Şimdi Ara

TSMC, akıllı telefon çip talebindeki düşüş nedeniyle 4nm hatlarını 3nm'ye dönüştürüyor

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
10
Cevap
0
Favori
592
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
0 oy
Sayfa: 1
Giriş
  • TSMC, akıllı telefon çip talebindeki düşüş nedeniyle 4nm hatlarını 3nm'ye dönüştürüyor
    Tayvanlı çip üretim devi TSMC, artık yeterince kullanılmayan 4nm üretim kapasitesini, talebin hala güçlü olduğu 3nm hatlarına kaydırmaya başladı. Bunun temel nedeni ise, daha olgun üretim süreçlerine olan akıllı telefon kaynaklı talebin ciddi şekilde düşmesi.

Giriş ve orta seviye telefonlara talep düşüyor

Tayvanlı kaynaklara göre TSMC, özellikle giriş seviyesi ve orta segment akıllı telefon üreticilerinden gelen talebin azalması nedeniyle, bu üretim hatlarını 3nm’ye dönüştürüyor. Ancak bu dönüşümün kolay olmadığı belirtiliyor. 4nm üretiminde kullanılan ekipmanların %80-90’ı 3nm’de kullanılabilse de süreç karmaşık olduğu için tamamlanması 6 ila 12 ay sürebiliyor.

MediaTek ve Qualcomm gibi büyük çip üreticileri de özellikle giriş ve orta segment telefonlarda kullanılan 4nm çiplerin üretimini azaltmış durumda. Bu kesinti yaklaşık 20.000–30.000 wafer’a, yani 15–20 milyon mobil çipe denk geliyor.

Ayrıca Bkz.Xiaomi yöneticisi, artan bellek fiyatlarının telefonlardaki maliyetini açıkladı

Bellek tarafında ise durum sanıldığı gibi rahatlamış değil. DRAM spot fiyatlarında kısa vadeli düşüşler görülse de LPDDR5 sözleşmeli fiyatları hala yüksek seviyelerde. Şu anda GB başına yaklaşık 10 dolar olan bu fiyatlar, 2025’in ilk çeyreğine göre 3 kat artmış durumda ve 2027’de de çift haneli oranlarda artmaya devam etmesi bekleniyor.

Bu artışlar özellikle giriş ve orta segment telefonları ciddi şekilde zorluyor. Çünkü artık bir bütçe dostu telefonun maliyetinin %35’ini DRAM, %19’unu ise NAND bellek oluşturuyor. Yani toplamda cihaz maliyetinin %54’ü sadece bellek bileşenlerinden geliyor. Bu tablo, TSMC’nin neden 4nm üretiminden çıkıp 3nm’ye yöneldiğini daha net açıklıyor.

Kaynak:https://money.udn.com/money/story/5612/9420515
    Kaynak:https://www.perplexity.ai/discover/tech/tsmc-shifts-4nm-lines-to-3nm-a-0ZgIyt9TQrmrOqRdwbnd2g

• Bundan sonra hep üst seviye telefon çıkartılmalı bu kriz bitene kadar. Orta ve giriş seviyedekiler elde olanlar da değerlendirilir.

Mantıklı da son kullanıcılar için de sebep sonuç.

• smart1978 kullanıcısına yanıt
    yani elimizde ki telefonların değerini bilmek şart

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >

Kriz vs adapte olan kazanır.

Adaptasyon önemli ...

İmkansız hocam o dediğiniz, 100 dolar bütçesi olan adam nasıl alsın 500 dolarlık telefonu. İkinci ele yönelse dicem, hadi sen ben bu işlerden anlarız ama anlamayan ne yapacak

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

Piyasada ne sunuluyorsa onu almaları kaçınılmaz olacaktır.

Hocam öyle bir mantık olabilir mi? 30k maaşım varken atıyorum nasıl 80k cihaz alıyım? Çocuk çocuk ne yapacak evde. Dediğiniz şeyin hiçbir geçerliliği yok. Dünyanın yarısının geliri zaten 100 dolar altında. Boşuna mı her sene en çok satan telefonlar içinde a07 redmi C serisi oluyor

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

Maaşın en az 80k olmalı. Çoluk çocuk filan varsa katlanarak daha da artmalı...

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.