Oncelikle degerli arkadasimiz @Kartal Göz şu alttaki sorduguna ayri bir cevap vereyim Yani söylenen şey illa gerçek olacak ya da inanç olarak sunulduğu gibi gerçek olacak diye bir şey yok. Anladığım kadarıyla bu filmi fantastik bir dinî film gibi görüyorsun. Kahine insanlar orda yol gosterici ve gelecegi gorcek gozuyle bakiyorlar dimi evet. morpheus reisde neoya kahinin verdigi bilgi dogrultusunda inaniyor ve morpheus reis neoya cok inaniyor hayatini neoyu bulmak icin harciyor hatta neo icin olumu seciyor ajanlara binada teslim oluyor... morpheusun tek gorevi var oda kehanetde gecen secilmis kisiyi bulmak ona yardimci olmak yani neoyu Gemidekilerde neoya inaniyor.hatta bu mucize diyor tank trinityde inaniyor onunla olume gidiyor. 3.filmde insanlar neo trinty ile inerken asansorden tum insanlar ondan yardim istiyor hediyeler getiriyor... Ben matrix filmini muthis bir basyapit bilimkurgu filmi ve felsefi yonu olan ve bolca din propagandasi yapilan bir film olarak goruyorum. Cogu kisi filmdeki gondermeleri yakalayamamis yada vurdu kirdi gecti aksiyon olarak gordu izledi vcd doneminde izleyen gencliginde izleyen yada 1kere izleyen zaten anliyamaz... bazi detaylar icin o sahneleri 2/3kez izledigim oldu....cogu film bu filmden etkilenmis ve taklit edilmisdir. Kullanilan efekt ve teknikler su gunumuzde bile muazzamdir... Din cok degisik bir inanc temelli olgudur herkes inanmakla inanmamakla ozgurdur ... Bu filmi bizimkiler cekse ve neo imam hatipli bir imam olsa cogu inanirdi mesela Musanin denizi ortadan ikiye ayirmasina inaniyoruz ama neonun sentinelleri durdurmasimi sacma😎 Hindularin ineklere tapmasida sacma dimi bize gore onlarin kutsali.. Her dinin peygamberide farkli...neoda o filmin peygamberi zaten. Mermileri durdurmasi ucmasi kacmasi vsvsvs bunlar zaten filmde gecen seyler yahu Arkadasin sorusuna gelirsek neoda etden kemikden evet ve mucizelere inanmiyoruz peki. Peygamberlerde etden kemikdendir dimi? Bunlara inaniyoruz ama; Kur'an-ı Kerim'de Hz. Musa (a.s.)'a verilen dokuz mucizeden bahsedilmektedir: “And olsun ki, Biz Musa’ya apaçık dokuz mucize verdik; İsrailoğullarına sor: O, onlara geldiğinde Firavun ona:'Ey Musa! Ben senin büyülenmiş biri olduğunu sanıyorum!' demişti hz musanin tam9 mucizesi var Sentinellari nasil durdurdugu burda anlatiliyor merak eden izlesin ![]() Matrix Explained FULL PLAYLIST ► https://bit.ly/3svJH0l
SUBSCRIBE to never miss a recap ► https://bit.ly/2MXqz6G
How did Neo stop sentinels? This is absolutely one of the biggest unanswered questions within the matrix franchise. Some people even suggest that Neo stopping sentinels proves that the supposed real world is simply another matrix, however this is not the case for many reasons that i’ll cover in a future video. For now let’s dive into how did Neo stop sentinels?
0:00 Matrix Neo sentinels
0:36 Matrix Timeline
1:48 How did Neo stop sentinels
2:16 Matrix Neo sentinels scene
3:37 Matrix Neo source
6:03 Matrix the Oracle and The Source
6:44 Matrix The Source and The One
Learn more!
• The Matrix explained
• The Matrix ending explained
• The Matrix timeline
• The Matrix Reloaded ending
• The Matrix Revolutions ending
• The Matrix Neo Sentinels
• The Matrix how did Neo stop sentinels
• The Matrix Reloaded sentinels
MARVEL CINEMATIC UNIVERSE TIMELINE EXPLAINED! ► shorturl.at/qITY4
See all Jam Punch story recaps here ► https://bit.ly/2tJtYxk
#thematrix #matrixexplained #thematrix4 https://www.youtube.com/watch?v=bcNqaYC3btA&feature=youtu.be< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > |
The Matrix Resurrections (22 Aralık 2021) | Keanu Reeves - Carrie-Anne Moss - Yahya Abdul-Mateen II (13. sayfa)

-
-
Bu tarz filmleri zamanında Cuneyt Arkın cektiginde dalga geciyorduk ama?
-
quote:
Orijinalden alıntı: demircibuHehe zion matrix he
3.filmi bastan sona bosa izlemissin.
Eksi yazari zaten film yapimcisinin yanindaki danismandi
Film yonetmenin yanindaki resmi danisman felsefeci ve hristiyan ve yahudi din adamlarindan daha iyi bilir eksi sozluk
Hicbirsey bilmiyorsaniz filmi izlemeden bi google zion yazin yahu sonra izleyin zion neymis 2kutsal kitaptada tonla yerde zion gecer...
Nebukadnezar gemisinin adi bile tesaduf degil dini gonderme
Yeni Babil kralı adi yani suriye ve filistini alan kisi.
Neyse siz sozlukdeki 19yasindaki bebelerin yorumunu okuyun
Alıntıları Göstersen animatrixi izle sonra konuşalım sadece 3 filmi izleyince böyle oluyor demek ki
-
quote:
Orijinalden alıntı: demircibuOncelikle degerli arkadasimiz @Kartal Göz şu alttaki sorduguna ayri bir cevap vereyim
Yani söylenen şey illa gerçek olacak ya da inanç olarak sunulduğu gibi gerçek olacak diye bir şey yok. Anladığım kadarıyla bu filmi fantastik bir dinî film gibi görüyorsun.
Kahine insanlar orda yol gosterici ve gelecegi gorcek gozuyle bakiyorlar dimi evet.
morpheus reisde neoya kahinin verdigi bilgi dogrultusunda inaniyor ve morpheus
reis neoya cok inaniyor hayatini neoyu bulmak icin harciyor hatta neo icin olumu seciyor ajanlara binada teslim oluyor... morpheusun tek gorevi var oda kehanetde gecen secilmis kisiyi bulmak ona yardimci olmak yani neoyu
repliklerde bir kac kere mucize diyor neonun yaptiklarina
Gemidekilerde neoya inaniyor.hatta bu mucize diyor tank trinityde inaniyor onunla olume gidiyor.
3.filmde insanlar neo trinty ile inerken asansorden tum insanlar ondan yardim istiyor hediyeler getiriyor...
Ben matrix filmini muthis bir basyapit bilimkurgu filmi ve felsefi yonu olan ve bolca din propagandasi yapilan bir film olarak goruyorum. Cogu kisi filmdeki gondermeleri yakalayamamis yada vurdu kirdi gecti aksiyon olarak gordu izledi vcd doneminde izleyen gencliginde izleyen yada 1kere izleyen zaten anliyamaz... bazi detaylar icin o sahneleri 2/3kez izledigim oldu....cogu film bu filmden etkilenmis ve taklit edilmisdir. Kullanilan efekt ve teknikler su gunumuzde bile muazzamdir...
Din cok degisik bir inanc temelli olgudur herkes inanmakla inanmamakla ozgurdur ...
Bu filmi bizimkiler cekse ve neo imam hatipli bir imam olsa cogu inanirdi mesela
Musanin denizi ortadan ikiye ayirmasina inaniyoruz ama neonun sentinelleri durdurmasimi sacma😎
Hindularin ineklere tapmasida sacma dimi bize gore onlarin kutsali..
Her dinin peygamberide farkli...neoda o filmin peygamberi zaten.
Mermileri durdurmasi ucmasi kacmasi vsvsvs bunlar zaten filmde gecen seyler yahu
Arkadasin sorusuna gelirsek neoda etden kemikden evet ve mucizelere inanmiyoruz peki.
Peygamberlerde etden kemikdendir dimi?
Bunlara inaniyoruz ama;
Kur'an-ı Kerim'de Hz. Musa (a.s.)'a verilen dokuz mucizeden bahsedilmektedir:
“And olsun ki, Biz Musa’ya apaçık dokuz mucize verdik; İsrailoğullarına sor: O, onlara geldiğinde Firavun ona:'Ey Musa! Ben senin büyülenmiş biri olduğunu sanıyorum!' demişti hz musanin tam9 mucizesi var
Sentinellari nasil durdurdugu burda anlatiliyor merak eden izlesin
Jam Punch Storytellingyoutube
Matrix Explained FULL PLAYLIST ► https://bit.ly/3svJH0l SUBSCRIBE to never miss a recap ► https://bit.ly/2MXqz6G How did Neo stop sentinels? This is absolutely one of the biggest unanswered questions within the matrix franchise. Some people even suggest that Neo stopping sentinels proves that the supposed real world is simply another matrix, however this is not the case for many reasons that i’ll cover in a future video. For now let’s dive into how did Neo stop sentinels? 0:00 Matrix Neo sentinels 0:36 Matrix Timeline 1:48 How did Neo stop sentinels 2:16 Matrix Neo sentinels scene 3:37 Matrix Neo source 6:03 Matrix the Oracle and The Source 6:44 Matrix The Source and The One Learn more! • The Matrix explained • The Matrix ending explained • The Matrix timeline • The Matrix Reloaded ending • The Matrix Revolutions ending • The Matrix Neo Sentinels • The Matrix how did Neo stop sentinels • The Matrix Reloaded sentinels MARVEL CINEMATIC UNIVERSE TIMELINE EXPLAINED! ► shorturl.at/qITY4 See all Jam Punch story recaps here ► https://bit.ly/2tJtYxk #thematrix #matrixexplained #thematrix4https://www.youtube.com/watch?v=bcNqaYC3btA&feature=youtu.be
Alıntıları GösterÜstadım teşekkür ederim zahmet edip yanıtladın. Yalnız bu filimde olanı ve olmayanı, gerçek hayatta sahip olduğumuz inançlarımıza göre değil de filmin bize verdiği ve sunduklarına göre değerlendirmek daha isabetli olmaz mı ?
Sonuçta Zion'da Neo dahil hiç kimsenin Matrix içinde yaptıklarını yapamadığını, sıradan bir insan olduğunu, Zion'da güçlerinin olmadığını bize filim verdi. Öyle ya aksi olsa Cypher'ın bedenini ele geçiren Smith nasıl yaralayacak Neo'yu ?
Yani filmi değerlendirirken her ne kadar filmin dini göndermeleri olsa da, kendi inançlarımızı dışarıda bırakıp, filmin bize sunduğu kurguya göre olayları değerlendirmemiz gerekmez mi ?
Yoksa öbür türlü içine edilen GOT finalini bile "Yahu ejderhaların olduğu dünyada mantık mı arıyorsun" diye savunanlardan bir farkı kalmıyor durumun.
Eğer inançlarımıza göre olayı değerlendirirsek bana hepsinin toptan saçma sapan gelmesi gerekir, zira ben ateistim.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Isbara -- 24 Eylül 2021; 18:40:16 >
-
her işine gelmeyene fake damgası yapıştırma belki seninki fakedir haberin yoktur.
akıldanda bahsederim fikirdende dikkat et ummadığın taş baş yarabilir.
benimde senle işim olmaz..
-
3. filmde Smith'le oynadı dediğin bu aslında Kahin'in yönlendirmesi ve planıydı. Neo işin merkezinde gibi görünse de o sadece uygulayıcıydı, deneysel takıldı. Filmde Neo'nun öyle üstün zeka harektlerini göremedik. Bütün Matrix Smith'e karşı olmuş o yüzden yenilmesine çok da şaşırmamak lazım. Neo tek başına baş edemezdi. Zira Smith kimi kopyalasa güçlerini ve özelliklerini algortimasına ekleyip her seferinde daha da güçlenmiş ve Matrix'in fatihi olma yolunda ilerliyordu. Dövüşte Neo'yu zorlayıp çoğunlukla dövdüğünde bunu net bir şekilde gördük. Neo serideki gücünün zirvesindeyken bile yenildi hem de birden fazla kez. Yani Smith'in oradaki gücünün büyüklüğü tartışmaya açık bile değil.
Hocam tamam ışık hüzmesi şeklinde görüyor da bu nasıl mümkün oluyor diyorum. Zion simülasyon değilse orada Neo etten kemikten bir insansa Sentinelleri bir el hareketiyle nasıl durduruyor ve nasıl gözleri yanmış olduğu ve kör olduğu halde görebiliyor diyorum. Biz insanların böyle bir yeteneği mi var? Herhangi bir insanın gözüne bilmem kaç bin voltluk elektrik verip yaksak o insan görebilir mi? Görmeyi boşver ayağa kalkabilir mi yaşayabilir mi? Demek ki orası da bir üst simülasyon. Matrix'te yaşayıp da gerçekliğinden şüphe eden isyancı insanların kafasındaki o engellenemeyen şüpheleri engellemek için yapılmış gerçekliği biraz daha farklı ama biraz gerçekçi gibi görünen bir simülasyon Zion. Matrix'ten şüphe edenler Zion'un gerçekliğine inanıyor işte. Bu gerçeklikten de neye dayanarak emin oluyorlar belli değil. Ama film Zion'un da bir tür üst simülasyon olduğunu gösteren 2 büyük ipucu koymuş biz seyirciler için. Yanmış kör gözle Neo'nun ışıklı görüşü ve Sentinelleri Matrix içinde mermi durdurur gibi durdurması. Hatta bana o Zion'dan simülasyonlara bağlanmak için beyinlerine soktukları 10-15 cm'lik kazıklar bile Zion'un gerçekliğini sorgulatıyor. Zira öyle bir beyin yok la. Bayağı bildiğin korteksi filan delip geçiyordur o. Neyse bu sonuncusu sadece benim fikrimdi.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Kartal Göz -- 25 Eylül 2021; 18:32:44 >
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
-
Buna ben cevap vereyim. Kim diyordu hatırlamıyorum ama birisi şöyle bir şey söylüyordu. "Neonun güçleri bu dünyanın ötesine taşıyor". Yani her türlü açık kapı bırakmışlar. Cevabı yeni filmde öğreniriz umarım.
< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı > -
Hocam sen filmdeki inanç diyaloglarına gereksiz yere takılmışsın zira o cümleler insanları etkilemek için umut vermek için belki de gazlamak için söyleniyor. Yahu o cümleyi kuran Kahin bile insanların duygularını ve kararlarını anlamaya çalışıp makinelerle insanlar arasında köprü kurmakla görevli, insanları da yönlendirebilen bir program, bir bilgisayar yazılımı, kentilyonlarca 0101'lerden ibaret. "Seçilmiş kişinin gücü bu diyarları aşar." cümlesi boş bir cümle. Sadece inançlı insanların inancına şekil vermek, yönlendirmek veya inançsızsa bu yönde bir inanç sağlamak için sarf edilen telkin cümlesi. Bir gerçekliği yok. Morpheus, Trinity vs de sonuçta program değil, 2 farklı insanın Matrix ve Zion'daki 2 farklı avatarı o kadar. MMORPG oyunlarında yarattığın karakterden ya da Tekken 7'de seçtiğin karakterden farksız. Yönlendireni, konuşturanı, hareket ettireni insan ama kendisi bir yazılımsal kabuk. Elbette bu kabuk onu yönlendiren insanın fikirlerine, duygularına göre hareket edecek, bundan daha doğal bir şey olabilir mi? Mucize de der, dua da eder, kutsal kitaplarına da sığınır, insan sonuçta. Ben ilk filmi rahat 10 kez izlemişimdir, diğer filmlerini de 4 kere filan izlemişimdir. Animatrix'i de bugün 2.'ye izledim.
Matrix'in dinî göndermelerini biliyorum ama bunların propaganda olduklarını düşünmüyorum. Propaganda bile olsa propagandanın bir amacı bir misyonu olur. Şimdi Matrix'te Zion ve seçilmiş kişi dedin diye bunu izleyen insanlar inançlarını mı değiştiriyor? Ne işe yarıyor bu propaganda? Hadi ABD propagandası yapan filmlerin ABD'nin dünya kamuoyundaki psikolojik baskısına ve dolaylı olarak küresel siyasete etkisi olduğunu biliyoruz, hissediyoruz da bundaki dini propaganda ne işe yarıyor? Var mı içinde bu filmdeki Hıristiyanlık propagandalarını görüp de Hıristiyan olan, örneği var mı? Bir kere propaganda öyle üstü kapalı sembolizme yapılmaz. Daha açıkça yapılır, algı operasyonuyla yapılır ki etkisi olsun. Propagandanın etkileyeceği kitle zaten bu filmi sadece aksiyon dövüş filmi olarak gören kitle. Onlarda da bir kıpırdama olduğunu zannetmiyorum. Bak Budizm propagandaıs dersen ona bir şey diyemem ama bence propaganda çok güçlü bir kelime, bu göndermelere propaganda demek yanlış. Misyonu olmayan şey propaganda değildir. O zaman her yazdığın her söylediğin her görselleştirdiğin şey propaganda olurdu. Gönderme demek daha doğru bir tanım. Bu filmi ilk izlediğimde de zaten göndermelerin hiçbirini anlamamıştım ki o zaman Müslüman'dım. Sonradan göndermeleri öğrendim "Eee? Bu muydu dedim." yine Müslüman'dım. Matrix'ten bağımsız olarak dini inancımı yitirdim ve göndermeleri tekrardan okuduğumda görüşlerim gram değişmedi. Yine "Ee? Ne olmuş?" diyorum. Anlamsız yani. Bir de senaristler illa ki bir şeylerden etkilenebilir. Mesela adam bazı Budizm öğretilerinden etkilenmiştir, fikirler ilginç gelmiştir senaryoya replik olarak eklemiştir. Bu şimdi propaganda mı oluyor yani? Yapmayın. Bence filmde bu kadar dinî ögelerin kullanılmasının sebebi "Hıristiyanlık prooagandası yapılıyor" algısı yapılarak filmin konuşulmasını, daha çok izlenmesini, kendini sürekli reklam etmesini sağlamak. Tamamen psikolojilere oynayan ticarî şeyler. Nasılsa dünyada din deyince akan suların durduruğu milyarlarca insan var. Bir de böyle düşün.
Musa'nın denizi yarmasını Musa'nın varlığına ve gerideki hiçbir dine inanmıyorum, zira bana alayı masal, alayı mitoloji gibi geliyor, hatta bundan gerçekliğim kadar eminim. Neticede dünün dinleri bugünün mitolojisi olmuşlar. He bu beni bağlar ama kurmaya çalıştığın bağ saçma. Neden saçma? Bir kere film dijital bir dünyayı ve distopyayı anlatıyor arada felsefe de yapıyor. Hokus pokus, doğaüstü güçler, inler, cinler, periler dünyasını anlatmıyor. İşte bu yüzden verdiğin örnek alâkasız. Mesela Musa'yı anlatan bir film olsaydı inançsız biri olarak fantastik bir film diye düşünür izlerdim veya inançlı biri olsam bunu tarihî bir olay yani yaşanmış bir olay gibi anlatır izlerdim. Ama her iki şekilde de Matrix'i izlediğimde bir bilim-kurgu filmi olduğunu bunların mükemmel bir senaryo matematiği ile hazırlanmış bir eser olduğunu biliyorum. İnançlıyken de hiçbir zaman aklıma Hıristiyanlık'ı getirmedim o bilim-kurguya hayran kaldım. İnançsızken de bilim-kurguya hayran kalmamın yanında felsefesini de sevdim. Bazı inançlılar gibi kendi dini inancımı eğip büküp Matrix'te yaşıyoruz hepimiz aslında ölünce gerçeğe uyanacağız diye düşünmedim. Ama inançsızken simülasyon yaşamı için şunu dedim: hakikaten de simülasyonu yaşama fikri ilginç, neden olmasın ama yine de büyük olasılıkla böyle bir gerçekliğin içinde yaşamıyoruz dedim. Yoksa Mesih vs hikâye.
Filmin bilim-kurgu olduğunu tekrar hatırlatalım ve bütün dini ögeleri elimizle uzaklaştıralım. Neo peygamber filan değil, Matrix simülasyonunda kazara yani bir olasılık dahilinde simülasyonun algoritması gereği oluşan anomalinin isabet ettiği kişinin simülasyonundaki avatarı. Simülasyondaki diğer avatar sahipleri başka bir gerçekliğe (Zion) mal bulmuş mağribi gibi bağlanmış ve inançları pekişmiş. Kendi inançları ekseninde başks bir insanı yönlendiriyorlar. Bugün milyarlarca insanın ister istemez veya zorla kendi çevresine evladına yakınına vs dinî inançlarını dikte etmesi gibi. Yönlendiriyorlar yani. Neo da bu gerçekliğe inanmaya başlıyor. Kafası allak bullak olmuş, çünkü yıllarca kendinden emin olduğu ama yine de gerip hisler beslediği monoton gerçekliğinden çıkıp beynindeki yerleşik algıların ırzına geçiliyor o yüzden bu normal. Sen böyle dalganan ayna görsen sana da tuhaf gelmez mi? Neyse işte Neo bu inançlı zatların gazlamaları fişeklemeleriyle bu simülasyondaki anomaliye sahip oluyor. Bunu şey gibi düşün, bir oyun oynuyorsun oyunu Matrix simülasyonu farz et karakterin bir şeyden sonra inanılmaz güçleniyor. Uçuyor, kaçıyor filan ya skill açıyorsun ya da oyundaki senaryo gereği böyle oluyor. Veya daha güzel bir örnek oyunda bir hata oluşuyor ve bu hata senin aşırı güçlenmene yol açıyor, ölümsüz oluyorsun. Hile kodlarıyla yaptığın "god mode" gibi. İşte Thomas Anderson' olan da tam olarak bu. Matrix Simülasyonunda inanılmaz güçleniyor, anomali oluyor. Ama bu sadece Matrix içinde oluyor. Zion simülasyonu inda güçleri törpüleniyor (zira buranın daha gerçekçi olması lazım, insanların buranın gerçek olduğuna inanıp daha da ötesine geçmeye çalışmaması, buradan da şüphelenmemesi, bu bariyeri geçmemesi lazım) ama bu onun kör gözle görebilmesine ya da Sentinelleri durdurmasına engel olamamış. Simülasyon güç hediyesi olan algoritmalar burada da çalışıyor yani.
Musa için söylediğim her şey diğer peygamberler ve dinler için aynen geçerlidir. Benim için La Fontaine masallarından farksız, aslında bunların masal olduğundan o kadar çok eminim ki fazlasını yazarak küstahlık etmiş gibi görünmek istemiyorum zira bazıları dinî konularda fazla alıngan oluyor. Sinema bölümünü din kavgası yaratarak germeyelim.
Ama şunu unutmayın geçmişte Güneş'e, gezegenlere, toprağa, yıldırımlara, denizlere tanrı diye inanıp tapan insanlar oldu. Onlar da sizin şu anki inandığınız dinlere inandığı kadar inanıyordu o kadar emindiler yani. Thor'a, Odin'e, Zeus'a inandılar. Yani inandığınız şeyin aslında bir gerçeklik değil de adı üstünde bir inanç olduğunun bilincinde olun. İnanç mensuplarının sayısının çokluğu inancı gerçeklemiyor. Gerçek 1 kişi için de aynıdır sonsuz sayıdaki öz bilinci olan organik-inorganik varlıklar için de.
Yani koskoca bilim-kurgu evrenini şöyle dinî inançlara, doğaüstü güçlere vs indirdiniz ya ne diyeyim. Hele hele senden hiç beklemezdim böyle bir film analizini demircibu. Vallahi şaşırttın beni. Peki biraz kendine dürüst ol: şimdi bunca karmaşık bir senaryo matematiğinde, bunca lore'da Zion'un simülasyon olasılığını göz ardı edip filmdeki Neo'nun gücünü "Allah'ın iman gücü"ne bağlamak sence de çok kolaya kaçmak, çok sığ, çok basit, çok "Matrix evreninin o karmaşık yap-bozuna aykırı ve uyumsuz olarak" kestirip atmak, çok "senaryoyu Wachowski kardeşler yazarken son anda Akasya Durağı senaristlerinin dokunuşuna uğramış" gibi eğreti hatta saçma durmuyor mu? Yani bu senaryo için beyin yakarak yıllarca üstünde çalışıp duracaksın sonra senaryonun bir yerinde amaan Neo'ya biraz iman gücü verelim gitsin diyeceksin? Hem de yüz milyonlarca dolar bastırıp yaptığın, insanların teori üretip durmaktan kafayı kırdığı karmaşık bilim-kurgunun kralı bir filmde? E abi bu iş bu kadar kolaysa niye böyle kastı ki insanlar. Neo'nun hokus pokus gücü varmış öl dedi öldü, ol dedi oldu? Bu mu yani? İnsanların beyninden duman attıran, ateşli tartışmaları sürdüren Matrix bu muydu yani? İnsanlar bu bayağılığı mı beğendi şimdi?
-Neo nasıl durdur uzaktan?
-E öyle işte. Mucize, seçilmiş. ( Bir bilim-kurgu filminde hiçbiri şeyi açıklamayan anlamsız bir cümle.)
-Neo'nun gözleri körken nasıl ışıklı görüyor?
-Allah'ın işi işte. (Bir diğeri daha... Çok açıklayıcı oldu.)
Kusura bakmayın demircibu hocam ama 19 yaşındaki Ekçici diye yaftaladığınız kişinin yaptığı analizin yanında çok komik bir yazı olmuş. Kaldı ki o analizi yapan kişi ya da kişiler filmi -olması gerektiği gibi- bilim-kurgu ekseninde incelemişler. İnsanlar boşuna tartışıyormuş bunca yıl. Her şey hokus pokus ise sorgulamaya gerek yok. Bu durumda Matrix serisini komple vasat filmler olarak ele alabiliriz. Zira bu böyleyse vasatlıktır. O şekilde düşününce bu filme kusasım geldi açıkçası.
Aslında filme Hıristiyanlık propagandası demenizin sebebi de bu. Bu yüzden işte böyle düşünüyorsunuz. Hokus pokusu, doğaüstüyü -ki filmde böyle bir şey yok var olanlar simülasyon- filmin merkezine alıp dinî isimlendirmeleri ve kendince bir şeylere inanan insanların cümlelerini bu merkezde birleştirirdiğiniz için yanlış analizlere, yanlış sonuçlara çıkıyorsunuz. Keşke Wachowski kardeşler yaşayan inançlardan değil de ne bileyim ölmüş inançlardan isimlendirmeler seçseymiş. Gerçekten film en azından daha doğru anlaşılabilirmiş. Çünkü işin içine felsefe de girince oradan hop, hemen dinî inançlardan çıkarımlar yapıyor insanlar.
Tavsiyem Animatrix ve seriyi baştan bu dinî şartlanmaları göz ardı ederek izleyip sonra da şu Matrix analizlerini bir okumanız. Merovingian, The Trainman, Seraph vs alayını bir araştırmanız. Ekşicileri sevmşyorsanız Youtube'da güzel analizler yapanlar da var. Shockwave var mesela. Bunları bilim-kurgu ekseninde incelemeniz kafanızda duman attırsa da seriyi eskisinden daha çok seveceğinize inanıyorum. Zira Matrix evreni hiç o kadar basit değil.
-
Bu cümle ortadaki anormal durumu açıklamıyor. Zion'un simülasyon olması açıklayabiliyor. Daha mantıklısını duymadım.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Neonun güçleri bu dünyanın dışına taşıyor evet. Çünkü o dışta kalan dünya da bir simülasyon ve orada da zihnini ne kadar özgür bırakabilirsen, o dünyanın da bir simülasyon olduğunu ne kadar bilirsen o kadar güçlü oluyorsun. Neo sadece 4 sentineli durdurarak komaya giriyor. Çünkü o dünyada bunu yapabileceğini bilmiyor. O dünyayı gerçek sanıyor. Fakat bunu yapabildiğini gördükten sonra makine şehrine giderken onlarca bombayı patlatıyor. Yine kısıtlı çünkü muhtemelen Zion ve makineler dünyasının da matrix gibi olduğuna uyanmıyor daha.
Gözleri kör olmuş neo’nun ışıklarla görmesini, sentinelleri durdurmasını, zionun gerçekliğini elbette yaratıcı tarafından seçilmiş kişi ya da süperkahraman gibi biri olması şeklinde yorumlayabilirsiniz ancak o halde film fantastik bir film olacaktır.
Her ne olursa olsun her hikayede olduğu matrix’in hikayesinde de bazı boşluklar, açıklanamayan veya mantıksız olan yerler var. Zion simülasyon desen de var gerçek desen de.
< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
-
Makineler neden nükleer, jeotermal, hes vs vs enerji kaynağı yerine insan bedenini seçiyor bu da bir soru.
Zion simülasyon olsa o boşluklar yine mantıklı açıklamalar ve teorilerle filmin bilim-kurgu temasını yıkmadan doldurabilirsiniz hocam ama öteki türlü filmi yıkıp fantastik abuk sabuk bir filme çevirmiş oluyoruz.
Kesinlikle çok doğru bir soru. İnsan bedeninden elde edeceğin enerjiden ne olacak. Onun için yaptığın simülasyonun sunucularının harcadığı enerjiyi bile karşılayabilir mi acaba? Üstelik bir de irili ufaklı onbinlerce makineye enerji sağlayacak. İşte buradaki boşluğu dolduran güzel bir teoriyi bir önceki sayfadaki bir mesajımda yer alan Youtube linkinde Filmograf kanalı güzelce dillendirmiş. İnsan tarlaları aslında makineler insanı enerji kaynağı olarak kullansın diye değil, onların yaratıcı zekalarından faydalanmak için onları bu şekilde tutuyorlar demiş. Bunu daha önceden düşünmekle birlikte son derece katıldığım bir teori, mantıklı. Makinelerde yapay zekâ gelişiyor, bilgiyi çok hızlı alıyor, işliyor ve kullanıyorlar ama insan gibi bir bilince özgü olan yaratıcılık, aşk, sevgi gibi kavramlar makinelerin yapay zekasını aşıyor. Özellikle yaratıcılık gelişim için en büyük, en önemli özellik. Enerji muhabbeti de tıpkı bazı insanların Matrix'ten şüphe edip Zion'un gerçekliğine inanması gibi bir şey muhtemelen. Bir yalan, belki de bu tezgâh tıpkı Zion masalı gibi kurgulanıp insanların bilinçaltına kazınmıştır. Zaten dikkat edersen "Makineler insanı pil olarak kullanıyor"a inanan sayılı insan azınlığı ile Matrix'ten şüphe edip tüm gerçeği Zion olan insan azınlığı ile aynı kitle. En önemli 3 örnek Morpheus, Trinity ve sonra da bizim Neo. Zaten mantıken tek gerçeği içinde yaşadığı Matrix olan insanlar neden makinelerin kendilerini ele geçirip tarlalarda pil olarak kullandığını düşünsün ki? Onlar sıradan, monoton, günlük hayatlarını yaşamaya devam ediyor. Zaten Zion'un simülasyon olarak düşünülmesi insan tarlalarının da simülasyon olduğu şüphesini doğuruyor. Pil yalanını da düşünürsek insan tarlalarının gerçekliği ciddi anlamda şüpheli hâle geliyor. Tabi filmin buralarının ucu hep açık. Aslında şu son filmle keşke buralara bir nokta koysalar da evrenin bu ayrıntılı boşlukları insanların kendi yorumlarıyla doldurulmasa.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Kartal Göz -- 26 Eylül 2021; 3:12:43 >
-
Aslında sorduğum soruya cevabı can sungur matrix muhabbetinde buldum.
Film çok karışık olmasın, İzleyeni etkilesin, vurucu olsun diye insan bataryası muhabbeti varmış. Yoksa nöral ağ oluşturmak için insan tarlaları kurulmuş olayını atmışlar.
Siz de bahsetmişsiniz.
Zion da sanal çıkarsa, bütün her şey yerine oturur. Başka türlü, neo psişik güçlere sahip biri, onca enerji çeşidi varken insan bedenine muhtaç kalmış sözde akıllı makineler olur.
Film fragmanında üç renkli kod akışı, sorulara cevap bulacağımızı hissettirdi bana.
Aslında börü 2039 gibi, baştan sona bütün olayları anlatan resmi bir matrix evreni kronolojisi olsa süper olurdu.
Orası öyle olabilir zira evren şu haliyle bile epey kafa karıştırıcı. Ama Zion çok çok büyük ihtimalle -hatta ihtimalden öte kesinlikle öyle olması gerekiyor- simülasyon. Yoksa ya Neo'yu doğaüstü güçleri olan peygamber yapıp bütün evrenin üstüne sifonu çekeceksin ya da Neo'yu robot-android filan yapacaksın ama bu da çok zorlama olur. Ben 10 sene evvel Zion'un gerçek olduğunu süşnüüp o sentinelleri indirişini bedenindeki fişler, girişler vs ile bir şekilde kablosuz bağlantı sağlamayıp gerçekleştirdiği gibi zorlama bir teori üretiyordum ama bu tamamen saçmslıktı bir de körken görme durumu var zaten onu hiç açıklayamıyorsun. Zion'un da simülasyon olduğunu kabul edebiliriz yani.
Matrix evrenini öğrenmek için filmlerinin dışında Animatrix'i izleyin onun dışında 2003'te çıkmış olan Enter The Matrix oyununu da oynayın diyorlar. Şimdi izlenebilen şeyler güzel de evreni kavramak için tee 2003'teki oyunu bulup indirip kurup çalışırsa o eski leş mekaniklere katlanıp oyuna saatlerimi kaptırmam mümkün değil. Bir de ana dilim kadar bilmiyorum da İngilizce'yi. Bir de Matrix Revolutions'tan sonraki bazı olayları taa 2005'te başlayıp 2009'da bitirdikleri aynı WoW gibi aylık ücret ödenen bir online oyunda anlatmışlar. Şimdi bu oyunu nerede görecen oynayacan olayları bilecen filan. Böyle şeyler yapmasalar yine evrene hakim olur sa bu şekilde zor. İlla ki yazıya dökenler oluyor mesela Matrix Online'daki senaryoyu oyunun sunucuları kapatılana kadar yazmışlar. O da bir önceki ceya ondakin önceki sayfada psylaşılan "Ekşi Şeyler" linklerinde mevcut.
Bu arada dediğim videoya bakmadın sanırım. Bir daha senin için atayım.
Filmografyoutube
Keyif alacağınızı düşündüğüm bir Matrix teorisi ile karşınızdayım. Hem Matrix'i hem Zionu kapsayan teorim dilerim hoşunuza gider. Zion'un da aslında bir simülasyon olabileceğini hiç düşümüşmüdünüz? Şimdi Yemeksepeti uygulamasını indir, binlerce restorandaki indirimli menüleri kaçırma! Uygulamayı indirmek için: http://ymk.st/filmograf Metin Yazarı: Ali YAŞAR Seslendirmen: Burçin DİRENCİ Kurgu: Okan ÜNAL Beni buradan takip edebilirsiniz. https://www.instagram.com/filmograf https://twitter.com/Filmografmedia #yemeksepeti 00:00 Giriş 01:20 Sponsor 01:57 Teori 08:12 Soru?https://www.youtube.com/watch?v=31kk22KG9ZA&feature=youtu.be
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Kartal Göz -- 26 Eylül 2021; 5:15:0 >
-
Enis de oyunlara değinmiş ama
Enis Kirazogluyoutube
00:00 Matrix Oyunları 02:02 The Matrix Online 05:32 Eleştiriler 07:41 Yanlış Neredeydi 12:51 Ben oynayamadım Bugünkü oyunumuz The Matrix Online. Ben de hüzünlü anılar bırakan bir yapım. Bugün hem ufaktan anılara giriyor hem de bu oyun ne olmuş arkadaş, nerede yaşıyor mu gibi sorulara cevap arıyoruz efenim! İyi seyirler! Bu arada aranızda The Matrix Online oynayan varsa yazsın be, nasıldı, o keyfi aldınız mı, yoksa tırt mıydı? Ben kendi yakın çevremde oynayan birini bulamadım valla :D Bulsam sorup videoda yer verecektim, ne düşünüyorsun diye :D #oyunbelgeseli #oyun #eniskirazoglu Kaynaklar: https://www.youtube.com/watch?v=SQOD0RJuFrg https://www.alteredgamer.com/pc-gaming/45948-when-mmo-games-die-matrix-online-tabula-rasa-hellgate-london-and-more/#the-matrix-online---trouble-with-publishers https://www.gamespot.com/articles/ubisoft-jacks-out-of-the-matrix-online/1100-6090026/ https://www.cbr.com/matrix-online-fail/https://www.youtube.com/watch?v=iXV8RLM-YVQAcaba yeni nesil Matrix oyunları da görebilir miyiz? Hazır Matrix markası biliniyorken ve canlıyken.
-
ekşide makinelerin güneşe tekrar ulaştığından bahsediyordu arkadaş acaba bunu nereden çıkarmış oyunlardan mı?
Ne matrixlerde ne animatrixte değinilmiyor çünkü
< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı > -
quote:
Orijinalden alıntı: sadayssen animatrixi izle sonra konuşalım sadece 3 filmi izleyince böyle oluyor demek ki
Alıntıları GösterZahmet edip google zion yaz cikan yazilari bikere oku...
Cizgi filmle bu filmin senaryosu alakasiz.
Orda gecen tanimlar ve ibareler tevrat ve incilde yoksa kendimi sonsuz banlicam laeyahu hersey tesaduf degil adamlar yillardir bunu tum fimlerde yapmis yil 2921hala yapiyorlar...pentagonun hollywoodda bir odasi var izinsiz is cikarmazlar...lobicilik fena orda 1970den beri kendini hissettiriyor.
-
quote:
Orijinalden alıntı: Kartal Göz3. filmde Smith'le oynadı dediğin bu aslında Kahin'in yönlendirmesi ve planıydı. Neo işin merkezinde gibi görünse de o sadece uygulayıcıydı, deneysel takıldı. Filmde Neo'nun öyle üstün zeka harektlerini göremedik. Bütün Matrix Smith'e karşı olmuş o yüzden yenilmesine çok da şaşırmamak lazım. Neo tek başına baş edemezdi. Zira Smith kimi kopyalasa güçlerini ve özelliklerini algortimasına ekleyip her seferinde daha da güçlenmiş ve Matrix'in fatihi olma yolunda ilerliyordu. Dövüşte Neo'yu zorlayıp çoğunlukla dövdüğünde bunu net bir şekilde gördük. Neo serideki gücünün zirvesindeyken bile yenildi hem de birden fazla kez. Yani Smith'in oradaki gücünün büyüklüğü tartışmaya açık bile değil.
Hocam tamam ışık hüzmesi şeklinde görüyor da bu nasıl mümkün oluyor diyorum. Zion simülasyon değilse orada Neo etten kemikten bir insansa Sentinelleri bir el hareketiyle nasıl durduruyor ve nasıl gözleri yanmış olduğu ve kör olduğu halde görebiliyor diyorum. Biz insanların böyle bir yeteneği mi var? Herhangi bir insanın gözüne bilmem kaç bin voltluk elektrik verip yaksak o insan görebilir mi? Görmeyi boşver ayağa kalkabilir mi yaşayabilir mi? Demek ki orası da bir üst simülasyon. Matrix'te yaşayıp da gerçekliğinden şüphe eden isyancı insanların kafasındaki o engellenemeyen şüpheleri engellemek için yapılmış gerçekliği biraz daha farklı ama biraz gerçekçi gibi görünen bir simülasyon Zion. Matrix'ten şüphe edenler Zion'un gerçekliğine inanıyor işte. Bu gerçeklikten de neye dayanarak emin oluyorlar belli değil. Ama film Zion'un da bir tür üst simülasyon olduğunu gösteren 2 büyük ipucu koymuş biz seyirciler için. Yanmış kör gözle Neo'nun ışıklı görüşü ve Sentinelleri Matrix içinde mermi durdurur gibi durdurması. Hatta bana o Zion'dan simülasyonlara bağlanmak için beyinlerine soktukları 10-15 cm'lik kazıklar bile Zion'un gerçekliğini sorgulatıyor. Zira öyle bir beyin yok la. Bayağı bildiğin korteksi filan delip geçiyordur o. Neyse bu sonuncusu sadece benim fikrimdi.
3.filmde neo peygamberligini kurtarici isa mesih oluyor.
Ve peygamberlerin mucizeleri olur hz musa 9mucizesi.
Neo ilk filmde zaten olmusdu.kalbi nasil canlandı bir opucuklemi acikliyoruz burayi???
1filmden beri bir mucize yavas yavas oluyor 2.filmdede var2yerdede zaten kurtarici.
morfeyus direk kitlenip makinelerin onlari durdurmasina mucize diyor.tum insanlar saskin ve kadraj buna odaklaniyo.replikler tesaduf degil.
Sakin kafayla birdaha izle anlican..ha ben sahne sahne mm2 kadar ezberimde:))
4.filme ne kaldi kim hakli gorcez. zion sanalsa insanlar kurtarici beklemiyorsa 3.filmdeki bastan sona savas niye oldu...
Matrix sanal zion sanal ee insanlar gercekmi?onlarda sanal... Zion sanalsa makineler niye dunyanin yer altinda ariyor insanlari ee dunyaninin ust katmani full makinelerin emrinde ve kontrolunde zaten..ziona makineler zaten girdi.(neo kurtardi yine)
Sanal dunya zaten makinelerin ana servarina bagli...tek fisi cekmeyle bitirirler işi :))
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi demircibu -- 29 Eylül 2021; 0:52:45 >
-
quote:
Orijinalden alıntı: bobsantino
Buna ben cevap vereyim. Kim diyordu hatırlamıyorum ama birisi şöyle bir şey söylüyordu. "Neonun güçleri bu dünyanın ötesine taşıyor". Yani her türlü açık kapı bırakmışlar. Cevabı yeni filmde öğreniriz umarım.+ kahin sunu diyor onun gucu bu diyarlari aşar.burdan kasit matrixin disi diş suanki dunya yani ( zion)..
azcik insanlarin kaldigi son yer son kale sehir
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X