Şimdi Ara

Türkçe dil bilgisi soruları nasıl hızlı çözülür?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
6
Cevap
0
Favori
2.856
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Mesala yukarıda bir cümle vermiş şıklarda "3 tane ek fiil vardır" ya da "bağ fiile yer verilmemiştir" diyor.Böyle sorularda teker teker aramak uzun sürüyor.Ek fiilin yada fiilimsinin kısa yolları varsa paylaşın ya iyi olur.

• fiilimsi için direk fiil soylu kelimelere bak.isim fiil mayışmak sıfat fiil anası mezar dikecekmiş bağ(zarf) fiil ince incamadan meden falan böyle cins cins şeyler.
    ek fiil için yüklemlere bak.bir isim yüklem olmuşssa(dır dir ekiyle) ek fiil vardır.veya bileşik fiilse ek fiil vardır.(gidiyordum)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Verstrahlt -- 28 Mart 2012; 22:02:33 >
  • hacı bu fiilimsi okadar zor bişey değily yav. belki herkes biliyodur ama söyleyim tekrar; biçimce isim soylu, anlamca fiil soyluysa o fiilimsidir.

"gidiyorum" örneğin. gidiyorum-mak olmuyor yani isim bu sözcük. gitmek eylemini şimdiki zamana göre çekimlediği için aynı zamanda fiil. yani kısaca fiilimsi.

niye anlattın bunu hepimiz biliyoz diyen varsada tek bildiğim şey olum bu dilbilgisinde
  • bağ fiilin hangi eklerle sağlandığını çok kullanılanları örn. -arak -erek -ınca -ince -ıp -alı -eli -a -e -dığında -diğinde yani bir süre sonra zaten görünce yapıştırıyorsun.En fazla 2-3 yaprak test çözmen yeterli olur.Ek fiilde aynı şekilde -idi -imiş -ise.Bu soru tipinde hız kazanmak için bol bol soru çözmekten başka bişey yok.Genelde D şıkkından bakmaya başlıyorum bu tip sorularda ilk şıklara koymuyorlar.Sende önce D yada C den başlayıp sonra diğer şıklara bakabilirsin.Mesela başlayıp kelimesini kullandım burdaki -ıp bağ fiil.
  • Teşekkürler yorumlar için.Eskiden beri kendimi şartlamişım fiilimsi ek fiil zor diye sorularda çıkınca zorlanıyorum hadi hayırlısı :)
  • quote:

Orijinalden alıntı: materyalist deli

hacı bu fiilimsi okadar zor bişey değily yav. belki herkes biliyodur ama söyleyim tekrar; biçimce isim soylu, anlamca fiil soyluysa o fiilimsidir.

"gidiyorum" örneğin. gidiyorum-mak olmuyor yani isim bu sözcük. gitmek eylemini şimdiki zamana göre çekimlediği için aynı zamanda fiil. yani kısaca fiilimsi.

niye anlattın bunu hepimiz biliyoz diyen varsada tek bildiğim şey olum bu dilbilgisinde

yanlış bilgilendirme olmasın git-i-yor-um kökü gitmek yani fiildir.yor haber kiplerinden şimdiki zaman. um 1.tekil şahıs eki.Burada fiilimsi yok.Fiilimsi 3 çeşit isim fiil sıfat fiil ve zarf fiil yani bağ fiil.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.