|
Türk Sanmar’dan dünyada ilk: Metanol yakıtlı römorkör suya indirildi
-
-
inince noluyor faturalar mı iniyor iş olanakları mı artıyor asgari ücret ya da çalışanların maaşı mı artıyor noluyor yani her köşede bi tane inse ne olacak. kölelik sistemi devam ediyor. para zenginin cebine giriyor elemanlar aynı maaşı alıyor
-
İnmeyince noluyor, faturaların mı ödeniyor veya zengin mi oluyorsun, keşke olmasanız.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >_____________________________ -
ahaha motor yerlı ve mıllı
_____________________________ -
Yerli veya değil ne fark eder ? Türk tersanesinde yapıldı neden bu kadar ağladın ? Neden Türk kelimesi sizi rahatsız ediyor ? Neden devamlı Türk düşmanlığı yapıyorsun ? Bu kadar rahatsız isen başka ülkede yaşa, bu kadar basit
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Raskanikovv -- 15 Eylül 2025; 19:0:38 >
bizim orada buna Türk atasözü olarak: başkasının şeyi ile gerdeğe girmek denir. manası ağırdır.
Benim yazdığım ile ne alaka ? Acaba sen Türk değil misin ? Yoksa anlama zorluğumu çekiyorsun ?
Ciddiyim bak senin kafaya göre bütün ülkeler sadece kendi ürünlerini kullanıyor yabancı başka bir şey yok.
Sen kendin yerli ve milli değilsin, gerçekten sen kimsin ? Kendi ürettiğin ne var ? Veya bu ülke için en ufak bir katkın var mı ?
Zorlama gülme işaretleri koyunca olmuyor işte, klasik 80 IQ bel altı sözleri bak şaka demiyorum, komik demiyorum, seviye diyorum, tabi insan olana.
İyi de bundan bize ne? Ne olacak hayat pahalılığı mı azalacak. bahse girerim satışı yurtdışı şirket üzerinden yapmışlardır.
iPhone'un da işlemcisi bilmemne, başka bi yeri Samsung, yerli milli ayağı yapılıyor mudur mesela ABD'de :)
Yerli milli olması %100 Türk malı olmasını gerektirmiyor, "katma değer" diye bir şey var, onun ülkede kalması çok çok daha önemli.
Yoksa yurtdışına bin bir türlü hammaddeyi tonlarca gönderiyoruz, yurtdışında "işlenip" gelip bize fahiş fiyatlarla geri çakılıyor.
Bu anlamda bakış açısını değiştirmeniz daha isabetli olur gibi hocam.
Bugünün endüstrisinde örneğin otomobillerde bile artık adamlar kendi motorlarını yapmaya uğraşmıyorlar, ar-ge'si, üretimi bilmemnesi hepsi ayrı maliyetler. Adamlar ne yapıyor, 10 marka bi araya gelip ortak motor yaptırıp kullanıyorlar. O hesap...
Adamlar zaten kendi geliştirdikleri araçları da pazarlamışlar;
"Bu arada bugün itibarıyla Sanmar’ın geliştirdiği sıfır emisyonlu, tamamen elektrikli ElectRA römorkörlerinden dokuzu da Avrupa, Kuzey Amerika ve Latin Amerika’da hizmet veriyor."
Iphone işlemcisinin tasarımı apple firmasına ait. Yina aynı şekilde işlemci prototipini kendileri üretiyor yani kaç frekansa kaç volt ile çalışacak kaç transistör olacak vs kendileri seçiyor! sonra bunu yine hollandalı gözükse de aslen kökü amerika'da olan ASML üretimi litografi makinalarında yapıyorlar.
sonra bunları adam alıp UCUZ İŞÇİLİK İÇİN , çin taiwan gibi ülkelere GÖNDERİYOR!
yani çin'de aslen yapılan amerikalının sistemini, amerikalı üretim bandlarında doğru şekilde üretip üretilmediğinin kontrolu yapıyılıyor!
umarım fark açıklayıcı olmuştur.
Tamam işlemci böyle de, diğer neredeyse tüm donanımı toplama... Ama adamlar asıl olarak yazılım ile öne geçip kaymağı yiyorlar. Dediğim gibi önemli olan markanın ABD bünyesinde olması. Kıymeti borsalarında belli zaten.
ONUK firması da böyle idi örneğin. Adamlar inşa konusunda uzman. Çok güzel işler yapıyorlar.
Motoru Türk değil diye gömmek biraz hatalı olmuyor mu bu durumda?
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-1420E4729 -- 16 Eylül 2025; 16:53:46 >_____________________________ -
valla bunu çok farklı düşünmüyorum. Fakat her halta yerli milli, %100 yerli dedikçe insanların laf atacağı alanlar yaratılıyor.
Altay tankına yerli motor dediler tasarım argesini bir gruba verdiler (koç) üretimi başkasına verdiler derken gelinen hal ortada. Bu olayların fişeklenme sebebidir. Motor üretmek basit bir iş değil zaten ben buyum diyen ülke geliştirip testlerini gerçekleştirerek nihai hale getirdiklerinde 15 yıl geçiyor. Yakın zamanda kore başardı bunu yerlileştirdiler fakat bunu gerçekleştiren firma bile hyundai. Metrolardan asansörlere yıllardır bu sanayinin dünya devi.
Velhasıl kelam yerli değil muhabbetine baya bi kızıyorum da yerli muhabbetine ayrıca kızıyorum. Hiçbir şey yazmasa ben zaten okeyim. Baktığında TOGG'da yerli, % kaç yerli muhabbetine girmiyorum. Satış fiyatı ortada.
_____________________________ AMD Ryzen 7 7800x3D CPU ∞ MSI X670 Gaming Plus MB ∞ HyperX Fury Renegade 2x16 GB RAM ∞ WD SN850 Black 1TB NVMe ∞ WD Blue 1TB NVMe ∞ PNY RTX 4070 GPU ∞ Evga GQ 750 Gold Semi-Moduler PS ∞ Phanteks P350X Case ∞ Scythe Mugen 5 Air Cooler ∞
∞ GÜNCEL IMDB Listesi ∞

-
Hocam tabi, biz de benzer tartışmayı bi arkadaşla Togg konusunda yapmıştık.
Yerli milli diyor neresi yerli milli, şurası Bosch, burası bilmemne diyordu. Ya dedim hiç bir zaman %100 yerli iddiası olmadı ki.
O iddiayı söyleyenler sulandırıyor ortalığı zaten.
Yerli milli kavramının da böyle hem iktidar hem muhalefet hem de muhalifler tarafından içi boşaltılıyor. Sorun da bundan kaynaklı.
Apple örneğini o yüzden verdim.
Adamlar tartışıyor mu ne kadar yerli ne kadar milli diye. Samsung'dan aldığı parça var ya
Milyar dolar getiriyor mu getiriyor, katma değeri sende kalıyor mu, kalıyor. O zaman ne kadarı yerli ne kadarı milli tartışması da bence anlamsız hale geliyor.
Togg'un yerli marka olması benim için yeterli şu aşamada mesela.
Ki mesela pil konusunda da adamların planları var, yerli üretime geçmek istiyorlar, ar-ge tesisleri falan filan var. Benzer kafalardaki aşırı muhalif arkadaşım, pil kısmında çalışan mühendis arkadaşıyla görüştüğünde görüşlerim değişti dedi. O zamana kadar "maket-italya" saçmalıklarına inanıyordu adam.
Nereden geldik, yerli marka, tekne inşaatı yapıyor, dünyada ilk defa metanol yakıtlı romörkörü suya indirdi diyor.
Arkadaş diyor ki motoru bilmemne..
E böyle bakacaksak yaptığımız İHA SİHA'ların da motoru kamerası bilmemnesi yabancı. Ama katma değeri, mühendisliği şusu busu bizde. İşin en önemli kısmı bu.
Şu endüstride, şu ortamda zaten bu tip ürünlerin büyük bir çoğunluğunun %100 yerli üretilmesi çok fizibıl değil, mantıklı da değil.
Önceki mesajlarda da örnek verdim, Mercedes'i, GM'i şusu busu hepsi bir araya geliyor, şu motoru alacağız kullanacağız diyor. Dünyada bilmemkaç tane otomobil üreticisi var. Bunların 5'i mi ne motor üretiyormuş ve diğerlerine de veriyorlar. Açık değil mi?
Türkiye'de üretilen bir ürünün Avrupa, Kuzey Amerika ve Latin Amerika'ya ihraç edilmesi, en yüksek teknoloji kullanılması ülkemiz için çok değerli. Yabancı menşeli olsa bile bu firmalar ülke sanayine değer katıyor.
Hayırlı olsun.
inince noluyor faturalar mı iniyor iş olanakları mı artıyor asgari ücret ya da çalışanların maaşı mı artıyor noluyor yani her köşede bi tane inse ne olacak. kölelik sistemi devam ediyor. para zenginin cebine giriyor elemanlar aynı maaşı alıyor
|
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X

Yeni Kayıt

Konudaki Resimler

kullanıcısına yanıt
Hızlı