Şimdi Ara

''Türkçe''

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
100
Cevap
1
Favori
3.560
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
0 oy
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Hepimizin bildiği gibi Türkçe günden güne yabancı kelimelerin etkisine girmeye başladı.Medya ve basın kuruluşları bu konuda çok duyarsız.Farkında değiliz ama biz de duyarsız olmamak için bu konuda Türkçe'nin yabancı kelimelerin yerine benimsenebilmesi için neler yapabiliriz?Veya dilimizdeki yabancı kelimeler yerine neden Türkçelerini üretmeyelimki?

Herkesten katılım bekliyorum...

• Bırakın günlük hayatta bizler tarafından kullanılan Türkçe'yi, televizyon programlarında da buna ilişkin çokça olayla karşılaşmaya başladım. Türkçe de birçok karşılığı olan kelimelerin rahatlıkla aktarılabileceği durumlarda, yabancı dillerden kelimeler seçiyorlar. Nasıl ki rütk tv'lerin yayın yapısına ilişkin yaptırımlarda bulunuyorsa bence dil kullanımı hakkında da ceza vermeliler.
    Yorumcu diye programa çıkardıkları insanlar, artık dikkat çekmek mi amaçları yoksa herhangi bir başka neden mi bilmiyorum, Türkçe'yi düzgün kullan(a)mıyorlar.

quote:

Orijinalden alıntı: I-C-O

Türkce icin varim. Ilk is olarak gâvur firmalari (Alisveris merkezleri. örnek: D&R, Levis vs vs) bu ülkeden kovmaliyiz.

Bu arada şapkalı karakterlerdeki şapka kaldırıldı diye biliyorum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Lovelorn Rhapsody -- 23 Mart 2011; 22:27:12 >

• Presto manifesto: Bilmiyordum aga sagol.
  • türkçede çok az kelime var, yabancı kelimeleri karşılayamıyor.
    Çoğu kelimelerin tam anlamıyla türkcesi yok.
    Günlük konuşmada da ortalama 100 kelime ile konuşuyoruz.
    Haliyle yeni kelimelerin türkcesi olmuyor.
    Dili geliştirmek için yeni kelimeler üreten kitaplar ve tiyatro oyunları yazılmalı
  • Türkçemizi kaybetmememiz için türkçemize sahip çıkmalıyız tabikide.

Orijinalden alıntı: antonidas

türkçede çok az kelime var, yabancı kelimeleri karşılayamıyor.
    Dili geliştirmek için yeni kelimeler üreten kitaplar ve tiyatro oyunları yazılmalı

günlük hayatta kullanılan 100 kelimenin türkçenin kıtlığı ile alakası yok. Elbette mümkün karşılık bulamayan kelimelerin olması. Ancak Türkçe den yabancı anlamı bulunamayan birçok kelime mevcut. Halbuki Türkçe sandığınız kadar konuşmaya ve yazmaya elverişsiz bir dil değil ama nerde araştıran okuyan nesil, hepsi hazıra konuyor.
  • Birisi yanlış konuştuğunda sohbet arasında da olsa onu uyarın.Ben farkettiğim anlatım bozukluklarını bile uyarırım.Çok detaylı olmasa da abartılı bozuklukları uyarırım.Yazımda da aynı şeyi yapabilirsek bu sorunun üstesinden kısmen gelebiliriz.Ben uyardığımda birçok defa sert çıkışlar yapıyorlar.Hatalarını söylüyorum ama kızıyorlar bende cahilliklerine veriyorum.
    dıgıdık dıgıdık dıgıdık iihühühü
  • Başlıktaki """" ifadesine takıldım ben.

Orijinalden alıntı: mmarass

"çhoq dadlhu chochuk" diye mesaj yazan gençlerimizden başlanmalı düzeltmeye

Geliştirme isteği çok hoş ta, öncelikli amaç onu korumak olmalı. Facebook"a üye olmayan çocuk yok gibi ve hemen hepsi Türkçe'yi katlediyor. Yanlış kullanım özentisi hastalık haline gelmiş, davranışa dönüşmüş durumda. Bu yanlışlar böyle devam ederse bir kaç yıl sonra dili bozar. Herkes buna tepki göstermeli. Çocuklar kararlı bir şekilde uyarılmalı.

Orijinalden alıntı: lehrer35

quote:

Orijinalden alıntı: mmarass

"çhoq dadlhu chochuk" diye mesaj yazan gençlerimizden başlanmalı düzeltmeye

Geliştirme isteği çok hoş ta, öncelikli amaç onu korumak olmalı. Facebook"a üye olmayan çocuk yok gibi ve hemen hepsi Türkçe'yi katlediyor. Yanlış kullanım özentisi hastalık haline gelmiş, davranışa dönüşmüş durumda. Bu yanlışlar böyle devam ederse bir kaç yıl sonra dili bozar. Herkes buna tepki göstermeli. Çocuklar kararlı bir şekilde uyarılmalı.

inanar mısınız aynısını yazacaktım bende.
    kardeşimi her zaman uzaktan izlerim neler yapar neler yapmaz diye....

bir zamanlar facebook yorumları rezalet ötesindeydi.fakat onun sucu olmadıgını biliyorum cünkü toplum ve arkadaşları öyle yazması gerektigine inandırmıştı onu..

hem kardeşimin hem de arkadaşlarının yorumlarına bakınca aynı kültürel tecavüzü görmekteyim.
    istanbul'a gttigimde onu güzelce izah ediyorum türkceyi dogru kullanması konusunda...
    tabii uyarım ''kızım sana söylüyorum gelinim sen anla'' taktigiyle

yani herkes üzerine düşeni yapmak zorunda.
    yoksa aa genclige bak ne kadar yozlaşmış demekle olmuyor bu işleri.gerekli tepkiler verilmek zorunda..
    eger vermez isek emperyalist devletlerin ekmegine yag süreriz.

RİZE ÜNİ-MAKİNE

SINIRSIZ Bölüm Yasağı Kaldırılsın...
    BJK, İLKERİNANÇ, ELECTRA, BLACKEAGLE, SANGRE, OKTAYD, ORION

• En sevmediğim kelime ''yhaa'' Bir özentiliktir almış başını gidiyor. Yazı şekliyle kalsa iyi artık konuşurken de saçma sapan sesler çıkartılıyor. Bu şekilde Türkçeyi katledenler uyarılmalı kesinlikle.

Orijinalden alıntı: antonidas

türkçede çok az kelime var, yabancı kelimeleri karşılayamıyor.

Katılıyorum. Fakat bunun nedeni başka. Dil Devrimi'yle dilimiz kısırlaştırılmasaydı çok zengin bir dilimiz olurdu şu anda. Kökeni Arapça veya Farsça olduğu için dilde varolan/kullanılan bu kelimelere Öztürkçe karşılıklar önerildi. Önerilen çoğu kelime tutunamadığı gibi eski kelimeler de unutuldu. Böylece dilde büyük bir kısırlaşma meydana geldi. Yapılması gereken yeni terimlerin Türkçe türetilmesi, dildeki mevcut söz varlığının ise korunması şeklinde olmalıydı. Bu biçimde dilimiz, yüzyılların birikimine yeni kelimeler de eklenerek çok çok zenginleştirilebilirdi, ama maalesef bu yapılmadı.

600 yıllık imparatorluk süresince yazılmış hiçbir eseri okuyamıyoruz, okusak da anlayamıyoruz. Kendi edebiyatımızı Bâkî'yi, Fuzûlî'yi, Taşlıcalı Yahya'yı, Evliya Çelebi'yi, Nedîm'i... anlayamıyoruz. Çok acı bir durum.

Cumhuriyet karşıtı, düşmanı filan değilim. Dinci değilim, dinlerle alakam yok. Sadece görüşümü yazıyorum.

• quote:

Orijinalden alıntı: mudeb

600 yıllık imparatorluk süresince yazılmış hiçbir eseri okuyamıyoruz, okusak da anlayamıyoruz. Kendi edebiyatımızı Bâkî'yi, Fuzûlî'yi, Taşlıcalı Yahya'yı, Evliya Çelebi'yi, Nedîm'i... anlayamıyoruz. Çok acı bir durum.

Cumhuriyet karşıtı, düşmanı filan değilim. Dinci değilim, dinlerle alakam yok. Sadece görüşümü yazıyorum.

Bugün anlayanları, yazıldıkları zaman diliminde anlayanlardan daha fazladır. Zaten bizim değildi velhasılı. Dayanaksız, sallama bir dinci hurafesi bu.

Orijinalden alıntı: lehrer35

quote:

Orijinalden alıntı: mudeb

Bugün anlayanları, yazıldıkları zaman diliminde anlayanlardan daha fazladır. Zaten bizim değildi velhasılı. Dayanaksız, sallama bir dinci hurafesi bu.

Bizim olmayan nedir?

• 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.