Şimdi Ara

Trafikte araba sürmekten korkmak.

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
18
Cevap
0
Favori
13.556
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Meraba dostlar,abiler nasil giriş yapacagimi bilemedim :)
    Konuyu konu dişina acmistim buraya acmamin daha iyi olacagini söylediler aynen kopyaliyorum buraya.

uzun süredir üyeyim bu foruma belki daha önce denk gelmişizdir biyerlerde :D
    2 gündür kafaya böyle birşey taktım istemsizce,buranın samimiyetine güvendiğim için öyle fikir almak istedim zaten başkada anlatıcak biri yok :)
    Özel'e açtım esprili cevaplar gelmemesi için zaten moralimi bozdu.

Sorun şu ki ben otomobilleri çok severim birde ağır vasıtaları :D tabi bunun şuan konuyla alakası yok.Çocukluktan beri severim otomobil resimleri yaparım en sevdiğim oyun türü simülatörler ve yarış oyunlarıdır örnek vermek gerekirse.

Yaş 18 yazın ehliyet kursuna gitmeyi düşünüyorum uzun süredir düşünüyodum ama bu problem yeni takıldı aklıma neden takıldığıda şu daha önce babamla araba kullanmayı öğrenmiştim ki internetten okuduğuma göre hata yapmışım.Zaten ne zaman babamın yanında direksiyona geçsem ter döküyodum.İşte kaldırmayı kontrolü falan kabasını öğrendim sadece sonra fazla uğraşmadım.Trafiğe hiç çıkmamıştım cesaret edemediğimden yani memlekette sürmüştümde 4-5 araba anca denk geliosun yolda.

Daha önceden kafamda böyle bir düşünce yoktu ne olurki öğreniriz diyodum birde en sevdiğim şeyleri kullanamamak canımı sıkar.
    Trafikte sağdan soldan gelenlere dikkat edip arabayı kontrol etmek falan düşününce zor geliyo.Veya arkadan ambulans gelse naparım ,yokuşta durduk kalkıcaz istop etti arkada araç seli korna falan basıyo bayılırım heralde.

Daha önce böyle düşüncelere kapılıpta rahat rahat araç sürenler varmı acaba merak ediyorum araba sürmek ne kadar zor (İstanbul trafiğinde)
    Araç sürmek yetenek istermi yoksa sonradanmı öğrenilir mesela çalgı aletleri sonradan da öğrenilse bazı kişiler hemen öğrenir daha rahat alışır falan.

İnşallah uzun olmamıştır,herkese iyi akşamlar :)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi SıradanÇinkoKarbonPil -- 27 Şubat 2014; 20:13:01 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Biraz zaman gerekli soforlugune guvendigin bir abin arkadasin varsa ehliyetini aldiktan sonra beraber cikin yavas yavas alisirsin panik yapmana gerek yok bi zaman sonra tek cikmaya calis sonra gerisi gelir zaten

• Korkunu aşmak için kullanmaktan başka çaren yok dostum. Özellikle tavsiyem tek başına sakin yollarda ufak alıştırmalar yapmandır. Arabada biri olduğunda(özellikle baba) sana şunu yap bunu yap diyip stres yaptırır.

• Bende ehliyet kursu egitimiyle duruyorum 1.5sene sonra ilk arabami aldim gidiyoruz bakalım yanindan araba geçerken korkma kral sensin direksiyon sende fren sende dert etme hiçbirşeyi.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-0B46CB32A -- 27 Şubat 2014; 20:18:16 >
  • alışırsın süre süre, bende senin gibiydim daha ehliyeti yazın aldım ama şimdi İzmir trafiğinde kullanıyorum alışırsın.
  • Kesinlikle yanında başkası olmasın.Ben ehliyeti aldıktan sonra korkuyorum 1 hafta sonra bir çıktım pir çıktım
  • bu işin çözümü tabii ki pratik. yalnız önce neyi nasıl yapacağını deneyerek değil de ders alarak çözsen daha iyi olacak. trafikte acemi sürücüler dolu, önemli olan bunların aynı yer ve zamanda birbirlerine denk gelmemeleri.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Yanında rahat edebileceğin biriyle çık trafiğe tabi önce ehliyeti al. Başlarda trafiğin yoğun olmadığı yerlerde pratik yap gitgide daha yoğun yerlerde kullan. Hatalarin elbette olacaktır moralini bozma her zaman kendini geliştirmek olsun amacın. Ama en önemlisi acemi ruhunu kaybetme yani demek istediğim kendine guvenip korkun kalmadigi anda "bu iş bitti ben artık öğrendim aştım olayı" falan deme geriye kalan en önemli şey dikkatli ol rahat ol kazasız belasız inşallah

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mrtslm -- 28 Şubat 2014; 11:18:55 >
  • trafikte sürmeden alışamazsın, panik yapmana gerek yok. kornaları duymayacaksın. yokuşta freni kaçırma yeter, ilk başlarda kilitlemeden el frenini kullan. alışırsın zamanla.
  • ehliyet geldikten sonra sorun ya ben ehliyetsiz 21 yaşımda 3 ay connect kullandım mis gibi 1 yıl sonra ehliyet aldım megane kullanamadım çok zorlandım ehliyet garip bir yük getiriyor insana ama al arabayı benim gibi çeşme yap otobanda camına çamur sıçratsınlar 120 ile giderken kör ol silecekleri çalıştırıp sıva sonra her şeyi boş veriyorsun :D

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi c4sus -- 28 Şubat 2014; 12:28:18 >
  • Kaç senelik şöförüm, kaç bin KM'lik tecrübem var, ona rağmen trafikteki kasap ve moronlar yüzünden ben bile çıkarken korkuyorum dostum, sende anormal birşey yok.
  • insanları fazla kafana takma. yokusta arkanda araba seliylede stop edersen inersin acemiyim dersin olur biter :) ben küçüklüğümden beri arabayada kullanmayada meraklıyım ve trafiğe ilk çıktığım günden beri herhangi bir korku çekmedim (heyecanın verdiği tedirginlik hariç). bi kere tek başına çık trafiğe düzelecektir ha baktın yine herseyden korkuyosun o zaman heves yoktur :)
  • Önce kullanacağın arabayla trafiksiz ortamda takılacaksın arabaya alışacaksın. Debriyaj kavrama noktası falan. Yokuşlarda durup geri kaçırmamak için ne yapmak gerekiyor boş yolda deneyeceksin kendini bir süre. Şunu yapınca arabaya ne oluyor bunu yapınca ne oluyor gibi. Sonra trafiğe çık zaten 1 hafta sonra aklında hiç soru işareti kalmaz. Trafiğe çıktığında kornalara falan aldırış etme sağdan gitmeye çalış sürekli. Gideceğin yolu bilmende çok büyük fayda var. Bilmediğin yollara asla girme. Aynalar çok önemli sürekli kontrol et arkandaki arabaları. Dönerken mutlaka döneceğin yöndeki aynanı kontrol et. Sinyal ver, emniyet kemerini tak. Olay bundan ibaret.
  • Tesekkur ederim hepinize biraz da olsa rahatladim :)

• Ehliyeti aldığım ilk gün 300 km yol yapmıştım kutlama olsun diye.

Ama tabi almadan çok önce kullanıyordum aracı ufak bir yer olduğu için. En yakın arkadaşınızı alın gezin müsait yerlerde, yavaş yavaş alışıyorsunuz.
  • Araç kullanmanın bence %70'lik kısmı yetenektir. Buna katılmayan illaki olacaktır ancak bir düşünün ilk seferde ehliyet sınavından geçenler bu %70lik dilimin bir kısmını oluşturur. Kalanlar ise %30'luk kısmını. Çok gözlemledim ilk seferde geçenlerle sonraki seferlerde geçenler arasında farklar mevcut hemen hemen her konuda.

Diyelim ki %70lik kısma girdiniz sınav sonucunda işin büyük kısmı şimdi başlıyor. Bundan sonrası sizin tamamen kolay öğrenme,kavrama,refleks,karar verme ve becerinizle ilgili olacak. Tüm algılarınız açık,dikkatiniz yolda ve araçta olduktan sonra ve yukarıda saydıklarımda sizde mevcutsa bundan sonrası en kolayı; tecrübe.. Bol bol pratik ve trafiğe çıkıp her şartı yaşamak ve gözlemlemek. Trafikte korkulacak hiç bir şey olmamasına rağmen aslında çok şey vardır. İlki ve en büyüğü sizin dışınızdaki sürücüler ve yayalar,onların hatalarına dahil olmak,telafi etmek veya önlemekde sizin elinizde olacak ki buda ciddi sorumluluk ve dikkat ister bunuda başta yeteneğinizle sonrada pratiklerinizle başarırsınız.

Gelelim korna mevzuna,buna hiç takılmayın ülkemizde hödük çok sarıda korna çalarlar,geri geri gelirsiniz aracı çok kıymetlidir hemen başlar kornaya selektöre ama aslında daha arada 1 araç boyu mesafe vardır,bayırda hafif kaydırırsınız ortalığı yıkar.. Takmayın kesinlikle bunlara trafikte en önemli yetenek sakinliktir bunuda unutmayın. Işıkta kornamı öttürdü istediği kadar çalsın yeşil yanmadan geçmeyin hatta hızlıda kalmayın sağınıza solunuza bakın ne olur ne olmaz bir adam yüzünden kazaya karışmayın. Park yerine mi giremediniz yakın 4 lüleri açın camı 1dk işareti yapın deneyin girin yerinize. Yokuşta kaydırdınız mı stop mu ettiniz çekin el frenini yakın 4 lüleri birde öyle deneyin. O insanlığından aceleciliğinden utansın siz değil,bir iki kere acemi damgası yersiniz sonra alışırsınız herşeye. Ambulans mı geliyor bakın yolun durumuna göre gelebilecek diğer araçlara ve mümkün olan en yakın aralığa atın kendinizi ve açın ambulansın önünü hiç telaş yapmaya gerek yok,kırmızıda dahi geçseniz cezai işlem uygulanamaz diye biliyorum arkanızdan ambulans geliyor ve gidecek başka yeriniz olmadığı takdirde. Bir de asla unutmaman gereken şey aracının en önemli donanımı frenler ve aynalardır. Frenin ne zaman gerekeceği belli olmaz ve ne kadar tutacağı kestirilemez o yüzden hız yapmamak özellikle şehir içinde oldukça mühimdir. Aynalar ise en çok kullanman gereken donanımdır,arkadanda yanında ne var neler oluyor kim geldi kim gidiyor bunları kestirmek her daim önem arzeder.

• Hocam öncelikle temel olması açısından okumaya meraklı olduğunuzu da görüyorum.

1.si trafik kurallarını iyice elden geçirin. Sınavdan 100 bile alsanız tatbikte de görün.

2.http://www.sbm.org.tr/view/contentFiles/content/ktt/ktt_kaza_durum_senaryolari.pdf
    Bu pdfdeki kaza durum senaryolarına bakın. Zira bunların bir kısmını siz de yapacaksınız ya da başkaları yapacak. Büyük şehirde 1 saatte dikkat etmeseniz en az 5 tane böyle kazalardan yapabilrsiniz. Dikkat nasıl olacak derseniz siz önce şeridinizde gitmeye dikkat edin. Sinyalinizi kullanın. Çıkış alacaksanız önceden şeridinize geçin. Bilmediğiniz yerlerde çıkışı, dönüşü falan kaçırırsanız mutlaka ileride kavşak vardır oraya kadar üşenmeyin gidin ve geri dönün. Takip mesefesine yoğun trafikte ve düşük hızlarda abartmayacak kadar (arkadakiler tahrik oluyorlarsa bilin ki önünüzde çok mesafe vardır) uyun. Bir de ani gazlama yapmayın zira sağınızdan, solunuzdan bir zındık akrobatik birşey denemek üzere olabilir. Son olarak aynalarınızı kullanmayı öğrenin. Otomobilin bile kör noktası olduğunu unutmayın.

Gerisi tecrübe.

• hocam aracın yoksa küçük araçla başla bence.bende sıfır tecrübe ile direk istanbul-şişli trafiğinde çıktım her yer yokuş peşimde taksiciler zart zart korna çalıyolar Allah tan plaka sakarya da ordan biraz yırtıyorum :)bende araba sürmeyi öğrenemem psikolojisindeydim yıllardır bugün yine çıktım trafiğe korna selektörün haddi hesabı yok takmadıktan sonra yanından geçerlerken bi bakış atıyorlar geçip gidiyorlar
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.