Şimdi Ara

Trafik Cezasına İtiraz Prosederü - Güncel - 2012 (6. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
463
Cevap
89
Favori
289.299
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
5 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 45678
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • quote:

    Orijinalden alıntı: volcano71

    İlk mesajda ve sonraki mesajlarda verdiğim dilekçe eki sürekli siliniyor, onun için buraya direk yapıştıracağım, buradan kopyalayıp Word'e aktarırsınız, bol hukuklu günler. :D

    --------------------------------------------------------------------------

    SULH CEZA MAHKEMESİNE
    ........... (Suç Yeri Mahkemesi)

    İTİRAZ EDEN : Tc Kimlik Numarası ve Açık Kimlik Bilgileri isim soyisim baba adı vs. ve adres bilgileri yazılmalıdır. TC Kimlik Numarası Önemli

    İtiraza konu tutanağın tanzim tarihi : ....../....../2010

    İtiraza konu tutanağın tebellüğ tarihi : ...../...../2010

    İtiraz konusu : Suç Yeri (Örn:Kırşehir)Trafik denetleme şube müdürlüğü, .....amirliği`nin .... tarih ..... seri,....sıra no.lu trafik ceza tutanağında yazılı para cezasının iptali hakkında.

    AÇIKLAMALALAR :

    1- 34 XX 111 tescil plakasına kayıtlı hususi otomobilimin; karayolları trafik kanunu`nun ....maddesi hükmüne istinaden "...." suçunun işlendiği gerekçesiyle gıyabımda kesilen ekte sunulu ...tarihli, toplam ... TL. bedelli trafik cezası tutanağı düzenlenip, .... tarihinde tarafıma tebliğ edilmiştir.

    2- Yukarıda bilgileri yazılı trafik ceza tutanağı, aracımın tescil plakasına göre .... tarihinde gıyabımda düzenlenmiş ve tarafıma aylar geçtikten sonra yani ..... tarihinde tebliğ edilmiştir.
    "Trafik para cezalarının tahsilinde ve takibinde uygulanacak esas ve usuller ile kullanılacak belgeler hakkında yönetmelik"in "tescil plakasına göre düzenlenen tutanaklar için yapılacaklar işlemler" başlıklı 10. maddesi;

    "Karayolları trafik kanununun 116 ncı maddesi hükümleri gereğince,
    görevlilerce yetki sınırları içerisinde tescil plakasına göre
    düzenlenen tutanaklar;

    a) Aracın kayıtlı olduğu kuruluştan arşiv kayıtlarına göre araç sahibi veya işleteni tespit edilerek (birden fazla ise ilk sıradaki) tutanağın boş kalan yerleri doldurularak ilgiliye 7201 sayılı tebligat kanunu hükümleri uyarınca tebliğ edilir ve tutanağın bir nüshası takip ve tahsil için ilgili mal sandığına gönderilir. Tebligat işlemine yedi iş günü içinde başlanır. yapılan tebligatta bu şekilde uygulanan cezalar için, tebliğ tarihinden itibaren yedi gün içinde yetkili
    mahkemeye itiraz edebilecekleri belirtilir. İtiraz, ödemeyi ve ödeme ile ilgili süreyi durdurur. ancak itiraz üzerine verilen kararlar kesindir. Hükmünü amirdir.

    Söz konusu madde hükmü gereğince, düzenlenen trafik ceza tutanağının muhataba yani tarafıma tebliğ edilmesi işlemine 7 (yedi) gün içinde başlanması gerekmektedir.
    Ancak ekte sunulu tutanakta da görüleceği üzere kural ihlalinin yapıldığı iddia edilen tarih ile tebligat tarihi arasında uzun bir zaman bulunmaktadır. Tebligatın ilgili yönetmelik hükmüne göre yapılmadığı aşikârdır. Tutanak ...... tarihinde düzenlenmiştir ve açık yönetmelik hükmüne göre tebligat işlemlerinin en geç ..... tarihine kadar (tutanağın düzenlendiği tarihten sonraki 7.gün) yapılmış olması gerekirken, tutanağın tarafıma aylar sonra tebliğ edilmesi usul ve yasaya aykırılık teşkil eder.


    3- Öte yandan, söz konusu ceza tutanağında belirtilmiş olan "......" suçu tarafımdan işlenmemiştir. Tutanağın düzenlendiği tarih aylar öncesi olmakla anayasa`dan kaynaklanan savunma hakkım da kısıtlanmış bulunmaktadır. Söz konusu yönetmeliğe aykırı olarak yapılan tebligat, itiraz etmemdeki haklılık gerekçelerimi de ortadan kaldıracak bir sürede yapılmıştır.

    Bu nedenle söz konusu yönetmelik`in 10/a. maddesi de göz önüne alınarak yasaya aykırı olarak tebliğ edilen itiraza konu trafik tutanağında yazılı para cezasının iptaline karar verilmesi gerekmektedir. Bu konuya ilişkin olarak İstanbul 3. sulh ceza mahkemesi`nin
    22.05.2006 tarihli, 2006/129 d.iş, 2006/129k. no.lu dosyasından verilen ve ekte sunduğum karar da itirazlarım doğrultusundadır.

    SONUÇ VE TALEP : Yukarıda arz ve izah etmeye çalıştığım nedenlerle;

    İtirazımın kabulü ile yasalara aykırı olarak düzenlenen trafik ceza tutanağında yazılı para cezasının iptaline karar verilmesini saygılarımla arz ve talep ederim.



    itiraz eden
    .İsim adres..................


    Ekleri :

    1- İtiraza konu trafik denetleme şube müdürlüğü, ...... amirliği`nin .... tarih
    ....seri,... sıra no.lu trafik ceza tutanağı fotokopisi.

    2- ..... plakalı aracıma ait iki adet ruhsat fotokopisi.

    3- Nüfus cüzdanı sureti.

    Sayin volcano,

    Paylasimlariniz cok guzel tesekkur ederim lakin birsey farkettim.

    Teblig yonetmeliginin 10. maddesi degismis artik 10 gun icinde tebligata baslanmasi sart yaziyor ayrica 7201 sayili tebligat kanununa atif kaldirilmis.

    Lutfen guncelleme yapar misiniz?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Arkadaslar bana park cezasi tam 41 gun sonra geldi.

    Haksiz yere arabam cekilmisti polis memurunu yer yere sikayet ettim egm'den cevap geldi memur savunma hazirladi falan. Neticede sikayetten birsey cikmadi ama sanirim normalde yazilmadi memuru ugrastirdim diye sonradan bana ceza yazmis ve kesinlikle 10 gun icinde tebligatina baslanmis olmasi mumkun degil.

    Yonetmelik maddesi biraz muglak. Tebligata on gun icinde baslanmali diyor ama mektubun bize ulasmasi icin ust sinir belirtilmemis ayrica postaya ne zaman verdiler belli degil.

    Bu durumda itiraz etsem birsey cikar mi?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • @catalyst,
    Benim verdiğim dilekçe örneğinin aslı değil o, vatandaşın biri benim verdiğim boş örneği alıp kendine göre uyarlamış, orada yazanları ben okumadım, sadece şablonu görün, örnek alın diye koydum.

    Zaman yönünden geç tebliğ başvuruyu düşüren, yok sayan bir sebep zaten. Olur da benim adresime tebliğ edilmedi, hiç haberim olmadı diye başvurunuzu mahkemeye kabul ettirseniz bile alacağınız sonuç %99 olumsuz oalcaktır, çünkü posta yoluyla tebligatın Türkiye'de durumu belli, mesela kurye memurlar aracılığyla yapılan savcılık-kamu kurumlarının yazışmalarına bile 10 günde cevap verilmesi gerekiyor kanuna göre, ama bırakın cevap vermeyi, evrak 1 ayda geliyor zaten.

    Onun için tekrar söylüyorum:
    Tarih yönüden geç tebliğ konulu dilekçelerle mahkemeye boşa müracaat etmeyin, yani usul yönünden değil, konu yönünden haklıysanız ve maddi deliliniz varsa başvurun, belki kazanbilirsiniz.

    Vatandaşa düşen yükümlülük internetten, banka hesabınızdan sürekli aracınızın ceza sorgulamasını yapmak. Yoksa faizli cezalar ödemek zorunda kalırsınız.
    Hiçbir şey yapmasanız bile cezanızı mecburen öğrenebileceğiniz bir diğer nokta da muayene yaptıracağınız andır, cezayı ödemezseniz muayene yaptıramazsınız.


    @Fotodijii
    Trafik sigortanız bitmediği halde bitmiş gibi ceza yediyseniz, sigorta belgenizin fotokopisini dilekçe ekine ekleyip müracaatınız halinde davayı kazanmanız olasıdır. Arabanızı otoparka çektikleri için ve otopark ücreti için de belki bir iade söz konusu olabilir. Uğradığınız bütün mağduriyeti dilekçenizde belirtin. Çümkü somut bir hata söz konusu ve elinizde maddi bir delil var.




  • Dilekçenin aslı da budur:

     
    .......................... SULH CEZA MAHKEMESİ HAKİMLİĞİNE


    İtiraz Eden : İsim Soyisim (TC: 1234567890)
    ...............Adres................
    ........./ İSTANBUL Tel No: 0505 123 45 67

    İtiraza Konu Tutanağın Tanzim Tarihi : .../.../2012 Saat: ...:...

    İtiraza Konu Tutanağın Tebellüğ Tarihi : .../.../2012

    İtiraz Konusu : İstanbul Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü'nün .../.../2012 tarihli ............. seri-sıra no'lu trafik ceza tutanağında yazılı para cezasının iptali hakkında.

    Açıklamalar:

    Ekte sunulu trafik ceza tutanağında bahsi geçen 34 ... ....... plaka sayılı araç üzerime kayıtlı olup, tutanağın düzenlendiği tarih olan .../.../2012 günü benim tarafımdan sevk ve idare edilmekteydi. Fakat aynı günde, saat ...:...'da tarafıma haksız yere ceza kesilmiştir. İlgili tutanakta Karayolları Trafik Kanununun 47/1 – B maddesinde bahsi geçen “Kırmızı ışık kuralına uymamak” suçunu işlediğim iddia edilmektedir. Ancak, bu iddia doğru değildir. Gerekçeler, açık bir şekilde maddeler halinde aşağıda açıklanmaktadır.

    1) İstanbul ........................... yerde ........................ olarak görev yapmaktayım ve .../.../2005 yılından beri B sınıfı sürücü ehliyetine sahibim ve araç kullanıyorum. Yaklaşık 7 sene boyunca, hiçbir zaman trafik kurallarını ihlal etmedim, trafik cezasına maruz kalmadım, trafik ceza puanı almadım. Gerek mesleğim gerekse de kişiliğim gereği son derece dikkatli, özenli ve kurallara saygılı bir sürücüyüm. Yine ........................ gereği Karayolları Trafik Kanunu'nda belirtilen hususları bilmekle kalmayıp, bu kurallara uymayanları da defalarca uyardım, yeri geldiğinde cezai işlem uygulattım. Hem .................... açıdan hem de uzun süreli temiz bir trafik siciline sahip olmamadan dolayı, trafik ceza tutanağında bahsi geçen "kırmızı ışık ihlali"ni gerçekleştirmem mümkün değildir.

    2) Bahse konu tutanakta, "kırmızı ışık ihlali"nin Barbaros Bulvarı'ndan Beşiktaş istikametinde, Yıldız Işıklar'da gerçekleşmiş olduğu iddia ediliyor. .../.../2012 Çarşamba günü saat ...:... sıralarında, hafta içi olması dolayısıyla Barbaros Bulvarı'nın Beşiktaş istikametinde aşırı yoğun bir trafik söz konusu oluyor. Böyle bir trafik yoğunluğunda, araçlar ancak ikişer üçer metre ilerleyebiliyorken, "kırmızı ışık ihlali" yapmam son derece mantıksız ve mümkünâtı olmayan bir eylemdir. Kırmızı ışıkta geçen bir araç sürücüsü yine 3-4 metre ileride trafiğe takılacaktır, ya da yan yoldan bulvara katılan trafik akışını engelleyecektir. Benim başımdan buna benzer bir olay kesinlikle geçmemiştir.
    3) Bahse konu trafik ceza tutanağı, KTK'nın 116. maddesi uyarınca trafik memurlarınca gıyabımda yazılmıştır. Olayla ilgili herhangi bir kanıt fotoğraf veya kamera kaydı mevcut değildir. .................. verdiği deneyimle yorumlayacak olursam, aşırı yoğun bir trafiği olan bulvarda görevli olan polis memurları, böyle bir "kırmızı ışık ihlali"nin cereyan ettiğini gördüklerinde, her halükarda o aracı durdurabilir ve şahsıma karşı bu cezayı yazabilirlerdi, ama ben o tarih ve saatte, Barbaros Bulvarı üzerinde görevli polis ekibi ya da personeli göremedim. Kanımca, bahse konu ışıklara uzak bir yere araçlarını park edip, trafik ışıklarının bulunduğu konuma tam hakim olamadan, bulundukları ekip otosunun içinde, haksız yere, şahsımın gıyabında plakama ceza yazdılar.
    Sonuç ve Talep: ............................ da olsa, sadece kendi inisiyatifleriyle, kolaya kaçıp gıyabımda ceza yazmaları ve bu "kırmızı ışık ihlali"ni delillendirme ihtiyacı hissetmemeleri, bana haklılığımı ispatlama fırsatı bırakmadığından dolayı bu başvuruyu yapmak zorunda kaldım.
    Yukarıda arz ve izah etmeye çalıştığım nedenlerle trafik ceza tutanağında yazılı para cezasının iptalini saygılarımla arz ve talep ederim. .../.../2012



    İtiraz Eden:
    İsim Soyisim
    (TC: 1234567890)


    Adres: ....................................... ............./ İSTANBUL
    Tel No: 0505 123 45 67

    EKLER:
    1. Trafik İdari Para Cezası Karar Tutanağı Fotokopisi
    2. Trafik İdari Para Cezası Karar Tutanağı Tebligatı Fotokopisi
    3. Ruhsat Fotokopisi
    4. Kimlik Fotokopisi


    Genel şablon sabit kalmak kaydıyla kendi konunuza göre noktalı yerleri ve yazılanları değiştirebilirsiniz.




  • @volcano71 pardon da sen kimsin bir üyenin yazdığını bu kadar eleştirip dalga geçme terbiyesizliğini yapabiliyorsun dikkat ettiysen ceza umrumda değil tek takıldığım nokta önümde en az 100le giden bir araba vardı beni solladı geçti ama nedense ben çevrildim o geçti gitti Ayrıca benim foruma ne için üye olduğum kimseyi ilgilendirmez forumlar paylaşım yerleridir ve genelde insanlar bir soru veya sorunları olduğunda böyle sitelerde bilgi paylaşımında bulunurlar sen direk foruma zarar bi üyesin yeni üyeleri eleştirme neden üye olduklarını sorgulama hakkı sende mi?????



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ticeyy -- 23 Kasım 2012; 10:54:42 >
  • @ticeyy, eleştirdiğim mesaj hangi nedenle bilmiyorum ama bir şekilde silinmiş, burada konuşulan konunun başlığını ben açtım ve en çok mesajı yazıp insanlara yardım etmeye çalışan da benim, tabii ki bu burada tek söz söyleme hakkının bana ait olduğunu göstermiyor, ama benim kesinlikle art niyetli olmadığımı ispatlıyor.

    Konuyu dikkatli okusaydın burada polisleri, mahkemeyi eleştirmek için yazı yazmıyoruz, senin gibi sırf polislere laf sokmak için foruma üye olup bilgilendirme yapmıyoruz, itiraz ve dilekçe hakkımızı nasıl kullanabileceğimizi, kanun yollarını anlatmaya çalışıyoruz.
    İlla polislere laf sokacaksan yeni bir başlık açarsın, yönetimin izin verdiği ölçüde eleştirni yapabilirsin, ama bu konuyu gereksiz yere kirletmeye hakkın yok, konuyu da daha fazla uzatma lütfen.
  • Arkadaslar bana da kirmizi isik ihlali 154 tl ceza geldi, ama fotograf yok elle doldurulmus ceza tutanagi var. itiraz suresine 5 gun sonra doluyor.
    - sizce itiraz edeyim mi
    - birde cezanin kaniti olarak fotograf olmasi gerekmiyor mu?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: volcano71

    @catalyst,
    Benim verdiğim dilekçe örneğinin aslı değil o, vatandaşın biri benim verdiğim boş örneği alıp kendine göre uyarlamış, orada yazanları ben okumadım, sadece şablonu görün, örnek alın diye koydum.

    Zaman yönünden geç tebliğ başvuruyu düşüren, yok sayan bir sebep zaten. Olur da benim adresime tebliğ edilmedi, hiç haberim olmadı diye başvurunuzu mahkemeye kabul ettirseniz bile alacağınız sonuç %99 olumsuz oalcaktır, çünkü posta yoluyla tebligatın Türkiye'de durumu belli, mesela kurye memurlar aracılığyla yapılan savcılık-kamu kurumlarının yazışmalarına bile 10 günde cevap verilmesi gerekiyor kanuna göre, ama bırakın cevap vermeyi, evrak 1 ayda geliyor zaten.

    Onun için tekrar söylüyorum:
    Tarih yönüden geç tebliğ konulu dilekçelerle mahkemeye boşa müracaat etmeyin, yani usul yönünden değil, konu yönünden haklıysanız ve maddi deliliniz varsa başvurun, belki kazanbilirsiniz.

    Vatandaşa düşen yükümlülük internetten, banka hesabınızdan sürekli aracınızın ceza sorgulamasını yapmak. Yoksa faizli cezalar ödemek zorunda kalırsınız.
    Hiçbir şey yapmasanız bile cezanızı mecburen öğrenebileceğiniz bir diğer nokta da muayene yaptıracağınız andır, cezayı ödemezseniz muayene yaptıramazsınız.


    @Fotodijii
    Trafik sigortanız bitmediği halde bitmiş gibi ceza yediyseniz, sigorta belgenizin fotokopisini dilekçe ekine ekleyip müracaatınız halinde davayı kazanmanız olasıdır. Arabanızı otoparka çektikleri için ve otopark ücreti için de belki bir iade söz konusu olabilir. Uğradığınız bütün mağduriyeti dilekçenizde belirtin. Çümkü somut bir hata söz konusu ve elinizde maddi bir delil var.

    Tesekkur ederim. Tebligat zarfi uzerinde pul uzerinde tarih kasesi var simdi gordum postaya verildigi gunu ifade ediyor. Tutanak tarihinden 17 gun sonra postaya verilmis. Yonetmelik acisindan acik bir ihlal var yani mahkeme cezayi iptal etmese bile kanunsuz is yapilmis.

    Zaten eminim memur gicikligina yazdi cezayi 15 gun sonra.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: CHARGEN83

    Arkadaslar bana da kirmizi isik ihlali 154 tl ceza geldi, ama fotograf yok elle doldurulmus ceza tutanagi var. itiraz suresine 5 gun sonra doluyor.
    - sizce itiraz edeyim mi
    - birde cezanin kaniti olarak fotograf olmasi gerekmiyor mu?

    Kanit olmasi gerekmiyor. Aksini ispatlayacak somut dedilin yoksa kolluk kuvvetinin yani polisin beyani mahkemede delil olarak sizin cezalandirilmaniz icin yeterli.

    Yani aksini sizin ispatlamaniz gerekiyor mesela o saatte arabanizin orada olmadigini bir guvenlik kamerasi kaydi vs. gibi birseyle kanitlayamazsaniz cezaniz dusmez.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • @CHARGEN83,
    sana tavsiyem cezanı indirimli olarak hemen ödemen, kırmızı ışık ihlalini belgelendirecek bir delilin varsa o şartlar altında itiraz etmen.
    @catalyst haklı yani, alacağın cevap %99.9 olumsuz olacaktır, çünkü polis tutanakları aksi ispatlanana kadar geçerli belgelerdir, yani aksini ispatlamak size düşüyor.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: volcano71

    Aklıma gelmişken bunu da ekleyeyim.

    Daha önceden ilk mesajımda şöyle bir şey belirtmiştim...

    quote:

    Mahkemeye vereceğiniz cezalar için ödeme yapmanıza gerek yok, mahkemenin yoğunluğuna göre karar süreci 2-3 aya kadar bile uzayabilir, karar size tebliğ edildikten sonra, sonuç olumsuz olsa bile, mahkeme karar tebliğinden itibaren 15 gün içinde cezanızı 3/4 oranında inidirimli ödeyebilirsiniz, herhangi bir hak kaybınız olmaz.


    Böyle bir şey mümkün değilmiş, siz cezanızı 15 gün içinde indirimli ödeyin, mahkeme lehinize sonuçlanırsa gidip paranızı iade alabilirsiniz, aleyhinize sonuçlandığı takdirde cezanızı faiziyle ödemek zorunda kalacaksınız çünkü.

    bu konuyu Ankara Trafik Denetleme şubesindeki sordum. mahkemeye başvurup karar olumlu ya da olumsuz çıktıktan sonra faizsiz ödeyebileceğimi söylediler.

    Eylül ayında Ankara Eskişehir yolunda Köy Hizmetleri'nin önündeki sabit radardan aracıma ceza yazılmış. 1 ay sonra tebliğ edildi. radarın yanından geçerken şerit değiştirdiğim için önümdeki aracın şeridindeki kamera benim plakamı yakalamış. hızımın 130 km/saat olduğu yazıyor. Trafik Denetleme şubesindeki memurlara sorduğumda kayıtların 90 gün saklandığını belirttiler. ceza tarafıma ulaştıktan 1 hafta sonra mahkemeye bu kayıtların tekrar incelenip cezanın iptali için başvurdum. Trafik Mahkemesindeki görevliler yoğun olduklarını ve davanın 4-5 ayda sonuçlanacağını bildirdiler. bu geçen süre içerisinde kayıtlar silindiği takdirde nasıl bir karar çıkacağını çok merak ediyorum.




  • @danazor1,
    mahkeme sonuna göre inşallah olumlu cevap alırsın, olur da olumsuz cevap alırsan vergi dairesinin cezayı faziyle mi alacağını, yoksa cezanın sadece kendisini mi ödeyeceğini burdana anlatırsan memnun oluruz, çünkü bu konuda tam bir net hüküm yok, uygulamalar farklılık arz edebiliyor.
  • Arkadaşlar şu yazdıklarıma dikkatinizi çekmek istiyorum:

    2918 Sayılı Karayolları Trafik Kanunu'na göre ilgili madde:

    TESCİL PLAKASINA GÖRE TUTANAK DÜZENLENMESİ:

    Madde 116 - (Değişik fıkra: 25/06/1988-KHK - 330/8 md.; Aynen Kabul: 31/10/1990 - 3672/7 md.) Trafiği tehlikeye düşürecek, engel olacak şekilde veya yasaklanmış yerlerde park etmiş araçlara veya trafik kural ve yasaklarına aykırı davranışları belirlenmiş bulunan, karayolları ağırlık kontrol mahallerinde işaret, ışık, ses veya görevlilerin ikazına rağmen tartı sistemine girmeden seyrine devam eden ve sürücüsü tespit edilemeyen araçlara tescil plakalarına göre ceza veya suç tutanağı düzenlenir.

    Para cezasının ödenmesi gerektiği hallerde trafik kaydında araç sahibi olarak görülen kişiye cezayı ödemesi için posta yoluyla tebligat yapılır, bu şekilde tebliğ edilemeyen tutanaklar ilgili tahsil dairesinin ilân asmaya mahsus yerinde liste halinde ilân edilir, ilân tarihini takip eden otuzuncu gün tebligat yapılmış sayılır ve bu cezalar 114 ve 115 inci maddelerde belirtilen şekilde takip ve tahsil olunur.


    Daha önceki mesajlarda da geçen, TRAFİK PARA CEZALARININ TAHSİLİNDE VE TAKİBİNDE UYGULANACAK ESAS VE USULLER İLE KULLANILACAK BELGELER HAKKINDA YÖNETMELİK mülga olmuştur, yani yürürlükten kaldırılmıştır.

    ***06/04/2011 tarih ve 27897sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Karayolları Trafik Kanunu Hükümleri Gereğince Uygulanan İdari Para Cezalarının Tahsilinde Ve Takibinde Uygulanacak Usul Ve Esaslar İle Kullanılacak Alındılar, Tutanaklar Ve Defterler Hakkında Yönetmelik'in 19. maddesi ile yürürlükten kaldırılmıştır.***

    Bu yönetmeliğin yerine konulan yönetmelikteki bu konuyla ilgili hükümler şu şekildedir:

    Araçların tescil plakasına göre tutanak düzenlenmesi

    Madde 9 - (1) Karayolları Trafik Kanunu gereğince yetkili kılınmış personel tarafından, Karayolları Trafik Kanununun ilgili maddelerinde belirtilen kural ihlallerinde bulunan araçların tescil plakaları üzerinden, araç veri tabanında bulunan bilgisayar kayıtları veya araç tescil dosyasındaki bilgiler esas alınarak sahiplerine cezai işlem uygulanır.

    (2) Bu şekilde düzenlenen tutanaklar, gereği yapılmak üzere görevlilerin bağlı bulundukları kuruluşun ilgili birimine teslim edilir.

    Araçların tescil plakasına göre düzenlenen tutanaklar hakkında yapılacak işlemler

    Madde 10 - (1) Karayolları Trafik Kanunu gereğince yetkili kılınmış personel tarafından araçların tescil plakasına göre düzenlenen trafik idari para cezası karar tutanakları;

    a) Kural ihlalinin tespit edildiği tarihteki araç sahibi ve gerekli bilgiler, araç veri tabanında bulunan bilgisayar kayıtlarından tespit edilerek tutanağın ilgili bölümleri doldurulur. Araç sahibi ve gerekli bilgilerin bilgisayar kayıtlarından tespit edilememesi halinde, bilgiler aracın tescil dosyasının bulunduğu trafik tescil kuruluşundan yazılı olarak veya elektronik sistemle temin edilir.

    b) Tutanağın tebligat işlemlerine ihlalin tespit edildiği tarihten itibaren on iş günü içinde başlanarak, Karayolları Trafik Kanununun 116 ncı maddesi hükümleri uyarınca araç sahibine, sahibi birden fazla ise tescil kaydının ilk sırasındaki sahibine posta yoluyla tebligat yapılır.

    c) Tutanağın birinci nüshası Mazbatalı Tebligat Zarfı (Ek-6) içine konularak ilgilisine tebliğ için gönderilir. Yapılan tebligatta idarî para cezasına ilişkin idarî yaptırım kararına karşı, kararın tebliğ veya tefhimi tarihinden itibaren 30/3/2005 tarihli ve 5326 sayılı Kabahatler Kanununun ilgili maddelerinde belirtilen süre ve şartlar doğrultusunda yetkili sulh ceza mahkemesine başvurulabileceği ve bu süre içerisinde başvurunun yapılmamış olması halinde idarî yaptırım kararının kesinleşeceği belirtilir. Tutanağın ikinci nüshası kurumda muhafaza edilir, dipkoçanı ise bittikten sonra tutanakların teslim alındığı kurumun ilgili birimine teslim edilmek üzere bağlı olunan kurumun muhasebe yetkilisi mutemedine verilir.

    ç) Karayolları Trafik Kanununun ilgili maddeleri gereğince araç sürücüsü ile birlikte ayrıca araç sahibine/işletenine/yük gönderene de idari para cezası öngörülen durumlarda, aracın tescil belgesi ve diğer belgelerdeki bilgiler esas alınarak, araç sahibine/işletenine/yük gönderenine tescil plakası üzerinden Trafik İdari Para Cezası Karar Tutanağı düzenlenir. Bu şekilde araç sahibi/işleteni/yük göndereni adına tanzim edilen tutanaklar, görevlilerin bağlı oldukları kuruluşun ilgili birimine (a) bendi hükümleri uyarınca işlem yapılmak üzere teslim edilir.

    (2) Trafik İdari Para Cezası Karar Tutanağının sabit/masa üstü cihazlarla elektronik ortamda (Ek-2) üretilerek düzenlenmesi halinde;

    a) Tutanak iki nüsha olarak düzenlenir ve düzenleyen/düzenleyenler tarafından tüm nüshaları imzalanır.

    b) Tebligat işlemlerine on iş günü içinde başlanılır. Tutanağın birinci nüshası Mazbatalı Tebligat Zarfı (Ek-6) içine konularak, Karayolları Trafik Kanununun 116 ncı maddesi hükümleri uyarınca araç sahibine, sahibi birden fazla ise tescil kaydının ilk sırasındaki sahibine posta yoluyla tebligat yapılır. Yapılan tebligatta idarî para cezasına ilişkin idarî yaptırım kararına karşı, kararın tebliğ veya tefhimi tarihinden itibaren Kabahatler Kanununun ilgili maddelerinde belirtilen süre ve şartlar doğrultusunda yetkili sulh ceza mahkemesine başvurulabileceği ve bu süre içerisinde başvurunun yapılmamış olması halinde, idarî yaptırım kararının kesinleşeceği belirtilir.

    c) Tutanağın ikinci nüshası ilgili birimde muhafaza edilir.

    (3) Trafik İdari Para Cezası Karar Tutanağının taşınabilir cihazlarla elektronik ortamda (Ek-3) üretilerek düzenlenmesi halinde;

    a) Tutanak iki nüsha olarak düzenlenir ve düzenleyen/düzenleyenler tarafından tüm nüshaları imzalanır.

    b) Tebligat işlemlerine on iş günü içinde başlanılır. Tutanağın birinci nüshası Mazbatalı Tebligat Zarfı (Ek-6) içine konularak, Karayolları Trafik Kanununun 116 ncı maddesi hükümleri uyarınca araç sahibine, sahibi birden fazla ise tescil kaydının ilk sırasındaki sahibine posta yoluyla tebligat yapılır. Yapılan tebligatta idarî para cezasına ilişkin idarî yaptırım kararına karşı, kararın tebliğ veya tefhimi tarihinden itibaren Kabahatler Kanununun ilgili maddelerinde belirtilen süre ve şartlar doğrultusunda yetkili sulh ceza mahkemesine başvurulabileceği ve bu süre içerisinde başvurunun yapılmamış olması halinde, idarî yaptırım kararının kesinleşeceği belirtilir.

    (4) Tebliğ edilen tutanaklara ilişkin bilgiler, cezanın kesinleşmesinden sonra takip ve tahsili için yedi iş günü içinde elektronik ortamda Maliye Bakanlığına gönderilir.




  • baştan sonuna kadar okudum ama arkadaşlar net bir sonuç çıkaramadım...

    öncelikle sorunum 30,10,2009 tarihinde bir trafik cezası yemişim ama tebrih edilen hiç bir evrak yok.internetten vergi borcum varmı diye sorgulattığımda bu cezam cıktı.arabamın muayene zamanı geldi ve borcu ödemeden muayene yaptıramıyorum.128 Tl'lik borcum şuan 360 Tl'nin üzerine cıktı.sizce ne yapmalıyım borcu ödeyip muayeneye götürdükten sonra dava açsam kazanabilirmiyim...YADA NE YAPMALIYIM ? acil yardım edebilirmisiniz ?
  • @ocer1905 geçmiş olsun.
    Öncelikle cezanın konusu nedir?
    2009'dan bu yana hiç muayene yaptırmadın mı? Ya da vergi dairesi, internetten falan hiç sorgulama yaptırmadın mı?

    Süre olarak itiraz hakkın kaybolmuş, ayrıca muayeni yaptırman için cezayı kesinlikle ödemen gerekir.
    İlk yapman gereken şey cezanı ödeyip muayene yaptırman, yoksa bir de ub sebepten dlayı ceza yersin, aracın bağlanabilir.
    İkinci olarak konusunu bilmiyorum ama cezan %99 iptal olmaz, süresi içinde tebliğ yapılmadığı gerekçesi ile yasal faizini iptal ettirebilirsin, o da yukarıda yazdığım 2. soruda şartlar oluştuysa. Örneğin, 2010 yılında aracın muayenesini yaptırmış ve herhangi bir cezayla karşılaşmamışsan, ya da 2010 yılına dair aracının vergi borcu olmadığına dair elinde bir belge varsa.
  • Benim itirazımın mahkeme kararı red çıkmış.

    Üstün körü çıkmış o kadar üstün körü ki bana gönderdikleri cevap kağıdındaki adres bilgileri bile bana ait değil. Ayrıca benim iptal edinmesini neden gösterdiğim madde başka hakimin iptal edilmemesini neden gösterdiği madde başka yazılmış. Şimdi adalete insan ne kadar güvenir gerçekten ciddi şekilde düşünüyorum.

    Uğraşmıyorum artık bende aldıkları para başka bir yerden çıkar. Kimsenin hakkı kimsede kalmaz.

    Gelelim esas konuya ben red kararı ile faizsiz geri ödeyebiliyormuyum cezayı bu konuda yardımcı olursanız sevinirim.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: catalyst


    quote:

    Orijinalden alıntı: volcano71

    @catalyst,
    Benim verdiğim dilekçe örneğinin aslı değil o, vatandaşın biri benim verdiğim boş örneği alıp kendine göre uyarlamış, orada yazanları ben okumadım, sadece şablonu görün, örnek alın diye koydum.

    Zaman yönünden geç tebliğ başvuruyu düşüren, yok sayan bir sebep zaten. Olur da benim adresime tebliğ edilmedi, hiç haberim olmadı diye başvurunuzu mahkemeye kabul ettirseniz bile alacağınız sonuç %99 olumsuz oalcaktır, çünkü posta yoluyla tebligatın Türkiye'de durumu belli, mesela kurye memurlar aracılığyla yapılan savcılık-kamu kurumlarının yazışmalarına bile 10 günde cevap verilmesi gerekiyor kanuna göre, ama bırakın cevap vermeyi, evrak 1 ayda geliyor zaten.

    Onun için tekrar söylüyorum:
    Tarih yönüden geç tebliğ konulu dilekçelerle mahkemeye boşa müracaat etmeyin, yani usul yönünden değil, konu yönünden haklıysanız ve maddi deliliniz varsa başvurun, belki kazanbilirsiniz.

    Vatandaşa düşen yükümlülük internetten, banka hesabınızdan sürekli aracınızın ceza sorgulamasını yapmak. Yoksa faizli cezalar ödemek zorunda kalırsınız.
    Hiçbir şey yapmasanız bile cezanızı mecburen öğrenebileceğiniz bir diğer nokta da muayene yaptıracağınız andır, cezayı ödemezseniz muayene yaptıramazsınız.


    @Fotodijii
    Trafik sigortanız bitmediği halde bitmiş gibi ceza yediyseniz, sigorta belgenizin fotokopisini dilekçe ekine ekleyip müracaatınız halinde davayı kazanmanız olasıdır. Arabanızı otoparka çektikleri için ve otopark ücreti için de belki bir iade söz konusu olabilir. Uğradığınız bütün mağduriyeti dilekçenizde belirtin. Çümkü somut bir hata söz konusu ve elinizde maddi bir delil var.

    Tesekkur ederim. Tebligat zarfi uzerinde pul uzerinde tarih kasesi var simdi gordum postaya verildigi gunu ifade ediyor. Tutanak tarihinden 17 gun sonra postaya verilmis. Yonetmelik acisindan acik bir ihlal var yani mahkeme cezayi iptal etmese bile kanunsuz is yapilmis.

    Zaten eminim memur gicikligina yazdi cezayi 15 gun sonra.

    @volcano bu mesaja alinti yaparak cevap verebilir misin?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • @blue_brownie,
    Üşenmeyip vergi dairesine kadar gidip oradaki görevlilere sorarsanız biz de öğrenmiş oluruz, çünkü kimisi olur diye, kimisi olmaz diyor, net bir şey yok, örnek teşkil etmesi açısından içimizden birinin deneyip burada bize söylemesi gerekiyor.
  • @catalyst,
    Neye cevap vereceğimi anlamadım, bir şey sorulmamış ki orada, benim daha önce yazmış olduğum mesaj var.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: volcano71

    @catalyst,
    Neye cevap vereceğimi anlamadım, bir şey sorulmamış ki orada, benim daha önce yazmış olduğum mesaj var.

    Tebligat zarfi uzerinde pul uzerinde tarih kasesi var simdi gordum postaya verildigi gunu ifade ediyor. Tutanak tarihinden 17 gun sonra postaya verilmis. Yonetmelikte 10 gun icinde tebligata baslanmali diyor. Yonetmelik acisindan acik bir ihlal var yani mahkeme cezayi iptal etmese bile kanunsuz is yapilmis. Ama yonetmelik tebligata baslanmazsa ne olur onu yazmamis. Madem niye koymuslar o maddeyi? Degistirsinler de "memur kafasina gore istedigi zamanda tebligatina baslanmali" yazsinlar.

    Bununla ilgili yapilaca birsey var mi?

    Mahkeme neden bu gerekceyle iptal etmiyor?

    Memurlar isini duzgun yapmiyorlar o adami bulup kafasini asfalta surtup kivilcim cikarttirmaktan baska care yok mu diyorsun?




  • 
Sayfa: önceki 45678
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.