Şimdi Ara

TSK’nın uçan kaleleri ve Mehmetçik deprem bölgesinde

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
13
Cevap
0
Favori
402
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
3 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • TSK’nın uçan kaleleri ve Mehmetçik deprem bölgesinde
    Merkez üssü Kahramanmaraş'ın Pazarcık ve Elbistan ilçeleri olan 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerin ardından arama ve kurtarma faaliyetleri devam ediyor. Türkiye genelinden bölgeye yardımlar yağarken Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) de bölgede etkin görev alıyor.



    TSK, deprem bölgesinde



    Depremin ardından Millî Savunma Bakanlığı bünyesinde kurulan Afet Acil Durum Kriz Masası koordinasyonunda "Hava Yardım Koridoru” oluşturulmuş durumda. TSK, hava araçlarıyla gece boyunca da arama kurtarma çalışmalarını destekledi ve ilgili ekiplere yardım malzemeleri taşıdı.



    Ayrıca Bkz.Depremin uydu görüntüleri yıkımın şiddetini gösteriyor



    TSK’nın uçan kaleleri ve Mehmetçik deprem bölgesinde
    Millî Savunma Bakanlığı tarafından açıklananlara göre aralarında A400M nakliye uçaklarının da bulunduğu 114 hava aracı ile 350’den fazla sorti destek uçuşu yapıldı. Çalışmalar kapsamında deprem bölgesinden alınan yaralılar da uçaklarla taşındı. TSK, bölgeye personel ve yardım malzemesi katkısında bulunmak için “uçak kale” olarak da anılan CH-47 Chinook tipi helikopterleri de sevk etti.



    Kaç asker deprem bölgesinde?



    TSK’nın uçan kaleleri ve Mehmetçik deprem bölgesinde
    Şu anda Kara Kuvvetleri Komutanlığına bağlı 30 helikopter çalışmalara katıldı, batıdaki birliklerden sevk edilecek helikopterlerle bu rakamın 45’e ulaşması hedefleniyor. Öte yandan afet bölgelerindeki çalışmaların koordinasyonu için görevlendirilen 2 Akıncı TİHA da uçuşlarına devam ediyor.



    TSK’nın uçan kaleleri ve Mehmetçik deprem bölgesinde
    Personel tarafında ise 17 bin civarında Mehmetçik bölgeye intikal etmiş durumda. Bu personel içerisinde hava, kara ve deniz dahil edilmiş durumda. 2. Ordu Komutanlığı hem personel hem de sivillerin karargahta ağırlanması noktasında katkılarını sürdürüyor. Komando taburları da bölgeye sevk edilmiş durumda.






    Kaynak:
    https://www.msb.gov.tr/SlaytHaber/822023-37583







  • Yav he he... Sanki deprem yeni oldu. Millet donarak öldü.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kartalaraz -- 8 Şubat 2023; 14:41:8 >
  • her dakika bir cana bedelken 2 gun sonra kaldirdiklari ucak ve helikopterlerle ovunuyorlar.

  • çok geç kaldık çokkk.

  • TSK dan bu kadar korkan başka birisi yoktur herhalde kendi korkuları yüzünden insanlar donarak öldü
  • hala sayı çok yetersiz çok geç kalındı çook

  • Zahmet oldu ya 1 hafta sonra gönderseydiniz :D

  • AFAD'ın öne planda tutulması için TSK'nın kapasitesinin oldukça altında kullanıldığını düşünüyorum ama AFAD devasa kriz bölgesinde yetersiz kalınca ve bu vaziyet afetzedelerden büyük tepkiler toplayınca TSK'yı ve diğer kurumları giderek daha çok öne çıkarmak durumunda kaldılar gibi görünüyor.

    Erdoğan'ın AFAD odaklı merkeziyetçi bir kriz yönetimine yeltenmesi koordinasyon sağlanabildiği ölçüde ve AFAD bürokratik bir engele dönüşmediği sürece anlamlı. Bu konuda muhalefetin ciddi haklılık payı var. Esasında bu depremler dizisi felaketinin kriz yönetimi Türk tipi başkanlık sistemi denilen hükümet şekli ve bu hükümet şeklinin aşırı merkeziyetçi tarzı için bir sınav. Ve görülen o ki Erdoğan'ın getirdiği mevcut hükümet sistemi bu konuda sınıfta kalmıştır. Erdoğan Sovyetlerin çöküş dersinden bu yana aşırı merkeziyetçi kumanda tarz sistemlerle bir yere varılamayacağını bilmeliydi. Bu çağda hiç kimse özellikle de bir kriz anında o kadar çok değişkenin altından kalkamaz. Yetki ve sorumluluklar otonom birimler arasında paylaştırılmalıdır. Her şeyi AFAD'a bağlamak, TSK gibi kurumlara otonomi verme konusunda güvenmemek müdahaleleri - elde imkan olduğu halde - ister istemez yavaşlatır. Geciktirir. Sınırlandırır.

    Bence çok yanlış ideolojik ve politik saiklerle, kusurlu kriz yönetim mekanizmaları ve yaklaşımlarla hareket ediliyor. Bu mesajımda da az çok bahsettim:
    https://forum.donanimhaber.com/mesaj/yonlen/155070414
    < Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Subay olarak söyleyecek çok söz varda utanıyorum anca bağış yapıp kan verdim bundan bile utandım çaresiz kaldığım için değil çaresiz bırakıldığımız için

  • Çok geç kalındı (karar alındı) çok. Keşke bu uçan kaleler o büyük deprem duyulduğu anda harekete geçseydi. Elinin altında koca TSK var. Neyse şimdi siyaset yapmayın diyenler filan gelir.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 18 Ağustos 1999 sabahı…
    Yaralılar bölgeden çıkarılmaya başlandı. O gün 270 saat uçuş yapıldı. İki bin yaralı tahliye edildi. Bölgedeki görevli birliklere destek olarak bir tugay, iki sahra hizmet bölüğü, iki seyyar cerrahi hastane deprem bölgesine gönderildi. Askeri helikopterler, 41 doktor, 24 hemşire ve 7 sağlık astsubayını o gün bölgeye taşıdı.
    Bitmedi…
    480 büyük çadır, 4 seyyar fırın, 4 seyyar mutfak, 22 su tankeri, 7 jeneratör, 2 bin 900 battaniye, 40 bin ekmek, köpek timi, kan, plazma ve serum deprem bölgesine o gün gönderildi. Depremin ilk günü özel telefon hatları yoktu! TSK, saat 13.00'te bölgeye üç iridyum uydu cep telefonu ve iki adet uydu yer terminali gönderdi.
    Bitmedi…
    İstanbul, İzmit, Adapazarı, Gölcük ve Yalova'da beş lojistik destek koordinasyon merkezi açıldı. İllerdeki tüm yardım faaliyetleri, Tabii Afet Bölge Komutanlıkları ile kriz yönetim merkezleri tarafından koordine edildi. Çünkü; sivil otoritenin yardım istekleri hemen giderilmeliydi! KKK brifinginde yer alan bilgilere göre: Deprem bölgesinde KKK bünyesinde 15 general, 1392 subay, 1896 astsubay ve 33 bin 199 erbaş ve er görev yaptı. Bir bilgi daha: Genelkurmay Başkanlığı Tabii Afetler Direktifi'ne göre Türkiye, 17 bölgeye ayrılmıştı.
    Bu brifingi neden sizlerle paylaştım?
    Askeri tasfiye edenler “asker nerede” dedi.
    17 Ağustos 1999 depremini Avcılar'da yaşadım üç gün sonra ise memleketim, Sakarya'ya gittim. Şehir yerle bir olmuştu, dostlarım nefessiz kalmış, sevdiklerimi kaybetmiştim. Muhabirdim ve yaklaşık dört ay çadırda
    yaşadım, enkaz kaldırdım, temizlik yaptım, haber yaptım ve yaşananları tüm çıplaklığıyla gördüm. Türk Silahlı Kuvvetleri'nin müdahaleleri, İçişleri Bakanlığı'nın (Sadettin Tantan o dönem İçişleri Bakanıydı) üstün gayretiyle toparlanmalar başlamıştı… Çadır kentler kurulmaya başlandığında ilk gördüğüm askerin disipliniydi ve halkın da güvendiği kuruma yakınlığıydı…
    Resmen şehir inşa ediyordu subaylar ve erler! Yağmurdan etkilenilmemesi için ilk önce çakıl taşlarıyla alan kaplanıyor sonra da askeri çadırlar yerleştiriliyordu. Hatta…
    Çadır kentlerde mahalleler oluşturulmuş ve isimler bile verilmişti! “Papatya sokak”, “Karanfil sokak” vs… Kimse kaybolmasın diye özellikle çocuklar.
    Bugün “asker nerede” diye bağıranlara bakıyorum ve şaşırıyorum! Siz değil misiniz o askerin tasfiye edilmesini sağlayan? Emniyet-Asayiş- ardımlaşma ifadelerinin kısaltılmışı olan ve 7 Temmuz 1997'de imzalanan EMASYA Protokolü kaldırılsın diye “bağıran”! 4 Şubat 2010'da kaldırmayı başaran. Ne oldu? Bugün “devlet” diyenler TSK'nın da devlet kurumu olduğunu unuttu ve Ergenekon, Balyoz, Askeri Casusluk, Sözde Şike, Odatv gibi davalarla yurtsever subay-sivili tasfiye etti.9.02.2023 10:41 17 Ağustos 1999 Büyük Marmara deprem? 03.02’de oldu TSK, sabah 06.00’da 5 merkez oluşturdu.
    SONUÇ: Sivil toplumculuk (sivil toplum değil) bir kez daha yenildi. Kahramanmaraş merkezli yüzyılın felaketinde kazanan planlamacılar ve disiplini savunanlar oldu. Üç saate merkez kuran devletten üç günde plan yapan devlete dönüşmek acı verici. Umarım buradan ders alınır.
    Ha bir not daha: TSK'nın görev alanı bellidir ve sivil otoritenin emrindedir. Bunu kimse reddedemez. Ancak…
    İktidar da emrindeki en güçlü kurumu harekete geçirmek için günler beklememelidir.

    Yazının tamamı için: Sözcü gazetesi yazarı-Aytunç Erkin



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Musty3535123 -- 9 Şubat 2023; 10:51:6 >




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.