Şimdi Ara

transistör hakkında yardım

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
17
Cevap
0
Favori
892
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
    Çinden fan kontrol aldım, fakat fazla yüklendim sanırım transistör yandı, sonradan araştırdım transistör 1.2A ve 20W olduğunu buldum.
    yani bu

Fakat ben 3 fan bağladım, bunların toplam değeri (ortalama) 2A ve 36W değerlerine ulaşıyor. Doğal olarak kaldırmadı, aslında kaldırıyordu da kısa devre oldu + - birbirine değince önce ayar mekanızması çalışmadı sonrada duman çıktı ve transistör yandı.

Şimdi ben daha güclü transistör alsam istediğim güce uaşırmı? Yani 3 fanın değerleri yukarıda yazılı bunları kaldırır mı? Sadece transistör değişmek yeterli mi?

Eğer yeterli ise bu sayfadan hangisi benim işimi görür. özellikleri ne olması lazım.http://www.direnc.net/index.php?do=catalog/results&q=transist%C3%B6r

Ürün bu

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi -OFLU- -- 13 Mayıs 2014; 19:34:48 >

• Bd140 inceleyin yanlış bilmiyorsam pnp ve ayak bağlantıları aynı

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bdx serisini oneririm farklı mi ayni mi bilmem ama kucuk bi ayarla halledilir o

• Ben bdx serisini düşünüyorum aslında onlar daha kuvvetli,
    Birde bu ayar mekanizması bununla mı gerçekleşiyor, kısa devre yapınca ilk ayar mekanizması bozuldu çalışmadı kısa süre sonra yandı zaten ayarlamayı bunun sayesinde mi yapıyor.
  • Benim kendi yaptığım fan kontrolcü BD241 ile Tip31-Tip41 de oluyor sizinkini bilmem ama.
  • linyit43 kullanıcısına yanıt
    Biraz güvensem kendim yapacağım ama o devreleri tutturamam diye korkuyorum.
  • Bunu yaptım sorunsuz çalışıyor 1.5 tl

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Cevap: PCB Yapımı [Yardım]
    10 yıl önce açıldı
    Kapasitör seçiminde yardım.
    9 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • porsche911turbo kullanıcısına yanıt
    Bunun bizimanlayacağımız dilden olanı var mı?
    Kendim yaparım aslında o beceri var ama malzeme ve montaj şekli nasıl olacak o var, yanlış yapmamak için daha açık bir konu varmı?
    Öyle led falan aramıyorum, 2 yada 3 devre yapacağım aynı panelde, herbiri kuvvetli olsun mesela 3A kadar.

Birde şöyle bir sorum var fanın hız ayarını kontrol eden nedir transistör mi? Farklı bir fan ontrol ünitesi var onda elektirik veriyor ama ayar yapmıyor tam 12v vaeriyor elektiriği. bunun nedeni transistör yanması mıdır.
  • Transistöre bi kaynak bağlanır. Ve ona şu kadarını bırak denir. Şu kadarını bırak diyen direnç potasiyometredir elle ve ya tornavida ile ayar imkanı veren parça. Kısaca böyle

• quote:

Orijinalden alıntı: porsche911turbo

Transistöre bi kaynak bağlanır. Ve ona şu kadarını bırak denir. Şu kadarını bırak diyen direnç potasiyometredir elle ve ya tornavida ile ayar imkanı veren parça. Kısaca böyle

Yani transistör yandığı için potasiyometre de yapılan ayar bir işe yaramıyor olabilir. Ne kadar çevirirsen çevir transistör yandığı için tam güc gidiyor. Çünkü potasiyometre öyle kolay yanacak veya bozulacak bir parçaya benzemiyor. yanlış mı anlamışım.

Birde senin bu sistem bana biraz karışık geldi, birde biraz güçsüz galiba yoksa bana mı öyle geldi.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi -OFLU- -- 14 Mayıs 2014; 11:10:01 >

• potans ayarlı dirençtir çok güçlü bişey değil fazla yükte tek başına ise o da yanar.aynen anladığın gibi senin transistör tam gaz veriyor .bd139 u iyi soğutursan 1.5 amper yükü geçirir buda ortalama 3 fan yapar iyi soğutmazsan 1 fan için ideal.
  • anot katot yazan parça 1n4148 diyottur.yapmak istersen yardımcı olurum kolaylıkla işini görür.
  • porsche911turbo kullanıcısına yanıt
    quote:

potans ayarlı dirençtir çok güçlü bişey değil fazla yükte tek başına ise o da yanar.aynen anladığın gibi senin transistör tam gaz veriyor .bd139 u iyi soğutursan 1.5 amper yükü geçirir buda ortalama 3 fan yapar iyi soğutmazsan 1 fan için ideal.

Oda bana ufak kaçar ben daha güçlü arıyorum, mesela şu

8A'e kadar akım verebiliyor. Bu uyarmı yukarıdaki alete. Sorun olurmu onda veya sistem kurarsam onda kullanabilirmiyim. Uyumluluk sorunu olabilirmi?

quote:

anot katot yazan parça 1n4148 diyottur.yapmak istersen yardımcı olurum kolaylıkla işini görür.

Çok makbule geçer. Çok karışık olmasına gerek yok, senin yukarıdaki sistem bayağı karışık.
    İstediğim özellikleri ilk mesajlarda belirttim ama yine yazayım.
    * 2-3 buton yapacağım, birbirinden bağımsız olacak dolayısıile tek sistem çıkartmanız yeterli ben aynısını tekrarlarım.
    * her biri en az 3A olmalı sorun olmayacaksa daha büyükte olabilir.
    * 3 fan bağlama ihtimali olduğu için maximum 36W kaldırması lazım.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi -OFLU- -- 14 Mayıs 2014; 14:50:37 >

• Ben de olan bu. Benden bu kadar kolay gelsin

• Transistörlerin watt hesabı bağlanan yükün watı değildir. Herhangi bir anda üzerindeki gerilim ile üzerinden geçen akımın çarpımıdır. Bu çarpım değeri sadece soğutması uygun transistör için maksimumdur. Bir transistörü hem en üst dayanma voltajında hem de en üst anma akımında kullanamazsınız. Buna göre bağladığınız yük fan ise verdiğiniz gerilim düştükçe çektiği akım da düşer. Dolayısıyla transistöre en büyük gerilimin düştüğü anda akım da düşüktür. Transistöre en yüksek iletme durumunda da yükün akıttığı akım maks olurken gerilimi en düşüktedir. Dolayısıyla daha güçlü takmanızın manası yok siz soğutucu bağlayın bir de sigorta. O fanlar yada yük ilgili transistör soğutulmadığı sürece sıkıntı çıkmasına sebep olur.
  • Sozuak S kullanıcısına yanıt
    Yeni alacağıma soğutucu takacağım. bundada soğutucu vardo resimde yok çıkardım resmi çekerken. hemde tam ortadan yapışıyor ona. Fazla yükte sıkıntı çıktı sanırım ondan yandı.

Bu işi yapan hangi çeşittir. bu gün elektirikçiye gittim sordumda kaç çeşit eken saydı bana bende şaştım valla.

bu 2 sayfada bir bakarmısınız hangisi benim istediğim.

http://www.direnc.net/2SA---TRANSISTORLER,LA_250-2.html#labels=250-2
    http://www.robotistan.com/Transistor,LA_130-2.html#labels=130-2

• BD140 yada tıp42c gibi pnp birşey olur yalnız bacak sıralamaları farklıdır takarken söktüğünüzün bacak sıralamasına göre çevirip takın. DAha güçlüsü daha iyi demek değildir. Bu devrede transistör akım kazancı değerine göre rişiniden akan akımı o kadar misli ile kollektöründen kontrol edebilir. Sürücü devrenin de sınırı vardır. Darlingtonda akım kazancı fazladır. BDX54 sanırım pnp idi bdx53 yada 54 ten hangisi pnp ise bacak sıralamasına yine dikkat ederek takıp deneyin.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.