Şimdi Ara

transistör mü röle mi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
17
Cevap
2
Favori
3.617
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Merhaba bir zamanlayıcı devresi yapıyorum. Pic 16f628A ile. Günde 2 saat açık kalacak. Bir devreye elektrik vereceğim. 12v 3A çekiyor devre. Acaba transistör mü kullanayım yoksa röle mi. Röle diyeceksiniz ama benim biraz enerji sıkıntım var. Esas soru bu devre için transistör mü daha az güç tüktir röle mi?
    Bir sorum daha var. Röleler üzrinden akım geçince aktif oluyorlar. Peki üzerinden akım geçince ktif bir daha akım geçince pasif olacak bir röle türü var mı.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Alaska Yolcusu -- 12 Ocak 2013; 22:04:52 >

• Sanırım BD539 iş görebilir. 12v x 3A yaklaşık 36W güç yapar. BC549 45W'lık bir transistör collector akımı 5A olması lazımdı... Yanılıyorsam düzeltin arkadaşlar...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi slayer_ank -- 12 Ocak 2013; 22:05:43 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: slayer_ank

Sanırım BD549 iş görebilir. 12v x 3A yaklaşık 36W güç yapar. BC549 45W'lık bir transistör collector akımı 5A olması lazımdı... Yanılıyorsam düzeltin arkadaşlar...

cevap için teşekkürler. Peki bu transistörün kendi kullndığı akım ne kadar.
  • http://pdf1.alldatasheet.com/datasheet-pdf/view/20079/POINN/BD539.html

incelerseniz sanırım aklınızdaki sorulara cevap bulabilirsiniz.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Alaska Yolcusu

Merhaba bir zamanlayıcı devresi yapıyorum. Pic 16f628A ile. Günde 2 saat açık kalacak. Bir devreye elektrik vereceğim. 12v 3A çekiyor devre. Acaba transistör mü kullanayım yoksa röle mi. Röle diyeceksiniz ama benim biraz enerji sıkıntım var. Esas soru bu devre için transistör mü daha az güç tüktir röle mi?
    Bir sorum daha var. Röleler üzrinden akım geçince aktif oluyorlar. Peki üzerinden akım geçince ktif bir daha akım geçince pasif olacak bir röle türü var mı.

BJT'li veya MOSFET'li durumda yükün voltajı en fazla 10-11 V olur, ayrıca transistör üzerinde her zaman 3-5 W gibi bir güç olacaktır, dolayısıyla güç sınırlıysa röle kullanmak daha mantıklı. Bahsettiğiniz röleler mühürlü veya latched röle olarak geçer, bunlara sürekli akım vermeye gerek yoktur, normal röleden biraz daha pahalıdır. Bunları kullanmanız mümkün.

Örnek:

transistör mü röle mi

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi PHaLaNX. -- 12 Ocak 2013; 23:39:30 >

• Direnci 0 Ohm a yakın olan rölenin kullanılması en akılcı çözüm olacaktır.
    PIC yazılımında 24 saatte 2 saat için tek bir pals mı çıkıyor , yoksa 2 saat boyunca aktif bir çıkış mı var ? Tek bir pals çıkıyorsa , 2 saatlik bir gecikme devresini tetikle için kullanmalısınız. Yok , 2 saatin bir başında bir de bitiminde olmak üzere 2 pals çıkıyorsa , bu çıkış ucuna bir adet D tipi Flip-Flop bağlamanız gerekir. Ya da yazılımla oynayarak , o 2 saatlik süre boyunca o portun çıkışını 1 yapmanız en akıllıcası olacaktır. Bu , sizi , ekstra devre arayışlarından kurtaracaktır.
    Saygılar.
  • quote:

Orijinalden alıntı: slayer_ank

Sanırım BD539 iş görebilir. 12v x 3A yaklaşık 36W güç yapar. BC549 45W'lık bir transistör collector akımı 5A olması lazımdı... Yanılıyorsam düzeltin arkadaşlar...

transistör mü röle mi
    bc549 collector akımı tablodaki gibi 100ma.
    iş görceğini sanmam.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi rakimalar -- 13 Ocak 2013; 8:11:14 >

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    diyot ısınması normal mi?
    18 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: untayk

Direnci 0 Ohm a yakın olan rölenin kullanılması en akılcı çözüm olacaktır.
    PIC yazılımında 24 saatte 2 saat için tek bir pals mı çıkıyor , yoksa 2 saat boyunca aktif bir çıkış mı var ? Tek bir pals çıkıyorsa , 2 saatlik bir gecikme devresini tetikle için kullanmalısınız. Yok , 2 saatin bir başında bir de bitiminde olmak üzere 2 pals çıkıyorsa , bu çıkış ucuna bir adet D tipi Flip-Flop bağlamanız gerekir. Ya da yazılımla oynayarak , o 2 saatlik süre boyunca o portun çıkışını 1 yapmanız en akıllıcası olacaktır. Bu , sizi , ekstra devre arayışlarından kurtaracaktır.
    Saygılar.

Herkese yardımları için teşekkürler. Pic in yazılımını ben yazdım. Şuan için 2 saat boyunca aktif çıkış var ama değiştirebilirim yazılımı sorun olmaz yani. Bu mühürlü röle herhalde en mantıklısı olan. Manisada pek bulabileceğimi sanmıyorum internette satışı var mı acaba bluemavide göremedim?

• quote:

Orijinalden alıntı: Alaska Yolcusu

quote:

Direnci 0 Ohm a yakın olan rölenin kullanılması en akılcı çözüm olacaktır.
    Saygılar.

Herkese yardımları için teşekkürler. Pic in yazılımını ben yazdım. Şuan için 2 saat boyunca aktif çıkış var ama değiştirebilirim yazılımı sorun olmaz yani. Bu mühürlü röle herhalde en mantıklısı olan. Manisada pek bulabileceğimi sanmıyorum internette satışı var mı acaba bluemavide göremedim?

Bluemavi'deki ilk T ile başlayan rölenin 3 tipi var, 2'si latching biri normal ama bunun hangisi olduğunu yazmamışlar. Ebay'den alıp beklerseniz dolu var. Futurlec'te var aynı şekilde. Onu bulamıyorsanız normal röle kullanın, 200-250 mW civarı güç harcayacaktır tabii 2 saat boyunca, bu sizin için kabul edilebilir mi bilemem.

• Selamlar.
    Şayet 2 saat boyunca aktif çıkış veriyorsanız , mühürlü röleye ihtiyacınız yok ki. PIC çıkışını bir transistörün beyzine girerek bir standart röleyi 2 saat boyunca çektirebilirsiniz ( yani 2 saat boyunca PIC inizin çıkışı 1 ise başkaca birşey gerekmiyor ! ). Mühürlü röle size ne için lazım bu durumda ( anlayamadığımdan soruyorum ) ?
  • quote:

Selamlar.
    Şayet 2 saat boyunca aktif çıkış veriyorsanız , mühürlü röleye ihtiyacınız yok ki. PIC çıkışını bir transistörün beyzine girerek bir standart röleyi 2 saat boyunca çektirebilirsiniz ( yani 2 saat boyunca PIC inizin çıkışı 1 ise başkaca birşey gerekmiyor ! ). Mühürlü röle size ne için lazım bu durumda ( anlayamadığımdan soruyorum ) ?

Merhaba ilginiz için teşekkürler. 2 saat boyunca aktif ama yazılımı ben yazdım yani istediğim şekilde değiştirebilirm o yönden sıkıntı yok. 2 saat boyunca aktif zaten şu an röleyi sürebilirim ama bana daha az enerji isteyen bir şey gerekli. Her gün 400ma çekecek. Bu da benim için azımsanacak bir değer değil. Çünkü düşündüğüm süre bir hayli uzun. Bir aküyle beslenecek ne de olsa devre. Eğer mühürlü röle bulamazsam mecbur dediğinizi yapacağım.

• Tüm devrenin mi 1 günde çekmesi gereken toplam güç 400mA/gün ( yani saatte 400/24=16.7mAh , ya da sürekli 17mA civarı akım mı çekmesi gerek tüm devrenin ? ) ? Tam olarak anlayamadım kardeşim.
    Şimdi , bir devreniz var ve 12VDC den 3A çekiyor ve günde 2 saat çalışması gerek. Ve bu devrenin çalışmasını kontrol eden bir devreniz daha olmalı ( ister röleli , ister transistör veya mühürlü röleli ). Anlamaya çalıştığım şey , her 2 devre de aynı batarya ile mi beslenecek ? Şayet öyle ise , bataryanızın voltaj ve kapasitesi nedir ? Şayet batarya sadece kontrol devresini besleyecekse , devrenizin çektiği toplam akım ile batarya voltaj ve kapasitesi nedir ? Bu soruların cevabı , sonucu kolaylaştıracaktır.
    Not : Devrenin çalışmasını sağlayan anahtarlama elemanı şayet bir röle yerine yüksek amperli bir P tipi mosfet olursa ( ki bu mosfetlerin iletimdeki iç dirençleri miliOhm lar mertebesindedir ! ) , anahtarlama elemanı üzerindeki güç kaybınız minimum olacaktır. Cevaplarınıza göre yine yardımcı olmaya çalışalım kardeşim.
    Saygılar.

• Bilader şu mantık yanlış:

Siz pic devrenizide güç devrenizide aynı kaynaktan besliyorsunuz.

Dolayısıyla ha picle tettiklediniz 2 saat tek roleyle çalıştırdınız. Ha da

tek tetikleme ile iki role kullandınız mühürleme yaptınız. Dikkat edilirse

her iki durumda da bir role bobini illaki çalışmak zorunda.

Tabiki role yerine transistör kullanırsan biraz tasarruf olur ama

bu da büyük bir olay değil.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kurusaray -- 14 Ocak 2013; 9:51:48 >
  • Benımde bır sorum olucak transıstor mantıgında role mantıgı gıbımı yanı 0,7+ verdigimiz sürecemi iletimte oluyor role gibi yoksa tek sefer 0,7+ vermemiz yeterli oluyormu. ?
  • @untayk Ustunden vakit gecmis ama tutamadim kendimi. direnc ne kucuk olursa onkadar cok akim ceker. bu da arkadasin istemedigi birsey
    @snoopy1 giris 1 oldugu surece transistor iletimde kalir. 0 olursa tr de akim gecirmez
    undefined

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi du riechst so gut -- 10 Ekim 2013; 22:48:54 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: snoopy1

Benımde bır sorum olucak transıstor mantıgında role mantıgı gıbımı yanı 0,7+ verdigimiz sürecemi iletimte oluyor role gibi yoksa tek sefer 0,7+ vermemiz yeterli oluyormu. ?

Transistör de röle gibi devamlı uyartımla devamlı iletimde kalır.Uyartım akımı(base akımı)kesildiğinde TR.kesime gider.
    Kesime gitmeyen yarı iletken de vardır.Tabi doğru akım modunda.Tristör ve triyakları bu gruba sayarız.Bu yarı iletkenler doğru akımla bir defa tetiklenince gate'den uyartım kesilse de iletimde kalırlar.Ama AC akımda uyartım kesildiğinde bunlarda kesime gider.
  • bobine pozitif akım verip bıraktığımızda ileten
    negatif akım verip bıraktığımızda da yalıtan
    bobinden elektrik tasarrufu yapan bir röle çeşidi var mı ?
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.