çok sık başıma gelir, sanırım aynı anda yazıldığında oluyor veya benim bağlantım yavaş veya ben yavaş yazıyorum, arada gelene de bakmıyorum! Hepsi mümkün!

Tıbbi malzeme satıcılığı gibi bir mesleğim var, bu nedenle ( başka satıcılarda olmayabilir bu özellik! ) çok fazla sayıda Brezilya kökenliler dahil Tıbbi bilimsel yayın okumuşluğum var. Bu yüzden örneğin Sao Paulo'daki gelişmiş Tıbbi malzeme endüstrisindende haberim var örneğin.
    Serdar'da gözlemlediğiniz aşağılama bende de var! Şöyle söyleyim 8-10 yıl önce Brezilya'dan ithal edilen malzemeler Türkiye'de 200 civarında insanın ölümüne neden oldular ne olduğu anlaşılıncaya kadar. Kısacası Almanya da yapılan bir bilimsel araştırma ile Brezilya da yapılan bir bilimsel araştırma her açıdan kalite farkı içerir. Eh, Türkiye de pek farklı değildir Brezilya dan!
    Böyle bir olayı ilk defa duydum! Aklıma tek neden olarakta dövme veya açık ameliyat sırasında kullandıkları ilaçlara karşı allerjik reaksiyon oluşması ihtimaline karşı, aşırı vesveseli bir tedbir olma olasılığı ( penisilin vs. gibi bazı ilaçların özellikle açık yaralara uygulandıklarında allerjik reaksiyon oluşması ihtimalinin ağızdan alınmaya göre daha yüksek olduğu biliniyor zaten ), ama bu durumda da muhtemelen her türlü protein yasaklanacaktır, yumurta, dana, süt vs. dahil, yalnızca domuz değil.
    Doktordan daha detaylı bilgi alırsanız bende öğrenmek isterim, merak ettim!

• quote:

Orijinalden alıntı: neommy

" Halen dil problemi cektigim icin sebebini tam olarak anlayamadim ama dedigim gibi arastirip burada paylasacagim. Ayrica merak ettim kac tane Brezilya bilimsel yayini okudunuz da bizimkilerle ayni diyor sunuz? Aydinlatirsaniz sevinirim."

"Bu konuyu paylasip domuz etini kotuleme gibi bir amacim yok. Ilginc ve daha once bilmedigim bu konuyu tesaduf budur ki KB de domuz eti konusu varken ogrenmis oldum ve sizlerle paylasmak istedim belki bilen biri vardir diye. Amacim kotulemek degil cevap bulmak."

Ben yazıyı bitirmeden bazı sorularımın cevabı gelmiş, pardon bu çok sık başıma gelir, sanırım aynı anda yazıldığında oluyor veya benim bağlantım yavaş veya ben yavaş yazıyorum, arada gelene de bakmıyorum! Hepsi mümkün!

Tıbbi malzeme satıcılığı gibi bir mesleğim var, bu nedenle ( başka satıcılarda olmayabilir bu özellik! ) çok fazla sayıda Brezilya kökenliler dahil Tıbbi bilimsel yayın okumuşluğum var. Bu yüzden örneğin Sao Paulo'daki gelişmiş Tıbbi malzeme endüstrisindende haberim var örneğin.
    Serdar'da gözlemlediğiniz aşağılama bende de var! Şöyle söyleyim 8-10 yıl önce Brezilya'dan ithal edilen malzemeler Türkiye'de 200 civarında insanın ölümüne neden oldular ne olduğu anlaşılıncaya kadar. Kısacası Almanya da yapılan bir bilimsel araştırma ile Brezilya da yapılan bir bilimsel araştırma her açıdan kalite farkı içerir. Eh, Türkiye de pek farklı değildir Brezilya dan!
    Böyle bir olayı ilk defa duydum! Aklıma tek neden olarakta dövme veya açık ameliyat sırasında kullandıkları ilaçlara karşı allerjik reaksiyon oluşması ihtimaline karşı, aşırı vesveseli bir tedbir olma olasılığı ( penisilin vs. gibi bazı ilaçların özellikle açık yaralara uygulandıklarında allerjik reaksiyon oluşması ihtimalinin ağızdan alınmaya göre daha yüksek olduğu biliniyor zaten ), ama bu durumda da muhtemelen her türlü protein yasaklanacaktır, yumurta, dana, süt vs. dahil, yalnızca domuz değil.
    Doktordan daha detaylı bilgi alırsanız bende öğrenmek isterim, merak ettim!

Ithal malzeme ile bilimsel makele arasinda baglanti kurmaktza zorlaniyorum sahsen. Bilimsel makele dedigimiz yapilan arastirmalarin ve sonuclarin yayimlandigi bir belgedir, tibbi malzeme daha cok endustri alanina girer.

Hayatta yasanilan deneyimlerden oturu genelleme yapilmamasi taraftariyim, sizin yasamiz oldugunuz olay dahil. Ornek vermek gerekirse eger Brezilya petrol ve alternatif yakit teknolojisinde (ethanol) dunyanin sayili ulkesi arasindadir. Hatta yakin zamanda Turkiye, Karadeniz'de petrol aramak icin PetroBras ile anlasma yapmistir. Sizin yasadiginiz tatsiz deneyimde de, alternatif yakit konusunda sayili ulkelerden biri olan da ayni ulkedir.

Neyse meseleyi fazla uzatmaya gerek yok, zaten bu domuz eti konusunda portekizce bilimsel makele bulabilecegimi pek zannetmiyorum bu yuzden endise etmeniz yersiz. Elde edecegim bilgilerden yola cikarak belki ingilizce bir makele yada arastirma bulabiliriz.

• "Ithal malzeme ile bilimsel makele arasinda baglanti kurmaktza zorlaniyorum sahsen. Bilimsel makele dedigimiz yapilan arastirmalarin ve sonuclarin yayimlandigi bir belgedir, tibbi malzeme daha cok endustri alanina girer.

Hayatta yasanilan deneyimlerden oturu genelleme yapilmamasi taraftariyim, sizin yasamiz oldugunuz olay dahil. Ornek vermek gerekirse eger Brezilya petrol ve alternatif yakit teknolojisinde (ethanol) dunyanin sayili ulkesi arasindadir. Hatta yakin zamanda Turkiye, Karadeniz'de petrol aramak icin PetroBras ile anlasma yapmistir. Sizin yasadiginiz tatsiz deneyimde de, alternatif yakit konusunda sayili ulkelerden biri olan da ayni ulkedir."

Tıbbi Malzemeler piyasaya sürülmeden önce üzerlerinde çok sayıda bilimsel araştırma yapılır, bende bunlardan bolca okudum, halen de okumaya devam ediyorum. İthal Tıbbi malzemeden bahsediyoruz, herhangi bir ithal malzemeden değil.
    Benim başıma tatsız deneyim gelmedi! Ama örnekle Brezilya ile Alman kalitesinin karşılaştırılamayacağını ifade etmek istedim.

• Kendi hesabima konusmam gerekir saniyorum bu mesajda. Brezilya'nin herhangi birseyini asagilamadim. Ancak o ülkenin "tibbi alanda" Almanya'dan ileri olmadigi acik yalniz. Türkiye'de okumus ve Almanya'da calisan, olaya objektif bakan biri olarak söylüyorum ki ben bircok bilimsel yaziyi en azindan meslegim geregi okumak zirundaydim. Dolayisiyla bu sekilde bir sacmaliga rastlamadim.

Ignelemem de size degildi, bunu söyleyen doktoraydi. Görsün ya da görmesin, önemli degil. Olayi ben meslegim ve egitimim sinirlari icinde degerlendiriyorum, bilim de bunu emreder. O yüzden ben kisiden asil nedeni, dogru cevabi duydugunuzda burada paylasmanizi rica ettim.

Meslektaslarima da bu konuyu actim, güldüler...
  • Acaba doktor yahudi olabilirmi
  • quote:

Orijinalden alıntı: nanaka9

Acaba doktor yahudi olabilirmi

Mantıklı. Dini görüşünü ön planda tutan insan, bilimadamı da olsa, doktor da olsa objektif değerlendirmelerde bulunamaz.
  • Siz beni kalpten gotureceksiniz bir gun

Arkadaslar sadece doktor bu tarz bir yorumda bulunmuyor, konustugum bircok arkadasim da bu bilgiyi dogruladi. Toplumda, daha once belirttigim durumlarda domuz eti yenmemesine yonelik bir inanc var ama sebebini bulamadim hala.

Ben, bunun cevabini bulmazsam catlarim. Biraz zaman verin bana elbet bu bilginin nereden geldigini ogrenecegim.
  • Haram... hayatta yemem
  • quote:

Orijinalden alıntı: metalok
    Soner Yalçın'ın yazısıdır.
    İçkiye evet domuza hayır
    Müslüman Türklerin haram sayılmasına rağmen içki yasağına pek uymadıkları bilinir. Ama mesele domuz olunca neden akan sular duruyordu?

quote:

Orijinalden alıntı: PAXMAHNHOB
    İlginç olan domuz eti gibi birçok şey günah olduğu halde; örneğin içki günah olduğu halde bunu bilerek içki içildiği halde kimse domuz eti yemez ilginçtir.
    Akan sular durur ve ilginç değildir sebebi de gayet açıktır, domuz etinin bolca alternatifi vardir ama alkolun alternatifi yoktur. Hal böyle olunca gerek kalmadıkça yasağı delmeye gerek yoktur ancak alkol zevk verir ve alternatifi yoktur isteyince yasak delinir ve içilir. Bana göre sebebi budur.

• Komik bir sebepmis. Demek ki alternatifi olmayan seylerin yasaklari "delinebilir." Buradan en basit anlamda, tecavüzcülerin alternatifleri olmadigi icin ettikleri tecavüzün dinen sakincasinin domuz eti yemekten az oldugunu anliyorum. Alternatifleri olsa yapmazlar ne de olsa...

Yasaksa yasak, degilse degil. Suca kilif aramaya gerek yok. Ya hepsini yapmali, ya da domuz etine camur atmamali...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Serdar -- 7 Nisan 2010; 21:34:53 >
  • 
Sayfa: önceki 7891011
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.