Şimdi Ara

Türk bilim insanları kolesterola karşı metabolik koruyucu keşfetti

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
7
Cevap
0
Favori
321
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Türk bilim insanları kolesterola karşı metabolik koruyucu keşfetti

    Harvard Üniversitesi bünyesinde çalışmalar yürüten Sabri Ülker Merkezi araştırma ekibi, kolesterolün zararlı etkilerine karşı hücreleri koruyan bir mekanizma geliştirdi.
     
    Prof. Dr. Gökhan Hotamışlıgil liderliğindeki Sabri Ülker Merkezi araştırma ekibi, kolesterol seviyesi hücre içinde yükseldiğinde uyarı veren ve kolesterolün zararlı etkilerine karşı hücreleri koruyan bir mekanizma geliştirdi. Ekibin keşfettiği ve metabolik koruyucu adı verilen Nrf1 molekülü, hücrede kolestrol seviyelerini güvenli bir aralıkta tutmayı sağlıyor.
     
    Türk bilim insanları kolesterola karşı metabolik koruyucu keşfetti


    Nrf1 molekülü; hücre içindeki kolesterole karşı duyarlı yapısıyla, hücre içinde kolesterol seviyelerinde meydana gelen değişiklikleri direk olarak algılayıp tepki veriyor. Kolesterol belli bir düzeyin üzerine ulaştığında direkt olarak Nrf1 molekülüne bağlanarak çok yönlü bir savunma programının harekete geçirilmesini sağlıyor ve organları olası tahribata karşı koruyabiliyor. Bu nedenle Nrf1 molekülü kolesterol metabolizmasının bozulduğu pek çok hastalıkta potansiyel yeni ve etkin tedavi hedefi özelliği taşıyor.

     

    Diğer Hastalıklarla Mücadelede de Önemli Bir Silah

    Çalışmanın detayları hakkında açıklama yapan Prof. Dr. Gökhan Hotamışlıgil, "Halk arasında kolesterolün korkutucu tarafı kandaki yükselmesi ve bu yükselme de özellikle kalp ve damar hastalıkları, beyin ve metabolik hastalıklar için büyük bir risk faktörü fakat onun riske dönüşmesi süreci çok daha uzun, esas hasar kolesterolün hücre içinde yükselmesi ile başlıyor ve sistemi yavaş yavaş kemirip, organ düzeyinde, sonra dolaşım düzeyinde ve uzaktaki organlar düzeyinde problemler yaratıyor." dedi.

     

    Hotamışlıgil, "Bizi en çok heyecanlandıran sadece bir hastalığa yönelik buluş değil, bütün hücreleri ve o hücrelerin çalıştığı bütün fonksiyonları değiştirebilmeyi mümkün kılabilecek bir mekanizma. Bir şalter gibi düşünelim, bir dedektör var kolesterolü algılıyor, nerede ne kadar olduğunu, yeterli yüksekliğe vardığında kapanıyor sonra açılıyor. Bu sistemi, her dokuda ve her hastalık koşulunda açıp kapatma yöntemleri geliştirmek üzere bir yola çıkıyoruz ve bunu başarabilirsek bütün bu hastalıklarla mücadele etmek için elimizde önemli bir silah olacak. Öngördüğümüz hayal ettiğimiz şey bu." diye konuştu.









  • hocam yazayımmı yazmayayımmı dedim. neyse artık. şu her yorumu iktidar ve muhalefete çeken kısım yüzünden yorum atmaya çekiniyorum. her haberde siyasi yorum. neyse konuya gelelim.

    hocam bizim üniversitelerde öğretim görevlileri kapağı atayım sonra ne olursa olsun. salla başı al maşı şeklinde. tabi %1 lik hakkını veren bir kısımda vardır elbet. ama çoğunluk böyle. bizdekiler ancak bildiri altına imza atıp siyasi propaganda yapıyor. üstte belirttiğim gibi her şeye siyaset karıştırdığımız için malesef işe yarayanlar harvard a gidiyor.
  • acb bu bulunan bilginin kullanım hakları kimlere ait?

  • Tübitak, üniversitelerimiz ve eğitim sistemimiz ile siyasi formatta uğraşacaklarına özgür bırakıp bu alanlardaki çalışmalara sadece maddi destek olsalardı bu tip durumlara düşmezdik.
  • Turkiye nin katkisini gorememek uzucu ... Egitim sistemimiz ne halde cevherler anca kapilirsa insanliga faydali olmakta.

  • Harvard Universitesi bunyesinde calismalarini yuruten... Onlar desteklesin, onlar ekmegini yesin biz de burada Turk bilim insanlari diye ovunelim... Yanlisim varsa duzeltin ama neden bizim ulkemizde yapmiyorlar bu arastirmalari ya da iki universite arasinda yapilan bir arastirma ise neden Harvard bunyesinde? Neden bizim herhangi bir universitemizin bunyesinde yapilan bir arastirmaya Harvard Universitesinden bilim adamlari gelmiyor da bizimkiler oraya gidip arastirmaya dahil oluyorlar... Neyse yine de Turk bilim insanlari cumlesini gormek bile sevindirici...



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Fashionality -- 19 Kasım 2017; 22:41:58 >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Fashionality

    Harvard Universitesi bunyesinde calismalarini yuruten... Onlar desteklesin, onlar ekmegini yesin biz de burada Turk bilim insanlari diye ovunelim... Yanlisim varsa duzeltin ama neden bizim ulkemizde yapmiyorlar bu arastirmalari ya da iki universite arasinda yapilan bir arastirma ise neden Harvard bunyesinde? Neden bizim herhangi bir universitemizin bunyesinde yapilan bir arastirmaya Harvard Universitesinden bilim adamlari gelmiyor da bizimkiler oraya gidip arastirmaya dahil oluyorlar... Neyse yine de Turk bilim insanlari cumlesini gormek bile sevindirici...

    hocam yazayımmı yazmayayımmı dedim. neyse artık. şu her yorumu iktidar ve muhalefete çeken kısım yüzünden yorum atmaya çekiniyorum. her haberde siyasi yorum. neyse konuya gelelim.

    hocam bizim üniversitelerde öğretim görevlileri kapağı atayım sonra ne olursa olsun. salla başı al maşı şeklinde. tabi %1 lik hakkını veren bir kısımda vardır elbet. ama çoğunluk böyle. bizdekiler ancak bildiri altına imza atıp siyasi propaganda yapıyor. üstte belirttiğim gibi her şeye siyaset karıştırdığımız için malesef işe yarayanlar harvard a gidiyor.




  • Tam Türk bilim insanları cümlesine sevinecektim ki gene işin altından ABD çıktı...
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.