Şimdi Ara

Türk Yapımı Transistör

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
18
Cevap
0
Favori
2.155
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Türkiye olarak bu alanda çok büyük pazar payı kaçırıyoruz.Bilkent ve Aselsan iş birliğinde bildiğiniz üzere bir mikrochip üretim tesisi çalışması başlatıldı.Türkiye'nin bu alanda tutunması için devrim niteliğinde bir teknoloji üretmesi gerektiğini düşünüyorum.Ve Apple'ın Samsung'dan işlemci alması gibi durumları görünce bu teknoloji piyasasında kim en iyisini yaparsa onun tutulduğunu ırkçılıktan ziyade maliyet ve performansın önemli olduğunu anladım.Bu yüzden farklı bir transistör üretmemiz gerektiğini düşünüyorum.Bunun için uzun bir süre araştırma ve çalışmalar yapacağım.

Mevcut transistörler,lambalı transistörlere göre mükemmel verimli ve ultra boyutlarda kullanılabiliyor fakat işlemcilerde yeterli gücü sağlamak için çok sayıda transistör kullanıyorlar.Benim burada aklıma takılan bazı şeyler var izninizle;

1-Transistörlerin çalışma mantığını anladım fakat bu işlemcilerin içerisine gömülen minicik transistörlerin gerekli bağlantıları hesaplanması nasıl ayarlanıyor çözemedim.Bu konuda bilgi verebilecek biri var mı?Yani milyonlarca hatta milyarlarca transistör üretip bunu ufacık bir işlemciye nasıl yerleştiriyorlar?

• Bilgisayar Bağımlısı kullanıcısına yanıt
    İşemciye transistor gozu ile bakmayı bırakıp araştırırsanız daha başarılı olursunuz. Youtube da üretimi hakkında videolar var. Onlarda göreceksiniz ki transistorleri uretip işlemciye yerleştirmiyorlar. Çık daha fazla bilgi isterseniz universitelerde okutulan mikroişlemci ile alakalı ders notlarına göz atabilirsiniz.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yok o fiziki olarak aynı şekilde bakmıyorum zaten.Öyle tek tek yerleştirilmediğini de biliyorum.Bir videoda izlediğim kadarıyla direk öyle bir üretiyorlar plakaları içlerinde milyonlarca,milyarlarca transistörle çıkıyor ama nasıl oluyorda o kadar küçük boyutlarda onun hesabını,kitabını ve bağlantısını yapabiliyorlar çözemedim.
  • Akip

• Yapacağım transistör şuan ki işlemcilerdeki çalışma mantığının aksine tek başına milyarlarca komut yapabilecek yapıda olacak.Bunu gerçekleştirebilmek için aklımda farklı yollar var.

1-Kapat/Aç işlemlerini tek hat üzerinden farklı frekanslarda gerçekleştirmek.(Şuan ki gibi 3 bacaklı transistör düşünün.Her bacağından farklı frekanslarla milyarlarca giriş yapılabilir mi onu araştırmam gerekiyor.)

2-Şuan ki transistörlerde çalışma mantığı olan yarı iletkenlik yerine farklı bir şekilde etkileşime geçmesi lazım.Ve bunu çok verimli bir şekilde yapması aynı zamanda 1 işlemciye sığabilecek boyutta olması lazım.

Bunlar üzerine baya yoğunlaşmam gerekiyor.Yarı yıl tatilinde baya uğraşacağım bu alanla ilgili.
  • quantum processor. Bunu arat ve incele.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi goçhisar -- 22 Ocak 2015; 10:50:44 >
    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • http://www.meliksah.edu.tr/muzam/mikroislemciler_dersi_ders_notlari_M_UZAM.PDF

rastgele bunu buldum fena değil gibi duruyor başlangıç olarak.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • bahsi geçen konu elektronik mühendisliği lisans programında bile olmayan bir konu. Prof. Dr Atilla Ataman Tübitak'ın bu konudaki hocalarından biri olarak yüksek lisans dersi kapsamında Yıldız Teknik'te bu dersi son 3-5 yıla kadar veriyordu. işlemci üretmek ciddi bir yatırım gerektirir, bunun için devletin yatırım yapması beklenemez , dev firmalar da uzun vadede kara geçecek böyle bir projeye para yatırmazlar. bizim gibi ülkelerde "cezalandırılmayan bir başarı yoktur" . koca hyundai firması bizim anadol aracının aynısını üreterek sektöre girdi. hyundai nerde anadol nerde. samsung keza benzer şekilde çok büyük bir geçmişe sahip değil, arkalarında amerika gibi bir ekonomi olmadan büyümüş firmalar bunlar. türkiye'de bi cacık olmaz, çok hevesliler gider aselsan'da tübitak'da çalışır 3 kuruşa, iktidara göre de işten atılırlar, daha iyiler de dışarı gider. bu hayallere kapılmaya gerek yok

• @goçhisar teşekkürler hocam araştıracağım.

@maegline yer imlerine ekledim teşekkürlerBu tarz kaynaklar çok işe yarıyor.

@goyathla hocam doğrudan insanlara milliyetçilik ayağı yaptınız mı kimse yanaşmaz bu devirde.Bu devirde millete para kokusunu hissettirin gerisi gelir.Zengin iş adamlarına en iyi şekilde 1 verip 3 kazanmanın formülünü bulabilirseniz büyüyüp gidersiniz.Ben hem ülkeme kazandırmak istiyorum hemde kendim kazanmak istiyorum hemde teknoloji de bu tarz bir doğrudan etkili bir buluşum olsun isterdim.
  • Goyathla adlı arkadaşa tamamen katılıyorum.
    Transistorleri tek tek yerleştirmiyorlar. Dilimlenmiş silikon wafer uzerine fotolitografi ile n ve p kutupları oluşturuluyor. Wafer ve photolitographi diye aratabilirisin.

• Türkiyede yerli üretime ve yerli mala korkunç bir düşmanlık varken bi cacık olmaz hele buluş muluş tatlı hayaller bunlar.
    Aslında bi şekilde yapılan güzel şeyler de var ama yerden yere vurulur desteği bırakın köstek olunur.
    Vestel örneğindeki gibi Dünyanın en büyük elektronik tesislerinden biri vestelcity bütün dünyaya üretim yapar vestel ama Türkiyede yüzüne bakılmaz
    Bu forumda bile bir konu var konu dışı bölümünde forumun en populer konularından vestel alma aldırma gibi bi konu sanırım ahhhh ahhh yazıklar olsun bu yabancı hayranlığına vestele küfürler hakaretler elin korelilerinin ... Yalamalar.

• quote:

Orijinalden alıntı: sinirlisinek

Türkiyede yerli üretime ve yerli mala korkunç bir düşmanlık varken bi cacık olmaz hele buluş muluş tatlı hayaller bunlar.
    Aslında bi şekilde yapılan güzel şeyler de var ama yerden yere vurulur desteği bırakın köstek olunur.
    Vestel örneğindeki gibi Dünyanın en büyük elektronik tesislerinden biri vestelcity bütün dünyaya üretim yapar vestel ama Türkiyede yüzüne bakılmaz
    Bu forumda bile bir konu var konu dışı bölümünde forumun en populer konularından vestel alma aldırma gibi bi konu sanırım ahhhh ahhh yazıklar olsun bu yabancı hayranlığına vestele küfürler hakaretler elin korelilerinin ... Yalamalar.

Vestel o düşmanlığı boykotu hakediyor hocam.Çünkü Vestel ve Casper yerli malı falan değil.Yani hiç bir anlamda değil.Parça parça al tak sat.Üstüne üstlük bu şekilde başarılı bir ürün ve fiyat politikası da sunama ama sonra git devlete diğer telefonlara ek vergi getirin biz satamıyoruz de.Vestel'in bu ülkeye tek faydası dev gibi fabrikası altında çalıştırdığı vatandaşlarımızın ekmek kapısı olması.Yoksa bu ülkeye bir faydası yok.

Haklı olduğunuz konu milletimiz,dediğiniz gibi yerli malını yerden yere vuruyor.Bunun nedeni de belli hocam ne yazık ki.Adam gibi yerli malı yapılmamış ki.Atatürkten sonra zaten hep engellenmeye,hep bu ülkenin gerilemesi istendiğinden hep bir taş koyulmuş.O yüzden insanların ağzı yandığından bu şekilde bir tepki gösteriyorlar.

• Vestel adam gibi mal yapsın öyle konuşsun

• İzleyin...

https://www.youtube.com/watch?v=-Nmf2Ky3iFo

İzlemeden konuşmayın,Türkseniz gurur duyarsınız.
  • quote:

İzleyin...

Videoda ne yazık ki gurur duyulacak bir şey yok.Bakın bir kaç kısmında mühendislerin eldeki imkanlarla (yabancıların teknolojisiyle) yeni teknikler kullanarak farklı yenilikler katmaya çalıştıkları bir kaç çalışma dışında montajdan başka bir şey değil.Amacım küçümsemek veya gömmek değil ama şu 1 milyon metrekarelik alana kurulan fabrikada plastik kasa ve pcb üzerine montajlama dışında ne yapılıyor?

Yine iyi ki var en azından bakın bunu biz birleştirdik az-çok kendimiz ufak yazılımsal dokunuşlar,eklemeler yaptık diyebileceğimiz ürünler var buna lafım yok ama gelişmeleri kurtulmaları lazım şu saçma sapan kıt hareketlerden.Başarılı bir ürün sunama halkın dikkatini çekeme devlete git ağla vergileri arttır biz satamıyoruz diye.Zaten yerli üretimin yok bari satış stratejisinde,pazarlamada başarılı ol.Veya sahip olduğun şeyleri iyi değerlendir bir sanat eseri ortaya çıkar.Vestel bir apple olabilirdi.Apple'da çoğu komponenti hazır alıyor ama yenilikleri ile mucizeler yarattılar.Bak şu vergi olayını televizyonda yayınladılar mı bilmiyorum.Eğer yayınlandıysa vestel böyle böyle bir teklifte bulundu ve devlet tarafından kabul edildi diye bakın bakalım vestel daha ürün satabiliyor mu?

Her şey kültür farkından kültür kültür.Türkiyede her işin başında kültürsüz cahil para babaları olduğu için bütün işler nasıl en çok para kazandırırsa öyle işliyor.

• quote:

Orijinalden alıntı: Bilgisayar Bağımlısı

quote:

İzleyin...

Videoda ne yazık ki gurur duyulacak bir şey yok.Bakın bir kaç kısmında mühendislerin eldeki imkanlarla (yabancıların teknolojisiyle) yeni teknikler kullanarak farklı yenilikler katmaya çalıştıkları bir kaç çalışma dışında montajdan başka bir şey değil.Amacım küçümsemek veya gömmek değil ama şu 1 milyon metrekarelik alana kurulan fabrikada plastik kasa ve pcb üzerine montajlama dışında ne yapılıyor?

Yine iyi ki var en azından bakın bunu biz birleştirdik az-çok kendimiz ufak yazılımsal dokunuşlar,eklemeler yaptık diyebileceğimiz ürünler var buna lafım yok ama gelişmeleri kurtulmaları lazım şu saçma sapan kıt hareketlerden.Başarılı bir ürün sunama halkın dikkatini çekeme devlete git ağla vergileri arttır biz satamıyoruz diye.Zaten yerli üretimin yok bari satış stratejisinde,pazarlamada başarılı ol.Veya sahip olduğun şeyleri iyi değerlendir bir sanat eseri ortaya çıkar.Vestel bir apple olabilirdi.Apple'da çoğu komponenti hazır alıyor ama yenilikleri ile mucizeler yarattılar.Bak şu vergi olayını televizyonda yayınladılar mı bilmiyorum.Eğer yayınlandıysa vestel böyle böyle bir teklifte bulundu ve devlet tarafından kabul edildi diye bakın bakalım vestel daha ürün satabiliyor mu?

Her şey kültür farkından kültür kültür.Türkiyede her işin başında kültürsüz cahil para babaları olduğu için bütün işler nasıl en çok para kazandırırsa öyle işliyor.

Gördüğüm kadarıyla çok idealistsin,tebrik ederim belki bu tatilde buluş falan da yaparsın inşallah.

Ancak o küçümsediğin vestel ürettiği cihazların yüzde 88'ini 140 ülkeye İHRAÇ ediyor,ürettiği cihazlar işlemci hariç büyük oranda yerli bunu sadece montaj yapıyor gibi göstermen haksızlık o kadar büyük bir komplekste nasıl olurda sadece montaj yapılır bi bak ya lütfen bir videoyu izle eğer izlediysen tekrar ön yargısız izle.

Elin N.G.T.V. si bunu görmüş belgesel yapmış,takdir etmiş sen yine gurur duyma ama bi gör o kalıpları,tesisleri o muaazzam makinaları,ar-ge sini vb.gör...ve lütfen montajdan çok daha fazlasını yapıldığını gör.

Yalnız Şurda haklısın Türkiye niye ileri teknoloji üretemiyor daha doğrusu Elektronik cihazların kalbi en önemli parçası mikro işlemciyi üretemiyor.

Maalesef İşlemci üretmek çok ama çok zor dünyada birkaç süper ülkenin elinde bunların arasına birde güney kore katıldı sonradan.
    Ama ben kore halkının da bunu kendi mallarını,üretimlerini küçümseyerek küfrederek başardıklarını sanmıyorum.

• Türk malı yarı iletkenler ..
    30 yıl önce okurken ,arkadaşlarla konuşurduk neden bizim yarı iletken üretim tesisimiz yok .
    ithal etmek üretmekten daha kolay . üretmek için milyonlarca dolarlık tesis kurarsınız yanınızda onlarca insan çalıştırırsınız ,kira verirsiniz vergi verirsiniz ar-ge için mühendislere ihtiyaç vardır ,teknolojinizi sürekli up date etmek durumundasınız .
    neden bu sıkıntıya girsin para babaları
    5 tane eleman al ,mühendise gerek bile yok ,ithalatını yap ,pazarlamasını yap . gelsin paralar.

yaşıtım olmayanlar bilmez bizler eskiden malzeme bulmazdık ,sürümü çok olan belli başlı yarı iletkenler dışında elektronik malzemecilerde malzeme olurdu ,ama kalitesinden emindik ,uyguladığımız devre çalışmazsa ,kompenantlarda kusur değil ,kendimizde kusur arardık .

şimdi malzeme bol ,fakat kalite yerlerde sürünüyor , hangisi patates baskı hangisi replika ancak keskin gözler ,tecrübeler ,dürüst esnaf sayesinde emin olabiliyoruz.
    geçen gün tantal kondansatör arıyorum ,elektrolitik tantal kondansaötürü satan çok az dükkan var ,üstelik benim aradığım düşük ESR iç direncine sahip .

yok yok yok

mecbur yurtdışı bağlantsı ile getirdim . Ülkemde çan çin çon malı kötü ürünler cenneti olmuş ,Türk malını her zaman çan çin çon mallarına tercih ederim elektronik kompenant dışındada .
    Türk emeği ,Türk insanın gurur verici çalışmasını bizlerin desteklemesi gerekir ,Vestelin teknoloji kopya ithalatı yapıp ,kompenantları yurtdışından ithal edip ,burada biz yapıyoruz demesi gurur verici olduğunu sanmıyorum .

Ağa babalar para babalar ne zaman bu gurur duyacağımız düşünceleri hayata geçirir.

Ben hiç sanmıyorum .
    hazıra konmak varken .

• @sinirlisinek;

Teşekkür ederim inşallah hepimiz hayallerimizi,düşüncelerimizi gerçekleştiririzde hem kendimizi hem ülkemizi ileriye taşırız.Fakat bu tarz bir şey eğitimsiz oldukça zor ilk amacım yurt dışında iyi bir üniversite okumak zira her ne kadar böyle yapılır şöyle kutupları birleştirip bir transistör yaptım mı tamamdır desem de yukarda arkadaşların yazdığı işlemleri biraz araştırınca vay anasını dedimVideoyu baştan sona izledim.Dediğiniz gibi atladığım kısımlarda kaçırdığım şeyler varmış.Valla ben çamaşır makinalarının iç aksamlarının tümünü hazır kullanılabilecek şekilde aldıklarını düşünüyordum meğersem iç kafesi çelikten kendileri üretiyormuş.Dediğim gibi şuan için sadece pratik çözümler üretebiliyoruz.Misal çamaşır makinasında hem kurutma hem yıkama işlemi gerçekleştirirken yer sıkıntısı olduğundan ağırlık azaltıp motoru ters dönecek şekilde ayarladılar sanırsam.Kalıcı çözümler ve yenilikler oluşturmamız için destek ve teşvik lazım.Bu destekte halktan daha da önemlisi patronlardan gelmeli.

Patron firmayı güzel gösterebilecek meraklandırabilecek bir hale getirirse halk merak eder alır bakar kullanır.Firma kazanç sağlar daha da gelişir daha da detaya iner geliri artar işçilere daha fazla ödeme yapar.Fakat şu anki konumumuzda yaptığımız şey Çinden farklı değil.Benim korktuğum konu bu ne yazık ki.Türkiye'de mevcut üretimin önü oldukça kesildi var olan üretimlerde sadece işin ameleliği olan kısım.Üretim üretimdir tamam ama bağımlı olduktan sonra üretimin anlamı yok.

Altay tankının incelemesiydi sanırsam bu forumda yayınlandı.Proje müdürüne sordular zırhı yerli mi diye adam bu zırhı sadece Abd üretiyor bizde Abd'den aldık dedi.Savunma sanayi ne için var?Adam sana zırh satıyorsa sence ne kalitede ne dayanıklıkta zırh satar.Kendisine sıkıntı yaratacak zırhı sana satar mı diye sormazlar mı adama?Şimdi bu tarz bir olayda ilk aşamada bu şekilde toplama yapılmasına laf etmek doğru değil.Bende etmem zaten sadece uyarı maksadında söylüyorum bunları bir dahakine başka mevzulara dalıp bu konulardaki eksikleri atlamasınlar diye.Umarım bir dahakine zırhı da yerli üretimimiz olur.

Biraz uzun olacak ama misal şimdi benim gerekli finansal durum olsa asla başlangıçta gidip transistör,veya mikroişlemci üretim fabrikası açmam.Neden diyecek olursanız çünkü konuda maliyetinden bahsedildiği gibi bir de bunun ekonomik süreci var.İlk bir telefon markası oluştururum.Gidip direk hazır telefon alıp getirip burada satmam.Bakarım bir mühendislik çıkartırım bir tasarım gerekli komponentleri alıp birleştiririm üründe.İnsanların ne gibi şeyler aradığına dikkat ederek ilk güzel bir müşteri yakalamaya bakarım.Diyelim ki gereken başarıyı yakaladık satışta işte asıl hamleyi şimdi gerçekleştiririm ama yavaş yavaş adım adım.Atıyorum telefondaki işlemcinin fiyatı 15 dolar hoparlörü 3 dolar.Şimdi mantıken bakıldığında işlemciyi kendin üretebilirsen büyük bir kâr yakalayabiliyorsun fakat o 15 dolarlık işlemciyi üretebilmek için belki 100-200 milyon dolarlık yatırım ve iş gücü gerekecek.Bunun yerine öncelikle hoparlörden başlayalım fabrikada bir bölüm de hoparlör üretilsin.Şimdi bakın asıl avantaja dikkat edelim.Elimizdeki ekonomik güç ile hoparlörü yapabildik mi başarı sağlayabildik mi?Tamam o zaman telefonun yanındaki kulaklığı da kendimiz üretelim onu da hazır almayalım onun için verdiğimiz ücrette 5 dolar olsa.Seri üretimde toplamda dışarı ya verdiğimiz 8 dolar cebimizde kaldı.(Rakamları tamamen sallıyorum) Gerçi ses mühendisliği de büyük bir alan ve çok tecrübe deneyim istiyor kaliteli ses üretimi için belki de bu gelişim benim markamın odyofiller tarafından tercih edilmesini sağlayabilir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Bilgisayar Bağımlısı -- 24 Ocak 2015; 15:56:28 >

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.