Şimdi Ara

Timur-Yıldırım Bayezid Mektuplaşmaları

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
17
Cevap
2
Favori
2.255
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Türkler, en çok kendileriyle savaşmıştır.

-Tarihçi.

Timur, Çin Seferi'ne çıkmadan önce arkasında güçlü bir devlet bırakmak istemiyordu. Niğbolu'da Haçlılar'ı darmadağın etmiş, Anadolu'da hemen hemen tek güç olmuş Osmanlı ise Timur için büyük bir tehlike teşkil ediyordu. Çin'e gitmeden önce bu güç ortadan kaldırılmalıydı. Kara Yusuf ise güzel bahaneydi.

Lisede tarih hocalarımız bize hep savaşın nedeni olarak mektuplaşmaları söylediler. Peki o mektuplarda neler yazıyordu?

Buyrun:

http://www.turkiyat.selcuk.edu.tr/pdfdergi/s15/das.pdf

@Kraven

• Off işte bu ya ne zamandır bunu arıyordum tamamının yayınını, adamsın Tarihçi eline koluna gözüne kulağına sağlık

Küfürlü mektuplar da var bunda değil mi?
  • quote:

Orijinalden alıntı: Kraven

Off işte bu ya ne zamandır bunu arıyordum tamamının yayınını, adamsın Tarihçi eline koluna gözüne kulağına sağlık

Küfürlü mektuplar da var bunda değil mi?

Yıldırım daha sert şeyler yazıyor genelde.

-Ey ihtiyar köpek, tekfurdan daha şiddetli kafirsin gibi. Timur yaşça büyük olması hasebiyle daha uygun, daha yumuşak bir dil kullanmış. Ama Yıldırım Baba yardırıyor anam yardırıyor.

• bayezid da kaşınmış, hani bir insan bu kadar kışkırtılmaz ki, aksine timur da ağırdan almış gibi sanki işleri sanki bayezid sakin ol beni kışkırtma sakın der gibi
  • Boş bir vakitte baştan aşağı okuyacağım.Timur'u çok severim
  • sanki biraz yıldırım sempatizanlığı var makale sahibinde.
    mektupların içeriği konusunda bilgim vardı ancak daha önce okumamıştım.
  • quote:

Orijinalden alıntı: hashus1099

sanki biraz yıldırım sempatizanlığı var makale sahibinde.
    mektupların içeriği konusunda bilgim vardı ancak daha önce okumamıştım.

Bana da öyle geldi biraz. Ama yine de önemli bir makale. Zira Timur, Hazarlar, Selçuklular gibi aslında Türk Tarihi'nin önemli basamakları olan devletler hakkında çok fazla makale ve kitaba rastlamıyoruz.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Selahaddin Eyyübi gerçekleri
    2 yıl önce açıldı
    Mustafa Kemal ATATÜRK
    17 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • Güzel paylaşım boş bir zamanda okurum tamamen.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Timur başta haklıyken haksız duruma düşmüş, Bayezıd öfkesini kağıda döktükçe ve yanındaki akıllı adamlarca yanlış yönlendirilmesinden Timur'u iyice kızdırmış. Haliyle Timur'da o olgunluğu, alttan alma halini uzun sürdürememiş. Yanlış anlamışsam düzeltin. Teşekkürler paylaşım için.
  • ondan son ra timur demir kafese koyduryor Yıldırımk han 'ı . Denizli de bir hamam da .Savaş bittikten sonra. Sen bana giydirirsin he
  • quote:

Orijinalden alıntı: zingfth

ondan son ra timur demir kafese koyduryor Yıldırımk han 'ı . Denizli de bir hamam da .Savaş bittikten sonra. Sen bana giydirirsin he

Yıldırım kendi mektuplarında neler demişse Timur da aynısını yapıyor. Yoksa böyle şeyler yapmazdı. Yaşlı başlı adam zaten.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Güzel bişlgi olmuş.işte olmama rağmen yarısını okudum,sürüklenerek
  • quote:

Orijinalden alıntı: Tarîhçî

quote:

Orijinalden alıntı: zingfth

ondan son ra timur demir kafese koyduryor Yıldırımk han 'ı . Denizli de bir hamam da .Savaş bittikten sonra. Sen bana giydirirsin he

Yıldırım kendi mektuplarında neler demişse Timur da aynısını yapıyor. Yoksa böyle şeyler yapmazdı. Yaşlı başlı adam zaten.

Ağzını aramış sonra kendi kuyusunu kazmış yıldırım. Bu olay yaşaması acaba kudretine şan ına zarar verdide int,ihar mı etti çok net dememiş ama bence de zehirle intihar etti

• Yıldırım çok sinirli,kibirli,kendinden emin ve karşısını küçümseyen bir üslup kullanmış ki,karşı tarafı küçümsemek,kendini göklere çıkartmak bir generalin,liderin yapacağı en tehlikeli hata,ki onu yapmış.Yıldırım adam gibi istihbarat ağını yapsaydı,kendi ordusundaki düzeni sağlayıp ihanet etmeyeceklerine emin olsaydı,Ankara savaşı kaybedilmezdi.Tatarlar zaten kanadın tam arkasından saldırdığı için çok zayiat verildi savaş esnasında,kanadın önünden saldırsalar bir ihtimal savuşturulur,diğer kanatlarla takviye edilirdi.Ve bir başka yaptığı hata,meydana 1 gün önce varması ve hemen saldırıp Timur daha mevzi,siper kazdırmadan hazırlıksız bir şekilde dururken Timur'a hazırlanması için 1 gün verip beklemesi oldu.Zaten fili var,ordusu daha düzenli,büyük ve istihbarat ağı aşmış durumda,yani Timur 3-0 öndeydi,Yıldırım hemen saldırsaydı Yıldırım 2 Timur 0 olacaktı,ama o kozu da Timur'a vererek 5-0 oldu Yıldırım.Zaten Tatarlar da ihanet etti,Timur 10-0 olarak Legendary Victory ile yollandı.

• Yıldırım bariz kendisi kaşınmış.
  • Timur alttan almış ama onun da bir sabrı var sonuçta.Yıldırım'ın ilk mektubundan belli olmuş savaş çıkacağı.
  • lisede okumuştum

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.