Şimdi Ara

Trump’tan çip üreticilerine tehdit: ABD’ye gelmezseniz yüzde 100 vergi!

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
16
Cevap
0
Favori
571
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
2 oy
Sayfa: 1
Giriş
  • Trump’tan çip üreticilerine tehdit: ABD’ye gelmezseniz yüzde 100 vergi!
    ABD Başkanı Donald Trump, yarı iletken sektörüne yönelik sert açıklamalarda bulundu. Trump, çip ithalatına yüzde 100 gümrük vergisi getirmeyi planladığını duyurdu ancak bu ağır yükümlülükten muaf olacak bir grup da tanımladı: ABD’de üretim yapan veya yapma sözü veren şirketler.

ABD’de üretim yapma çağrısı

Trump’ın açıklamaları, Apple’ın ABD’ye 100 milyar dolarlık yeni yatırım yapacağını duyurmasıyla eş zamanlı olarak geldi. Trump, ABD'de üretim yapma taahhüdünde bulunan Apple gibi şirketler için “herhangi bir ücret alınmayacağını” söyledi. Ancak verdiği sözleri yerine getirmeyenlere de uyarıda bulundu: “Eğer bir nedenden dolayı inşa edeceğinizi söyleyip inşa etmezseniz, geri dönüp bunu hesaplarız, birikir ve daha sonra sizden tahsil ederiz, ödemek zorundasınız”

Ayrıca Bkz.iPhone’un kalbi artık ABD’de atacak: Apple’dan dev üretim hamlesi

Henüz resmi bir gümrük tarifesi duyurusu yapılmış değil. Ancak Trump’ın sözleri, ABD'nin onlarca ticaret ortağına yönelik yüzde 10 ila 50 arasında değişen gümrük vergilerinin devreye girmesinden hemen önce geldi. Bilindiği üzere Türkiye’ye de yüzde 15 gümrük vergisi uygulandı.

Bu ay karar verilecek

Trump’tan çip üreticilerine tehdit: ABD’ye gelmezseniz yüzde 100 vergi!
    Yarı iletkenler ve diğer ileri teknoloji ürünlerine yönelik vergiler, ulusal güvenlik soruşturmaları kapsamında inceleniyor ve nihai kararın Ağustos ortasında açıklanması bekleniyor.

Trump’ın açıklamaları küresel çapta da hemen yankı uyandırdı. Güney Kore, Samsung ve SK Hynix gibi dev üreticilerin yüzde 100 vergiden muaf tutulacağını duyurdu. Her iki şirket de ABD’ye büyük yatırımlar yaptı. Öte yandan Filipinler ve Malezya gibi çipe bağımlı ekonomiler için bu plan yıkıcı sonuçlar doğurabilir.

Güçlü olanlar yaşayacak

Trump’ın hamlesi, üretim kapasitesi olan büyük şirketlerin lehine işliyor. TSMC, halihazırda ABD’de fabrika yatırımlarına sahip olduğu için etkilenmeyecek firmalar arasında gösteriliyor. Nvidia da ABD içinde milyarlarca dolarlık yatırım planlıyor.

Ekonomist Brian Jacobsen durumu şöyle özetliyor: “Amerika'da üretim yapabilecek kadar büyük ve nakit zengini şirketler en çok fayda sağlayacak. Bu, en büyüğün hayatta kaldığı bir durum” dedi.

Öte yandan Avrupa Birliği, ABD ile çipleri de kapsayan sabit yüzde 15’lik bir gümrük tarifesi konusunda anlaşma sağladı. Japonya da ABD’den, diğer ülkelerden daha kötü bir tarife oranı uygulanmayacağına dair güvence aldı. Ancak SMIC ve Huawei gibi Çinli üreticiler için muafiyet ihtimali çok düşük.

Kaynak:https://www.reuters.com/world/china/trump-says-us-levy-100-tariff-imported-chips-some-firms-exempt-2025-08-07/

• bi erkek çıkıp satmıyoruz sana çine kuzey koreye verecez hepsini diyebilir mi

• Blöf sözlerinden biri daha vergiyi arttırır ama kendi ülkesinde üretildiği zaman yüzde 20 daha pahalı olacak ürünler.

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >

• makine26 M kullanıcısına yanıt
    Diyemez çünki çip dedikleri şeylerin teknolojisi yani mimarisi onlara ait. Amerika izin vermez ise zaten üretim yapamaz.

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >

Samsung buradan parayı bulur, Tsmc zarar eder. Sonuç? Bye bye tsmc.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Otistikavcisi -- 7 Ağustos 2025; 23:38:47 >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Vergi Man aslında haklı gibi, Ülkelerin hiç biri "Heh" demiyor.. Bence geçmiş olsun, Bu adam daha çok sever bu Dünyayı. Normalde olsa "Bu adamın beyni yok" derdim ama malesef, Dünya öyle bir yer değil.

• Eskiden çin üretimi ülkesinde yapıp tüm ticari sırları öğrenmişti. Şimdi de Amerika benzer strateji ile fabrikaları ülkesine getirtip içine adamlarını yerleştirme peşinde. Bakalım sonu nereye gidecek.

• Otistikavcisi O kullanıcısına yanıt
    iş inatlaşmaya kalırsa kaybedecek coni
    zaten madenler çinde,işçilik çinde
    tmsc hammaddeyi yine çinden alıyor

trump zhniyeti devam ederse yeni çin afrika ülkeleri olur

• yuhaser Y kullanıcısına yanıt
    Huawei nasıl yapıyor peki laptoptan monitöre giyilebilir teknolojiden telefona kadar (şu an sadece 5G modem yok cihazlarında), yasaklardan sonra 4 yılda tekrar lider oldular.

• İş işten geçene kadar bekleyip sonra harekete geçmeye çalışmak bize özgü bir meziyet diye düşünüyordum ama ya başkalarında da varmış ya da hepimizi aynı kişiler kandırıyor!!!

• makine26 M kullanıcısına yanıt
    Ifs'yi ayırmak için Lip Bu Tan'ı istifa ettirecekler.
    Yönetim kurulu zaten ifs'nin ayrılmasını istiyor yani
    Ifs'nin tamamen şirketten ayrılmasının karşıtı tek kişi Lip-Bu tan, Yani Trump'ın en büyük engeli.

Trump "Derhal istifa etmeli" diye bir gönseri yayınladı,
    Tsmc Amerikalı şirketler olmadan çöptür.

Trump Ifs'yi elde ettikten sonra Nvidia, AMD, Apple, Qualcom, MediaTek o bu şu farketmeksizin herkese "Bizim Nodeları kullanın" diyecek.
    Ayrıca Askeriye için bağımsızlık %100 olacak.

Hindistandan Waffer alıyorlar zaten. . .

Bunun bize sonucu ne mi olacak? Doğrudan amerikanın kendisinden gelen çipler = Yüksek güvenlik risk + Yüksek maliyet (%15-20)
    Intel fabless bir şirket olacak. Bunun sonucunda AMD tekeli hayırli olsun. Intel fabless üretim yapamaz.
    Intel işlemcilerini güçlü yapan şey Nodedur.
    Üretim yapamayan intel, Kuyruğu olmayan balığa benzer. Hiç bir şey yapamaz.

Trump Intel'i bir gelecek şirketo olarak görmüyor,
    Ifs'yi yani Intel Found Services ise Nvidia, Apple gibi şirketlerden daha önemli konumda.
    Ifs ayrılırsa 2-3 trilyonluk şirket olması sadece 2 yıl sürer.

Intel'e yazık oldu.
    100 Milyar $ Yatırım çöp,
    18A ve 14A Süreçlerine giden para çöp,
    2021'den beri edilen zarar çöp,
    Ohio fabrikaları çöp.

Hepsi Amerikanın cebine inecek.
    Tüm yatırımlardan kâr edememiş intel ve en yüksek kârı elde edecek Amerika...
    Şuanda Intel'e bu yapılan şey,
    Tüm şirketlere ibretlik olmuşur.

Bu arada, Ifs ayrılmasa bile, Büyük ihtimale şirketin yönetim kurulunuda "Çinli ajan getirdiler" bahanesiyle kovacak, Yerine kukla yönetim getirecek.

Trump kendini dünya'nın imparatoru sanıyor şuanda, Yüksek bir güç zehirlenmesi var.
    Tüm Dünya birlik olmadığı sürece Tüm Dünya zarara uğrayacak.

• Adamlar gerçekten şaka gibi,
    50 Milyar borç ile geldi adam,
    Bunu kullanıp "Iş gücünü sattı, Diğer parçaları (Intel Otomobil geliştirme birimi, Robotik birimi v.s)" diyorlar.
    Önceki şirketi 600 yatırım yapmış, 600 tane çin yatırımı diyorlar, Gerçekte 600 yatırımın 100 Tanesi çin yatırımıydı.
    Intel'e Ceo olarak geldiğinde tüm hisseleri satacağını onaylamış.

Adam intel'i kurtardı..
    Intel'i şuanda düşünen tek kişi "Çinli ajan" dedikleri Lip-bu Tan. Ifs ayrılırsa intel biter.
    AMD'nin Tsmc gibi avantajı var, Intel'in yok.

18A süreci %10 Verim diyordular, Dalga geçiyordular.
    Şimdi bana açıklayabilirler mi,
    Trump neden %10 Verime sahip bir Node için bu zahmetlere girdi? Neden Lip-Bu Tan'a çarpıtma ve iftiralar atıldı? Neden operasyon çekildi?

Intel'e yapılan tüm Dünyaya ibretlik bir durum.

• Otistikavcisi O kullanıcısına yanıt
    bide koreli kim abiye diktador deniyor. Senin dediklerine göre zaten diktator kendisi.papaz olayından beri gıcığım portakala

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.