%7'ye ulaşmış aslında ![]() |
Türk Telekom IPV6 [Ana Konu] (4. sayfa)

-
-
TT'nin WAN için tanımladığı bloğu kullanarak router'a sabit ip oluşturmak mümkün mü? Denemeden bir sorayım dedim :)
-
merhaba,
zaten son kullanıcı olarak ciddi fark hissedeceğiniz bir durum yok hocam.
benim ilk aklıma gelen, konsol (Playstation ve Xbox) oyuncularının online oyunda kullandıkları "NAT Türü" durumunda CGNAT'a göre bir iyileşme olacağı o kadar. Hatta bu konudaki tüm sorunlar mazide kalacaktır :)
Bu arada bu vesile ile insanların kullandığı modem/routerların modelleri bazı şeyler de farklar yaratmaya başlayabilir
Yanlış bilmiyorsam android cihazlar hala DHCPv6 desteklemiyorlar, dolayısı ile router'ınızda SLAAC kullanamıyorsanız, iç ağınızdaki Android cihazlarla ipv6 alamayacaksınızdır.
Bunu bir arkadaş test edip yazarsa çok iyi olur aslında.
-
Hocam ipv6 'da olsa, prefix değişiyor her bağlantıda.
Yani statiğe olan ihtiyacı ortadan kaldırır mı ipv6 ?
-
Adguard'ın unfiltered dns suncusuna erişimde
ipv4, 16 hop ile ulaşmasına rağmen erişim 6ms iken,
ipv6 ile 9 hop ile ulaşıyorum ama erişim süresi 14ms oluyor bende (superonline ipv6)
-
Keenetic routerlarda DHCPv6 veya SLAAC olarak cli üzerinden seçim yapılabiliyor. SLAAC desteği daha fazla olduğu için ve yönetim otomatik olduğu için bu şekilde kullanıyorum.
/56 prefix verdiği için ekstradan misafir ağını da dahil ettim. Çatır çatır çalışıyor.
Telefon ile ilgili bir problemim var şimdilik. Şöyle ki gece yatarken kontrol ettiğimde IPv6 adresi mevcut ancak sabah kalktığımda IPv6 adresi düşmüş oluyor. Muhtemelen gece WiFi ve telefon güç tasarrufu yaptığı için router'dan gelen RA mesajını almıyor diye tahmin ediyorum.
-
Hocam şu anda evde değilim. Keenetic üzerinde v6 tracert yok o yüzden deneyemiyorum. Test ederim. SOL'ün garip routing'i v6 özelinde de devam ediyor sanırım :)
-
ipv6 ihtiyacı, yaklaşık 30 sene önce ipv4 bitince ne halt edeceğiz diye düşünebildikleri için ortaya çıktı.
eskiden ipv4 bol, abone sayısı az iken, dinamik olarak hususi ipv4 adresi alıyordu son kullanıcı router'ı. mesela senin ipv4 adresindeki açık bir porttaki hizmete (oyun sunucusu vs) başkaları erişilebiliyordu.
sonra CGNAT ile 1 ipv4 adresini olabildiğince kullanıcıya paylaştırma olayı ortaya çıktı. bu sefer bu port olayı olamaz hale geldi, evindeki sunucuya/hizmete bağlanmak isteyenler sabit ip almak zorunda kaldı.
şu da var, ip adresinin sabit olmasını isteyenler (lazım olduğu durumlar da var) zaten sabit ip adresi alıyorlardı, onlar için değişen bir şey olmadı. ipv6 olmuş olmamış fark etmiyor.
absürd miktarda ipv6 adresi mümkün olabildiği için evdeki router'ların dinamik ipv6 prefix (x:x:x:x::/64 gibi) almasında bir sakınca yok. eğer uzaktan erişim için lazımsa ddns ile çözersin ama dikkat etmen gereken durum şu, her cihaz artık kendi ipv6 adresine sahip olduğu için ddns istemcisini ilgili cihazda kullanman gerekiyor.
port yönlendirme işi de kalkıyor, onun yerinde varsa router veya cihazın güvenlik duvarında ilgili port için izin kuralı eklemen gerekiyor.
-
Bir ayar yapmadım hocam
-
Vermiş olduğunuz bilgiler için teşekkür ediyorum hocam.
Açıkcası bana geleceğini tahmin etmezdim ama geldi.
-
Keenetic'de RA'da hangi seçenekleriniz var onu da paylaşır mısınız mümkünse.
Ben pfsense'de Assisted ya da Stateless kullandığımda androidler de ipv6 kullanabiliyor.
Hatta hem dhcpv6 hem de slaac aynı anda aktif olduğundan her bir cihazın 2-3 tane ipv6'sı oluyor (biri yerel dhcp6'dan geliyor diğerleri slaac'dan),
ama bu durumda DNS olarak da istemcilere, superonline'ın kendi ipv6 DNS sunucuları da tanımlanıyor.
Bu durumda da kendi ağımdaki yerel (adguardhome ya da pihole)DNS sunucularımı tam olarak kullanamıyorum.
içinden çıkamadım bu durumun.
-
Keenetic'in GUI üzerinde IPv6 ile ilgili yapılabilen tek ayarı açık/kapalı/manuel adres. Diğer tüm ayarları cli ile yapılıyor.
Daha önce IPv6 tecrübem olmadığı için ve birden bire damdan düşer gibi tanımladıkları için afalladım açıkçası, oturup cli dökümanını incelemem gerekli.
Muhtemelen durumun lease süresi ile ilgili olduğunu düşünüyorum. Ancak onu uzatmakta bana göre çözüm olmaz. Diyelim ki 1 ay sonra bitiş süresi yine telefonun düşük güç moduna denk geldi, yine mesajı alamayacak. Bir daha ipv6 düştüğünde biraz bekleyeceğim bakalım tekrar kendisi gelecek mi.
Benzer bir durum bende de var. Özetlemek gerekirse Keenetic üzerinde DoH ve DoT tanımlı. Masaüstü bilgisayarımın sorgularının çoğunun tanımlı olan doh ve dot üzerinden v6 adresi ile gittiğini görüyorum. Telefonda ise DoT olarak özel dns girili. Burada işler garipleşiyor. v6 adresi alabildiği ve kullanabildiği halde sorgular dot üzerinde v4'ten gitmeye devam ediyor. Bende buna çözüm bulamadım. Farklı olarak sağlayıcı dns sunucularını kullanmıyor sizin ki gibi. v6 konusunda baya araştırma yapmamız gerekiyor :)
-
istemciler ipv6 AAAA dns kaydı için dns sorgusunu ipv4 dns sunucusuna gönderebilir, o bir sorun değil.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi emre1393 -- 12 Mayıs 2025; 18:27:54 > -
TT bu şekilde hocam,
-
Ben de habersiz IPv6'a geçmişim hocam. Kocaeli/Gebze.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi SunSets -- 12 Mayıs 2025; 22:20:29 > -
Hayırlı olsun. Kullanıcı deneyimlerinizi paylaşırsınız zaman içerisinde hocam.
-
istanbul da yok sanırım? pilot bölge kocaeli mi?
-
Ben İstanbul dayım üstte paylaştım - anadolu yakası
-
İstanbul avrupa tarafı için bi gelişme yok sanırım.
-
Kura usulü sanırım :)
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X