Şimdi Ara

TÜRK TELEKOM/TÜRKCELL/TÜRKSAT FİBER OPTİK ALTYAPI ÇALIŞMASI [ANA KONU] (2243. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: hasanbahri Daha Az
1 Kayıtlı Üye ve 10 Misafir (1 Mobil) - 10 Masaüstü1 Mobil
5 sn
51.351
Cevap
244
Favori
4.013.717
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
104 oy
Öne Çıkar
Popüler Konular listesinde
60. Sırada  bugün en iyi #20
Sayfa: önceki 22412242224322442245
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • quote:

    Orijinalden alıntı: themelly

    evin girişine kadar çektiler kabloyu sonunda. kutu koymaları, dairelere kadar kablo çekip modem getirmeleri vs. işlemlerin bitip yeni altyapının kullanıma açılması ne kadar sürer?

    Fotoda gözüken gri renkli metal kutu, mevcut bakır tesisatın regletlerinin bulunduğu kutu, yanında rulo halindeki gümüş renkli kablo da yeni çekilen fiber kablo olsa gerek. Şimdi o fiber kabloyu muhtemelen siyah renkli OFDK (Bina içi fiber dağıtım kutusu) bağlayacaklar. Normalde kablo getirilmesini + OFDK takılmasını aynı (taşeron) ekip yapıyordu; bize öyle oldu. Ancak şimdi size bilinmeyen bir tarihte gelip o kutuyu takacaklar. Daha sonra Telekom'dan bir teknisyen gelip o kutuda birtakım ölçümler yapacak. O iş de bittikten sonra birkaç gün içinde o kutuda fiber hat aktif olacaktır (bu arada Saha Dolabında yapılması gerekenler de yapılıp oradaki iş bitmişse...).


    Belli ki o OFDK, mevcut Gri Kutunun yanına takılacak. Binanızda kaç daire var? Mevcut (bakır) tesisatın içinden geçtiği ve her daireye ulaşan kanallar vardır. Binanız nispeten yeni ise bir olasılıkla o kanalları OBK için kullanabilirler. Eski binalarda bu pek mümkün olamıyor...


    Ancak koyacakları o (siyah) kutudan dairelere OBK (ince fiber, dahili tesisat kablosu) çekimini size mi bırakacaklar, kendileri mi yapacaklar; orasını bilemem??? Bizde, Yönetime 2 rulo 4.000 mt. OBK bırakıp gittiler (96 daire, 13 blok). Dahili tesisatı biz kendi bütçemizle peyderpey çektirdik.





  • mafaky kullanıcısına yanıt

    binada 9 daire var ve 3-4 yaşında bir bina. fiber için ayrı kanal sanırım yok ama dsl kablolarının geçtiği kanallar mevcut. sanırım sokaktaki çoğu eve çekildiği için aynı ekip kutu koymadı bize aynı gün.

    Alıntı

    metni:
    Ancak koyacakları o (siyah) kutudan dairelere OBK (ince fiber, dahili tesisat kablosu) çekimini size mi bırakacaklar, kendileri mi yapacaklar; orasını bilemem???

    çalışan arkadaşlar ile kısa süre muhabbet ettim. anladığım kadarıyla kabloyu da TT çekecek bina nispeten küçük olduğu için.

    bu arada hocam şu an 50 mbps VDSL kullanıyorum TT'den, bu fiber ile 100 mbps'ye yükseltmek istesem taahhüt falan istemezler değil mi?


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Ben 35 Mbp (VDSL)s, taahhütlü olarak kullanıyordum. Fiber çalışması vs. başlayınca bunu taahhüt tarihi aynı kalmak üzere 50 Mbps'e (yine VDSL) yükselttim. Bu arada biz kendi olanaklarımızla dahili tesisatı çektirdik (bizim bina da sadece 3 katlı ve 6 daireli... Ancak 1976'dan bu yana oturumlu... Bu açıdan dahili tesisat da o tarihlerdeki sistemle yapılmış...). Belki bizim tesisatın eski sistemle olmasından dolayı "dahili tesisatı siz çekin" dediler ama epeyce kablo (OBK; 2x3 mm kesitli siyah renkli fiber kablo...) da bırakıp gittiler. Bizim ve komşu binalarda daha önce çekilmiş KabloTV tesisatı ve içinden geçen kanallar vardı; bunlardan faydalanıp ilave kanal ve görüntü kirliliği yaratmadan OBK'ları dairelere çektirdik. Sonra da Telekom'a başvurup Fiber Dönüşümünü gerçekleştirdik.


    Sizin de paketinizi mevcut taahhüt süresi sonuna kadar, sadece aylık tarife farkı ödeyerek, 100 Mbps yükseltebilmeniz gerek.


    Şimdi sizin oldukça yeni olan binanızda birgün fiber kablo gelebilir mantığı ile dairelere ekstra boş kanal çekilmiş olması düşük bir olasılık. Olsa işiniz kolay olacaktı. Mevcuttaki o koyu gri metal kutu DSL ve sabit telefon hatlarının bağlanmış olduğu kutudur. Kutuya gelen kalınca siyah kablo, bakır kablo demetidir. Dairelere çıkışları göremiyorsunuz, onlar kutunun arkasında kalıyor. Şimdi o kutuyu yerinden ayırıp ondan çıkan kanallar içine OBK'ları yerleştirip her bir daireye kadar çekebilirlerse ne güzel. Yoksa her daireye ayrı ayrı bina içinde dolaşacak kanallardan OBK çekecekler., daire kapılarının köşesinden içeri girecekler.


    Mevcut Gri Kutuyu ilk etapta kesip atamazlar, zira DSL hatlar da o kutudan bağlantılı. Öyle bir iş yapıyorlar ki, aslında tebrik etmek lazım...


    Gelip sizin dairenize çekilen OBK'yı sonlandıracağınız ONT kutusunu takıyorlar, "fibernet modemi" de veriyorlar; ONT'yi buna bağlıyorlar. O esnada VDSL'iniz henüz aktif; kesinti yapılmıyor. Santraldan sizin fiber hattınızı aktive ediyorlar ve o anda VDSL'iniz (sinyali...) kesiliyor ve artık fibere bağlanmış oluyorsunuz.


    Eğer binada bütün daireler fiber dönüşümünü kabul etmişse 9 dairenin işini en en çok bir iş gününde tamamlayabilirler. Hatta o gri kutuyu da söküp alabilirler. Ama bir daire dahi fibere geçmezse, o kutu mecburen orada kalır.


    Telekom'un derdi, bir binadaki aboneleri tamamen fibere geçirmek. O kutu aslında önemli değil. O hurdaya gidiyordur. Esas, Saha Dolabından o kutuya kadar gelen (siyah renkli) bakır kablo demeti. Onu binadan ve saha dolabından söküp bakır hurdası olarak satıyorlar. Bakır kablonun hurdası dahi Fiber Optik kablo'nun sıfırından daha kıymetli...


    Son not: Dairelerde sabit telefon hatları varsa, bunları da (telefon numaranız değişmeden) fiber hattınıza tanımlıyorlar. Her modemde iki sabit telefon hattının bağlanacağı çıkışlar mevcut.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mafaky -- 16 Temmuz 2021; 20:20:36 >




  • S.a beyler.Turuncu fiber kablosu binaya geldi.Bundan sonra sanırım fiber kutusu kurulumu yapılacak.Merak ettiğim biz bağlantının fttb veya ftth olmasına müdahale edebiliyor muyuz ?


    TÜRK TELEKOM/TÜRKCELL/TÜRKSAT FİBER OPTİK ALTYAPI ÇALIŞMASI [ANA KONU]



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Cerade -- 17 Temmuz 2021; 16:26:15 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Merhaba arkadaşlar,

    Yeni bir binaya taşındım Mart ayında, taşındıktan 1 hafta sonra telekom taşeron firma geldi ve bina içine beyaz fiber kablolar çekildi her daireye.

    Daha sonra aradan 3 ay geçti, yan binanın önündeki telekom kuyusundan yan binaya turuncu kablo çekildi, o kabloya beyaz bir kablo eklendi ve bizim bina kapısından içeri getirildi. Araya kutu koyulması gerekiyor, kabloyu çekenlere sorduğumda 2 haftada aktif olur dendi, 1 ay geçti ama ne internet var ne kutu var. Beylikdüzü bölgesinde oturuyorum, sizce beklemeli miyim, yoksa Telekom müdürlüğüne gidip tekrar mı başvurayım. İlk taşındığımda gittim, bir yere mail atılmıştı.

    şimdiden teşekkürler

  • quote:

    Orijinalden alıntı: Cerade

    S.a beyler.Turuncu fiber kablosu binaya geldi.Bundan sonra sanırım fiber kutusu kurulumu yapılacak.Merak ettiğim biz bağlantının fttb veya ftth olmasına müdahale edebiliyor muyuz ?


    FTTB bırakılmasının size nasıl bir avantajı olabilir ki, bunu sormuşsunuz?


    Ya da kavramlarda bir kargaşa mı var? Şu anda T.Telekom'un FTTB uygulaması yapması için bence çok geç! Fiber'i binaya kadar getirmişler, şimdi neden buraya bir de komplike ve çok daha maliyetli MDU donanımı koyup her aboneye kadar kalın Cat. 5/6 kablolar çekmekle sizi ya da kendilerini uğraştırsınlar ki? Turuncu ve kalın fiber kablonun gireceği Bir siyah kutu (Bina İçi Fiber Dağıtım Kutusu) takacaklar ve o kutudan abonelere sadece 2x3mm kesitli yani gayet ince (ancak dikkatli çekilmezse biraz da kırılgan olan) siyah OBK'lar (=bina için fiber kablolar) çekilecek... Düşük olasılık ama bu ince OBK'lar belki mevcut bakır kabloların kanalından geçirilebilir...





  • sinany37 S kullanıcısına yanıt

    Sizde iş tersinden başlatılmış. Neyse, dairelere Telekom tarafından OBK'ların çekilmiş olması aslında avantajınız olsun. "Siz çekin!" diye kablo bırakıp da gittikleri oluyor... Ancak gelen ekiplerin elinde o henüz takılmayan siyah kutu (Bina İçi Optik Fiber Dağıtım Kutusu) da oluyor; sizde bir şanssızlık olmuş. Bence Bayram Tatili sonrasında Telekom Md'ne bir uğrayıp biraz uyarma yapınız.


    Umarım ki abonelerden (dairelerden) çekilmiş OBK'ların ucunda (yani takılmayan siyah kutuya girecek uçlarında) hangi daireye çekildikleri sağlam bir şekilde işaretlenmiştir.

  • quote:

    Orijinalden alıntı: mafaky

    FTTB bırakılmasının size nasıl bir avantajı olabilir ki, bunu sormuşsunuz?


    Ya da kavramlarda bir kargaşa mı var? Şu anda T.Telekom'un FTTB uygulaması yapması için bence çok geç! Fiber'i binaya kadar getirmişler, şimdi neden buraya bir de komplike ve çok daha maliyetli MDU donanımı koyup her aboneye kadar kalın Cat. 5/6 kablolar çekmekle sizi ya da kendilerini uğraştırsınlar ki? Turuncu ve kalın fiber kablonun gireceği Bir siyah kutu (Bina İçi Fiber Dağıtım Kutusu) takacaklar ve o kutudan abonelere sadece 2x3mm kesitli yani gayet ince (ancak dikkatli çekilmezse biraz da kırılgan olan) siyah OBK'lar (=bina için fiber kablolar) çekilecek... Düşük olasılık ama bu ince OBK'lar belki mevcut bakır kabloların kanalından geçirilebilir...



    Alıntıları Göster

    Ben de ftth olmasını istiyorum zaten.Olur da fttb yaparlarsa dilekçe vs vererek ftth yapmaları için ikna edebilir miyiz diye sordum.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • FTTH olmasının iki "zayıf noktası" var:


    1) Bina İçi Fiber Dağıtım Kutusundan abonelerin dairelerine o ince OBK'nun çok dikkatli çekilmesi gerekiyor. O kablo, bir noktasında fazla eğilmeden, açı yapmadan dolayı içten kırılırsa kablonun tamamı çöp.

    2) Daha önemlisi abonenin dairesinin içine girildiğinde o kablonun sağlıklı bir şekilde muhafaza edilebilmesi. Temizlik yapılırken bir zarara/kazaya uğramaması. Bahsettiğim 2x3mm kesitli siyah OBK'lar kapı pervazlarının içine, süpürgeliklerin içine (bunlar biraz açılıp kablo içerilerine nazik bir şekilde sıkıştırılarak) oldukça rahat gizlenebiliyor. Aksi durumlarda daire içinde de plastik kablo kanalı kullanılması tavsiye olunur.

  • quote:

    Orijinalden alıntı: mafaky

    FTTH olmasının iki "zayıf noktası" var:


    1) Bina İçi Fiber Dağıtım Kutusundan abonelerin dairelerine o ince OBK'nun çok dikkatli çekilmesi gerekiyor. O kablo, bir noktasında fazla eğilmeden, açı yapmadan dolayı içten kırılırsa kablonun tamamı çöp.

    2) Daha önemlisi abonenin dairesinin içine girildiğinde o kablonun sağlıklı bir şekilde muhafaza edilebilmesi. Temizlik yapılırken bir zarara/kazaya uğramaması. Bahsettiğim 2x3mm kesitli siyah OBK'lar kapı pervazlarının içine, süpürgeliklerin içine (bunlar biraz açılıp kablo içerilerine nazik bir şekilde sıkıştırılarak) oldukça rahat gizlenebiliyor. Aksi durumlarda daire içinde de plastik kablo kanalı kullanılması tavsiye olunur.

    Anladım hocam.O kabloların çok narin olduğunu okumuştum.Artık yapılırsa gözümüz gibi koruyacaz.Tşk ederim.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • İyi bayramlar dostlar.

  • AMC A kullanıcısına yanıt

    Sanada iyi bayramlar hocam TÜRK TELEKOM/TÜRKCELL/TÜRKSAT FİBER OPTİK ALTYAPI ÇALIŞMASI [ANA KONU] 


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • İyi bayramlar beyler, selam ve sevgiler

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • programmer_onur kullanıcısına yanıt

    En sevdiğim bayram sabah sabah doğal yetişen yeni kesilen eti pişirip yiyeceğim 😂


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • İyi bayramlar herkese.

  • Cerade kullanıcısına yanıt

    önemli dezavantajı nokia gpon kullanılırsa fttbden farkının kalmaması önce komşulardan biri alsın eğer nokia geldi ise ve siz saah dolabına 100 140 m civarında iseniz hiç geçmeyin doğrudan vdsl alın

  • quote:

    Orijinalden alıntı: China ama Çinli olmayan

    önemli dezavantajı nokia gpon kullanılırsa fttbden farkının kalmaması önce komşulardan biri alsın eğer nokia geldi ise ve siz saah dolabına 100 140 m civarında iseniz hiç geçmeyin doğrudan vdsl alın

    Muhtemelen başlığın önlerdeki sayfalarında konusu geçmiştir ama o kadar geriye gidemiyorum. Nokia G-Pon'un dezavantajları nedir?


    Şu anda (ve belki son 1-1.5 yıldır...) T.Telekom zaten ZTE veya TP-Link "fiber modem" + (çoğunlukla) Huawei ONT bazlı donanım sunmuyor mu?


    Ayrıca T.Telekom, en azından büyük illerde" bakır altyapıyı en kısa zamanda sahadan toplamayı hedeflemekte; sağa sola habire fiber kablo çekmeleri bunun işareti (zaten pek çok yerlerde saha dolaplarına fiber çekilmiş vaziyette, şimdi yaz sıcağı falan demeden binalara fiber çekmekteler). Bir binaya fiber getirdilerse, artık oraya bakır üzerinden sabit telefon dahi bağlamıyor T.Telekom ve alternatif ISS'ler; nerede kalmış VDSL???



    Bırakınız büyük şehirleri: bizim Bodrum civarındaki 410 konutlu yazlık sitede kör topal işleyen max. 16 Mbps'lik ADSL var. Şimdi havai hattan, en az 10 km. uzaklıktaki ana santraldan site'deki santrala fiber kabloyu da getirmişler. Bu kışın projeyi tamamlayıp, santraldan konutlara fiber verme aşamasına gelinmiş. Bahsettiğim site yaklaşık 400 dönüm üzerine oturmuş bir site...





  • quote:

    Orijinalden alıntı: China ama Çinli olmayan

    önemli dezavantajı nokia gpon kullanılırsa fttbden farkının kalmaması önce komşulardan biri alsın eğer nokia geldi ise ve siz saah dolabına 100 140 m civarında iseniz hiç geçmeyin doğrudan vdsl alın

    Dezavantajı nedir ? Bir de nokia olup olmadığını nerden anlayabilirim ?


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Arkadaşlar herkese iyi bayramlar,

    Yeni taşınacağım eve İnternet bağlatıcam kısmetse. Sorguladığım zaman 100mbps fiber desteklediğini görüyorum.

    Online oyunlar için en mantıklı seçim hangisi olur? Bildiğim kadarıyla ping düşük olması için upload hızının yüksek olması gerekiyor, bu yönde ne tavsiye edersiniz?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • PVH kullanıcısına yanıt
    TT Fiber alt yapısı ile alabileceğiniz maksimum upload hızı 8mbps'dir...

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • 
Sayfa: önceki 22412242224322442245
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.