Şimdi Ara

Tiyatro nedir? Devlet nasıl oyun düzenler?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir (1 Mobil) - 2 Masaüstü1 Mobil
5 sn
18
Cevap
0
Favori
295
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
5 oy
Sayfa: 1
Giriş
  • Akp'li arkadaşlarımız tarafından yapılan yüksek seviye siyasetin son eseri ise "Bu bir tiyatrodur." diyenlerle dalga geçmek, "İnsanlar öldü nasıl tiyatro?" "Evet ben General X, bir tiyatro uğruna eşimin ve çocuklarımın rezil olacağını, ortada kalacağını, vatan haini olarak gömüleceğimi biliyorum ve bunu destekliyorum." gibi cümleler kurup, klasik edebiyatımızın Tecahül-i arif örneklerini bizimle paylaşmak oluyor.

Bakın, bu tiyatro olur, olmaz. Fethullah Gülen'in işidir, değildir. Önemli değil. Önemli olan, ne kadar dar baktığınızdır. Devlet, bir oyun hazırlayacağı zaman, bunu illa da kendi sempatizanlarının hayatlarını karartmak ile yapmak zorunda olmayışıdır. Fethullahçı yapılanmanın içindeki bir hükümet sempatizanına gönderilecek tek emir ile, bir taşla, on iki kuş vurursunuz. Fethullahçı yapılanmayı temizlersiniz, Abd'ye karşı koz elde edersiniz ve Gülen'i istersiniz, ülkede kimse Suriyelileri konuşmaz, Konya'nın göbeğinde, Akp'nin kalesinde başlayan muhalif eylemler bir anda susar. Evet, darbe girşimine karışanlar, hükümetin emrinde olduğunu bilmez, emmirleri yüksek rütbeli bir Gülen subayından aldığını zannederler. Başarılı olacaklarını zannederler, bu işe kalkışırlar. Ama her şeyin arkasında hükümet vardır.

Olan olay bu olmayabilir, bu bir Gülen girşimi de olabilir. Haklı da olursunuz. Ama mevzu devletse, derin düşünmek gerekir.
    "Devletin derinlikleri, toprağın derinliklerinden daha karanlıktır."

Bir de örnek olsun diye;
    https://tr.wikipedia.org/wiki/Reichstag_Yang%C4%B1n%C4%B1

• Reichstag Yangını oyun/tiyatro değildi yalnız. Naziler için müthiş bir şanstı. Konusunu açmıştım bunun.

https://forum.donanimhaber.com/showTopic.asp?m=118635985&p=1&anchorToGo=118635985#118635985

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

Sahi, zaten bir sizin hayatınız gerçek değil mi? Belediyenin yol süpüren aracının karşısında kollarınızı açıp 'özgürlük duruşu' sergilediğinizde bir saniye bile endişe etmediniz mesela hayatınızın gerçek olduğundan. 'Polis helikopterinden üzerimize sarin gazı atıyorlar' yazdığınızda çok emindiniz kendinizden. Toma'nın suyuna konulan renkli antipas maddesini 'kimyasal gaz' diye kitleye pazarlarken her şey çok gerçekti.

Sahi, zaten bir sizin hayatınız gerçek değil mi? Beyninizi kiraya verdiğiniz sümüklü çakma mehdinizin terli atletinden bir parça elinize ulaştığında ona 'Kabe örtüsü' muamelesi yaparken çok emindiniz yaşadığınız şeyin gerçek olduğundan.

İlk uçuş brövenizi, mezuniyet kılıcınızı o maket savaş uçağı biriktiren sümüklüye teslim ederken ruhunuz son derece gerçek bir huzur duygusuyla dolup taşıyordu değil mi? Haftanın tek günleri Allah'la, çift günleri Allah'ın Peygamberiyle görüşüp emirleri direkt olarak onlardan aldığını beyan eden o ağlak Mesih bozuntusuna hayatınızın her zerresini kayıtsız şartsız teslim ederken; mesleğinize, eşinize, yapacağınız ihanete o karar verirken her şey çok gerçekti.

Bir bizim hayatımız tiyatrodur zaten.

Boğaziçi Köprüsü'nün girişinde karşılaştığım Yıldıray Oğur'la 'doçkadan atılan bir kurşun bizi vurmasın' diye bir arabanın egzozunun altına tam siper yatmışken ben de düşündüm bunu tam olarak. 'Tiyatro bu' dedim. Bir arkadaşıyla kol kola girip 'Lebbeyk Allahümme Lebbeyk' diyerek kurşunların doğrudan üzerine yürüyen Alpaslan Durmuş'u gördüğümde pekişti düşüncem: Tiyatroydu yaptığımız.

Bizim Bekir Cantemir ve Furkan Çalışkan zaten iyi oyuncudur. İbrahim Ertan'ın kamera önü tecrübesi de fazladır. Dolayısıyla birbirimizi kaybettiğimizde, hayatlarımızdan endişe ettiğimizde, her silah sesinde kendimizi yere attığımızda hepsinin tiyatro olduğunu biliyordum. Gecenin sonunda arabamı bir tank tarafından paramparça edilmiş bulduğumda da 'sanat yönetmeni arkadaşlar gerçekten iyi çalışmış' dedim zaten.

Hani bir adam vardı. Böyle tankın önüne yatmış. 'Vay be abi' dedim, 'vay be. Photoshop teknolojisiyle işi bitirmişiz.'

Mustafa Cambaz abinin şehit edilmesini zaten anlarım. Dünya kamuoyuna 'bak bak, gazeteci de öldürüyor bu darbeciler' dememiz lazımdı. O sahne tamam. Erol Olçak abinin şehadeti de makul. Reisin en yakınındaki adamlardan biri öldürülecek ki meselenin tiyatro olduğunu kamufle edebilelim.

Hepsi tamam da Halil Kantarcı'yı niye öldürdük onu anlamıyorum. Anlamıyorum, çünkü onu öldürmek hiçbir işimize yaramazdı.

Kim miydi Halil Kantarcı? Tabii ki tiyatrocu. 28 Şubat'ta kendimizi mağdur gibi göstermek için sahneye koyduğumuz oyunun en önemli oyuncularından biriydi. Tıpkı Yakup Köse gibi onu da 15 yaşında yargılattık. Senaryo gereği idam cezası verdik. Senelerce hapiste yatmasını sağladık. İşkence görmesini sağladık. Hayatını elinden 'senaryo gereği' aldık.

Hapisten çıktığında da 'mağduru oynayabilsin' diye çeşitli başka davalarla yargılattık onu. Her an yeniden içeri tıkmakla tehdit ettik.
    Sonra ne mi oldu? Hiç. Evlendi Halil abi. 3 tane pırıl pırıl evladı oldu. Biri şu an bebek henüz. Durun. Yanlış söyledim. Başta Üsküdar olmak üzere İstanbul'un dört bir yanında onlarca evladı yaşında delikanlıya babalık, abilik etti. Onunla da yetinmedi. Afrika'nın çocuklarına da babalık etmeye başladı. Sadaka Taşı Derneği'nin Afrika'da yaptığı hemen her işe omuz verdi.

En son ne zaman konuşmuştum ben Halil reisle? Hah. 'Gözümüz aydın abi. Tayyar Tercan Türkiye'ye dönüyormuş' demek için. Nasıl da sevinçliydi sesi. Nasıl da hayat doluydu.

Ama dedik ya. Gerçek bir hayatı yoktu. Yaşadığı her şeyi 'oynuyordu.' Zira bir sizin hayatınız olabilirdi. Bir tek siz direnebilir, bir tek siz hakikatin bekçiliğine soyunabilirdiniz.

Neyse. Artık ortada çok bir problem kalmadığına göre kalksana Halil reis, tiyatroymuş her şey. Kalk hadi. 3 çocuğun seni bekler. Üsküdar'ın delikanlıları sohbetini özler. Ben her daim gülümseyen yüzünü görmek isterim. Kalk abi. Tiyatroymuş her şey. Sümüklü mehdiden, onun sümüklü mankurtlarından daha iyi bilecek değiliz ya. Kalk Allah aşkına. Şakanın tadını kaçırma. Kalk. Daha seninle ne şahane oyunlar sahneleyeceğiz. Ne muazzam senaryolara hayat vereceğiz. Kalk reis. Kalk.

Ne diyordu Tayyar abi: 'Şehadet en çok benim Halil'ime, benim güzel kardeşime yakışır. Sıkıntı yok. İnna lillah ve inna ileyhi raciun. Başka gerçek var mı?'

ismail kılıçaslan

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi por favor -- 22 Temmuz 2016; 11:57:05 >

• Beyefendi konumu gerçekten okudunuz mu?

Bir adam belki diyor gelin konuşalım demiş konu sahibi neden bu agresiflik
    2 kim sarın gazi dedi nerde geçti bu olay
    3 kimsayal gaz

O kurşunları sıkanlar, kendi emirlerini, kendi çıkarları için uyguluyor da olabilir. Aldıkları emir "tiyatroya katılın." olmaz. "Vurun." olur. Onlar da gerçekten vururlar.
    Önemli olan aşağıdakilerin neler yaşadıkları ve neyin gerçek olduğuna inandıkları değil, üstte nelerin döndüğüdür.
  • Mesele hükümete gelince ancak bir PKK lının yapabileceği kadar bakış açınız çok geniş oluyor. Hani şu devlet bizi bombalıyor diyenler var ya. Söz konusu batı olduğunda bakıyorum bu zihniyet toz kondurmuyor. Bir şey dediğimizde he Amerika da paralelci değil mi gibisinden laf sokarak işin içinden çıkabiliyorlar. Neyse sonuçta istediğinizi düşünebilir insan aksi saçma olurdu zaten, ama mesela şuna karşıyım kalkışma olur olmaz atıp tutanlar hiçbir bilgiye sahip değiller ama sanki gerçekmiş gibi bir şeyler karalayarak sosyal medyadan insanları yönlendirdi. Bunun haricinde diğer partiler için bir konu açsam kimse hazmedemiyor halbuki komplo teorileri bile üretmiyorum gerçeği dayalı şeyler. Veya AKP yi hedef almayan konularda bu şekilde hazmedilmesi zor oluyor. O halde kategori başlığını değiştirelim hükümete Tayyip Erdoğan'a saldırı bölümü yapılsın hiç girip takip etmem. Şimdi bilgili olursun çocuk değilsindir, ergen değilsindir yine amenna gir düşmanlık besle, istersen iftira at. Sonuçta okuyanda akılsız olmadığına göre kendi değerlendirmesini araştırmasını yapacaktır. Ama zaten böyle bir şey mümkün olmadığı için bazıları sanki bilinçli şekilde organize oluyorlar. Bunlar görülmüyor mu? Bir ses çıkarılmaz iki ses çıkarılmaz sonra topunu alırlar içeriye.

• Code Geass isimli bir anime var, o animeden çıkardığım basit bir sonuçtan bahsedeceğim: Yönetmenin en basit yöntemlerimden birisi iki zıt kutup oluşturmaktır. Halkın kinini ve nefretini kusacağı bir figür sunarsın öncelikle, düşman olacağı yani. (Figürün gerçek oluşu veya olmayışı bunu etkilemez. Aynı 1984 isimli kitapta görüldüğü üzere.) Daha sonra da halkı kurtuluşa götürecek, halkın sevgisini kazanacak bir figür daha sunarsın. Bu sayede halk, kendine ılımlı yaklaşan tarafın sözüne güvenir ve onu izler. Kaldı ki tüm bu oyunlar kötü figür ve iyi figürün asla ortak olamayacağını/olmadığını en şiddetli biçimde gösterecek biçimdedir fakat hakikatte bı iki figürin ortaklaşmaktadır. Kötü figür de iyi figür de istediklerini bir diğerinin hareketleriyle/oyunlarıyla yaptırabilir. İyi figür ve kötü figürün her davranışı, yaptırımı, oyunu kendi için değil; kimisi, bir diğerinin amacına ulaşması içindir.

Anlattıklarım doğrultusunda FETÖ ve AKP'nin ilişkisini bir daha gözden geçirmenizi dilerim.

Ek: Aynı örnek devletin Kürtler'i yönetme politikası için de geçerlidir. PKK ve devletin sözde çatışmasından bahsediyorum elbet fakat konumuz bu değil. Ek bilgi olarak eklemek istedim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Rasyonal Sosyalist -- 22 Temmuz 2016; 14:10:28 >
    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

• Bundan bir hafta önce Anıtkabir bombalacak söylentisi yayılmıştı.
    Anıkkabirin bombalanması kimin işine yarar.
    Bu olayda bilet kime kesilir, kim ayaklanır sokaklara çıkar
    Hesaplanmış şeyler,
    Bu ülkede üçüncü bir el var..
    BU ÜLKEDE bir çok olay peşpeşe geliyor

17 ARALIK
    GEZİ...
    DOĞUNUN KARIŞMASI.
    RUS UÇAĞININ DÜŞÜRÜLMESİ.
    15 TEMMUZ.

HEPSİNDE de her hâlükârda ihale hükümete kalıyor...
    BU OLAYLARIN BİR TANESİ BAŞARI SAĞLASA hükümet alaşağı..
    HÜKÜMET KENDİ KENDİNİ devirmeye mi çalışıyor...
  • quote:

Orijinalden alıntı: sistemli adam

quote:

Orijinalden alıntı: Edizkowicz

Demek istediğim, insanlar tankın üzerine yürümüş olabilir, kurşun yemiş olabilir, bunun gibi örnekler, olayın gerçekliğini kanıtlamıyor.

O kurşunları sıkanlar, kendi emirlerini, kendi çıkarları için uyguluyor da olabilir. Aldıkları emir "tiyatroya katılın." olmaz. "Vurun." olur. Onlar da gerçekten vururlar.
    Önemli olan aşağıdakilerin neler yaşadıkları ve neyin gerçek olduğuna inandıkları değil, üstte nelerin döndüğüdür.

Sizin gibiler hükümet düşmanlığı hisleriyle istediğinize inanabilirsiniz. Darbe başarısız oldu diye karaları bağlayabilirsiniz. Ahmet Hakan ın yazdığı gibi başkan olmak için öldü bile diyebilirsiniz. Halkı tarayan saylonlulardı, bonbalamalar yoktu çıkan dumanlar mangal seonu kaynaklıydı diyebilirsiniz. Hiç kimsenin sizi tatmin etme zorunluluğu yok, diyelim ki fikriniz değişti kime ne faydası var ? Kendi hasmane duygularınız içinde yaşamaya devam edin.

Eğer umrunda değilse cevap vermene gerek yok demektir.Ne bu laf yetiştirme çabası o zaman?

• İnsanlar öldü diye gerçek sananlar var 300 kişi madende ölünce bu işin fıtratında var diyen birisinden bahsediyoruz

Karar sizin

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi HereWeGoo -- 22 Temmuz 2016; 14:46:27 >

Orijinalden alıntı: NKFPK

Bundan bir hafta önce Anıtkabir bombalacak söylentisi yayılmıştı.
    Anıkkabirin bombalanması kimin işine yarar.
    Bu olayda bilet kime kesilir, kim ayaklanır sokaklara çıkar
    Hesaplanmış şeyler,
    Bu ülkede üçüncü bir el var..
    BU ÜLKEDE bir çok olay peşpeşe geliyor

17 ARALIK
    GEZİ...
    DOĞUNUN KARIŞMASI.
    RUS UÇAĞININ DÜŞÜRÜLMESİ.
    15 TEMMUZ.

HEPSİNDE de her hâlükârda ihale hükümete kalıyor...
    BU OLAYLARIN BİR TANESİ BAŞARI SAĞLASA hükümet alaşağı..
    HÜKÜMET KENDİ KENDİNİ devirmeye mi çalışıyor...

Devrilmediği ve birçoğundan da prim yaptığı da bir gerçek, değil mi?

ben fetöcülerin bu derece organize olabileceğine ihtimal veremiyorum çünki kimse kimseyi tanımıyor ?
  • Rasyonal Sosyalist kullanıcısına yanıt
    Deviremedikleri Beceremedikleri de bir gerçek değil mi?
  • quote:

Orijinalden alıntı: NKFPK

Deviremedikleri Beceremedikleri de bir gerçek değil mi?

Devrilmediği bir gerçek, şüphesiz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Rasyonal Sosyalist -- 22 Temmuz 2016; 16:18:46 >

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >

“Elimizde 3 katrilyonluk yolsuzluk dosyası var, savcılığa verdik.”

Mansur Yavaş
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.