Şimdi Ara

Türban Nedir?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
9
Cevap
0
Favori
367
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Dini bir gereklilik midir yoksa siyasi bir sembol mü?

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Siyasi bir semboldür. Başörtüsü gibi lanse edilmeye de çalışılmaktadır ama türban ile başörtü farklı şeylerdir.
    Başını örtmek ayrı şey türban takmak ayrı şeydir.

Not: Müslümanım.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Eski Açık Sarı Desene

Siyasi bir semboldür. Başörtüsü gibi lanse edilmeye de çalışılmaktadır ama türban ile başörtü farklı şeylerdir.
    Başını örtmek ayrı şey türban takmak ayrı şeydir.

Not: Müslümanım.

Hocam bana da öyle geliyor ama bilemedim dini bilgim biraz eksiktir. Şöyle bir Türk tarihine baktım hiç kullanan bayan yok. Dünya tarihinde Araplar bile kullanmamış, en benzer şey rahibelerin giydikleri şeyler. Kara çarşaf ve başörtüsü de değil 1920 doğumlu babaannem bile başörtüsü takıyordu. Çok yeni bir şey aslında, ülkede nasıl var olduğunu merak ediyorum.

• Bir insanin siyasi gorusu, dini inanislari, namusu, Ataturk ilkelerine ne kadar bagli oldugu, egitim seviyesi vs taktigi aksesuarlara ya da giyim tarzina indirgenemez. Bu kafayla hic bir sekilde uniter ve toleransli bir toplum ortaya cikaramazsiniz.

Osmanli tugrasi tasiyan Doblo suren adam comar olur, Ataturk rozeti takan kiz "laikci" olur, Turbanli kadin siyasal islami temsil eder kafasi ile hic bir yere varamayiz.

Insanlar istediklerini giyip, istedigi inanci ve fikri belirli olculerde yasamaya serbest olmali ama tabi ki bu belirli cercevede olmali. Elbette bu soylemesi kolay, yapmasi zor bir sey. Ayrica her ulkede bu sekilde toplumu bolen "semboller" var.

Ancak,

Devleti ya da burokrasiyi temsil eden bireyler belirli bir ideolojiyi, dini, inanisi vs sembolize edecek sekilde hareketlerden ya da giyim tarzlarindan kacinmalidirlar. Ben Turkiye'de yasayan Hristiyan bir Ermeni olsam, mahkemede Turbanli bir hakim tarafindan yargilanmak istemezdim. Tam tersini de eminim bir turbanli yurttas da istemezdi.

Kisaca cevap, duruma gore degisir. Sizin ulkenizde bir kadin kafasina turban gecirince otomatik olarak "namus abidesi" olarak algilaniyorsa eger, problem bunu takan kadinda ya da turbanda degil, toplumdadir.

Ben Ataturk gibi yeri geldiginde vals yapan, zeybek oynayan, raki icen; Sultan Suleyman gibi yeri geldiginde sevdigi kadina şiir yazan, Fatih Sultan Mehmet gibi yeri geldiginde kendi portresini Ronesansli ressamlara cizdirebilecek ( Islam ile uyusmamasina ragmen ) vizyonda ve tolerans seviyesindeki cok yonlu liderlerin bulundugu bir toplumun cok daha farkliliklari kabullenebilecegini dusunuyorum.

Dini inanis ozel bir meseledir, hangi dine inaniyorsun sorusu ozel bir sorudur ve kisinin siyasi gorusu, ahlak durumu hakkinda hic bir fikir vermez.

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >

• Sıkmabaş diye tabir edilen örtünme biçimi son yıllarda moda olan, aslen bir semboldür. Benim anneannem de dışarı çıkacağı zaman başörtüsü takardı ve sıkma baş tipi örtü gördüğünde ifrit olurdu. Medya teşviki ile de artık başörtüsü unutuldu, başını örten kızlarımız otomatik olarak sıkma baş örtüyü takıyor. Yani kapanana sanki doğrusu oymuş gibi geliyor.
  • Turban fetocularin kullandigi ortunme bicimidir.

• Dinle alakası bile olmayan bilerek takılıp topluma lanse edilmeye çalışılan bir amacın ürünüdür.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Liberteryenizm Nedir?
    8 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • Aklıma türban deyince doğrudan Şulebaş geliyor.
  • İnsanların seçimleri beni ilgilendirmez fakat ayetlerde bazım kesim geçiyor diyor bazım kesim farklı yorumluyor.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.