Merhaba, Şubat ayında bir kazaya karıştım ve %100 suçlu bulundum. Karşı tarafın aracı Kartal, sigortam onun aracını yaptırdı. Ben kendi aracımı kaskodan yaptırdım. Karşı tarafın sigortasından bir talebim olmadı. Bu hafta (karşı tarafın) sigorta şirketinin avukatı tarafından "İLÂMSIZ TAKİPTE ÖDEME EMRİ" tarafıma gönderildi. "7 GÜNLÜK ARAÇ MAHRUMİYET BEDELİNİN TAHSİLİ TALEBİDİR." diye 14 bin TL isteniyor. Kaza yaptığım vatandaşı aradım, kendisinin böyle bir talebi olmadığını ve kendisine herhangi bir ödeme yapılmadığını belirtti. Bunu istemediğini de söyledi. Buna rağmen karşı tarafın sigorta şirketi böyle bir şey talep edebilir mi? Hem de sürece hiç dahil olmadığı halde? İtiraz için 2 gün sürem kaldı. Sigorta şirketinden "Takip dayanağı belgesi" istedim, henüz göndermedi. Bir anlayan, başına gelen varsa yardımcı olabilirse sevinirim. |
Trafik kazası - İlamsız Talipte ödeme emri

-
-
📌 Özet Durum:
- Şubat ayında kazaya karışmışsınız, %100 kusurlu bulunmuşsunuz.
- Karşı tarafın aracı sigortanız tarafından onarılmış, siz de kendi aracınızı kaskodan yaptırmışsınız.
- Şimdi karşı tarafın sigorta şirketi, size karşı ilamsız icra takibi başlatmış ve 14.000 TL talep ediyor (araç mahrumiyeti bedeli).
- Karşı taraf bu bedeli talep etmediğini ve almadığını beyan ediyor.
- Sizden herhangi bir mahkeme kararı olmadan ödeme isteniyor.
🔍 Hukuki Olarak Ne Oluyor?
Bu bir ilamsız takip (adi takip). Yani:
- Elinde bir mahkeme kararı, fatura veya imzalı borç senedi olmadan,
- Size karşı doğrudan icra takibi başlatılmış.
Böyle takipler, borçlunun süresi içinde itiraz etmemesi durumunda kesinleşir ve hacze kadar gidebilir.
📅 Süre Çok Kritik
İcra dairesinden gelen ödeme emrinin tebliğinden itibaren 7 gün içinde itiraz etmezseniz:
- Borç kesinleşir.
- Sonrasında icra işlemi başlatılabilir.
- Borcu ödemeseniz bile maaş, banka hesabı veya haciz riski doğar.
❗️ Sigorta Şirketi Böyle Bir Talepte Bulunabilir mi?
Evet, sigorta şirketi, zarar gören adına rücu hakkı kapsamında bir talepte bulunabilir. Ancak:
- Zarar görenin talepte bulunmadığını belirtmesi, önemli bir delildir.
- Araç mahrumiyet bedeli, gerçek zarar varsa doğar. Karşı taraf eğer:
- Araçsız kalmadıysa,
- Kiralık araç kullanmadıysa,
- İşinden gücünden olmadıysa,
- Ve bu zarar belgelenmediyse,
- bu talep haksız olabilir.
- Karşı taraf "Benden böyle bir talep çıkmadı, ben araçsız da kalmadım" diyorsa, sigorta şirketi bu zararı ödememişse, size de bu bedeli rücu etme hakkı zayıflar.
✍️ Ne Yapmalısınız?
1. İcra takibine 7 gün içinde İTİRAZ edin:
- Bunu mutlaka yazılı olarak ve ıslak imzalı şekilde bağlı bulunduğunuz icra müdürlüğüne teslim etmelisiniz.
- İtirazı yaparken:
- Borcu tamamıyla reddettiğinizi,
- Dayanak belgenin tarafınıza sunulmadığını,
- Zarar görenin böyle bir talebi olmadığını,
- Bu bedelin haksız olduğunu,
- Sigorta şirketinin tazminat ödemediğini,
- Rücu hakkının doğmadığını
- belirtebilirsiniz.
🚨 Dilerseniz bu dilekçeyi sizin için hazırlayabilirim.
2. Karşı taraftan yazılı bir beyan alın:
Karşı taraf, "Ben böyle bir zarar talep etmedim, böyle bir zarar da görmedim" şeklinde bir ıslak imzalı beyan yazarsa, bunu da itirazınıza ek delil olarak sunabilirsiniz.
3. Takip dayanağı belgesini yazılı olarak talep edin:
Sigorta şirketine iadeli taahhütlü mektupla ya da e-posta ile "Takip dosyasına dayanak belgeyi" yazılı olarak talep ettiğinizi belirtin. Çünkü bu belge olmazsa, talebin geçerliliği sorgulanabilir.
⚖️ Sonuç
Eğer itiraz etmezseniz, borç kesinleşir. Ama 7 gün içinde itiraz ederseniz:
- Takip durur.
- Alacaklı sigorta şirketi bu sefer dava açmak zorunda kalır.
- Mahkemede, sizin bu zararı ödemek zorunda olup olmadığınız netleşir.
- Elinizde karşı tarafın "Ben zarar talep etmedim" beyanı olursa, davayı büyük ihtimalle kazanırsınız.
📄 Dilerseniz örnek bir itiraz dilekçesi şöyle olabilir:
text CopyEdit ... İCRA MÜDÜRLÜĞÜNE DOSYA NO: 2025/xxx E BORCA İTİRAZ DİLEKÇESİDİR Alacaklı .... Sigorta A.Ş. tarafından tarafıma gönderilen ödeme emrine itiraz ediyorum. 1. Tarafıma isnat edilen borç asılsız ve haksızdır. 2. Bahsi geçen kaza sonucu karşı tarafın aracı sigortam tarafından yapılmış, ben ise kendi aracımı kaskodan yaptırmış bulunmaktayım. 3. Zarar gören taraf şahsen aranmış ve böyle bir talebi olmadığı, herhangi bir ödeme almadığı ve araçsız kalmadığını belirtmiştir. 4. Talep edilen araç mahrumiyeti bedeli gerçeği yansıtmamaktadır. 5. Takip dayanağı belge tarafıma sunulmamış, talebin hukuki dayanağı tarafıma bildirilmemiştir. Yukarıda sayılan nedenlerle, borcun tamamına ve ferilerine itiraz ediyor, hakkımda başlatılan ilamsız takip işleminin durdurulmasını arz ederim. Ad Soyad: TC Kimlik No: Adres: İmza: Tarih:Kod
Yığını:🧾 Belgeleri Toplayın:
- İcra ödeme emri (fotokopi)
- Kaza tespit tutanağı
- Sigorta/kasko onarım belgeleri
- Karşı tarafın beyanı (mümkünse yazılı ve imzalı)
- Sigorta şirketine gönderdiğiniz belge talepleri (e-posta, PTT, vb.)
-
Aynı durum başıma geldi, değer kaybı için talepte bulunmuşlar ama karşı tarafın bu konudan haberi bile yok.
Ne yaptınız?
< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X