Merhaba bazen bu durumlar baz istasyonları için olabiliyor umudunuzu kırmam istemem ama durum böyle Siz yine de ekiplere sorun denk gelirseniz ne çalışması yapılıyor diye oradan bir fikir sahibi oluruz < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Patron12 -- 1 Ekim 2024; 15:20:43 > |
TÜRK TELEKOM/TÜRKCELL/TÜRKSAT FİBER OPTİK ALTYAPI ÇALIŞMASI [ANA KONU] (2625. sayfa)
-
-
Bugün farklı bir lokasyonda kazı yapılırken gördüm, sordum hocam tüm şehre hat döşenecek dediler bakalım artık TT sadece yeni apartmanlara fiber veriyor bari bunlar gelsede fiber alabilsek iş yerine
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi SturmpioneeR -- 1 Ekim 2024; 16:43:33 > -
Arkadaşlar bu online işlemlerden hız yükselt deyince hemen yükseltiyor mu yoksa yine arama yada aranma muhabbeti mi var?
-
Hemen yükseltiliyor hocam, bende bir arama falan olmadı.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
-
Ben de teyid ederim. T.Telekom sitesinde bu işlemi iki kez yapmış birisi olarak.
-
Bende 200 mbpsye online işlemlerden yükselttim hemen hız arttı. Geri hız düşürmek isterseniz müşteri hizmetlerini arayıp düşürmesini istememiz gerekiyormuş yani online işlemlerden hız artırabiliyoruz ama düşmek istersen müşteri hizmetlerini aramak gerekiyor.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Yavuzd58 -- 1 Ekim 2024; 23:0:40 > -
@Yavuzd58 @empire1530 Tamamdır teşekkürler her halta arama yapmışlarda ondan sorayım dedim
Dostlar bu ne hız tt de anında değişti gecenin bu saatinde korkarak 50 mbps yaptım bunda bile uçuyor
kablosuz masa üstü pc de test bir de artı işin garibi dh bile hızlandı
TELEFONLA BU HIZ İLGİNÇ
İNDİRME HIZINA BAK ADSL DE YILLARDIR SÜRÜNÜYORMUŞUM
7 BİLE OLUYOR
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mito1172 -- 2 Ekim 2024; 3:23:52 >
-
1000 yap
-
çok pahalı ya 50 yeter şuan
modem yanındaki wifi 6 pc testi ilginç uzak pc den düşük çıktı kablolu da deneyeyim bir ara
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mito1172 -- 2 Ekim 2024; 8:37:6 >
-
Türksat'a GPON altyapı için mail atmıştım gelen cevap:
Altyap=C4=B1 uygulamas=C4=B1 T=C3=BCrksat Altyap=C4=B1 Planlama birimimiz t=
araf=C4=B1ndan projeye al=C4=B1nmaktad=C4=B1r. B=C3=B6lgenizde =C3=A7al=C4=
=B1=C5=9Fmalar=C4=B1n ba=C5=9Flamas=C4=B1 halinde kurumsal web sitemiz www.=
turksatkablo.com.tr =C3=BCzerinden takip edebilir, 0850 804 44 44 ya da 085=
0 804 0 126 nolu hatt=C4=B1m=C4=B1zdan T=C3=BCrksat Kablo M=C3=BC=C5=9Fteri=
Hizmetleri ile irtibata ge=C3=A7ebilirsiniz.
Türkçe meali (doğru çevirdiysem):
Altyapı uygulaması Turksat altyapı planlama birimimiz tarafından projeye alınmaktadır , sinyal azalması yaşanması halinde websitemizden yardım alabilirsiniz
Acaba bir umut yazdık heriflere de öyle bir mail atmışlar ki yarım yamalak okuyabildik.
-
aynı cevaplar bana da geldi
-
adamlar binaya kadar fiber getirdi 2019 ancak kurulan sistem doccis max 100mbps ve yüksek ping sorunundan başka bir şey değil doccis sistem çekilen fibere yazık bölgede turknet gpon fiber var ve türktelekom gpon fiber var kablonetin doccis sistemi gereksiz duruyor gpon fiber varken kimse doccis sistem turksat kablonet almaz acilen gpon dönüşüm şart kablonetin
-
GPON dönüşüm ve sıfırdan GPON altyapı (günümüzde artık böyle sıfırdan DOCSIS gelmiyor saha bazlı bir zorunluluk yoksa) getiriyorlar ama Telekom'la boy ölçüşemezler maalesef. Türk Telekom GPON var ama fiyatlardan dolayı alternatif şart o yüzden uğraşıyorum Türksat için.
-
Bu yöntem (hız düşürmek için MH'ni arayıp halletmek) mantıklı olabilir ama eğer bir taahhüdünüz varsa ve düşük hıza geçerek bu taahhüdü bozuyorsanız bir ceza gelmeyecek midir?
-
Hız düşürmekten kastım ilk başlangıç hızına dönmekti. Yani ben ilk başta 100 mbps olarak taahhüt verdim. Daha sonra online işlemlerden hız yükselterek 200 mbps ye çıkarttım. Tekrar ilk hızım 100 mbps ye düşmek için herhangi bir engel yoktur. Taahhüt bozulmuyor bu durumda bilginize ama 100 mbps altına hızımı düşürmek istersem o zaman taahhüt gereği düşürmezler.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Yavuzd58 -- 3 Ekim 2024; 21:22:36 > -
Şimdi anladım. O işi ben de yakın geçmişte yaptım. İlk hızım 200 Mbps idi, sonra on-linedan 500'e yükselttim. Paket fiyatları astromik uçunca, taahhütümün bitiş tarihini beklemeden MH üzerinden yeniden 200'e döndüm ve hemen sonrasında 9+9 aylık yeni bir 200'lük pakete kaydoldum ve halen kullanmaktayım (2025 sonuna kadar...).
-
Dün Türk Internet Haber sitesinde ilginç bir haber ve yorum yayınlandı. Yorumdan çok Bakan Mehmet Şimşek'in bir beyanatı üzerine yapılan bir tahmin...
Şimdi bu yazıda verilen bilgilere kimsenin itiraz edebileceği birşeyler değil; hepsi belgeye dayalı...
AKP Hükümet'nin Fiber Optik Altyapı işlerini kendi hesaplarına bağımsız ve paylaşımsız yürüten T.Telekom, TurkNet, Turkcell Superonline gibi operatörlerin elinden alıp herhalde ihale yoluyla tek bir firmaya (ya da ülkeyi belli bölgelere bölerek birkaç firmaya) vermesi ne gibi sonuçlar yaratır? Böyle yapılırsa bu işin kapsamı nereye kadar uzanır? Yani bu firma(lar) Belediye'lerden kazı izinleri alarak belli güzergahlarda yolları kazıp toprak altına (beton kanallar yapılması da olası ama olur mu bilemem) şu anda SOL'un yaptığı gibi multi-duct (ikili ya da üçlü) kablo kanalları mı döşeyecekler? Döşediler diyelim, hangi merci bu içi boş kablo kanallarını operatörlere tahsis edecek/kiralayacak?
Bu Forumda zannederim bu sorulara cevap verecek, konuyu benim görebildiğimin ötesinde aydınlatabilecek kişi @ Ö1f1 Forumdaştır. Kendisinin ve de başka forumdaşların yorumlarını dört gözle beklerim.
-
Verdiğiniz link açılmadı bende.
Öncelikle altyapı sağlayıcısı ile servis sağlayıcısı farklı kavramlar. Türkiye'nin altyapı sağlayıcısı Türk Telekom'dur, Servis sağlayıcı ise TTNET, TurkNet, SOL vs. Alternatif servis sağlayıcılar TTNET'in Türk Telekom'dan tamamen ayrılmasını istiyor. Her ne kadar kağıt üzerinde farklı da olsalar birlikte çalıştıkları aşikar. Bu durum rahatsızlık veriyor. Geçen gün data hattımı taşımak için uğradığım Telekom müdürlüğünde kulak misafiri olduğum bir konu. Vatandaşın biri 4 dairelik binasına altyapı talep etmeye geliyor, ön başvuru formunu dolduruyorlar. Binanızdan 3 abone gelse altyapı işiniz hemen çözülür şeklinde bilgi veriyorlardı. Bu durum devam ettiği sürece diğer sağlayıcılar nal toplamaya devam eder. Sanırım 2026 veya 2027'de altyapı sağlayıcılığı için ihale olacak. Farklı bir firmaya vereceklerini düşünmüyorum açıkçası. Zaten ihalede büyük para teklifini verebilecek bi SOL var, o da o topun altına girer mi sanmam. Diğer operatörlerin ısrarla savundukları bir şey var. O da fiber altyapının ortak kullanılması. Bunun önünün açılması gerekiyor. Kimisi 12mbps adsl alamazken kimi binalarda TT,SOL,TN gibi 1'den fazla firmanın fiber altyapısı var. Bu israflık, zaman, para, kaynak vs. kaybından başka bir şey değil. İleride fiber altyapının paylaşımı açılırsa altyapı sağlayıcı kim olacaksa bütün altyapı işlerinden o sorumlu olacak, sağlayıcılar sadece internet satacak.
Bu arada sektörden aldığım bilgiye göre IPv6 konusunda firmaların geçememesinin sebebi toptan interneti TT'den alırken TT'nin MAC bilgisini sağlayıcılara vermemesi. Ancak BTK'nın IPv6 log şablonuna göre bu bilginin olması gerekli.
Merak edenler için tutulan log kayıtlarının içeriği; IPv6 versiyonunu bulamadım.
3.2. İSS TRAFİK LOG FORMATI
Trafik kayıtları içerisinde yer alan her bir satır aşağıda belirtilen desen formatında gönderilmelidir.
Aşağıda belirtilen desen tek bir anlamlı trafik log satırını belirtmektedir.
KULLANICIADI@DOMAIN|OZEL_IP|OZEL_PORT|GERCEK_IP|GERCEK_PORT_BASLANGIC|GERCEK_P
ORT_BITIS|TRAFIK_BASLAMA_TARIH|TRAFIK_SURE|HEDEF_IP|HEDEF_PORT|APP_PROTOKOL|NE
TWORK_PROTOKOL|DOWNLOAD_BYTES|UPLOAD_BYTES|BAGLANTI_PVC|OTURUM_ID|SSG_IP|N
AT_CIHAZ_IP|DPI_CIHAZ_IP|TERMINATION_CAUSE|PACKET_TYPE|DIRECTION
3.3. İSS TRAFİK LOG ALANLARI
1. KULLANICI_ADI: Bu alan, trafiği başlatan aboneyi operatör networkünde işaret eden benzersiz
ibaredir. Bu alana kullanıcı adı tahsisi yapılan hizmet tiplerinde (adsl vb.) kullanıcı adı, kullanıcı adı
tahsisi yapılmayan hizmet tiplerinde (Metro Ethernet vb.) ise devre numarası vb. bilgiler
girilmelidir. Bu alanda yer alan kullanıcı ad bilgisi ile işletmeci tarafından Kurumumuza hali hazırda
gönderilen veya gönderilecek olan abone ve oturum dosyalarında yer alan kullanıcı ad bilgisi
uyumlu olmalıdır. Yani işletmeci abone ve oturum dosyalarında aboneX@ornektelekom olarak
geçen bir kullanıcı, İSS Trafik log kayıtlarında da aboneX@ornektelekom olacak şekilde yer
almalıdır.
Kullanıcı adı tahsisi yapılan hizmet türlerinde domain bilgisi işletmecinin adıyla uyumlu olmalı ve
gönderilen kullanıcı adında bu domain bilgisine yer verilmelidir. Bayi veya acente üzerinden
yapılan aboneliklerde bayilik/acentelik veren işletmecinin (yetkilendirilmiş işletmecinin) domaini
kullanılmalı, her bayi veya acente için farklı domain ismine bu alan içerisinde yer verilmemelidir.
2. OZEL_IP: İşletme ağı içerisinde NAT yöntemi ile IP atayan işletmeciler için kullanıcıya ait özel
(private) IP adresini ifade eder. NAT yöntemi kullanan işletmeciler bu alanı boş gönderemez ve
10 / 13
standart dışı ifadeler kullanılamaz. NAT yöntemi kullanmayan işletmeciler bu alanı boş
göndermelidir.
(Örn: 10.0.0.10)
3. OZEL_PORT: Özel IP adresinin kaynak port numarasıdır. NAT yöntemi kullanan işletmeciler bu
alanı boş gönderemez ve standart dışı ifadeler kullanılamaz. NAT yöntemi kullanmayan
işletmeciler bu alanı boş göndermelidir.
4. GERCEK_IP: Abonenin internet ortamına çıkarken kullandığı gerçek (public) IP adresini ifade eder.
(Örn: 99.99.99.99)
5. GERCEK_PORT_BASLANGIC: Gerçek IP adresinin port aralığının başlangıç değerini ifade eder. Port
aralığının girilemediği durumlarda bu alana doğrudan trafiğin gerçekleştiği port değeri yazılmalıdır.
(Örn: 53254)
6. GERCEK_PORT_BITIS: Gerçek IP adresinin port aralığının bitiş değerini ifade eder. Port aralığının
girilemediği durumlarda bu alana yine doğrudan trafiğin gerçekleştiği port değeri yazılmalıdır.
(Örn:53254)
7. TRAFIK_BASLAMA_TARIH: Trafiğin başlama zamanını ifade eder. YYYYMMDDHH24MISS
formatında gönderilmelidir.
(Örn: 20180418000000)
8. TRAFIK_SURE: Saniye cinsinden trafiğin süresini ifade eder (Küsuratlı değer “ceiling” özelliği ile
yukarı yuvarlanacaktır).
9. HEDEF_IP: Kullanıcının bağlantı yapmak istediği hedef IP adresini ifade eder.
(Örn: 100.100.100.100)
10. HEDEF_PORT: Kullanıcının bağlantı yapmak istediği hedef port numarasını ifade eder.
11. APP_PROTOCOL: Trafik kaydının uygulama seviyesindeki protokolünü ifade eder. Çözülen
protokol için protokol bilgisi bu alana girilmelidir. DPI üzerinden veya bu alanı çözebilecek benzer
sistemler üzerinden trafik kaydı oluşturan işletmeler için bu alan boş gönderilemez ve standart
dışı ifadeler kullanılamaz.
(Örn: http, ftp, Whatsapp vb.)
12. NETWORK_PROTOCOL: Trafiğin network seviyesindeki protokol bilgisini ifade eder. Asgari TCP ve
UDP olmak üzere network seviyesindeki protokollerin bu alanda loglanması gerekmektedir.
UDP: ”17”, TCP: ”6”, ICMP: ”1”, ESP: ”50”, IPv6 ICMP: “58” vb. olarak ilgili RFC’de belirtildiği
şekilde gönderilmelidir. TCP, UDP, ICMP, ESP gibi ifadeler kullanılamaz.
13. DOWNLOAD_BYTES: Trafiğin byte cinsinden indirilen veri miktarını ifade eder (download bilgisi).
Kuruma resmi yazı ile bilgi verilerek onay alınması şartı ile gereksiz kaynak kullanımının önüne
geçilmesi adına; işletmenin kendi şebekesindeki bir CDN (Content Delivery Network)
sisteminden gerçekleştirilecek download bilgisinin raporlanıp raporlanmaması işletmecinin
tercihine bırakılmıştır.
14. UPLOAD_BYTES: Trafiğin byte cinsinden yüklenen veri miktarını ifade eder (upload bilgisi).
15. BAGLANTI_PVC: Bu alan, kullanıcının bağlı olduğu router port bilgilerini ifade eder.
(Örn: SSG_ADI#8:5#13/5 gibi )
16. OTURUM_ID: Bu alan, belli bir oturum için verilmiş olan tekil değeri (session_id) ifade eder.
Devam eden bir oturum içindeki tüm trafik kayıtları aynı oturum id değerine sahip olmalıdır.
17.SSG_IP: Oturumun oluştuğu SSG cihazının IP adresini ifade eder.
(Örneğin 10.251.20.10)
18. NAT_CIHAZ_IP: NAT kaydının oluştuğu NAT cihazı veya NAT işlevi için kullanılan cihazın IP adresini
ifade eder. NAT cihazı üzerinden trafik kaydı oluşturan işletmeler için bu alan boş gönderilemez
ve standart dışı ifadeler kullanılamaz.
(Örneğin 10.250.0.10)
19.DPI_CIHAZ_IP: Trafiğin geçtiği DPI cihazının IP adresini ifade eder. DPI üzerinden trafik kaydı
oluşturan işletmeler için bu alan boş gönderilemez ve standart dışı ifadeler kullanılamaz.
20.TERMINATION_CAUSE: Trafiğin kapanma sebebini ifade eder. Kullanıcının trafik kaydı normal
şekilde sonlandığında bu alan boş gelmelidir. Diğer durumların hepsinde bu alana kapanma sebebi
(örn: timeout, error, handover, NAS error vb.) yazılmalıdır. Trafiğin normal olarak sonlanmadığı
durumlarda bu alan boş gönderilemez ve standart dışı ifadeler kullanılamaz.
21.PACKET_TYPE: Trafiği oluşturan paketin türünü ifade eder. Hali hazırda Oturum ve Nat IPDR
kayıtlarında gönderilmekte olan Oturum Durum (Session Status) bilgisi ile karıştırılmamalıdır.
start:”1”, stop:”2” , interim-Update:”3”
Bu alana 1, 2 veya 3 değerlerinden biri girilmelidir. Start, interim ve stop ifadeleri kullanılamaz.
22.DIRECTION: Trafiğin akış yönünü ifade eder. Akış yönü; ISS abonesinin “start ve stop” paketleri
yönünden trafiğin kaynağı olması durumunda “Egress”, trafiğin hedefi olması durumunda ise
“Ingress” şeklinde değerlendirilmelidir.
Ingress: ”0” , Egress: ”1”
Bu alana 0 veya 1 değerlerinden biri girilmelidir. Ingress ya da Egress ifadeleri kullanılamaz.
-
Attığınız o link'in tam hali burada;https://turk-internet.com/akp-fiber-altyapi-isini-operatorlerden-ayiracak-mi/
İlginç, "H. ve maliye bakanı, Altyapıyı artık telekom firmalarından ayırıcaklarını söyledi"
T24‘ün “Belirsizlikler ve Öngörüler” başlıklı yıllık toplantısında, açılıştan hemen sonraki konuşmasını “Türkiye Ekonomisi : İstikrar ve Reform Programı” başlığı ile H. ve Maliye bakanı yaptı.
T24'te olan konuşmayı bulan varsa veya aydınlatacak biri de varsa bende memnun olurum, merak ettim.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X