Şimdi Ara

Trafik Kazası - Değer Kaybı Hakkında. (5. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
93
Cevap
8
Favori
13.044
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
Giriş
    Hocam ben kasko ilgili bir soru sormak istiyorum, Ben aracı özürlü indirimi ile aldım (ötv) vergisinden muhafım. Aracı aldığım yerde kasko yaptırdım,tabi klasik alışkanlık kasko poliçesinin içeriğini hiç okumadım takii arkadaşımın aracı pert şeklinde kaza yapıp sigortacılarla mahkemelik olana kadar. Benim kaskomda şöyle bir ibare yazıyor,
    "Araç pert olması halinde anılan aracın özürlü kontejyanı ile alındığı görülürse aracın değeri fatura değeri üzerinden hesap edilir ona göre ödeme yapılır.!"
    Aracın 2013 kasko değeri 36.000-tl ama ötv ödemediğim için bana 24.000-tl mal oldu ve faturasıda bu şekilde düzenlendi. Aslında böyle olması gayet normal ve mantıklı.
    Bana ters gelen ise,madem fatura üstündeki meblağ üzerinden işlem yapılacaksa o halde kasko primlerininde fatutra üzerindeki meblaya göre hesaplanması gerekmiyormu?
    @Sigorta Eksperi

• Öncelikle, inşallah bu tür bir ağır hasar yaşamamanız dileğimi belirtmek isterim. Bu tür ÖTV indirimli araçların ağır hasarlarının istisnasız hepsinde problem çıkmaktadır. Bu olaya bir de şu açıdan bakmak gerek, kısmi hasarlarda sizin aracınızın parça başı boya ücreti ya da kaporta sök tak, onarım işçiliği düşük fiyatla olmayacak. Aynı piyasa şartlarında işçilik bedelleri belirlenecek. Ödediğiniz prim normal ÖTV ödenerek satın alınmış bir araçla aynı fiyat mı peki? Bunu araştırdınız mı, bilmiyorum. Ancak aynı olmasında da bana kalırsa bir sakınca yok. Sadece ağır hasar olarak düşünmeyin, kısmi hasarlarda açıklamaya çalıştığım gibi aracınız normal bedele alınmış bir araç gibi işlem görecek.

Ben prim değerinden öte sizi şu konuda uyarmak isterim;

ÖTV'siz alınan araçlar pert olduğunda alınan çekme belgesi önemli bildiğim kadarıyla. İki çeşit belge var.

1) Trafikten çekme belgeli (Ağır hasarlı araç onarılır, muayeneyi geçerse yeniden trafiğe çıkabilir)

2) Hurda belgeli (Araç hiçbir türlü trafiğe geri dönemez)

Şimdi bildiğim kadarıyla Kanuna göre, sizin tekrar ÖTV muafiyetinden yararlanabilmeniz için aracınızın "HURDA BELGELİ" olarak işlem görmesi gerek.

Sigorta şirketleri ağır hasarlı araçlara hurda belgeli işlem yaptırmayı pek sevmiyor. Nedeniyse açık, hurda belgeli aracın hiçbir ekonomik değeri kalmıyor. Ancak trafikten çekme belgeli araç onarılarak tekrar trafiğe çıkıyor ve doğal olarak bir ekonomik değeri oluyor.

Size tavsiyem, normal prim ödediğinizi düşünüyorsanız bu hususu çok fazla kafanıza takmamanız. Umarım olmaz ama ağır hasarlı bir kaza yaşarsanız da bu belge muhabbetine dikkat edin.

Yine de, eğer diyorsanız ki ben fazla prim ödüyorum, bunu iade almak istiyorum, size şunu öneririm. Sigorta şirketinize prim iadesi talep ettiğinize dair yazılı başvuru yapınız. Prim iadesi almanız gereken tutarı oranlama yöntemiyle hesap ederek sigorta şirketinden net bir alacak tutarı talep ediniz. Eğer ret cevabı alırsanız da Sigorta Tahkim Komisyonuna başvurunuz. Sonuçta bu da bir uyuşmazlık olarak kabul edilecektir. Tahkim Komisyonundan hakkınızı arayabilirsiniz.

• merhabalar bende değer kaybı davası açtım kazandım ama şahısa açmıştım araç sahibine ve kazayı gerçekleştiren şöföre;
    şimdi her ikisi için icra davası sürüyor bu aşamadan sonra sigorta dahil edilemez sanırım şahıslardan tazmin edilcek değilmi?
  • Merhaba Kanun ile detaylı bilgileri alttaki linklerden öğrenebilirsiniz

Saygılar

Araç Değer Kaybı Davası ile ilgili bilgiler
    Araç Değer Kaybı Davası nasıl açılır ile ilgili bilgiler

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bidakkabi -- 21 Mayıs 2014; 21:04:00 >

• quote:

Orijinalden alıntı: alprock88

merhabalar bende değer kaybı davası açtım kazandım ama şahısa açmıştım araç sahibine ve kazayı gerçekleştiren şöföre;
    şimdi her ikisi için icra davası sürüyor bu aşamadan sonra sigorta dahil edilemez sanırım şahıslardan tazmin edilcek değilmi?

Hocam merhaba benim Megane 3 aracım var. 1 yıl önce önümü beton mikser İ kamyon kesti ve kaza yaptım. Göz göre göre ölüyorduk. Aracım sıfır aldım ve karşı taraf %100 suçlu. Piyasada şuan 2. Eli 45 bin civarında fakat benim aracım kazalı olduğu için almıyorlar ya da 28 bin civarı fiyat veriyorlar. Devam da 3. Mahkeme oldu be keşif istedi hakim. Ben bu dava sonucunda karşı taraftan ne kadar para alabilirim sizce? Maddi kaybım çok büyük.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Merhabalar,

Altı ay önce şirket aracıyla kaza yaptım. Buğün elime tebliğat geçti karşı tarafın şirketi bana ve eski çalıştığım şirkete İlamsız takipte 3718 tl lik ödeme emri göndermiş.

Ben bu kazayı yaptığım şirketten ayrıldım. Şirketle irtibata geçtim bu parayı ödemek zorundayız. Bu parayı yarı yarıya ödeyelim dediler.
    Şirket sıkıntılı bir şirket şayet biz bu parayı ödeyeceğiz sen şayet yarısını ödemessen bu parayı ödedikten sonra bende sana dava açarım diyor.

İki avukata sordum birisi itiraz edin dedi. Ödemeyin eski şirketiniz size dava açsın birşey olma dedi.

fakat diğer bir avukatta evet eski işvereniniz kazada %100 kusurlu siz olduğunuz için bu parayı ödedikten sonra size dava açabilir dedi.

Durum bu ne yapmam konusunda çok kararsızım?

Eski firmaya dedim itiraz edelim. İtirazda etsek bu adamlar bu parayı alır hatta 6 ay sonra misli olarak alırlar diyorlar.

Şimdi merak ettiğim sigorta şirketi bu paraları ödemez mi?

Yada ne yapmalıyım sizce?

• Merhaba; aracım 2012 polo 28000 kmde. Bugun evin önünde park halindeyken kasalı kamyonet çarptı. Karşı tarafın sigortası var kaskosu var. Ben de sigorta ve kasko var. Tutanak tutuldu. Ben tutanakta aracımı evin önünde nizami şekilde park hakindeyken sahıs arabama carptı yazdım. Karsı taraf ta park halindeki araca carptım yazdı. Arabayı bikaç ay içinde satacaktım. Değer kaybı davası acmak istiyorum. Nasıl bir yol izlemeliyim

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Hasar değer kayıplarını geriye dönük 2 yıl içerisinde talep edebilirsiniz. Ben de dün bir habere denk gelerek 30.05.2014 te yapmış olduğum kaza için gerekli işlemlere başladım.

Eğer kusurun büyük oranı karşı taraftaysa kusuru oranında değer kaybını tazmin edebiliyorsunuz. Örneğin %100 karşı taraf kusurluysa çıkacak değer kaybının tamamını alırken, %25 kusurlu iseniz çıkacak değerden %25 eksik alıyorsunuz.

Hasar değer kaybı için yapmanız gereken ilk önce yetkili bir eksperden ücreti karşılığında rapor hazırlatıyorsunuz ve bu raporun faturası ile birlikte karşı tarafın trafik sigortasına başvuruyorsunuz. Size 15 gün içerisinde yanıt vermek durumunda, eğer yanıt vermezse yada verilen yanıt sizi tatmin etmezse sigorta tahkim kuruluna başvuruyorsunuz gerisini onlar hallediyor.

Bununla birlikte bir çok sigorta firmasının (bende karşı tarafın sigortası AXA idi) değer kaybı hizmeti var. Firmaya başvuru yaparak işleri daha kolay bir şekilde hallediyorsunuz. Bugün başvurumu yaptım, sonucu sizlere ileteceğim.

• quote:

Orijinalden alıntı: denizhoca

Hasar değer kayıplarını geriye dönük 2 yıl içerisinde talep edebilirsiniz. Ben de dün bir habere denk gelerek 30.05.2014 te yapmış olduğum kaza için gerekli işlemlere başladım.

Eğer kusurun büyük oranı karşı taraftaysa kusuru oranında değer kaybını tazmin edebiliyorsunuz. Örneğin %100 karşı taraf kusurluysa çıkacak değer kaybının tamamını alırken, %25 kusurlu iseniz çıkacak değerden %25 eksik alıyorsunuz.

Hasar değer kaybı için yapmanız gereken ilk önce yetkili bir eksperden ücreti karşılığında rapor hazırlatıyorsunuz ve bu raporun faturası ile birlikte karşı tarafın trafik sigortasına başvuruyorsunuz. Size 15 gün içerisinde yanıt vermek durumunda, eğer yanıt vermezse yada verilen yanıt sizi tatmin etmezse sigorta tahkim kuruluna başvuruyorsunuz gerisini onlar hallediyor.

Bununla birlikte bir çok sigorta firmasının (bende karşı tarafın sigortası AXA idi) değer kaybı hizmeti var. Firmaya başvuru yaparak işleri daha kolay bir şekilde hallediyorsunuz. Bugün başvurumu yaptım, sonucu sizlere ileteceğim.

Hocam merhaba. Başvuru sonucunuz ne oldu acaba? Ben de yeni kaza geçirdim. Kırmızı ışıkta geçen bir araç bana çarptı. Tutulan tutanaklara göre büyük ihtimalle kusurn tamamını karşı tarafa verecekler gibi. Aracım çok değer kaybedecek diye düşünüyorum. Bu durumda ne yapabilirim?

• quote:

Orijinalden alıntı: tigger_agc

quote:

Orijinalden alıntı: denizhoca

Hasar değer kayıplarını geriye dönük 2 yıl içerisinde talep edebilirsiniz. Ben de dün bir habere denk gelerek 30.05.2014 te yapmış olduğum kaza için gerekli işlemlere başladım.

Hocam merhaba. Başvuru sonucunuz ne oldu acaba? Ben de yeni kaza geçirdim. Kırmızı ışıkta geçen bir araç bana çarptı. Tutulan tutanaklara göre büyük ihtimalle kusurn tamamını karşı tarafa verecekler gibi. Aracım çok değer kaybedecek diye düşünüyorum. Bu durumda ne yapabilirim?

Bir hafta dolmadan hesabıma 700TL yatırdılar.

Dosya kapandıktan sonra işlemlere başlayacaksın.

• süreç en fazla ne kadar sürer tahmini? şu an açılmış bir değer kaybı dosyamız var, avukat ilgileniyor ama karşı tarafın sigortasından ses çıkmamış. bekliyoruz halen
  • bende 2015 şubat ayında geri geri gelirken bir araca dokundum.araçta 15cm bir çizik oluştu. adam nemli olmadığını aracı satacağını söledi. ama yinede yaptırsın diye sigortamı verdim.yaptıracak olursada parasını vereceğimi.adam baktım iki hafta bir pasta attırmış aracı ertesi hafta satmış.fakat satmadan bana değer kaybı davası açmış.aracı mayıs ayında satmış.benim amirlerimede gelmiş paramı vermiyor diye şikayet etmiş falan.dava sürüyor.o gece resimler çekilmişti.ona istinaden değer kaybı raporu geldi 1000tl kaporta bedeli yazıyor.ben sigortamı vermişim yaptırmamış suç benimmi? 2000tlde değer kaybı.adam aracı değer kaybındaki raiç bedel olan 85000 in çok üstüne sattı bunuda biliyorum. hemde onartmadan.ortada maddi bir hasarda yok. ayrıca araç şuan hala tramerde hasarsız gözüküyor.kaldıki bu aracın bu paçasının daha öne hasarlı olup olmadığını bile bilmemekteyiz...nasıl br yol yada yeni dilekçemde ne yazmayılım.yardımı olursanız sevinirim..ayrıca aracımın2015 8.ayına kadar sigortası ve kaskosu bulunmaktadır.

• Merhaba ,

Park halinde çarpa sonucunda 3700 TL hasar kaydı oluştu. Aracım 10.000Km de. ön tampon tamir edildi. Izgara değişti. Ön sol far değişti.

Bunlara istinaden değer kaybı için evrakları gönderdim. Ve red ettiler. Madde 1 e göre değer kaybınız bulunmamaktadır açıklamasını mail attılar.

Bu durumda değer kaybı için Sigorta tahkim kuruluna gitmeli miyim?

Cevaplarınız için teşekkürler.

Saygılar
  • 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.