Şimdi Ara

TÜRK TELEKOM/TÜRKCELL/TÜRKSAT FİBER OPTİK ALTYAPI ÇALIŞMASI [ANA KONU] (Genel-Sohbet) (2251. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
8 Misafir - 8 Masaüstü
5 sn
54.955
Cevap
288
Favori
4.243.344
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
107 oy
Öne Çıkar
Popüler Konular listesinde
54. Sırada  bugün en iyi #15
Sayfa: önceki 22492250225122522253
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Yakın çevremde bir arkadaşın taşındığı bina VDSL, Turknet Fiber, Telekom FTTB ve FTTH ile donatılmış

Bizim Binamızda da sadece vdsl mevcut. Fiber talebinde bulunuyorum, Turknet proje kapsamında değilsiniz diyor, Telekom hattınız 96 mbit hıza erişilebilir gösteriyor diyerek ilgilenmiyor. O bakır kablolar modeme gelene kadar hız nerelere düşüp kalkıp geliyor umursamıyorlar.

Bizim emektar telefon kutumuz 2 sene önce taşındığımda yalvar yakar yenisiyle değiştirdikleri halde duruyor.

Soruyorum arkadaş; Bu adalet mi şimdi?

• ayhann06 A kullanıcısına yanıt

Aktifleştirirler testlerden sonra sisteme tanıtılır ve portları taşırlar.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: ayhann06

Merhaba arkadaşlar şuan itibari ile fiber kablo kabine bağlanıyor.Elektrikte verilmiş kabine.. Bakır kabloların aktarımı kalıyor geriye.. peki bu aktarımdan sonra hizmete sunulması çok sürer mi ? @ö1f1 @nitronos

hocam öncelikle hayırlı olsun :D sorunuz hakkında bilgim yok ama sanırım sizde Keçiören taraflarında oturuyordunuz.

Ben Keçiören Çiçekli Mahallesinde oturuyorum.Telekomun Keçiörenin birçok mahallesine fiber döşediğini duydum yine beni es geçmişler :D

• @fakasupi internet sorunun varsa bina içi olması lazım cat 6 kablo alıp kendin çektir elektrikçiye fiber değil vdsl kullan

• HAKANIM1987 kullanıcısına yanıt

Hocam sende mi İSS çalışanısın gözünü seveyim onlar gibi konuştun aynı, bütün yazdıklarımdan sen bunu mu anladın.

96 mbit aldığım zamanlar oldu evet ama lanet bakır kablonun ve xdsl sisteminin yapısı itibariyle satürasyon denilen hat yoğunluğu sebebiyle bağlantı hop aşağı hop yukarı stabil halde kalmıyor. Abone sayısı arttıkça hattın kalitesi dibe çakılıyor. Teknik ekip geliyor senin attın kaldırmaz diyerek hızı alt sınıra sabitliyor.

xdsl siteminden kurtulup fiber istiyoruz sadece, dibimizde birden çok verilen fiber hizmetten biz neden mahrum kalıyoruz!

• 2.5-4 mbps arası ınternet ıle baglanan iss çalışanımı olur  

• HAKANIM1987 kullanıcısına yanıt

Fiber hepimizin hakkı, bir an evvel kavuşuruz inşallah.

• Daire içine kadar gelen bir kablo var mı?

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • sinany37 S kullanıcısına yanıt
    Cat6 kablo geliyor daire içine iki tane uçları kesik.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: Shadow_78

Yeni bir konu açmak istemediğim için buradan sormak istedim. Binan yeni bir bina Türk Telekom binaya bu kutuyu yaklaşık üç ay önce koymuş. Düne kadar ne zaman sorgulama yapsam altyapı gözükmüyordu dün ise Türk Telekom kapsama haritasından sorgulama yaptığımda altyapı gözüküyor Türknet de aynı şekilde fiber altyapı gösteriyor. Dün hemen aradım talep oluşturdum bugün dönüş yaptılar nakil işlemini onaylıyor musunuz diye onayladım ekipler randevu için arayacak dediler.
    Benim asıl sorum şu türk Telekom ekipleri bu kutuyu taktıktan sonra binaya tekrar uğramamış. Sadece ekipleri mahalle çevresinde bazı yerlere saha dolabı yerleştirirken gördüm. Sizce bu kutuda başka bir işlem kalmış mı? O turuncu kablo yere doğru devam ediyor ama yerde bu turuncu kablodan çok daha kalın olanı var o yerde kesik duruyor acaba o da mı fiber kablosu?
    İkinci sorum ise evde category 6 yazan kablo var iki tane ucu kesik sigorta kutusunun yanında ayrı bir kutuda. Bazı yerlerde eve de sarı kablo geldiğini okudum. Bana ayrı bir kablo tekrar getirecekler mi yoksa bu kabloyu mu kullanacağım? Kullanırsam 100 MB kullanabilir miyim? Cevaplar için şimdiden çok teşekkür ederim.

Anlattıklarınız ver fotosunu gönderdiklerinize istinaden:

1) Sizin bina herşey tamamlandığı zaman FTTH olacak. Binanızda en azından 40-50 arası sayıda daire var mı? (Dikkat ederseniz 2 adet siyah kutu konulmuş, açık olanın içinde 32 portluk sonlandırma/dağıtım. Her iki kutu da aynıysa bu max. 64 port ediyor...) Dolayısı ile sizin elinizdeki Cat.6E (ya da Cat.5E) kablo sizin burada bir işinize yaramayacak... O kabloyu zamanında müteahhit oraya bırakmış olabilir; belki binaya uygulanacak tesisatın FTTH değil de FTTB olacağını varsaydıklarından...)

2) O siyah kutulara birisine 2 adet turuncu fiber kablo giriyor, ancak 2. kutuya giren turuncu fiber kablo yok. Yani 2. siyah kutu bir nevi 1. kutuya seri olarak bağlanmış. İki kutu arasında açıkta (korumasız) gözüken sarı fiber kablo ise, o seri devrelemeyi sağlıyor.

3) Dikkat ederseniz her iki siyah kutulardan çıklan, siyah renkli, çeperi çentikli borular var. Bunlara koruge borular deniyor, bir çeşit kablo koruyucu kanal. Bunların içinin dolu olduğunu ve (yeni bir bina olmasından hareket ederek) ankastre altyapıdan dairelere çekilmiş fiber kabloların (OBK) bulunduğunu zannediyorum. Dairelerde bu kabloların karşılığının bulunduğu bir adet fiber kablo (ucunda şöyle 1-2 mt. fiber kablo payı bırakılmış...) olması gerek (sarı, siyah renkli olabilir). Ya da duvarda bir fiber çıkış prizi var, oraya iki ucu fiber konektörlü (bunlar mavi ya da yeşil renkli parçalar) olan ve "patch (fiber) kablo denilen kablo ile her daireye tanımlı olarak verilecek ONT'lere erişim yapılacak...

Siz dairede bunlardan birisinin varlığını araştırıp teyid ediniz ltf.

4) Burada soru işareti olan o siyah kutulardaki durum: bunlardan bir tanesine giren ve birbirine bitiştirilmiş iki adet turuncu fiber kablonun uçları açıkta mı yoksa bir yerden mi geliyorlar? Yerdeki daha kalın turuncu kablonun (ki onun da bir fiber kablo olması olası) diğer ucu nerede?

5) Telekom o kutuları bırakmış gitmiş demişsiniz ama ne işlem yapıldığı meçhul. Standart uygulamada o kutular takılır, kutulara Telekom'un harici fiber hattı da bağlanır. Telekom kutularda bazı kontrollar yapar ve gider. Kutularda fibernet sinyali aktif edilir ya da edilmez. Daha sonra dairelere dahili tesisattan OBK'lar çekilir (ya da abone tarafından çektirilir) ama sizin durumunuzda o dahili tesisat büyük olasılıkla çekilmiş olabilir. Siz abone (daire) olarak fibernet müracaatınızı yaptığınızda size gelirler, ONT + Fiber Modemi verip dairedeki fiber sonlandırmayı yaparlar. Son olarak santral sizin hattınızı aktif hale getirir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mafaky -- 18 Eylül 2021; 18:23:45 >

• Eskisehir Merkezde hala vdsl veya fiber bekleyen benim gibi? 3 yıl başvuralı tık yok

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • mafaky kullanıcısına yanıt
    Öncelikle detaylı cevabınız için çok teşekkür ederim. İlk olarak bina iki bloktan oluşan her blokta 40 a daire bulunan bir site. Diğer blokta da bizimki gibi iki tane siyah kutu var gidip baktım. Sigorta kutusunun üstünde ayrı bir boş kutu var orada iki tane category 6 yazan kablo var başka herhangi bir kablo yok. Yeni yapılan bir binada bu kabloların boşa gitmesi gerçekten üzücü.
    3. Paragrafta yazdığınıza istinaden eve tekrar baktım ama ne herhangi bir renkte kablo çekilip bırakılmış ne de prizlerde var. Prizde normal telefon fişinin gireceği yer var bir de aynısından yanında boş alan var içini açıp baktığımda herhangi bir kablo yok sadece telefon prizine gelen kabloda cat3 yazıyor. Bu telefon fişli prizin yan kısmında ise televizyon anten giriş yeri var başka bir giriş yok prizlerde. Bu durumda galiba tekrar aşağıdan fiber kablo çekilmesi gerek yanlış mı anlıyorum?
    Fotoğrafta gözüktüğü gibi kutuya gelen sarı kablonun soldaki kanaldan kutuya geliyor gelen kısım ise başka kablolarla beraber aşağıya iniyor. Yerde üzerinde hiçbir yazı yazmayan turuncu bir kablo var yine yer altından geliyor ama ucu hiçbir yere bağlı değil içinde dört renkte bakır teller var ve fazlasıyla ağır bir kablo. Bu kablo yerde duruyor hiçbir yere bağlı değil. Galiba internetle alakası yok onun da fotoğrafını atarım ayrıca. Kutuya herhangi bir şey yapılmadığı halde perşembeden itibaren altyapı gözükmeye başladı.
    Ben nakil başvurumu Telekom’a bildirmiştim ama aşağıdan kablo çekilmesi gerektiği ile ilgili bir şey söylemedim. Acaba arayıp bunu bildirmem mi gerekiyor yoksa onlar mı gelip gereken işlemleri yapacaklar? Bu yapılacak şeyler uzun zaman alır mı?

• O zaman sizin (ve de yandaki) binaya dahili tesisat henüz çekilmemiş durumda. Bu durum biraz kötü haber. Sizdeki gibi bir binaya ankastre altyapıdan iç tesisat çekilmesi uzmanlık (deneyim) gerektiren bir konu; yani her halükarda siz yapamazsınız.

Siz öncelikle Telekom ya da diğer operatörlerin altyapı sorgulama sitelerindeki bilgiye "iş tam bitmiş" gözüyle bakmayınız. O bilgi "binaya fiber getirilmiş, o "siyah kutular" takılmış, çok muhtemelen kutularda fibernet aktif" bağlamında. En kestirmesi, siz pazartesi günü bağlı olduğunuz Telekom Md'lüğünü arayınız, hatta daha iyisi oraya bir ziyarette bulununuz. Gidebilirseniz, bu işlerle ilgili bir şef vs. bulabilmeniz daha kolay olur. Bina içindeki dahili tesisat durumunu da en kesin onlar bilirler. Genelde yapılan yeni binalarda iç tesisatı da Telekom'un ayrı bir ekibi gelip çekiyor; ama sadece tek bir daire (siz) için nasıl davranırlar; bilemiyorum. Eski binalarda binaya yöneticisin e ya da site yöneticisine iç tesisatta kullanılacak OBK'yı 1000-2000 mt'lik top ile teslim edip "siz çektirin" diyorlar. Sizin tek binaya dahi çok uzun metrajlı kablo gidecektir. Büyük olasılıkla verecekleri kablo siyah renkli, 2*3mm kesitli bir fiber kablo olacak.

Daireye fiber sonlandırmaya ve modem teslim edecek ekip bazen iç tesisat yapılıp yapılmamış olduğundan habersiz oluyor; iş uzuyor. En iyisi sizin insiyatif almanız.

Ancak iç tesisatı da siz çektirecekseniz (yani o siyah kutudan dairenize gelecek fiber kabloyu) mutlaka deneyimli birisine yaptırmanız lazım. Bu kablolar içten kırılmaya eğilimli ve bu şekilde hasar gören kablo onarılamaz, ek yapılamaz; bu nedenle toptan değişmesi gerekir. İşin kötüsü, bunu çekebilecek deneyimli bir elektrikçi bulsanız dahi tam sağlıklı çekildiğinden o da, siz de emin olamıyorsunuz zira test cihazları öyle ucuz ve heryerden temin edilebilecek şeyler değil, Telekom ekiplerinin elinde bulunuyor. Dolayısıyla, düşük olasılık dahi olsa, size son landırmaya gelen ekibin ilk kontrolları sonrası "bu kablo çöp olmuş" demeleri de mümkün.

O kutulara gelip giden kabloları şu an pek dikkate almayalım; altyapı sorgulamanın sonucunda o kutularda fibernet aktiftir diye düşünüyorum.

Ama siz yine de Telekom'a giderseniz oraların detaylı ve herşeyi gösteren fotolarıyla giderseniz, bence yararı dokunabilir.

Bilgilerinize, kolay gelsin.

Tüm cevaplarınız için çok teşekkür ederim. En garanti yol dediğiniz gibi Telekom müdürlüğüne gidip orayla görüşmek. Benim kafama yatan konu altyapı yok gösteriyorken birden var gözükünce dedim galiba hazırlıklar bitti. Telekom yetkilileri de nakil talebimi onaylayıp ekiplerin randevu için arayacağını söylediler. Bakalım ne olacak detayları tekrar buradan paylaşırım çok sağolun.

• Şimdi aşağı inip diğer blokta durum nasıl ona baktım. Kutunun her ikisinden de sizin dediğiniz gibi siyah borunun altında gri kablolar gidiyor dairelere doğru. Dairelere sadece modem bağlantısı gerekli artık anladığım kadarıyla. Fotoğrafta da görebilirsiniz ilk fotoğraf a blok ikincisi benim bulunduğum b bloktan.

Edit: Cat6 kablolarının yanında resimde eklediğim şekilde sarılı kablolar buldum bu mu gpon bağlantısını sağlayacak kablo? Aşağıdaki siyah kutudan çıkan kablolara da benziyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Shadow_78 -- 18 Eylül 2021; 22:16:25 >

• keçiören de oturuyorum.Saha dolabı kurulumuna gelen personelle konuştum ve bu sene keçiören bölgesine 120 civarı saha dolabı kurulumu yapılacağını söyledi umarım sizde bir an önce kavuşursunuz.

5 sene uğraştım,dile kolay çilekli mahallesi merkezi bir yerde hizmet alamamanıza şaşırdım.

• NitroNos kullanıcısına yanıt

Hocam teşekkürler.

• quote:

Orijinalden alıntı: Shadow_78

Şimdi aşağı inip diğer blokta durum nasıl ona baktım. Kutunun her ikisinden de sizin dediğiniz gibi siyah borunun altında gri kablolar gidiyor dairelere doğru. Dairelere sadece modem bağlantısı gerekli artık anladığım kadarıyla. Fotoğrafta da görebilirsiniz ilk fotoğraf a blok ikincisi benim bulunduğum b bloktan.

Edit: Cat6 kablolarının yanında resimde eklediğim şekilde sarılı kablolar buldum bu mu gpon bağlantısını sağlayacak kablo? Aşağıdaki siyah kutudan çıkan kablolara da benziyor.

Anladığım kadarıyla sizin B blokta henüz dairelere giden OBK'lar (ince gri kablolar) çekilmemiş, diğer blokta ise çekilmiş. Eğer üşenmezseniz, diğer bloğa gidiniz: dairelere giden o ince fiber kabloların 40 adet olması gerekir.

O gri kabloların ne oldunu çıkartamadım. Parmağınızın arkasında daha kalın bir kablo daha var. O Cat6 kablo olsa gerek. Ancak birbirine sarılı vaziyette olan gri kablolar daha ince. Bunlar dairelere giden sabit telefon hatlarının (PSTN) kabloları olabilir; tabi bunlar üzerinden aynı zamanda ADSL/VDSL2 internet hizmeti de alınabilir... . Bağlı oldukları regletler kapalı bir yerde kalmıştır. Hesapta bu kablo demeti de 40'lık olmalı.

Blokta 40 daire olduğunu varsayarsak...

Kendi binamdaki kutuya indim kablolar bizim blokta da çekilmiş sadece o siyah korumanın altında. Eve gelen fotoğrafını attığım kabloda da Türk Telekom A.Ş 2020 OBK yazıyor. Uç kısmını buldum içinde incecik bir şey var ama bakır değil.

• Eee, tamam işte. Sizin dairenize de fiber optik kablo çekilmiş durumda: aynen dediğiniz gibi incecik ve muhtemelen siyah renkte 2*3mm kesitli bir kablo. OBK = Optik Bina(içi) Kablosu'nun kısaltmasıdır. İçi de bakır olmaz, olamaz zira optik kablo demek içinde cam iletken olan (ya da cam yerine geçebilen özel şeffaf plastik maddeden) bir kablodur...

Sizin artık fibernet aboneliği müracaatı yapmaktan başka bir işiniz kalmamış.  

• 
Sayfa: önceki 22492250225122522253
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.