Şimdi Ara

Türkiye 2008 Yıllarında Çok Güzeldi ... (13. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
275
Cevap
6
Favori
58.669
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
355 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1011121314
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • ülke son 20 yılda öyle kötü hale geldi ki insanlar eskileri aramaya başladı her alanda örnek müzikde insanlar eski şarkıları daha çok dinlemeye başladı sizce neden ? ekonomi zaten rezil işsizlik çok fazla üretim yok sizce ülke nereye gidiyor ?
  • Uykulu yıllar
    Konular belli değil
    Saflar belli değil
    Akp'nin 2.sezonu
    Kimin neyi
    Hangi hamleyi yaptığı bilmekte
    Anlamakta zorlandığımız yıllar
    Yapılar belli değil
    -------
    Tabi ki bu söylem
    2019 dan bakınca geçerlilik kazanıyor
    --------
    2019 a 2030 ve öteden baktığımda ise
    Çok farklı bir tablo gözlemlemek mümkün
  • quote:

Orijinalden alıntı: MertayKardes

abaza reyis aklıma sen geldin o zamanlar da kızsızlıktan çıldırıyor muydun
    ulan hayatın kız eline değmemiş elin boş yapma
  • bu tarz konulara her baktigimda ilk basta diyorum "sanki cok zaman gecti de 2008 konusu aciyolar"
    ama sonradan farkediyorum ki 2008 in uzerinden 11 yil gecmis ve 2008 dedigimiz yillar baya baya eskide kalmis.Ben de özledim o zamanlari.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 1 mbps internetim, çöp bilgisayarımla en düşük çözünürlükte oynadığım metin2'den aldığım zevki hiçbir oyundan alamadım.

• 2013 öncesi her yılı seviyorum. Gezi parkından sonra ülkede herşey ters gitti

• Suanki duruma gore hem ekonomik hem sosyal olarak her dönem iyidir 80 90 2000lerin basi simdiye 20 ceker

• Üzgünüm ama değildi.
    Konuyu açan kişi 2008 yılında 8 yaşında olduğunu söylüyor, ben ise 26 yaşındaydım. 2005 yılından beri de forumdayım. Bir nevi burada açtığım, açılan konularla pek çok şeyi iyi hatırlıyorum.

Öncelikle nostalji bir yanılsamadır. Kişi şuan ki durumundan veya geleceğin getirecekleri konusunda belirsizlik ve karamsarlığa düştüğünde, özellikle de kalabalıklar içerisinde bile yalnızlık çekiyorsa nostalji ataklarına daha kolay girer. Bu aslında şuan içinde olduğu ruh haletinden kaçış yöntemidir. En çok da 20-30'lu yaşlarda rastlanır çünkü hayat akışı bu süreçte çok değişir kişi alt üst olur.

Ben mesela üniversiteyi kazandıktan sonra şehir dışına gittim. 4 yaşımdan beri oturduğumuz eve her geri döndüğümde sokağa bakar ağlardım. çünkü artık elime top alıp sokakta top peşinde koşturamazdım. Sık sık eski günleri özlüyor adeta büyümek istemiyordum.

Ancak bu tür nostalji atakları kişi kafa dengi arkadaşlar ile yapacak verimli, geleceğe dair çalışmalar içerisine girdiğinde veya aşık olduğunda (hele de karışılıklı ise) yok olur. Çünkü bu gibi durumlarda gelecek ümidi artar, bazı şeyler netleşir, beklentiler artar. Bu durumda da eski günler hatırlanır ancak özlem yerine, yerini gelecekten daha da umutlu olmaya bırakır. Depresyona sokmaz.

Gelelim 2008'li yılların ekonomik durumuna. Sanıyorum 1000TL maaş alıyordum. MEB çalışan bir öğretmen de 1100TL alıyordu. Evet dolar ve altın ucuzdu. Düğünlerde yakın arkadaşına çeyrek takmak ayıplanırdı çünkü ucuzdu. 11 yılda alım gücümüz iyice azalmış olabilir ancak benim için şuanki şartlarda tek maaşımla şuanki evime bakmam imkansız olurdu.

Araba ve evim yoktu. Evli değil nişanlıydım. Çoluk çocuk yoktu. Ona rağmen tek maaşla hayatta evi yürütemezdim. O edenle eşimle 2009'da evlendiğimizde ikimizin maaşı ile evi ancak geçindiriyorduk. Gerçi düşünüyorum da 4 yaşında B sınıfı bir araç almıştık. Şimdi yeni evli bir çiftin 2015 model B sınıfı bir corsa alması, dışarıdan yardım almadan sanırım daha zor olacaktır. O zaman 15bin TL'ye alınabiliyordu.

2009 yılında evlendiğimde,
    1200TL'ye iki adet modern koltuk,
    1500TL'ye Tepe mobilya'dan koltuk takımı
    1800TL'ye gerçek ahşap yemek odası takımı,
    3000TL'ye Doğtaş'tan yatak ile birlikte yatak odası takımı alabilmiştik.
    Gelinlik 1200tl falandı.

Kenarda sadece 1000 dolarım vardı ve ne yazık ki para etmiyordu. O zamanlar 1000 dolara doğru düzgün laptop bile alınamıyordu çünkü. 2004-2008 arası 3 kez laptop değiştirmiştim. 1900 dolara aldığım laptop kısa sürede demode olmuştu ve gerçekten çok yavaş kalıyordu. O yıllarda mobil işlemciler altın çağını yaşıyordu. Adeta Intel'e doğru dürüst işlemci üretmesi için sermaye veriyorduk. HyperThread derken, 2 çekirdek, sonra ön belleği daha büyük derken saçma sapan atom işlemciler.. Neyse o konu başka..

Demem o ki bilgisayar almak da, araba almak da, evlenmek de, zordu.
    Çok değil 2014 yılbaşında 120TL'ye içinde JB olan içkili full yılbaşı paketi alınabiliyordu Migrostan ama yine de dönüp bakın o yıllarda yine ağlıyorduk. Her şey çok pahalı diye.

160TL'ye benzinli arabamın deposunu fullerken yine sövüyordum.
    ÖTV indirimi kalkınca 21bine düşmesi gereken Yaris ve Fiestayı yine 24binden satan satıcılara yine sövüyorduk.

O yıllarda da mutluluktan yuvarlanmıyorduk.
    80'lerin sonunda pazar gecesi banyo yapıp, Bizimkiler izlerken de, soba üstünde ekmek kızarttığımızda da..
    Herkes mükemmel Türkçe de konuşsa mutluluk seviyemiz hiçbir zaman zirvelerde gezmiyordu.
    Tacizler, tecavüzler yine oluyordu ancak biz bunu sadece beyaz perde de küçük Emrah'ın anasına, bacısına yapılınca görebiliyorduk çünkü internet ve sosyal medya yoktu.

Siyaset de bir seviye, devlet işlerinde bir düstur vardı diyeceğim. Ancak ekran karşısında canlı oturumda adam gibi konuşan siyasetçiler birbirinin sözünü kesmeden saatlerce konuşsa da halk karşısında karşılığını bulamıyor, ülkeyi bir türlü geliştiremiyordu.

O yıllardaki eroin kaçakçısı bile trt spikeri gibi konuşup vakur bakışıyla göz doldursa da, devletin malı deniz deyip herkes yine kesesini doldurmaya çalışıyor, hastaneler yine kalabalık, ameliyat için yine sıra bekliyorduk (annemin ameliyatı için tam 9 aydır 2 hastanenin ameliyat sırasındayız birinde 150. kişiyiz, diğerinde 39.)

Evet bütün gün sokaklardaydık, yakari izliyor, mahalle kavgası yapıyorduk. Bahçelievlerde gerçekten her yer yemyeşildi. Yazları bol bol meyve dalmaya giderdik. Şuan arabamı park edecek yer bulamadığım cadde yerinde baştan aşağı ağaçlar vardı ve salıncak kurardık. Ancak anne ve babamın bir gün bile çilesiz geçen günü olduğunu hatırlamıyorum.

Yani uzun mesajın özü, hayatta her dönem, okuduğun kitapta bir bölümü geçmek gibi.. Okurken bitmek bilmeyen o bölümler, geçip geride kalınca geri dönüp tekrar okuma isteği uyandırıyor. O nedenle ben 37 yaşına gelmiş bir abiniz, kardeşiniz olarak şu andan tad almaya bakın derim.

Özellikle hayattaki tüm yakınlarınızın kıymetini bilin.
    Bütün gün bilgisayar başında oturduğunuz günler değil, ailenizle beraber geçmiş zamanları özleyeceğiniz bir "şuan" geçirin.
    Büyümekten, yaşlanmaktan korkmayın. Her dönemin farklı bir tadı var.
    Babalarımızın yaşam tarzı dedelerimizden farklıydı,
    Bizimkilerin de farklı.
    Benim babam hiç bilgisayar oynamazdı.
    Ama ben eşim ve oğlumla, kızımla oyunlar oynuyorum.
    PArkta saklanbaç oynuyorum.
    Youtuber'ları eleştiriyorum.

Ama oğluma bakıyorum, muhtemelen bizim lanet ettiğimiz şu yılları, o büyüdüğünde özlemle anacak, adım gibi biliyorum.

Saygı ve sevgiyle sizleri selamlıyor,
    Esenlikler diliyorum efem.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi synthesizer -- 8 Eylül 2019; 2:43:8 >

• 23 yaşındayım. Birkaç yıl öncesine kadar siyasetle alakam olmazdı. Herhangi bir siyasi terimi anlamazdım bile. İşte böyle biri bırakın siyaseti, doları bile takip etmeye başladı.. gerisini siz düşünün artık.

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • 2008 benim en sevdiğim yıl. 2007 de bi gün okuldan gelirken babam sürpriz yapıp PC almıştı o gün bu gündür bu hurdalığı kullanıyorum neyse 2008 de sünnet oldum mahalleye yeni yeni 8-9 tane arkadaş geldi amcamın oğlu abimlerle futbol oynuyoduk ben futbol'dan nefret ettiğim için çocukların bacağına tekme atıyodum morarıyodu :D daha çok ip atlama , ortada sıçan gibi kız oyunlarını seviyodum mahallenin çocuk birliği ağasıydım resmen ben ne dersem o oluyodu bizim eve gelip gta sa oynamak isteyen arkadaşlar.. geceleri uyumadan smackdown maçları izlememiz izlerken o hareketleri denememiz evde burnumun kırılması - kanaması derken çok eğlenceli zamanlardı taa ki 2011 de 40 günlüğüne köye gitmemle son buldu inanır mısın toplam 25 çocuk'duk yaşıtlarım ve benden 4-5 yaş küçük çocuklarla beraber. şuan sadece 2-3 kişi kaldık mahalle'nin sonradan görme bıcır veletlerini saymıyorum hepsi şuan 12-14 yaşlarında ..

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Nicki MinajLele Pons -- 8 Eylül 2019; 4:8:37 >

• quote:

Orijinalden alıntı: RadioheadTR

2013 öncesi her yılı seviyorum. Gezi parkından sonra ülkede herşey ters gitti
    Aynen.Gezi olaylarından sonra ülke aşırı değişti her anlamda

• quote:

Orijinalden alıntı: Anliyorumm

Akp o zaman ülkeyi mahvedememisdi
    Mahvetmeden önce düzeltip o hale getirmişti.

• quote:

Orijinalden alıntı: synthesizer

Üzgünüm ama değildi.
    Konuyu açan kişi 2008 yılında 8 yaşında olduğunu söylüyor, ben ise 26 yaşındaydım. 2005 yılından beri de forumdayım. Bir nevi burada açtığım, açılan konularla pek çok şeyi iyi hatırlıyorum.

Öncelikle nostalji bir yanılsamadır. Kişi şuan ki durumundan veya geleceğin getirecekleri konusunda belirsizlik ve karamsarlığa düştüğünde, özellikle de kalabalıklar içerisinde bile yalnızlık çekiyorsa nostalji ataklarına daha kolay girer. Bu aslında şuan içinde olduğu ruh haletinden kaçış yöntemidir. En çok da 20-30'lu yaşlarda rastlanır çünkü hayat akışı bu süreçte çok değişir kişi alt üst olur.

Ben mesela üniversiteyi kazandıktan sonra şehir dışına gittim. 4 yaşımdan beri oturduğumuz eve her geri döndüğümde sokağa bakar ağlardım. çünkü artık elime top alıp sokakta top peşinde koşturamazdım. Sık sık eski günleri özlüyor adeta büyümek istemiyordum.

Ancak bu tür nostalji atakları kişi kafa dengi arkadaşlar ile yapacak verimli, geleceğe dair çalışmalar içerisine girdiğinde veya aşık olduğunda (hele de karışılıklı ise) yok olur. Çünkü bu gibi durumlarda gelecek ümidi artar, bazı şeyler netleşir, beklentiler artar. Bu durumda da eski günler hatırlanır ancak özlem yerine, yerini gelecekten daha da umutlu olmaya bırakır. Depresyona sokmaz.

Gelelim 2008'li yılların ekonomik durumuna. Sanıyorum 1000TL maaş alıyordum. MEB çalışan bir öğretmen de 1100TL alıyordu. Evet dolar ve altın ucuzdu. Düğünlerde yakın arkadaşına çeyrek takmak ayıplanırdı çünkü ucuzdu. 11 yılda alım gücümüz iyice azalmış olabilir ancak benim için şuanki şartlarda tek maaşımla şuanki evime bakmam imkansız olurdu.

Araba ve evim yoktu. Evli değil nişanlıydım. Çoluk çocuk yoktu. Ona rağmen tek maaşla hayatta evi yürütemezdim. O edenle eşimle 2009'da evlendiğimizde ikimizin maaşı ile evi ancak geçindiriyorduk. Gerçi düşünüyorum da 4 yaşında B sınıfı bir araç almıştık. Şimdi yeni evli bir çiftin 2015 model B sınıfı bir corsa alması, dışarıdan yardım almadan sanırım daha zor olacaktır. O zaman 15bin TL'ye alınabiliyordu.

2009 yılında evlendiğimde,
    1200TL'ye iki adet modern koltuk,
    1500TL'ye Tepe mobilya'dan koltuk takımı
    1800TL'ye gerçek ahşap yemek odası takımı,
    3000TL'ye Doğtaş'tan yatak ile birlikte yatak odası takımı alabilmiştik.
    Gelinlik 1200tl falandı.

Kenarda sadece 1000 dolarım vardı ve ne yazık ki para etmiyordu. O zamanlar 1000 dolara doğru düzgün laptop bile alınamıyordu çünkü. 2004-2008 arası 3 kez laptop değiştirmiştim. 1900 dolara aldığım laptop kısa sürede demode olmuştu ve gerçekten çok yavaş kalıyordu. O yıllarda mobil işlemciler altın çağını yaşıyordu. Adeta Intel'e doğru dürüst işlemci üretmesi için sermaye veriyorduk. HyperThread derken, 2 çekirdek, sonra ön belleği daha büyük derken saçma sapan atom işlemciler.. Neyse o konu başka..

Demem o ki bilgisayar almak da, araba almak da, evlenmek de, zordu.
    Çok değil 2014 yılbaşında 120TL'ye içinde JB olan içkili full yılbaşı paketi alınabiliyordu Migrostan ama yine de dönüp bakın o yıllarda yine ağlıyorduk. Her şey çok pahalı diye.

160TL'ye benzinli arabamın deposunu fullerken yine sövüyordum.
    ÖTV indirimi kalkınca 21bine düşmesi gereken Yaris ve Fiestayı yine 24binden satan satıcılara yine sövüyorduk.

O yıllarda da mutluluktan yuvarlanmıyorduk.
    80'lerin sonunda pazar gecesi banyo yapıp, Bizimkiler izlerken de, soba üstünde ekmek kızarttığımızda da..
    Herkes mükemmel Türkçe de konuşsa mutluluk seviyemiz hiçbir zaman zirvelerde gezmiyordu.
    Tacizler, tecavüzler yine oluyordu ancak biz bunu sadece beyaz perde de küçük Emrah'ın anasına, bacısına yapılınca görebiliyorduk çünkü internet ve sosyal medya yoktu.

Siyaset de bir seviye, devlet işlerinde bir düstur vardı diyeceğim. Ancak ekran karşısında canlı oturumda adam gibi konuşan siyasetçiler birbirinin sözünü kesmeden saatlerce konuşsa da halk karşısında karşılığını bulamıyor, ülkeyi bir türlü geliştiremiyordu.

O yıllardaki eroin kaçakçısı bile trt spikeri gibi konuşup vakur bakışıyla göz doldursa da, devletin malı deniz deyip herkes yine kesesini doldurmaya çalışıyor, hastaneler yine kalabalık, ameliyat için yine sıra bekliyorduk (annemin ameliyatı için tam 9 aydır 2 hastanenin ameliyat sırasındayız birinde 150. kişiyiz, diğerinde 39.)

Evet bütün gün sokaklardaydık, yakari izliyor, mahalle kavgası yapıyorduk. Bahçelievlerde gerçekten her yer yemyeşildi. Yazları bol bol meyve dalmaya giderdik. Şuan arabamı park edecek yer bulamadığım cadde yerinde baştan aşağı ağaçlar vardı ve salıncak kurardık. Ancak anne ve babamın bir gün bile çilesiz geçen günü olduğunu hatırlamıyorum.

Yani uzun mesajın özü, hayatta her dönem, okuduğun kitapta bir bölümü geçmek gibi.. Okurken bitmek bilmeyen o bölümler, geçip geride kalınca geri dönüp tekrar okuma isteği uyandırıyor. O nedenle ben 37 yaşına gelmiş bir abiniz, kardeşiniz olarak şu andan tad almaya bakın derim.

Özellikle hayattaki tüm yakınlarınızın kıymetini bilin.
    Bütün gün bilgisayar başında oturduğunuz günler değil, ailenizle beraber geçmiş zamanları özleyeceğiniz bir "şuan" geçirin.
    Büyümekten, yaşlanmaktan korkmayın. Her dönemin farklı bir tadı var.
    Babalarımızın yaşam tarzı dedelerimizden farklıydı,
    Bizimkilerin de farklı.
    Benim babam hiç bilgisayar oynamazdı.
    Ama ben eşim ve oğlumla, kızımla oyunlar oynuyorum.
    PArkta saklanbaç oynuyorum.
    Youtuber'ları eleştiriyorum.

Ama oğluma bakıyorum, muhtemelen bizim lanet ettiğimiz şu yılları, o büyüdüğünde özlemle anacak, adım gibi biliyorum.

Saygı ve sevgiyle sizleri selamlıyor,
    Esenlikler diliyorum efem.
    Senin dediğini i anlamak istemeyecekler.

• quote:

Orijinalden alıntı: Kütahyalı 77

Kardeş ben 1977'liyim çocukluğum 80'li yıllara dayanır 80'li yıllar çok daha iyiydi komşuluk vardı ve düşmanlık yoktu herkes birbirine saygı duyardı, sokaklarda çok kavga çıkmazdı ve kendini erkek zanneden gavatlar çocuklarının gözlerinin önünde eşlerin bıçaklayarak vahşice katletmezlerdi
    80’de 5 bin genç birbirini katletti sen sağcısın ben solcuyum diye...

• Ben sosyal medyanın olmadığı zamanları özlüyorum.Konuşabileceğin sadece MSN vardı.Sosyal medya çıktığından beri insanlar görgüsüz,asosyal oldu.Sosyal medya olarak sadece twitter kullanıyorum.Haber takip etmek için.
    6 yaşında çocuksunuz.Sabahın 7sinde kalkıp,gece 12ye kadar top peşinde koşuyorduk.Ailemiz merak etmiyordu.Şimdi 6 yaşında çocuğu bakkala yollayamıyorlar. Güvenlik zaten bitti.İnsanlar ekonomik sıkıntıları başka türlü bastırmaya çalışıyor.Kavga,gürültü,hayvanlara eziyet...
    2001 ekonomik krizinde bile 5 yaşında araba almıştık.Hala aynı aracı kullanıyoruz.Çünkü yerli arabamız göklerde hala düşemedi.
  • quote:

Orijinalden alıntı: thebiqboss

Bana da 1 tl verirlerdi ona da bisküvi alır karnımı doyurmaya çalışırdım.

Alıntıları Göster
    Eskiden 1 tl.ye çikolatalar gofretler sakızlar cipsler alırdık şimdi öyle mi her yer kamera

• 2008 yılında Türkiye'deydim.
    Değildi!
  • westberlin kullanıcısına yanıt
    ps1de mi oluyodu bu?

• abi harika yıllardı

• Altına imza mi atarim

• 
Sayfa: önceki 1011121314
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.