Şimdi Ara

TÜRK TELEKOM/TÜRKCELL/TÜRKSAT FİBER OPTİK ALTYAPI ÇALIŞMASI [ANA KONU] (Genel-Sohbet) (2821. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: mafaky Daha Az
1 Kayıtlı Üye ve 12 Misafir (1 Mobil) - 12 Masaüstü1 Mobil
5 sn
56.438
Cevap
307
Favori
4.454.535
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
112 oy
Giriş
    Turkcell

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: tidaryo

Türktelekom belirli noktadan yer altından getirdikleri turuncu kabloyu havadan tahta direklere bağladılar ve evlerin dışına gri kablolar bıraktılar.

Tahta direklere kutu koymadılar turuncu kabloların uçları boş. Gri kablolarda aynı şekilde boş. Bir yerlere başvuru yapmak gerekmiyor galiba o kutuları koymadıkça değil mi?

Alıntı

metni:
    Türktelekom belirli noktadan yer altından getirdikleri turuncu kabloyu havadan tahta direklere bağladılar ve evlerin dışına gri kablolar bıraktılar.Tahta direklere kutu koymadılar turuncu kabloların uçları boş. Gri kablolarda aynı şekilde boş. Bir yerlere başvuru yapmak gerekmiyor galiba o kutuları koymadıkça değil mi?

Daha önceki mesajımda kutular vs yok demiştim. Mesajı yazdıktan 2 hafta sonra tahta direklere kutuları koydular turuncu kabloları kutulara taktılar ve üstünden baya bir

zaman geçti. Şimdi internet alt yapı sorgulamalarında fiber bağlantı aktif gözüküyor. Turknet kullanıyorum destek tarafına mesaj attım ama ne yapacağım bilmiyorum yavaş yavaş fibere kavuşuyor gibiyim.

Not: Ev içine bir işlem yapılmadı sadece en dış hatlar tamamlandı.

TÜRK TELEKOM/TÜRKCELL/TÜRKSAT FİBER OPTİK ALTYAPI ÇALIŞMASI [ANA KONU] (Genel-Sohbet)

_____

Müşteri temsilcisi fiber dönüşümü başlattı arayarak beni bilgilendirdi. Modem şartı çok saçma geldi ama kullanmasam bile bende kalacak biraz garip geldi bu kural.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi tidaryo -- 3 Temmuz 2026; 14:8:21 >

• Mutlu son

Wifi ile bağlanıyorum.

TÜRK TELEKOM/TÜRKCELL/TÜRKSAT FİBER OPTİK ALTYAPI ÇALIŞMASI [ANA KONU] (Genel-Sohbet)

Bu sene bayağı bi kişi fiberlendi gibi. TT’ye bir ayar falan mı çekildi ne oldu.

Üşenmez iseniz kabloluda tracert sonuçlarını paylaşabilirsiniz.
    http://forum.donanimhaber.com/fb.asp?m=152311117

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi PehliOne- -- 8 Temmuz 2026; 0:28:2 >
  • merhaba umutsuzca bende fiberi bekliyordum hiç umudum yoktu ama telekom şaşırttı mahalemizde binaların dışına giriş kapsının yanına fiber kablosu bıraktı süreç hızlı ilerledi şimdi süreç nasıl olacak göreceğiz okuduklarımdan binanın girişine kutu konulacak kablolama yapılacak bina içinde daire içinde nasıl olacak onu bilmiyorum kablolama ben birde sabit telefon kullanıyorum modeme bağımlı kalmak istemiyorum güncel bilgisi olan var mı önceki seneler de modemden bağlantı yapılıyordu sabit telefon için şimdi de aynı mı acaba

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >

T.Telekom binanızın kapısına/içinde bir yere kadar dışarıdan fiber optik kablosunu getirdiyse siz artık bina olarak FTTH (=Eve Kadar Fiber) abonesi olmaya adaysınız demektir. Binanızda FTTH altyapının tamamen aktif olması ne zamana olur; ona bir şey demek zor. 1 ila 6-12 ay arasında bir günde olacaktır. Eğer sabit telefon hattınızı da kullanmaya devam edecekseniz, bu takdirde 2 olasılık var: 1) Sabit telefonunuzun mevcut bakır altyapıya bağlı kalmasını sağlayacaksınız (ancak bunu T.Telekom nezdinde nasıl sağlarsınız, orasını kestiremiyorum...), 2) Sabit telefon hattınızın evinize çekilecek fiber optik hatta tanımlanmasını talep edeceksiniz.

T.Telekom bir binaya fiber altyapı getirdikten sonra o binaya yeni olacak aboneler için artık kesinlikle (eski) bakır altyapıdan internet ve sabit telefon hizmeti sağlamıyor. Sadece eski abonelere belirsiz bir süre daha bakır altyapı kullandırtılıyor.

2. seçenekte telefon cihazınızı Telekomun size zorunlu olarak vereceği (ve de aylık kira alacağı) Wi-Fi Router cihazına bağlamanız teknik olarak mümkün. Bu Forumda çok az sayıda FTTH abonesi Telekom'un modemini kullanmadıklarını ve iade ettiklerini söylerse de büyük çoğunluk aynı durumda değil. Eğer Telekom'un verdiği Wi-Fi Router'ın kablosuz çekim gücü sizce yetersiz ise, kendi Wi-Fi Router'ınızı Telekom'unkine kablolu olarak bağlayarak Wi-Fi sinyalini sizi tatmin edecek düzeyde kendi routerınızdan sağlamanızı teknik olarak mümkün. Telekom'un vereceği cihazlarında Wi-Fi yayını kesmek her zaman mümkün.

Eğer bir şekilde 1. seçenekte başarılı olabilirseniz, biliniz ki Telekom bir süre sonra sizin bakır altyapıdan çalışan bu hattınızı kesecektir. Bunun süresini de bilemem; tamamen T.Telekom'un iş programına bağlı. Onların dertleri binanızdaki eski bakır dahili tesisat değil; ona zaten dokunmuyorlar. Telekom, saha dolabı ile sizin binanız arasında çekilmiş bakır kablo demetini söküp bunu hurdaya satmak derdindedir. Bakırın hurdası bile fiber optik kabloya göre daha çok para etmekte.

Biz bina olarak 2021 ortalarında FTTH dönüşümüne girmiştik. Ben o ilk günden beri sabit telefon hattımı VoIP olarak fiber hatta tanımlatmıştım. Komşu binaya da FTTH aynı zamanda gelmişti. Ama oradaki bir akrabaya daha geç bir tarihte (2024 başları) FTTH dönüşümüne müracaat ettiğimizde önce o dairedeki sabit telefon hattını FTTH altyapıya tanımladılar, sonra dakika farkıyla internet bağlantısı sağlandı. Yani yukarıdaki 1. seçenek bizde çalışmadı. Bu durum Telekom müdürlüğünden müdürlüğe değişebilir.

Bugün itibariyle eski bakır altyapıdan sabit telefon kullanan üst kat komşum halen çevir sesi alıyor. FTTH dönüşümünden sonra tek bir fiber optik kablo üzerinden isterseniz T.Telekom altyapısını kullanarak internet hizmeti sağlayan bir alternatif servis sağlayıcıdan ve aynı zamandda, aynı fiber hattan T.Telekom'un sabit hat telefonunu kullanmanız teknik olarak mümkündür. Yani her iki hizmetin faturasını kesecek olacak kurumun T.Telekom olması zorunlu olmamakta.

Önceleri tamamen AMD taraftarı olmakla beraber artık Intel'e de "hayır" diyemeyen, sonradan görme Windows kullanıcısı olmakla beraber artık sıkı bir MacSever ve kullanıcısı da olan AirTies-Zyxel destekleyicisi, kendi halinde TC vatandaşı, 1952 doğumlu "dedeleşmiş" bir elektronik mühendisi. Oppo A16S, iPod Touch 4G (64GB), Retina MacBook Pro (late 2012, i5 dual core, 8GB RAM, 256GB Flash SSD), late 2012 Mac Mini (i7 quad core, 12GB RAM, 1 TB HDD), iki değişik konfigürasyonlu AMD veya Intel İşlemcili masaüstü PC, iki Intel işlemcili Notebook ve Netbook, vs.

• mafaky kullanıcısına yanıt
    Sayın hocam yıllardır sabırla insanlara bilgilerinizi aktarıyorsunuz çok teşekkür ederim. Hocam benim iki sıkıntım var: 1. Ben sabit telefon kullanmaya devam edeceğim bu bakır üzerinden fiber kablo üzerinden mi olsun o değil sıkıntı fiberde telefon için modeme bağlı kalmakta sıkıntı. bir ayırıcı olamaz mı 2. Dairenin içinde her odada duvar altı piriz var kablo çekerler mi yoksa daire girişine kabloyu bırakırlar ilk tercihim duvar altı . ofdk kutusu bir takılsın bakalım. Kabloyu inceledim de yassı gri renkte teşekkür ederim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi hsnzby -- 9 Temmuz 2026; 8:54:53 >
  • Ben çalışan elemanlara sordum durumu...

Bizim saha dolabı site girişinde yol kenarında yolun altındaki site 80 daire 1 dükkan yolun üstü bizim site 224 daire bir yönetim bürosu olarak bu dolaptan hizmet alıyoruz ve ekiptekiler bakır tesisatın çok hasarlı olduğunu daire içine kadar bağlantı yapılacağını herkesin fibere geçirileceğini söylediler...

Bina içinde her daire önüne kadar ince gri kablo çekti daire önlerinde sarılı uzun demetler bıraktılar ve girişteki kutuya kadar fiber kablo geldi salı günü blok girişinde makine ile dış bağlantıları yaptı eleman şimdi içerideki kutuda bağlantıları yapacaklardı bugün ama sadece o personel yapabiliyormuş bugün gelemediği için yapılamadı...

Daire içi kablo çekileceği için mutlaka burada olmalısınız dediler köye işe de gidemiyorum ayrıca daire içi iki odaya telefon hattı gidiyor ikisine de kablo çekilecek mi belli değil...

Corsair Vengeance LPX CMK32GX4M2D3600C18
    2x16GB DDR4-3600mhz DDR4
    Samsung SSD 990 PRO with Heatsink 1TB

• mafaky kullanıcısına yanıt

Şimdi bakır hat üzerinden vdsl2+ sabit telefon hizmeti alıyorum. Sabit telefonumu Alarm sistemi için kullanıyorum. Dış kapıya gelen fiber hattı evime çektikten sonra fiber üzerinden telefon hizmeti alırsam nasıl etkilenir. Elektrik kesintisinde bakır hattan hizmet almaya devam ediyorduk. Fiber de elektrik kesintisinde telefon hizmeti almaya devam edebilecek miyim?

Santraldede elektrik giderse çalışmaz o doğru ancak gpon altyapıların bir çoğu pasif olduğu için bir akü veya powerbank tarzı güç kaynağı ile ont ve modem çalışır hocam.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi imate -- 9 Temmuz 2026; 23:8:11 >

Endişe etmeyiniz. Fibere (=FTTH=Eve Kadar Fiber) altyapıya geçtiğinizde ve bu altyapıdan aktif olarak hizmet aldığınızda da sizin açınızdan değişen bir şey olmaz; yeter ki size verilen ONT ve HGW (=yanlış tanımlamayla "Fiber Modem") aktif durumda olabilsin, yani elektrik enerjileri kesilmesin.

Bu dönüşüm sonrasında siz sabit telefonunuzu artık VoIP (=Voice Over Internet Prorocole) bazlı olarak kullanmaya devam edeceksiniz. Aslında siz şu anda da VoIP altypı kullanmaktasınız. Yani sizin sabit telefon hattınız aslında Telekom Santralına falan gitmiyor; sadece VDSL hizmetini aldığınız saha dolabındaki DSLAM kartına gidiyor. Saha dolabı (yani DSLAM kartı) ile Santral arasındaki bağlantı da zaten çok damarlı (=core'lu) bir fiber optik kablo. Eğer çok nadiren bu saha dolabının elektrik enerjisi kesilirse ve dolap içindeki yedek beslemeyi sağlayan aküler de tükendiğinde sizin hem internetiniz hem de sabit telefonunuz kesilmiş oluyor. FTTH dönüşümünde ise bu olası kesilme saha dolabında değil ama eviniz bünyesinde olacaktır.

Önceleri tamamen AMD taraftarı olmakla beraber artık Intel'e de "hayır" diyemeyen, sonradan görme Windows kullanıcısı olmakla beraber artık sıkı bir MacSever ve kullanıcısı da olan AirTies-Zyxel destekleyicisi, kendi halinde TC vatandaşı, 1952 doğumlu "dedeleşmiş" bir elektronik mühendisi. Oppo A16S, iPod Touch 4G (64GB), Retina MacBook Pro (late 2012, i5 dual core, 8GB RAM, 256GB Flash SSD), late 2012 Mac Mini (i7 quad core, 12GB RAM, 1 TB HDD), iki değişik konfigürasyonlu AMD veya Intel İşlemcili masaüstü PC, iki Intel işlemcili Notebook ve Netbook, vs.

• Cevaplar için çok teşekkür ederim. O zman şimdiden modem ve gpn için mini ups araştırmasına başlayalım.

Bulabileceğiniz sonuçları da burada açıklarsanız bana ve başkalarına da yardımcı olur. Şimdi pek çok kişi internet bağlantısı için zaten laptop kullanıyor. İşin ONT + HGW tarafını 2 saat kadar besleyebilecek bir mini UPS herhalde yeterli olur. Daha uzun süreli elektrik kesilmelerinde yapılacak/umulacak fazlaca bir şey herhalde olmaz. FTTH tamamen pasif (yani sahada herhangi bir enerji kaynağına ihtiyacı bulunmayan) bir altyapı olduğundan enerji kesilmesi riskini üstlenmek sadece son kullanıcıya kalıyor. Ancak bu UPS'in çok çok hızlı devreye giren bir cihaz olması gerekli; aksi halde ONT ve/veya HGW hemen (kesilme anında) devreden çıkıyor.

• Bunun kullanıcı yorumları iyi gibi. Bunu alarm sistemini kuran arkadaş önerdi. biraz araştırayım bakayım. Bu tipler ergonomikmiş. Prizli büyük olanlar için enerji kaybı oluyor diyorlar.

1 Gbps

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
    Kısa bir not: Bazen çok fazla bildirim geldiği için aradan kaçırdığım cevaplar,alıntılar,PM&amp;#39;ler olabiliyor. Benzer durumlarda PM ile hatırlatırsanız müteşekkir olurum
  • saracevic kullanıcısına yanıt

Sizin başınıza bu konuda talih kuşu konacak zira T.Telekom binanıza FTTH (=Eve Kadar Fiber) altyapısı getirmenin hazırlığına başlamış. Ne zaman tamamlanır ve siz de kullanmaya başlarsınız bilemem ama siz buna iyimser olarak bir 2-3 ay daha süre tanıyınız. Sonra da denildiği gibi 1000 Gbps'ya kadar DL hızı olan paketlerden birisine abone olabileceksiniz.  

• 4 gün sonra taahhüt bitiyor ttkom ev internetini kapattırmaya karar verdim. Vdsl e 1000 e yakın para veremem

Bizim başvuru vb. bir şey yapmamıza gerek var mı, yoksa TTnetin keyfini mi bekleyeceğiz TÜRK TELEKOM/TÜRKCELL/TÜRKSAT FİBER OPTİK ALTYAPI ÇALIŞMASI [ANA KONU] (Genel-Sohbet) 

Tahmini kaç hız gelir bu sistem ile?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi EdmeE -- 11 Temmuz 2026; 22:18:25 >

• 
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.