Şimdi Ara

Turkcell Superonline FTTB to FTTH dönüşümü için ne yapmalıyım

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
12
Cevap
0
Favori
392
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
0 oy
Sayfa: 1
Giriş
  • Eskiden oturduğum (40-50 yıllık) apartmana Superonline 2010 yılında FTTH sistemini kurmuştu, ben de 2021-2022'den beri hizmet alıyordum ve 2024 yılında taşınmak nasip oldu ve yeni (2021 yılında) yapılan bir binaya taşındım. Yeni binaya taşınır taşınmaz yapacağım ilk iş ne tabii ki: İnterneti taşıtmak! Ben de hali hazırda olan Superonline aboneliğimi taşıtmak istedim. Sitenin içinde bir sürü Superonline F/O yazan rögar kapakları vardı ama ona rağmen (sokağın ismini yanlış kaydettikleri için) interneti bağlatmak için en az 10 tane müşteri temsilcisi ile görüştüm ve Superonline internetimi nakil ettirmem için kayıt açıldı... Bir baktım ki salonda prizden çıkan fiber optik (OBK) kablo yok ben de tesisatın hazır olmadığını düşündüm yeni kablo çekerler sandım. Sonra Superonline'cılar geldi ve sigorta kutusunu açtı (ben tabii yeni taşındım ya eve, bilmiyorum hangi kablo nereden geçiyor) bir de ne göreyim salona ve koridora (prizden) CAT 6 kablo hattı gidiyor ve eski kiracı sigorta panosunda Türk Telekom'a ait ONT cihazını unutmuş. Her neyse Superonline'dan gelen 3 arkadaştan birisi telefonu açtı ve bir kadına şunu sordu "XYZ sitesinde, GPON Türk Telekom'a mı ait Superonline'a mı?" kadın da galiba Superonline dedi ve adam Türk Telekom'un yaklaşık 5-10 metrelik OBK kablosunun ucuna hali hazırda takılı olan konektörü kesti ve kendi konektörünü taktı. Ondan sonra benim eski aboneliğimden kalan ONT'yi o konektöre bağlamakla beraber salona giden CAT6 (ethernet) hattının da ucunu yeniledikten sonra onu da ONT'ye taktı ve ONT'yi sigorta kutusunun içindeki prize bağladılar sonuç olarak modemi salona koydular ve salonda sinyal alamadık modemi de sigorta kutusuna koymayı denedik modemin kutusundan çıkan CAT 5 (ethernet) kablosuyla beraber ama gene sinyal alamadık her neyse 3 arkadaştan 2'si aşağıya indi ve güvenlik beni aradı ve "Superonline ekipleri elektrik odasına girecekmiş, izin veriyor musunuz?" dediler ben de izin verdim ya aşağıda FTTB sistem var ya da tüm ONT'leri aşağıya toplamışlar oraya bağlantı yapıyorlar. (bu sonuca nereden vardım söyleyeyim aşağıya inerken bizim ONT'yi de götürdüler ve bir daha geri gelmedi ONT cihazım... [herhalde aşağıda prize bağladılar, konektörlerini falan yaptılar ve sinyali verdiler]) Neyse bu 2 arkadaş bizim dairede bekleyen arkadaşı aradı ve geleceklerini söyledi. Sonra (bakın kesinlikle abartmıyorum) gelen arkadaş aşağıdan (ONT ya da Switchden) gelen kabloya en az 5 kere konektör çaktı ve bağlantıyı yaptı. (Yanlarında CAT6 ek aparatı olmasına rağmen) Modemi salona koymalarını istedik ama modemin yerinin burası olduğunu söylediler neyse konuya geri dönelim 40 yıllık evde bile FTTH varken ben niye yeni taşındığım evde (2021 yapımı) nizami bile olmayan (hani ONT'ler aşağıda ya) FTTB hizmeti kullanmak zorundayım. Bu sistem FTTH'ye dönüştürülebilir mi?

• Bende de durum aynı maliyetli olduğu için çok bekleriz biz

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

Fenerbahçe S.K
  • ONT'yi aşağıya koyduklarını hiç sanmıyorum, ONT'lerin tek bir lokasyonda toplanması gibi bir durumu da hiç duymadım. FTTB dediğiniz sistem binaya kadar fiber anlamı taşır, binada genelde elektrik odasında merkezi bir switch vardır, fiber o switche girer oradan da daireye CAT6 kablo çıkar ve 100mbit üstü hızı çoğu zaman switch desteklemediği için vermezler... Yaklaşık 14 yıldır superonline FTTB sistemdeyim ve 8 yıldır FTTB-FFTH dönüşü yaptırmaya çalışıyorum; her yıl düzenli olarak 2-3 defa bayi ile görüşüp talepte bulunuyorum, merkez ile görüşüp talepte bulunuyorum, btk şikayeti de yapıyorum ama hiç bir şekilde kaale alınmıyor talepler... Size söyleyecekleri tek şey gerekli altyapı güncellemeleri fizibilite şartlarına göre yapılmaktadır. O yüzden boşuna uğraşmayın... Binanızda muhtemelen TTNET FTTH ve superonline FTTB var, TTNET'e geçin olsun bitsin...

"I am not a god. I have never created life...but I have lived. That is enough. So I will fight to preserve that same opportunity -- to love, to dream, to soar among the stars -- for all those yet to come. Many lives will be lost in the battle ahead -- but their efforts will ensure that some remain to remember their deeds. And, like the gods, the will truly live forever...even after they are gone."
  • Surfing with the Alien kullanıcısına yanıt

Sorunuz bana ise evet, bayinin yönlendirmesi ile birlikte operasyon yöneticisi tarafından aranılıp görüştüm, o da birebir aynı şeyi söyledi... Ha tabi kendisini operasyon yöneticisi olarak tanıtan kişinin gerçekten o kişi olup olmadığını bilemem belki de bayi kendi elemanlarından birisini arattı zırt pırt konuyu kurcaladığım için :)

İşin komik tarafı sizin hattınız 100mbit üstü hız alamaz demelerine rağmen herkesin hızını hediye olarak 1000'e yükselttikleri ay 1000mbit hızı alabilmiştim, hat desteklemiyorsa nasıl alabildim :) Temsilcilerle bunları tartışmaktan o kadar yoruldum ki anlatamam, en sonunda bu sene bıraktım konuyu sene sonuna kadar GigaFiber altyapı çalışmaları biterse ona geçicem yoksa TTNet'ten özel fiber çektiricem çünkü Superonline hiç bir şekilde yanaşmıyor FTTB-FTTH değişimine ya da switch güncellemesine...

Sizdeki FTTB altyapıda (switchde) 500-1000 MBPS destekleyen portlar var mı? Ve bizim ne olduğu belli olmayan altyapı (FTTH mi FTTB mi bilmiyorum, muhtemelen FTTH ama ONT'ler aşağıda) 4-5 yıllık olmasına rağmen 16-17 yıllık FTTH'ye nazaran çok fazla ping oluyor, zaten kullandığım paket 500 MBPS. Sorun nedir acaba? ONT'yi dairenin içine kadar aldırsam ya da aşağıdaki karman çorman sistemi iptal ettirsem gigabit switch kurdursam sorunum çözülür mü?

Bizim sistem muhtemelen şunun gibi çünkü 4-5 yıllık bir apartmana FTTB kurulması hiç akıl karı değil ve zamanında (2015-2018 yılları) FTTB kullanmış birisi olarak söylüyorum bu ping değerleri FTTB altyapıyı boş verin VDSL hatta Superbox için bile normal değil muhtemelen aşağıda ONT cihazları aynı kabinetin içinde karman çorman durmaktan dolayı ısınıyor ve ping yapıyor. Ayrıca Turk Telekom'a asla geçiş yapmam çünkü ben TV+ ve sabit telefon hizmeti alıyorum Turkcell Superonline'dan...

Turkcell Superonline FTTB to FTTH dönüşümü için ne yapmalıyım

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Hayır, oluştursam bile muhtemelen "Sizin altyapı zaten yeni 1000 MBPS destekliyor." deyip, telefonu kapatacaklar. Ama işin asıl üzücü yanı şudur ki ben internetimi simetrik pakete yükseltmek istesem, yükseltemeyeceğim hadi yükselttim diyelim... Ping sorunundan dolayı verimli bir şekilde simetrik hız alamayacağım ayrıca simetrik sistemin sağlıklı bir şekilde çalışması için altyapı FTTB değil FTTH olmalıdır ve daireye ONT cihazı giriş yapmalıdır.

Siz şanslısınız yine bizde eski bir switch var ont yi eve çektirin bence

Fenerbahçe S.K
  • ozgursadicc O kullanıcısına yanıt

bence yanılıyorsun, o dolapda bir mühendislik harikası var. Turkcell Superonline FTTB to FTTH dönüşümü için ne yapmalıyım 

ping yükselmesi sorunu bu kabin değil. muhtemelen operatörün ağ tarafındaki yük ve trafik yönetimi. gerçi sen de örnekleme yapmışsın. zaten so kukullanıyorum yazmışsdın. bir de adaptör sayısı cihaz sayısına göre daha az görünüyor :D

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi The souls migration -- 18 Haziran 2026; 9:4:51 >

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >

AMD Ryzen İşlemci Kullananlar Kulübü

AMD Ryzen 9 3950X @4.7Ghz / Asus x570 TUF / Corsair Vengeance LED 4x16GB 3200Mhz CL16 / PNY Tesla P100 AI GPU / Nvidia Titan Volta / EVGA 750W P2 80+ Platinum / Corsair 400C / Corsair H115i / Corsair ML140 x4 / Corsair RapidFire RGB / Corsair M65 Pro RGB / Corsair Void USB RGB / Corsair MM300 Medium / ASUS VG248QE 144Hz / Samsung Evo 970 1TB / Samsung Evo 840 120GB x2 / WD Green 1TB
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.