Şimdi Ara

Türkiye'nin eğitim kalitesi gerçeği

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
14
Cevap
0
Favori
520
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
1 oy
Sayfa: 1
Giriş
  • En iyi okulların bile dünya standartlarına göre ortalama ölçekte olduğunu bildiğimiz gerçektir. Türkiye'nin eğitim kalitesi gerçeği 

Top tier okulların bazı öğrencileri, o listelerde şişirilen Harvard gibi okulların öğrencilerinden daha iyi bile olabilir.

Üniversite öncesi eğitimde de çok büyük sorunlar var.

Bence eğitim sisteminin en önemli görevi; yaptığı işi doğru düzgün yapacak ahlaka sahip insanlar yetiştirmektir. Yoksa calculus formulleri veya savaş tarihleri ezberletmek hiçbir işe yaramaz. Bu konuda eğitim sistemi çok başarısız.

• Mezun ol, önüne bak.
    Fazla takılmayın. Kendine zarar.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

Software Engineer
    METU CENG '25
  • YaralıPanda kullanıcısına yanıt

öyle de mesele şahsi değil milli. Gönül istiyor ki en azından bilimde ileri, bilim üreten, kültür sahibi, özerk ve bütünüyle bağımsız bir üniversitemiz/lerimiz olsun.

ben akpli değilim ama (bu cümle ve bağlaç tam bi mal indikatörü biliyorum)
    cidden turkiyede iyi firmalara girdiğinde alım gücü yüksek.
    olum kendini geliştir mühendis ol atıyorum 5 senede 40 alsan almanyadaki 2500 euroya bedel bence
    almanya gibi ülkelerle kıyaslsmayn yine de.

bence trdeki eğitim kalitesi iyi, ilk 15 universite okunur

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Ben okunmaz demedim ki, bahsettiğin sıralamalardaki üniversiteler hayli okunabilecek güzide okullarımız. Lakin etrafa bir bakın, Caltech, ETH Zürich, Münih, MIT, Harvard, Princeton... neden bizim de en azından sadece 1 tane bile bu ligde bir okulumuz yok diye soruyor insan :/

Top tier okulların bazı öğrencileri, o listelerde şişirilen Harvard gibi okulların öğrencilerinden daha iyi bile olabilir.

Üniversite öncesi eğitimde de çok büyük sorunlar var.

Bence eğitim sisteminin en önemli görevi; yaptığı işi doğru düzgün yapacak ahlaka sahip insanlar yetiştirmektir. Yoksa calculus formulleri veya savaş tarihleri ezberletmek hiçbir işe yaramaz. Bu konuda eğitim sistemi çok başarısız.

Yani sınırladığınız refere ettiğiniz şey gene aynı çöplükteki bir diğeri.Dışarıda olan ve amacı içinde hareket eden kurumlarla kıyaslayamıyorsunuz.

Esas problem budur.Kafanızda bu kurumları bir yere koyuyorsunuz.Sonra dünyada dengi ile kaale almak istediğinizde baya baya düşük ölçekte olduklarını görüyorsunuz.

İşte sıkıntı burada.

Yurt dışında da futbol aynı futbol.Ama ilgi merak üstüne düşüş ve sonuç belli.Neden diye sormak lazım.Bu kadar üstüne düşülen şey ne kadar kalitesiz.

Eğitim de böyle her gelen bir şeyini eğip büküyor.Birşey yapıyoruz havasında ama her gelen daha da içine ediyor.Güncellemek çağına ayak uydurmak ve gereken kimselerin eline vermektense kontrollü ve kısıtlı bir anlayışa hizmet ediyorlar.

Şunu unutmayın.Eğitim anlayışı liseye kadar yapılan çabanın ürünü kamuya memur çıkarma anlayışıdır.Üniversite denilen kurumların politikası da aslında bir öğretmen,bir mühendis,bir doktor,bir avukat yetiştirmek değil.Kendi bozuk çürük anlayışı devam ettirecek akademisyen yetiştirmektir.Ha siz özverili olur.Çabanızda etkili olur şansınız yaver giderse belki amacı uğrunda avukat,öğretmen,mühendis olabilirsiniz.Tabi ihtiyaçlar doğrultusunda.

Bir gözlerinizi açın bakın.Hangi şey bir plan ve programın ürünü ki.İhtiyaç dolayısı ile yapılması gereken şeyler fevri biçimde yapılıyor.Taş devrinden kalma zamanında yenileşme politikası ile ortaya atılmış müfredat var her kurumda.Gidin muadilleri ile dışarda olan ile kıyaslayın.Rezil olduğunu kendiniz de anlarsınız.

Bir bütçe farkı var.İki Buralar kişiye bakış açısı ve kendini geliştirme amacı güdüyor yani zorunlu değil.Üçüncüsü buraya seçilen kişiler kurumun amacı ve politikası nezdinde bir kene değil bir değer olması bekleniyor.Türkiye'deki bir kurumlara bakın.Birde yurt dışındakilere.

Ha şu var dışarda eğitim şansı bulsa oradaki bu fırsata imkan bulmuş kişilerden çok daha iyi yerlere gelebilecek potansiyelde Türklerde var.Onlarda zaten sistemden anlayıştan dem vuruyor.

Bu olay ciddi bir politika her şey eğitimle başlıyor.Bu her yerde dillendiriliyor .Ama uygulanması gereken eğitiminde özgün topluma yararlı ve güncel olması gerek.Günümüzdeki eğitim anlayışı son derece yararsız külfet ama olması gerektiği için öyle yani formaliteden hallice.Sonucuda bu oluyor.En iyisinde bile ancak yapılabilen elinize bir kağıt veriyorlar ahanda işte busun.Gerisi sana kalmış.Aslında kendin o noktaya getirende yine kendisin sende bitiyor iş.Kurumlardan eğitim anlayışlarından bir halt öğrenemezsiniz.İşinize yaramayacak şeyleri size kendi çabanızla ezberletiyorlar.

Sonra iş hayatında sil baştan alakalı veya alakasız yeni bir defter açıyorsun.Bunun değiştirilmesi gerektiğini aslında pek çok şeyin lüzumsuz olduğunu burada yazmıştım.Siz bazı kişiler bu bozuk düzeni uygulayandan çok nedense daha çok benimsemişsiniz.Hem şikayetçisiniz.Hemde kabulleniyorsunuz.Bu daha kötü bir şey.Tek kalıpta eğitim anlayışından mutlu bir toplum çıkmaz.Her kişinin merakı ilgisi yeteneği farklıdır.

Sen ressam olacak adamı avukat yapmak istiyorsun.Tamirci olacak adamı öğretmen.O kadar saçma bir anlayış var ki gerek aile toplum anlayışında sonunda da mutsuz depresif bir toplum oluşuyor.Alım gücü ekonomi ve zorunlu tercihlerde cabası.

Şuana kadar kaçınız yaşadıklarınızdan memnunsunuz mesela.Seçeceklerinizden memnun olacaksınız.Hata burada.Kimse sevdiği işi yapmıyor.Bunun sonucunda mutlu bir toplumda düşünülemez.Başta hata burada.

Alternatifleriniz olmadığından ailenizde size bir şeyler yapıp bırakamadığından böyle ortada kalıyorsunuz.İşte sorun geçmişten teşkil gelmiş.Devamlı sil baştan hata burada.Düzelmeside baya baya zor maalesef.

• Pek öyle değil. Türkiye'de yabancı okulların gözünde kredisi çok yüksek okullarımız var. ODTÜ, Bilkent, İTÜ, Boğaziçi, Koç, Sabancı. Bir de kredisi orta-yüksek okullarımız var. Hacettepe, YTÜ, Marmara gibi gibi. Bölümler özelinde de farklar olacaktır muhakkak. Fakat işin özünde özellikle saydığım çok yüksek kredisi olan okullarda adam gibi bir ortalama yaptıysanız dünyanın en iyi okullarından kabul alırsınız. Son derece prestijli bir muameleye sahiptir saydığım okullar.

Hatta lisans eğitimi için konuşayım, Türkiye'de lisans eğitimi pek çok İngiliz-Amerikan okulundan "eğitim" açısından daha iyidir. Anglo-Amerikan modelinde hocalar ders anlatmakla uğraşmazlar, okul da uğraşmadıkları için pek üzerlerine gitmez. Lisans öğrencisinin Harvard'a gitse dahi alacağı eğitimin abartısız şekilde ODTÜ'den farkı yok. Lisans öğrencisi bir şey katmaz alana, var olanı alır geçer. Yurt dışındaki Harvard, Princeton, UCL, Edinburgh, Cambridge gibi iyi okulların farkı lisansüstünde ortaya çıkar. Lisansüstü öğrencisi literatüre katkı yapar ve bu katkı danışmanları ne kadar donanımlı ise o kadar nitelikli olur.

O sebeple sakın ola Türkiye'de nereye gitsem eğitim kötü zannetmeyin. 3.5'luk bir ODTÜ/Bilkent/Boğaziçi/Koç/İTÜ/Sabancı diploması size dünyanın en iyilerinin kapısını açar.

edit: QS gibi listeleri de hiç dikkate almayın demiyorum fakat zannettiğiniz kadar iyi ölçemiyor okul kalitesini. Bu gibi listelerin metriği belli. Ne, ne kadar etki ediyor, yüzdelik etkisi kaç ve puanlamayı nasıl etkiliyor zaten açıklıyorlar. THE, QS hepsi böyle. Okulların tek yaptığı şey kendilerini bu metriğe göre ayarlamak oluyor. Şöyle düşünün size diyorum ki iyi öğrenci günde en az 100 soru çözen öğrencidir. 100 soru çözene 10 puan vereceğim, 150'ye 20, 200 üstüne 30. Kafayı takar ve benim listemde birinci olmak istersen günde 500 soru çözersin, getirirsin önüme y9t'nin en iyi öğrenciler listesinde birinci çıkarsın. İyi de y9t kim? Ne hakkı var en iyi öğrencinin standartını belirlemeye? y9t'nin ne ehliyeti var da buna karar verdi diye itiraz edersiniz. Haklı da olursunuz. QS, THE gibi sitelerin bundan farkı yok. Bu insanların bir üniversitenin niteliğini ölçecek kadar bilgisi-birikimi yok.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-1AB9A40D5 -- 28 Şubat 2023; 17:11:44 >

• 3.5 luk ODTÜ, İTÜ, Sabancı'yı ucuyla kaçırmış olmam

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.