Şimdi Ara

Tıp Fakültesinde ' Evrim ' ile ilgili çalışma yapılabilir mi?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
6
Cevap
0
Favori
112
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Sayısalım , evrim ilgimi çekiyor. Biyoloji bölümünün geleceği maalesef ülkemizde çok yok. Ayrıca insan vücuduna da ilgim var. Tıp Fakültesinde evrimle ilgili çalışabilir miyim?




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi axelrhaynr -- 17 Haziran 2022; 19:21:58 >



  • Geleceği oldukça parlak moleküler biyoloji ve genetik bölümünü okuyup evrimsel biyolojiye yönelebilirsiniz ama ağır bir bölüm. Önceden uyarayım.

  • Şartlar yurtdışına çıkmama izin vermiyor. Evrimsel biyoloji de bildiğim kadarıyla ülkemizde eğitimi verilmiyor. Tıp Fakültesi okuyup , sizce ne kadar ileri götürebilirim? Tıbbi antropoloji bölümler yeni yeni literatüre girmeye başladı...

  • Lisans programı biçiminde Türkiye'de eğitimi verilmez çünkü evrimsel biyoloji ayrı bir bölüm değil. Biyolojide spesifik öneme sahip kurucu bir branş. Kuantum veya genel görelilik bölümü de yok ama bu teoriler veya sahalar modern fiziğin temeli. Fizik bölümünde okutuluyorlar. Evrimsel biyoloji de moleküler biyoloji ve genetik, biyoloji, antropoloji vb bölümlerde okutuluyor. Türkiye'de evrimsel biyoloji çalışanlar var. Ergi Deniz Özsoy mesela. Kendisinden vakti zamanında evrimsel biyoloji konusunda ders almıştım. Gerçekten ciddi biçimde bu konuda çalışmak istiyorsanız ama moleküler biyoloji ve genetik bölümünü tercih edin. Tıbbı es geçin. Moleküler biyolog ve genetikçi araştırmacıların Türkiye'de de laboratuvarları ve fonları var. Henüz üniversite kazanmadıysanız yurtdışına gidecek hale gelene kadar da zaten yıllar geçer. Şartlar değişir.





  • Sartlar yurtdisina cikmama izin vermiyor demissin, ancak yurt disina muhtemelen lisansi bitirdikten sonra direkt doktora yapmak icin cikacaksin ve maasli calisan olacaksin. Yani paran olmasina gerek yok. Molekuler biyoloji ve genetik, yurt disi kariyerin ve ilgi alanin acisindan en uygunu.


    Ama baska herhangi bir sebepten kesinlikle yurtdisina cikamam diyorsan ve bu kararin degismeyecekse, o zaman tip yaz. Bu durumda bil ki Turkiye'de hicbir halt yapamayacaksin, hastanelerde hasta bakacaksin veya arastirma yapiyormus gibi yapacaksin :) Ama en azindan issiz kalmazsin, maasin da hayatta kalmaya yeter. Turkiye'de sifirdan bir bilim kariyeri yapamazsin. Yapan bazi insanlar, hayatlarinin yarisini yurt disinda gecirip sonra Turkiye'ye donen kisiler. Sen surekli Turkiye'de kariyer yapacak biri olarak kimse seni onemli pozisyonlarda bilim insani olarak ise almaz. Hekimlik yapacaksin o yuzden.

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.