Şimdi Ara

transistör kesime gitmiyor

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
11
Cevap
0
Favori
951
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • resimde görülen basit devreyi yaptım transistörler bdx53 burada sorun şu q1 iletimde olduğunda q2 çalışmıyor burası tamam. ama q1'in beyzini şaseye verdiğimde bu sefer q1 ve q2 iletimde oluyor. halbuki q1 kesime gitmesi gerekiyor? q1'nin beyz bağlantısını q1'in kollektöründen kesince q1 kesime gidiyor? acaba direnç değerlerimi hatalı seçildi?

transistör kesime gitmiyor

• q1'nin beyz bağlantısını q1'in kollektöründen kesince q1 kesime gidiyor? acaba direnç değerlerimi hatalı seçildi?

burayı yanlış yazmışım

q2'nin beyz bağlantısını q1'in kollektöründen kesince q1 kesime gidiyor? acaba direnç değerlerimi hatalı seçildi?
  • aslında sorun q1 kesimde iken led1 in yanması.
    direnç değerleri küçük seçildiği için q1 kesimde olsa bile,led1 q2 üzerinden yanıyor.
    R2 yi 10k yap, diğer dirençleri 1k yap
  • ama istediğim akımlar bu idrençlerle oluşuyor 1k takarsam olmaz ki
    q1'in beyzine 5v ile 15mA veriyorum collketorden 12V ile 80mA alıyorum.

Bu gibi devrelerde akım hesapları başka türlü nasıl yapılabilir? ben ölçerek temel v=I.R formülünü kullnarak istediğim akımı elde ettim.
    başka transistörmü seçeyim hfesi yüksek?
  • 80 ma led için yüksek bir akım. 10-20ma yeterlidir.
    bu transistörün hfe zaten 750 yeterince yüksek.
    transistörde base akımı ile kollektör akımı her zaman doğrusal değildir. tr sature olduktan sonra base akımını arttırsan bile kollektor akımı değişmez.
  • 80ma verdim çünkü 4 tane led paralel bağlı

beyzden 15mA verince kollektörden yüklerle beraber 80mA geçiyor ama normalde 15mA*hfe(750)=10A olması gerekmiyor mu? güç kaynağımın max akımı 15A

hesaplama derken bunu kastetmiştim
  • Eğer sorunu doğru anladıysam Q1 bazına direnç üzerinden 0V verince LED2, 5V verince LED1 in yanmasını istiyorsun. Ancak 0V verince hem LED1 hem LED2 yanıyor, 5V verince sadece LED1.

Nowanda sorunun kaynağını açıklamış. Q2 baz direnci çok küçük olduğu için Q2 baz akım LED1 in yanmasını sağlıyor. Yine arkadaşın dediği gibi tranzistörü saturasyona soktuktan sonra baz akımını daha fazla arttrımanın bir anlamı yok.

R2 direncinin Q2'yi saturasyona sokacak maksimum değerini hesaplamak lazım. Kullandığın LED'lerin üzerinde kaç V gerilim düşüyor ve ne kadar akım geçiyor?

Mesela LED gerilimi 2.5V alsak, 80mA de kollektör akımı istesen,

R3=R4= (12-0.7-2.5)/80mA= 110R olur, E24 serisinden 110ohm 1W direnç koyman lazım.

BDX53'ün beta sı 100mA de 550 falanmış, baz akımının 145uA'den fazla olamsı lazım.
    VBE sat (beta=250 için) 1.2V veriliyor, TR ün doymada olması garanti olsun baz akımını
    320uA alalım. şimdi burdaki problem şu, bu 320uA LED1'in de üzerinden geçecek. Birincisi
    320uA geçerken LED1'in uçlarındaki gerilim ne olur? İkincisi de bu 320uA nokta şeklinde
    de olsa bu LED'in yanmasına neden olabilir. Hadi sallayayım 320uA için LED üzerinde 1V düşsün.

R2= ( (12-1-1.2) / 320uA ) - 110 = 30515 ohm

R2 için de E24 serisinden 1/4W lık 30K, bulamazsan 27K veya 33K kullanabilirsin.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi i386 -- 22 Temmuz 2011; 22:00:00 >

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Q2 beyz direnci küçük bu yüzden yüksek akım geçiyor ve led1 yanıyor Q2 beyz direncini büyütün veya uygun transistör seçin.

Kolay gelsin
  • Öncelikle , bir darlington olan BDX53 ten vazgeçip , standart küçük sinyal transistörü kullanmalısınız...
    2. olarak da R2 yi büyütüp , Q2 nin beyzinden şaseye bir direnç atmalı ve R2 nin diğer ucunu LED1 in anoduna bağlamalısınız.
  • cevaplar için çok teşekkur ederim olayı çözdüm ama tr SAT min Ib akımına datasheetten baktım bulamadım sadece Ib var 200ma birde vce sat 2v 1,2voltu nereden buldun i386?
  • Galiba fairchild ın datasheetine bakmıştım. 1.2V VBE Sat, VCE SAT ta 100mA de 0.7V. Saturasyon için ayrıca beta eğrisi olmaz genelde.

Lineer bölge hFE sinden hareketle minimum baz akımı hesaplanır, bu minimum değerin biraz daha üzerinde bir baz akımı olacak şekilde ayarlanır. Saturasyndaki tranzistörün Ib - Ic ilişkisi ileri aktif rejimdeki gibi değildir. "forced beta" ve saturation anahtar kelimeleri ile bir araştırma yaparsan daha çok bilgi bulaiblirsin.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.