Şimdi Ara

Torpili önlemenin tek yolu

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
18
Cevap
0
Favori
407
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Yks,kpss,lgs vs merkezi sınavlardır.Şu sınavlar daha yaygınlaşsa ülke gelişir ciddi söylüyorum.

Üniversite rezil bir yer,hocalar allah gibi sen her şeyi bil 0 verip bırakabilir sen hiçbir şey bilme 100 le geçirebilir tamamen hocanın keyfine kalmış,zerre adalet yok

Üniversitelere de merkezi sınav gelmesi lazım aslında,hocanın tek görevi ders anlatmak olacak,sınavlar uzman bir kurul tarafından hazırlanacak ve değerlendirecek ne sen onları tanıyacaksın ne onlar seni anca bu şekilde adaletli bir sistem kurulabilir.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

pm'lere çok dönemiyorum, aciliyeti olan şeyler için konudan haberdar edin
  • The Killing Road kullanıcısına yanıt
    İmkansız falan değil,sosyal bilimlerde belki olmaz onu bilmiyorum ama tıp mühendislik vs gibi bölümlerde gayet de yapılabilir soruların net bir cevabı var yoruma açık değil.
    Üniversite hocalarıni denetleyen hiçbir sistem yok istediği soruyu sorabiliyor hadi yine yazılı sınavlarda elinde bir belge oluyor tıpta sözlü denen bir saçmalık var tamamen hocanın keyfine kalmış istediği notu verebiliyor.

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >

Ilk yil belki ikinci yildan sonra yapma sansin 0. Ayni okulda donemden doneme bile dersler bambaska bir hale burunebiliyor konulari sozde ayni olsa da veyahut ben bunu anlatmam baska bir konu isleyecegim deseler de (ikisini de gordum, biri iktisatta, biri elektrik kanadinda). Zaten bazi secmeli dersleri verebilecek ulkede 3 5 tane adam anca var, boyle bir yola gitmeye calisarak sadece mufredatlari katilastirip okullari geri goturmus oluruz. Bunun disinda atıyorum biri iktisatci ile muhendise ayni calculusu veriyor, bir diğeri ayri ayri veriyor, bir digeri atıyorum math okuyanlara da ayri sunuyor, bunlari ne yapacaksin? Dersin adi ayni olsa da dersin icerigi ayni değil ki. Boğaziçi iktisat ile bilkent iktisat arasinda, bilkent elektrikle odtu elektrik arasinda korkunc farklar var, bu farklar dünyanın her yerinde de var, isin tek bir doğrusu olmadığı icin. Lise ile belki de en temel farklardan birisi bu.

Buna belki en guzel orneklerden birini istersen pmden atabilirim. Neredeyse 50 yıldır tanisikliklari olup beraber macroeconomicsin en kabul goren 2 3 ders kitabindan birini beraber yazmis iki adam var bizim bolumde. Normalde kitabın basini sargent (2-5) devamini (9-10) lars anlatir, bir sene lars izinli olduğu icin sargent larsin kismini anlatiyor ve bu adamlar 30 yildir beraber kitabi yazip tanisik olmalarina ragmen sinavlarinin alakasi bile yok. Universite egitimin olayi bu zaten, hocalarin/derslerin biricikligi.

Bu sorunun cozumu sinavlari merkezilestirmek degil kotu olma ihtimalli olaj insanlarin hoca olamamasini saglamak. 7 yilda tenure alamazsa hocalar sutlaniyor mesela yurt disinda. Duzgun akademik cikti yapip, insan gibi gerektiginde ogretmenligi yaptiktan sonra elemanin bozulasi zaten gelmiyor.

Matematik fiziğin her yerde aynı olduğunu düşünerek böyle bı yorum yaptım ama mühendislik hakkında bir bilgim yok o yüzden bir şey diyemeyeceğim ama mesela tıpta bırak okuldan okula değişmeyi başka ülkelerde okusan bile aynı bilgiler tamamen yani anatomi dersinde kemiklerin,sinirlerin vs latince adlarını ezberliyorsun ki zaten okulu bitirince herkes tusa giriyor eğer uzmanlık için böyle bir sınav yapilabiliyorsa fakültelerde de bu merkezi sinavlar gayet yapılabilir

Bunun arizasi da su, yanilmiyorsam sirayi farkli isliyor okullar, hatta koc bildigin normal lisans gibi kısmen yamultabildigin bir sisteme sahip olmali degismediyse. Bunlarin hepsine ortak sinavi ayni anda nasil yapacaksin? Her okulun akademik takvimi farkli, mufredati yine farkli, temelde islenen konu ayni olsa da.

Tusun dengi yks/lgs. Bu onerinin dengi mebin saniyorum 7 8 yildir denedigi ve hala beceremedigi merkezi ortak sinavin cok daha zor bir mediuma yayilmasi gibi bir sey.

Sırayı farklı işlemesinin hiçbir faydası falan yok hatta ortak bir takvim belirlenip her okulda aynı sırada işlenmesi çok daha mantıklı.
    Müfredat farklı olamaz çünkü insan vücudu bu yani kocta farklı bir şey hacettepede farklı bir şey anlatmalarinin imkanı yok.
    Ha buna şöyle bir eleştiri gelebilir hacettepedeki adam ile yozgattaki adam aynı eğitimi mi alıyor ki aynı sinava girsinler.İkisi de doktor olacaksa aynı sınava girmeleri gayet mantıklı bence en azından şimdiki gibi hiçbir şey bilmeden mezun olan binlerce insan olmaz

Genel olarak not olayının özeti de burada

İstisna 1-2 hoca buldunuz mu sevinin, ne anlatıyor fark etmez, derslerini alın.

Diplomayı aldıktan sonra da kaçovvv

Sözlü sınav yapılabilir. Eksikliğini hissettim.

Software Engineer
    METU CENG '25

• hocalara da sınav yapılsın. herkes kaç okka geliyor asıl o zaman belli olur. hatta lise hocalarına da 5 yılda bir branşlarına dair sınav yapılsın. çok güzel olur fosillerden kurtuluruz belki

Tibbin nasil verilmesi gerektiğini bilmiyorum ama muhtemelen uc asagi bes yukari hepsinin bir temelden daha ozel sistemlere gibi gidip iki uc degisimle standarta yakin hale gelebilir diye dusunuyorum/disaridan goruyorum. Bu konuda ariza 1 akademik takvim okullar arasinda cok ama cok farkli, bazi okullar (muhtemelen ozeller) tibbin akademik takvimi de diğer bölümlere yedirdikleri icin cok daha farkli (muhtemelen ana sebebi yaz donemine yer birakmak) bazi okullar tip fakultesini tamamen kendine ozerk biraktigi icin daha farkli, her okul ayri sistem kurdugu icin bunlar da icinde ayri takvimlere sahip. Bunlarin içinde ayarlanmasi bence cok cok zor ve (buraya tamamen ekonomist penceresinden bakıyorum) muhtemelen insanligin genel artisi icin atıyorum izmirdeki okullarin hepsinin derma dersini ne kadar ayristirabilirsen ortaya cikan is yuku/hastanelerin mevcudiyeti/hocalarin teaching-practical work balance i icin daha iyi olacaktır gibi (genellikle bu tarz kaynak konusunda sinirli olan benzer is guclerini dagitmak cok daha verimli sonuclar veriyor). Bi de bonus olarak (bu olmasi gerektigini tasvip ettigimden degil tamamen olacagindan) sadece mufredat ne sirada olsun diye dekanlari toplasin hepsi 2 saatte birbirine girer 

Egitim farkina zaten girmissin o yuzden diyecegim bisey yok o konuda, böyle bir sistem kisa vadede kesinlikle orta ve uzun vadede soru isaretli olarak iyi okulları alt seviyeye ceker (hacettepedeki cocuk niye o kadar calissin, universite farkinin bir manası kaldi mi, 1.siniftan cikan tusdataciklar??). Bu sistemin olmasi icin olabilmesi icin tum tip okullarinin saglik bilimleri universitesi gibi bir seye bagli olmasi gerekiyor ve bu olay 80m luk bir ulkede neredeyse imkansiz, singapur disinda bunu basarabilecek bir ulke yok muhtemelen. (Belki bunun için en olasi ornek isvicre epf/eth aday gosterilebilir potansiyel olarak, orada da epfl elektrikten koca bir fakulte dogmasu gibi imkansizligi guzel bir ornek var) Tip gibi mezun kalitesine harbiden onem vermen gereken bir alanda bunun regülasyonu en rahat bir sekilde uzmanlık egitime/buraya giris seklinde olabiliyor bence

hocam bu durum tıpta çok sorun olduğu için arkadaş böyle bir konu açtı diye tahmin ediyorum.

bizim sözlüler tamamen hocanın skinin keyfine göre işlediği için başımız çok ağrıyor. mesela 45 puanlık fizik muayene sözlüsü vardı, arkadaşıma gelen hoca ondan 15-25 puan falan kırmış. biz 85lerde total puan almışız, çocuk aynı yazılıda aynı netleri yapmasına rağmen sözlü dahil edilince 60larda aldı. arkadaşına benign hoca geliyor o geçiyor, sana malign hoca geliyor kalıyorsun stajdan. böyle iğrenç rezillikler var.

Bu farka sahip olan akademisyenlere sahip ülkede zaten 3-4 tane üniversite var. Bu tarz bir değişikliğin yapılması sadece onları da diğer okullarla aynı düzeye çeker, diğerleri için değişen bir şey olmaz.

Torpili önlemenin yolu, daha fazla standardizasyon ve her şeyi test haline çevirmek değil de, işleyen denetleme, feedback ve rapor etme (şikayet) mekanizması kurmak, liyakatsız olan ve objektif karar almayan kişi ve kurumları sistemin içinde tutmamaktır.

Notlamanın tamamen sınavlara dayanması ve bunları okuyanların kimin sınavını okuduğunu bilmeden puanlandırması da bir seçenek olabilir. Şu anki sistemde hoca istediği soruyu, projeyi 5 istediğini 20 puanlar kimsenin ruhu bile duymaz. Hocam bir de sizin pek karşılaşmadığınız bir durum var. Top tier olmayan okullarda düşük IQ'lu, umursamaz ve tembel; kısaca liyakatsız hocalar oluyor. Bunların yaptıkları sınavlar da kendi seviyelerini yansıtır cinsten olduğu için, saçma şeylerle uğraşıyorsunuz. Hatta bir hoca ne kadar düşük seviyedeyse, o derece ulaşılmaz ve konuşulmaz hale geliyor...

• güzel ifade etmişsiniz hocam ağzınıza sağlık. hesap verilebilirlik olmalı...

Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.